Presa acum 85 de ani și azi

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

În 1937, în revista Vremea, Constantin Noica a publicat un articol despre gazetăria epocii, reluat, ulterior, în Eseuri de Duminică. Articolul dovedește că presa noastră era, încă de-atunci, „eternă și fascinantă”. Cum e și astăzi. Cîteva pasaje din textul tînărului autor (avea 28 de ani cînd le-a scris) mi se par semnificative. Toate se referă la dimensiunea războinică a stilului gazetăresc, socotită de „profesioniști” drept marcă distinctivă a meseriei lor, justificată și prin așteptările cititorilor. „…Cu toții simțim – spune Noica – care anume sînt articolele ce prind pe cititor. (…). Articolele care prind cel mai mult – care nu se cer, poate, dar care se gustă – sînt cele care lovesc (…), care acuză.” „Așadar să acuzăm, de aceasta e vorba în primul rînd! (…). Avem, fiecare, ceva polițienesc în noi. Exercițiul a cărui însărcinare ne-o luăm cel mai lesne este descoperirea vinovatului și denunțarea lui. Libertatea noastră de a scrie nu vrea să însemne decît libertatea noastră de a acuza.”

Consumatorul dezbaterilor noastre de presă (mai cu seamă cele televizate) va observa că și azi „realizatorii” lor pendulează, ca ton, între miliție și procuratură. Atacul a căpătat însă o componentă nouă, despre care nu se vorbește în articolul lui Constantin Noica: voluptatea. Și moderatorii, și invitații savurează aproape obscen „racilele” pe care le denunță. Se bucură, vizibil, că pot semnala încă o mizerie, încă o gafă, încă un viciu funcțional. Îmi pot imagina cum se convoacă reciproc pentru a pune de o nouă bălăcăreală, de o nouă sîrbă demolatoare. „Facem una mică astă-seară la noi în studio?” – sună, probabil, invitația. „Vin toți ai noștri: și cutărică, și cutărică, și cutărică. Hai să le mai dăm una peste bot nenorociților ăstora!” Și toți vin ca la o petrecere. Se lăfăie, pofticioși, în deriziune, trăiesc intens șansa de a lovi fără riscuri, ba chiar cu unele beneficii. Atmosfera generală e veselă. Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor. E vorba de un simpatic chef intim, de un „noi între noi”, în care toți cei prezenți sînt de la bun început de acord unii cu alții și emit sentințe previzibile, combinînd indignarea feroce cu circul. Tipul acesta de spectacol și-a creat, deja, publicul lui: dacă citești forum-urile anonimilor care se bulucesc în coada unor articole de ziar, descoperi că motivația celor mai mulți e plăcerea de a scuipa gros, de  a împroșca, din subterană, cu aceleași, răsuflate, dejecții: te fac „porc” și scriu „te-am” într-un cuvînt. Dar, mai ales, au „trăiri”, „se distrează”, își arată mușchii, umorul și apetențele metafizice. E „cool”, e „fun”, e „super”. Viața are, dintr-o dată, haz și sens. Ca o emisiune „tare” de televiziune… (Mi s-a întîmplat, de altfel, să întîlnesc, pe forum, un nume care, de la o vreme, s-a instalat, fălos și anost, „pe sticlă”. O binevenită „ștergere a diferențelor” dintre pivniță și mansardă!)

Atacul ca mod de viață produce, însă, atacatorului însuși, oarecari daune colaterale. Iată un alt fragment din Noica: „…dacă e lipsit de un excelent echilibru moral, cel care scrie nu e rareori ispitit (…) să se îndeletnicească atît de mult cu alții și cu alte lucruri, încît să uite de sine și de ale sale”. În plus – adaugă filosoful –, nimeni nu înțelege mai puțin ce se întîmplă în jurul său decît cel care lovește. Iar neglijența de sine și perceperea strîmbă a lumii nu pot fi premisele unei gazetării de calitate.

Articol apărut în aprilie 2018. P.S., noiembrie 2022. Nu zic că realitatea noastră politică nu merită decît tandre alinturi. Și eu bombăn zi de zi, ba melancolic, ba furios, ba plictisit. Dar problema e motivația, stilul, dozajul. Nu autorlîcul rentabil, al cărui „profesionist” lucrează nu pentru informare, analiză, soluție, ci, vorba lui Eminescu, „lustruindu-se pe el”...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

politia facebook jpg
Transport ilegal de beton, protejat de polițiști. 15 persoane reținute în urma perchezițiilor
O amplă operațiune anticorupție a scos la iveală o rețea ilegală prin care firme care transportau beton evitau sancțiuni plătind mită unor polițiști. Procurorii au efectuat 23 de percheziții și au reținut 15 persoane, inclusiv polițiști și oameni de afaceri.
masina de spalat, foto shutterstock jpg
Pentru ce este al treilea sertar al unei mașini de spălat rufe și când se folosește
Dacă hainele tale nu miros atât de proaspăt după spălare pe cât ai sperat, ar putea fi momentul să acorzi mai multă atenție sertarului de detergent al mașinii de spălat.
Donald Trump FOTO AFP
Donald Trump a anunțat taxe vamale de 20% pentru produsele importate din UE. Când intră în vigoare
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat o serie de taxe vamale care vor afecta importurile din mai multe țări, inclusiv Uniunea Europeană, China, India și Marea Britanie.
legalizare marijuana canabis foto shutterstock
Procurorii DIICOT, obligați de instanță să le înapoieze unor români drogurile confiscate. Avocat: „Nu ne-a convenit”
O decizie judecătorească obligă procurorii DIICOT să înapoieze drogurile confiscate unui cuplu de români stabiliți în Marea Britanie.
carne vita istock jpg
Un truc genial pentru a dezgheța carnea în doar 5 minute, fără să folosești cuptorul cu microunde
Oricine a trecut prin panica de a descoperi, la jumătatea zilei, că a uitat să scoată carnea din congelator știe cât de frustrant poate fi acest moment. Opțiunile tradiționale nu sunt mereu ideale: cuptorul cu microunde tinde să gătească marginile înainte de a dezgheța complet interiorul
zodii protejate in februarie logo webp
Cele 3 zodii protejate de Dumnezeu, din 15 aprilie. Destinul le zâmbește, dar au de luat o decizie grea
Începând cu 15 aprilie, trei zodii primesc o protecție divină aparte, ghidându-le spre oportunități neașteptate și momente de revelație.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Paradox românesc: suntem pro-europeni, dar votăm candidați anti-europeni. „Asta ne împinge spre prăpastie” ANALIZĂ
70% dintre români consideră că UE ne-a adus beneficii, spune cel mai recent Eurobarometru. Cu toate acestea, ultimele alegeri prezidențiale și cele mai recente sondaje indică un vot împotriva candidaților pro-europeni. Politicienii și consultanții lor au o mare parte din vină, spun analiștii.
Guvern FB jpg
Executivul aprobă Ghidul carierei cadrelor militare în activitate din IGSU și declanșarea unor proceduri de expropriere. Ce se mai află pe agendă
Guvernul va aproba joi Ghidul carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și din unitățile subordonate și schema de „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate”.
Japonia 1 jpg
De ce japonezele au mai puține simptome severe la instalarea menopauzei?
Femeile din japonia experimentează simptome mai puține și de severitate redusă la instalarea menopauzei comparativ cu cele din Occident. Acest fenomen poate fi atribuit mai multor factori, inclusiv perspectiva culturală, obiceiurile alimentare și stilul de viață.