Perseveren╚Ťa ├«n eroare

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 941 din 21 ÔÇô 27 aprilie 2022
Frica lui Putin jpeg

De ce oare regimurile autocratice, despotice, totalitare au reputa╚Ťia, adesea invidiat─â, de bun─â capacitate de planificare, de anticipare cu succes a viitorului imediat ╚Öi chiar ceva mai ├«ndep─ârtat? Ar fi astfel ├«n mare avantaj fa╚Ť─â de democra╚Ťii, prea adesea nevoite s─â se supun─â capriciilor opiniei publice ╚Öi de obicei presupun├«nd dese schimb─âri de lideri.

Despre liderii chinezi se spune, cu admira╚Ťie, c─â prev─âd cu decenii ├«nainte. Poate cu decenii, dar nu ╚Öi cu luni. Zilele acestea, lockdown-ul din Shanghai ╚Öi din alte regiuni risc─â s─â se transforme ├«n revolte de mas─â din cauza disper─ârii oamenilor care nu mai au ce m├«nca ╚Öi s├«nt separa╚Ťi de familii. Dar ceea ce e uimitor este c─â aceste tulbur─âri au fost generate strict de politica Zero COVID, asumat─â de Xi Jinping, spre a demonstra superioritatea regimului chinez, bazat pe strict control, ├«n pofida faptului c─â restul lumii a adoptat fa╚Ť─â de varianta Omicron o politic─â relaxat─â care a dat bune rezultate. Un fel de ├«nc─âp─â╚Ť├«nare ╚Öi voluntarism de tip maoist pare s─â-i fi determinat pe liderii chinezi s─â procedeze ├«n r─âsp─ârul restului lumii ├«n cazul acestei variante relativ benigne, dar foarte infec╚Ťioase. ╚śi au dat gre╚Ö, nereu╚Öind s─â prevad─â consecin╚Ťele.

Despre Vladimir Putin aproape nu mai e nimic de spus ├«n ceea ce prive╚Öte prevederea. De exemplu, dac─â ╚Öi-a dorit s─â alunge NATO din proximitatea frontierelor ruse╚Öti, prin r─âzboiul din Ucraina a f─âcut exact invers: acum Finlanda ╚Öi Suedia ÔÇô dou─â ╚Ť─âri tradi╚Ťional neutre ÔÇô doresc o aderare rapid─â la NATO, iar amenin╚Ť─ârile ruse╚Öti nu contribuie dec├«t la precipitarea procesului de aderare. Rusia va avea o frontier─â de 1.300 de kilometri cu o ╚Ťar─â NATO (Finlanda), ├«n plus foarte avansat─â, cu o armat─â bine echipat─â ╚Öi preg─âtit─â ╚Öi care, odat─â, a ╚Öi administrat o ├«nfr├«ngere ustur─âtoare Armatei Ro╚Öii.

Credin╚Ťa ├«n capacit─â╚Ťile de anticipare ale autocra╚Ťiilor ╚Ťine ├«n mare parte de propagand─â. Pe de alt─â parte, mul╚Ťi oameni au impresia c─â organismele dirijate autoritar ╚Öi ierarhic, precum armatele sau anumite corpora╚Ťii, anticipeaz─â mai exact viitorul ╚Öi, mai ales, ac╚Ťioneaz─â unitar ╚Öi eficace. Ceea ce ei ignor─â este c─â, dac─â ├«n procesul de planificare sau de executare se strecoar─â o mic─â eroare (fie o eroare ini╚Ťial─â sau una care apare ulterior dintr-o cauz─â ├«nt├«mpl─âtoare), ├«ntr-un regim autocratic ea e foarte dificil de ├«ndreptat: ├«ns─â╚Öi autoritatea liderilor, care au impus cursul politicii ╚Öi ╚Öi-au pus ├«n joc presupusa lor omni╚Ötiin╚Ť─â, ajunge s─â fie pus─â la ├«ndoial─â ├«n cazul unei schimb─âri de direc╚Ťie ÔÇô ceea ce ├«mpiedic─â ├«nl─âturarea erorii c├«t timp ea e mic─â. Se persist─â deci ├«n eroare, iar deficien╚Ťele ╚Öi e╚Öecurile, nefiind corectate, se amplific─â. Mai mult, regimul devine tot mai autoritar, ├«nl─âtur├«nd vocile disidente sau divergente. Rezultatul este ceea ce se nume╚Öte un ÔÇ×feedback pozitivÔÇŁ: eroarea amplific─â autocra╚Ťia, care amplific─â eroarea. Se poate merge p├«n─â la catastrofa regimului sau, ├«n orice caz, la o serioas─â cutremurare a sa. Istoria ofer─â destule exemple.

Nu vreau s─â spun c─â democra╚Ťiile anticipeaz─â mai bine, mai ales pe termen ceva mai lung. C├«tu╚Öi de pu╚Ťin, dovad─â chiar laxitatea din ultimele dou─â decenii a Occidentului fa╚Ť─â de Rusia. Avantajul democra╚Ťiilor este numai c─â pot schimba rapid cursul ╚Öi f─âr─â daune importante. O schimbare de guvern ├«n urma unor scandaluri sau alegeri, eventual ni╚Öte demisii, s├«nt suficiente: vezi felul ├«n care Germania ╚Öi-a schimbat politica energetic─â ╚Öi fa╚Ť─â de ├«narmare ├«ntr-o singur─â lun─â, anul├«nd dintr-un foc o tradi╚Ťie politic─â de decenii. Liderii democratici s├«nt la putere pe termen limitat ╚Öi adesea adopt─â politici de conjunctur─â. Marile erori vor fi astfel eliminate, chiar dac─â micile erori s├«nt frecvente.

Autocra╚Ťiile s├«nt rigide ╚Öi de aceea devin fragile c├«nd s├«nt supuse unor ╚Öocuri mari. Democra╚Ťiile s├«nt mult mai pu╚Ťin fragile dec├«t se crede; ele s├«nt ÔÇô cu un termen al lui Nassib Taleb ÔÇô ÔÇ×antifragileÔÇŁ, adic─â s├«nt suple, astfel put├«ndu-se adapta mai u╚Öor la meandrele istoriei ╚Öi ale timpurilor. Omul, ├«n general, n-a ├«nv─â╚Ťat ├«nc─â (╚Öi poate c─â e imposibil) s─â planifice corect viitorul; diferen╚Ťa (pe plan politic, dar ╚Öi individual) este c─â unii ├«╚Öi ├«n╚Ťeleg relativ repede nepriceperea (fiindc─â accept─â critica ╚Öi dialogul) ╚Öi caut─â s-o corecteze, ├«n timp ce al╚Ťii persevereaz─â ├«n ea.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloas─â de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de ast─âzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O ador─â mai ales copiii. Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â acest preparat este, de fapt, o inven╚Ťie, a ap─ârut dintr-o gre╚Öeal─â s─â spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia sus┼úine c─â nu va renun┼úa la planurile sale ├«n Ucraina, ├«n pofida sanc┼úiunilor ┼či a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al ap─âr─ârii, Serghei ┼×oigu, a declarat c─â Rusia ├«┼či va continua 'opera┼úiunea special─â militar─â' ├«n Ucraina, ├«n pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev ┼či a sanc┼úiunilor occidentale instituite ├«mpotriva Moscovei.