Perseverența în eroare

Publicat în Dilema Veche nr. 941 din 21 – 27 aprilie 2022
Frica lui Putin jpeg

De ce oare regimurile autocratice, despotice, totalitare au reputația, adesea invidiată, de bună capacitate de planificare, de anticipare cu succes a viitorului imediat și chiar ceva mai îndepărtat? Ar fi astfel în mare avantaj față de democrații, prea adesea nevoite să se supună capriciilor opiniei publice și de obicei presupunînd dese schimbări de lideri.

Despre liderii chinezi se spune, cu admirație, că prevăd cu decenii înainte. Poate cu decenii, dar nu și cu luni. Zilele acestea, lockdown-ul din Shanghai și din alte regiuni riscă să se transforme în revolte de masă din cauza disperării oamenilor care nu mai au ce mînca și sînt separați de familii. Dar ceea ce e uimitor este că aceste tulburări au fost generate strict de politica Zero COVID, asumată de Xi Jinping, spre a demonstra superioritatea regimului chinez, bazat pe strict control, în pofida faptului că restul lumii a adoptat față de varianta Omicron o politică relaxată care a dat bune rezultate. Un fel de încăpățînare și voluntarism de tip maoist pare să-i fi determinat pe liderii chinezi să procedeze în răspărul restului lumii în cazul acestei variante relativ benigne, dar foarte infecțioase. Și au dat greș, nereușind să prevadă consecințele.

Despre Vladimir Putin aproape nu mai e nimic de spus în ceea ce privește prevederea. De exemplu, dacă și-a dorit să alunge NATO din proximitatea frontierelor rusești, prin războiul din Ucraina a făcut exact invers: acum Finlanda și Suedia – două țări tradițional neutre – doresc o aderare rapidă la NATO, iar amenințările rusești nu contribuie decît la precipitarea procesului de aderare. Rusia va avea o frontieră de 1.300 de kilometri cu o țară NATO (Finlanda), în plus foarte avansată, cu o armată bine echipată și pregătită și care, odată, a și administrat o înfrîngere usturătoare Armatei Roșii.

Credința în capacitățile de anticipare ale autocrațiilor ține în mare parte de propagandă. Pe de altă parte, mulți oameni au impresia că organismele dirijate autoritar și ierarhic, precum armatele sau anumite corporații, anticipează mai exact viitorul și, mai ales, acționează unitar și eficace. Ceea ce ei ignoră este că, dacă în procesul de planificare sau de executare se strecoară o mică eroare (fie o eroare inițială sau una care apare ulterior dintr-o cauză întîmplătoare), într-un regim autocratic ea e foarte dificil de îndreptat: însăși autoritatea liderilor, care au impus cursul politicii și și-au pus în joc presupusa lor omniștiință, ajunge să fie pusă la îndoială în cazul unei schimbări de direcție – ceea ce împiedică înlăturarea erorii cît timp ea e mică. Se persistă deci în eroare, iar deficiențele și eșecurile, nefiind corectate, se amplifică. Mai mult, regimul devine tot mai autoritar, înlăturînd vocile disidente sau divergente. Rezultatul este ceea ce se numește un „feedback pozitiv”: eroarea amplifică autocrația, care amplifică eroarea. Se poate merge pînă la catastrofa regimului sau, în orice caz, la o serioasă cutremurare a sa. Istoria oferă destule exemple.

Nu vreau să spun că democrațiile anticipează mai bine, mai ales pe termen ceva mai lung. Cîtuși de puțin, dovadă chiar laxitatea din ultimele două decenii a Occidentului față de Rusia. Avantajul democrațiilor este numai că pot schimba rapid cursul și fără daune importante. O schimbare de guvern în urma unor scandaluri sau alegeri, eventual niște demisii, sînt suficiente: vezi felul în care Germania și-a schimbat politica energetică și față de înarmare într-o singură lună, anulînd dintr-un foc o tradiție politică de decenii. Liderii democratici sînt la putere pe termen limitat și adesea adoptă politici de conjunctură. Marile erori vor fi astfel eliminate, chiar dacă micile erori sînt frecvente.

Autocrațiile sînt rigide și de aceea devin fragile cînd sînt supuse unor șocuri mari. Democrațiile sînt mult mai puțin fragile decît se crede; ele sînt – cu un termen al lui Nassib Taleb – „antifragile”, adică sînt suple, astfel putîndu-se adapta mai ușor la meandrele istoriei și ale timpurilor. Omul, în general, n-a învățat încă (și poate că e imposibil) să planifice corect viitorul; diferența (pe plan politic, dar și individual) este că unii își înțeleg relativ repede nepriceperea (fiindcă acceptă critica și dialogul) și caută s-o corecteze, în timp ce alții perseverează în ea.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Dan Negru, revoltat că prețul de intrare la Castelul Peleș este mai mare decât cel de la Versailles: „Regalitatea a dat-o în gard” VIDEO
Dan Negru a postat un filmuleț pe paginile sale de socializare în care arată că este mai scump să vizitezi Castelul Peleș, decât Palatul Versailles, al regilor Franței.
image
Detalii tulburătoare din dosarul polițistului omorât în timpul unei vânători ilegale. Cum a vrut inculpatul să ascundă fapta
Un tânăr polițist din București a murit după ce a fost împușcat în urma unei partide de vânătoare fără autorizație. Bărbatul care l-ar fi împușcat accidental a fost condamnat, dar nu și-a recunoscut faptele
image
Localnicii din „Toscana României”, călare pe biciclete electrice în loc de cai. Detaliile unui program turistic special FOTO
O regiune din Vâlcea, aflată pe faimosul traseu din Ținutul Vinului de Drăgășani, a accesat un proiect pe fonduri europene prin care a achiziționat 60 de biciclete electrice off-road pentru șase localități, menite să fie închiriate

HIstoria.ro

image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.
image
Wall Street-ul Bucureștiului interbelic
În perioada interbelică, pe Wall Street-ul local, existau nu mai puțin de 80 de bănci, dintre care 50 erau cu dotări la standarde moderne, desfășurându-și activitățile în adevărate opere arhitectonice, care rivalizau cu City-urile marilor capitale europene.