Pico – incorect politic?

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Frica lui Putin jpeg

Are omul un loc prestabilit în marele lanț al creaturilor? Are el un destin determinat? Nu, a susținut la 1486, în celebra sa Oratio de hominis dignitate, Pico della Mirandola, umanist, hermetist, neoplatonist și cabalist creștin, prieten cu Marsilio Ficino și protejatul lui Lorenzo de Medici. „O, Adame, Dumnezeu i-ar fi zis Omului, nu ți-am dat nici un loc determinat, nici o figură proprie, nici o favoare deosebită, pentru ca acel loc, acea înfățișare, acele favoruri pe care tu însuți le vei dori, chiar pe acelea să le deții și să le posezi după dorința și judecata ta. La celelalte ființe natura, odată definită, va fi supusă constrîngerii de către legile prescrise de noi. Tu însă, nefiind constrîns de nici o limitare, îți vei defini natura după liberul tău arbitru, în a cărui putere te-am pus. Te-am așezat în centrul lumii, pentru ca de acolo să privești mai comod de jur împrejur la orice se află în lume… Tu, conform deciziei propriului spirit, vei putea să degenerezi înspre ființele inferioare care sînt brute, dar vei putea să te și regenerezi, apropiindu-te de ființele superioare care sînt divine.“

Nobile cuvinte, dar ce ne mai rămîne azi din ele? Mai putem să le preluăm necritic? Mă tem că tot mai greu. Punîndu-ne, mai în glumă, mai în serios, ochelari „progresiști“, să admitem că Pico începe cu ceva foarte incorect politic: în ficțiunea respectivă, Dumnezeu se adresează numai lui Adam, adică bărbatului. Unde e Eva? Fie asistă tăcută, pitită în dosul lui Adam, la discursul lui Dumnezeu și asta înseamnă că Pico desconsideră femeia ca imatură, indicînd că n-ar trebui să aibă drepturi egale cu bărbatul, ci să fie „reprezentată“ de acesta. Fie nici măcar nu există, scena avînd loc înainte de crearea Evei. Or, asta poate sugera că femeii, spre deosebire de bărbat, acest Dumnezeu macho i-a prescris un loc prea bine determinat pe lume: cratița.

Vine o a doua gafă: Dumnezeu, zice Pico, l-a așezat pe Adam în centrul lumii. Sigur, nu vom lua literal expresia și-l vom scuza pe Pico pentru geocentrismul său. Copernic nici nu se născuse. Dar nici tinerețile autorului nostru (a murit la 31 de ani, se pare, otrăvit) nu-l scuză pentru antropocentrismul său. Împărtășește o foarte condamnabilă atitudine, care nu numai că afirmă superioritatea nedovedită științific a omului asupra celorlalte viețuitoare, dar pune întreaga planetă la dispoziția omului, căruia îi așază tronul de suveran în mijlocul lumii. Căci ce altceva să înseamne acel „să privești mai comod de jur împrejur la orice se află în lume“, decît să ai în vedere să exploatezi întregul ecosistem în folos propriu? Asemenea cuvinte și idei ne-au condus unde sîntem azi, adică în pragul celei de-a șasea extincții. Originea aristocratică a lui Pico trebuie să stea la baza acestei îngîmfări teo-antropocentrice. Vorbește în el seniorul care, din loggia palatului său, privește cu superioritate la șerbii care îi muncesc pămîntul.

Că e așa, o arată mai departe și disprețul său față de animale, pe care le înjosește cu apelativul de „brute“. Pico nu știa și nici nu credem că ar fi dorit să afle că sîntem, prin gene, 98,5% cimpanzei. Dar tot putea să intuiască faptul că animalele nu numai că nu sînt „brute“, ci, cum ne-au arătat biologii și etologii în vremurile noastre, ele sînt inteligente, au limbaj, emoții, au viață socială, unele dintre ele pot să folosească unelte, ba chiar cunosc forme incipiente de artă. De exemplu, într-o grădină zoologică o gorilă (95,2% om din punct de vedere genetic) a pictat mai ceva ca Picasso! S-a stabilit indubitabil că pînă la trei ani puii de cimpanzei sînt mai deștepți decît copiii, și totuși nimeni nu-i consideră pe copiii sub trei ani „brute“. Dar măcar de la fabuliști putea să afle autorul nostru că animalele ne depășesc în atîtea privințe: sînt mai iuți unele, mai puternice altele, mai răbdătoare altele, mai istețe altele, și așa mai departe, motiv pentru care sîntem îndemnați nu să le umilim, ci să le luăm drept model. Alții au făcut-o: cîteva decenii după Pico, nu-i cere Machiavelli principelui să imite ba pe leu, ba pe vulpe, dar „să nu fie om“, dacă vrea să guverneze în pace?

Dar poate că lucrul cel mai condamnabil sub aspectul corectitudinii politice la Pico e privilegierea libertății (a liberului-arbitru). Pico pare să fie convins că omul poate decide singur cum și ce să fie, independent de condițiile sociale, economice, educative, politice. Adică, de exemplu, cineva judecat și condamnat pentru omor, viol, jaf armat și altele ar fi, după Pico, singurul vinovat de situația sa! Impardonabilă poziție, cînd noi bănuim că respectivul a fost maltratat în copilărie de un tată alcoolic, că a fost lipsit de afecțiune maternă, că a fost lăsat repetent în clasa a III-a, că mai tîrziu a fost șomer și că, fiind de culoare, a fost discriminat cînd și-a căutat un loc de muncă și deci că nu el, ci societatea e de vină. Bine-bine, vor sări apărătorii lui Pico, dar „Adam“ înseamnă aici întreaga umanitate, nu omul individual. Chiar și așa, insistența pe ipoteticul liber-arbitru și voință liberă a omului generic e o teorie dovedit neștiințifică. „În cazul oamenilor – scrie celebrul Stephen Hawking –, deoarece nu putem calcula ecuaţiile care ne determină comportamentul folosim teoria eficientă a liberului-arbitru“ (Stephen Hawking, Leonard Mlodinow, Marele plan). Eficientă, dar iluzorie, bună să suplinească o neputință! – se înțelege. Iar biologul, celebru și el, Richard Dawkins scrie, la rîndul lui, în Gena egoistă: „…noi și celelalte animale sîntem mașini create de propriile noastre gene“. Pico, așadar, – după ce că era sexo-ego-teo-antropocentrist –, mai susținea și mitul libertății individuale, o cunoscută stratagemă a bărbatului alb, creștin, occidental de a se descărca de responsabilitate pentru problemele eco-socio-economice pe care el însuși le-a generat.

Așadar, mă tem că azi Pico ar fi fost considerat drept incorect politic și mulți l-ar fi privit încruntați și l‑ar fi radiat de pe lista grant-urilor universitare, dacă, lipsit de susținerea lui Lorenzo Magnificul, ar fi făcut aplicație. Feministele și militanții pentru drepturile animalelor ar fi cerut excluderea lui din Universitate.  Dacă ar fi publicat Discursul, ar fi plouat cu review-uri acide la adresa teoriei sale despre centralitatea omului. Pe vremea lui era totuși mai rău: discursul Despre demnitatea omului publicat drept prefață la Cele 900 de teze (marele său tratat neoplatonic, hermetic și cabalistic) a fost condamnat de Papă. Ba chiar a fost prima carte tipărită condamnată de Biserica Catolică și aproape toate exemplarele au fost arse pe rug. (Puțin a lipsit să nu fie ars și el.) De ce? Printre altele, fiindcă ea „reproduce erorile filosofilor păgîni... inflamează impertinența evreilor; ….și, sub pretextul filosofiei naturale, favorizează artele care sînt inamice credinței catolice și neamului omenesc.“

Să recunoaștem: există și progres pe lume!

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al Ţării Româneşti. A dus o prigoană aprigă împotriva marilor dregători
Mircea Ciobanul - domnitorul Ţării Româneşti care a primit acest nume pentru că înainte de a urca pe tron cumpăra oi pentru Constantinopol. Chiar dacă avea o preocupare paşnică, asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai cruzi domnitori români.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un oraş din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxeneţi şi prostituate datorită tarifelor mari care sunt practicate în această zonă.
image
„Pietrele Foamei” au ieşit la suprafaţă în albiile secate ale Râului Elba: „Dacă mă vezi, să jeleşti”
Europa se confruntă cu o secetă severă în urma unor valuri de caniculă fără precedent, ceea ce a determinat scăderea dramatică a debitului unor râuri europene importante. În Germania, în albiile secate ale râurilor au ieşit la iveală pietre masive folosite în urmă cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relatează Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.