Poarta cea cea largă

Publicat în Dilema Veche nr. 312 din 4-10 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Textul de mai jos a apărut în Dilema acum mai bine de 13 ani, în decembrie 1996. Las cititorului libertatea să decidă dacă el mai este sau nu actual. Eu sper sincer să nu mai fie. Dar nu sînt sigur că speranţa mea e întemeiată.

În ultimii ani, toate partidele politice, cu liderii lor mai mult sau mai puţin charismatici, au înţeles că alianţa cu Biserica e rentabilă. De dreapta sau de stînga, conservatori sau anarhişti, socialişti sau liberali, toţi „combatanţii“ au deprins rapid gesticulaţia evlaviei de paradă, a smereniei civice. Credinţa a devenit o insignă, iar Dumnezeu – principiu universal prin excelenţă – a ajuns o instituţie de partid, adică o instanţă partizană şi parţială. Ţara s-a umplut de „mistici“ care pînă mai ieri se ignorau. Religiozitatea a devenit brusc „la chose du monde la mieux partagée“.

Grav este că Biserica s-a lăsat cu uşurinţă preluată de această „inflaţie“ ideologică. Numai cine nu vrea n-o manipulează electoral. Şi toată lumea vrea. Traumatizată de îndelungata marginalizare la care a supus-o dictatura comunistă, ea preferă unei utile perioade de interiorizare şi reculegere, una de chermeză triumfalistă. E mereu pe scenă, la rampă, cu un soi de histrionism candid: „s-a dat drumul“ la liturghie!

Pe de altă parte, ierarhii nu obosesc să ne explice că, spre deosebire de catolici, noi, ortodocşii, ne ţinem departe de acţiunea socială şi politică: noi nu facem prozelitism, nu facem din Biserică un stat lumesc, de tipul Vaticanului, nu cochetăm cu spiritul veacului, nu ne istovim în agitaţie filantropică. Noi trăim pe verticala mîntuirii, nu pe orizontala administraţiei. Noi ştim că adevăratul Împărat e Cel care va veni (nu cel al prezidiilor seculare), şi că adevărata Împărăţie e dincolo... Dar dacă sîntem prea sus pentru orfelinate şi asociaţii de binefacere, n-ar trebui să fim şi deasupra ceremoniilor mundane, deasupra guvernelor şi cezarilor de tot felul? Nu spunea Tertulian, încă din zorii erei creştine, că „nimic nu e mai străin Bisericii decît Statul“? Ni se va răspunde că pe vremea lui Justinian, Preoţia şi Imperiul convieţuiau simfonic, ca două „daruri“ complementare. Dar este lumea de azi asemănătoare cu lumea Bizanţului? Ne mai leagă încă aceeaşi „stare de spirit“ (Jean Meyendorff), care îi lega pe credincioşii veacului al şaselea? Un important teolog grec contemporan – Christos Yannaras – are curajul să spună răspicat: „...cred că trăim astăzi realitatea unui stat laic cu totul descreştinat, extra-eclesial. După părera mea, o separaţie certă între Biserică şi Stat este necesară“. Iată o afirmaţie la care ar trebui să reflecteze şi ierarhiile noastre bisericeşti şi cele politice. Acestea din urmă au a decide ce semnal vor să dea eventualilor parteneri din afară. Semnalul unui „izolaţionism liturgic“ inactual, sau cel al unui stat european, care n-are nevoie să-şi idolatrizeze tradiţiile pentru a le păstra vii? Ierarhiile bisericeşti au şi ele de luat hotărîri însemnate. Cîntărirea lor responsabilă ar fi, în acest moment, „poarta cea strîmtă“. Din păcate, la modă este, deocamdată, poarta cea largă, calea minimei rezistenţe: prezenţa festivă, ornamentală, la felurite praznicuri mondene. Biserica petrece!

(

, nr. 206, 20-26 decembrie 1996)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Biserica Domneasca din Curtea de Arges 01 foto Denis Grigorescu jpg
Singura biserică din România unde se află o pictură cu Fecioara Maria însărcinată va fi reabilitată din temelii. Comorile pe care le adăpostește
Unul din cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii românești medievale și totodată cea mai veche ctitorie voievodală din Țara Românească, Biserica Domnească din Curtea de Argeș, va fi reabilitată din temelii începând cu acest an.
Expoziția „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România Colaj Muzeul Național Brukenthal Sibiu
DESTINE SFÂȘIATE. Adevăruri tulburătoare din Închisoarea Pitești: «Nu toți erau legionari»
Printre miile de oameni care au fost victime ale monstruosului Fenomen Pitești se află și mai mulți sibieni – de altfel, după cum spun specialiștii, nu există o familie care să fi trăit în perioada anilor ’50 și să nu fi cunoscut sau auzit de cineva închis în penitenciarul argeșean.
Mic dejun   foto Denisa Muraru (healthymindd ro) jpeg
Ghid pentru studenți: cum să mănânci sănătos și să economisești bani
În căminele studențești, unde spațiul, timpul și bugetul sunt o provocare, gătitul sănătos pare imposibil pentru mulți dintre studenți. Totuși, există soluții – de la planificarea cumpărăturilor și a meselor, la monitorizarea reducerilor oferite de magazine sau integrarea gustărilor sănătoase în ali
sda (2) jpg
Cele 2 zodii care au noroc pe toate planurile în primăvara anului 2025. Au destinul și divinitatea de partea lor, dar trebuie să facă o alegere grea
Pentru nativii din zodia leu și scorpion, primavara anului 2025 vine cu noi oportunități. Vor avea parte de o creștere profesională și se vor bucura de armonie în familie. Orice dorință se poate îndeplini mai ușor și rămân extrem de optimiști. Vor avea parte și de câteva provocări.
image png
Pata de petrol scursă în strâmtoarea Kerci a ajuns pe coasta Mării Azov
Motorina deversată ca urmare a eşuării a două petroliere în strâmtoarea Kerci a ajuns pe coasta Mării Azov, în regiunea Zaporojie, iar voluntarii au strâns sâmbătă la Berdiansk, în Ucraina ocupată, o tonă de reziduuri de păcură, a declarat deputatul Vladimir Stelmacenko.
legume fructe vitamine naturale jpg
Experții dezvăluie alimente neașteptate pe care nu ar trebui să le păstrezi niciodată în frigider: riști intoxicații grave
Mulți cunosc pericolele păstrării conservelor deschise, cărnii crude și peștelui în frigider, însă există unele alimente neașteptate care pot cauza probleme de sănătate.
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Locul din România care i-a cucerit turiști în acest sezon. Cât costă o noapte de cazare și cu ce sunt întâmpinați vizitatorii
Turiștii continuă vacanțele la munte, chiar și după sărbătorile de iarnă. Muntele este destinația de top pentru liniște și relaxare, mai ales în zona Bucovinei. Iată locul care atrage turiștii ca un magnet.
Tanczos Barna FB jpg
Guvernul pregătește o reformă fiscală. Ministrul Finanțelor: „Sunt analizate variante cu creșterea TVA, varianta cu comasarea impozitului pe venit cu CASS”
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, anunță că guvernul pregătește o reformă fiscală și a recunoscut că se ia în calcul creșterea TVA de la 19% la 21%.
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Alertă la Marea Neagră. Riscurile unui dezastru ecologic: „În ceea ce privește eventuale păsări afectate, delfini eșuați sau plajă afectată...”
Autoritățile române sunt în alertă cu privire la situația din Marea Neagră. După ce s-au scufundat în mare cele două petroliere ruseşti, există riscul ca o pată de carburant să ajungă pe litoralul nostru.