Patru feluri de a practica morala

Publicat în Dilema Veche nr. 425 din 5-11 aprilie 2012
Ce ştii să faci? jpeg

Morala, moralitatea, moralismul, moralizarea – sînt, de vreo douăzeci de ani, cuvinte-vedetă ale lumii româneşti. Toată lumea se simte îndreptăţită să judece pe toată lumea, toată lumea e foarte exigentă şi foarte competentă, cînd e vorba să-şi pună semenii în insectarul derapajului etic. Pe de altă parte, nimeni nu suportă să fie privit cu binoclul întors, să devină obiect al verdictului moralizator. Cei mai feroci dintre judecători sar ca arşi dacă cineva îndrăzneşte să le pună la îndoială virginitatea, legitimitatea, autoritatea. Ne place morala, dar urîm pe moralişti…

Un nărăvit demon al clasificării m-a împins, în zilele din urmă, să încerc o rapidă sistematizare a domeniului. Am identificat patru feluri de a înţelege şi practica cultul diafan al eticului.

1. Gesticulaţia morală. (Constantin Noica o califica drept expresie a „eticului gol“.) E vorba de a-ţi pune în scenă comportamentul, slujind, de fapt, propria statuie. Te porţi în aşa fel, încît să observe ceilalţi cît eşti de intransigent, de „onorabil“, de inflexibil. Dai, neîncetat, un nobil spectacol de „coloană vertebrală“. Practici morala pentru alţii, te străduieşti să fii „impecabil“ de dragul ecoului public. Subtextul e de tipul: „Ştii dumneata cu cine ai de a face? Eu sînt cel care n-a votat constituţia lui Carol al II-lea, cel care a scris sute de apeluri mobilizatoare, cel care a activat în Piaţa Universităţii din ’90 etc.“. În general, gesticulaţia morală se desfăşoară grandios mai ales cînd nu există riscuri, cînd poţi arbora postura granitului etic, fără să te expui vreunei consecinţe inconfortabile. Sub regimurile autoritare, eticul „se amînă“ sau devine apanajul unei minorităţi.

2. Relativismul moral. E la antipodul gesticulaţiei. Posturii monumentale a moralităţii „de scenă“, relativistul îi răspunde cu cearcănul ironic al caragialescului: „A se slăbi!“. „Să nu ne luăm prea în serios! Ne mişcăm într-o zonă în care lucrurile nu se pot cîntări farmaceutic. Uneori, Fair is Foul and Foul is Fair. Nu o dată, cutare nătăfleţ cumsecade capătă reflexe de fiară şi cutare declasat scoate la iveală inefabile delicateţi“. Vorba lui Petru Creţia: „Nefericiţi cei drepţi, căci vor tăia prunci în două!“. Sau a lui Mircea Ivănescu, în recent apărutul său dialog cu Gabriel Liiceanu: „Pentru mine, lucrurile astea nu au nici un fel de importanţă. Ce înseamnă adeziunea formală la un partid cînd trăieşti în copilărie ce am încercat eu să vă povestesc?“. Cu alte cuvinte, trebuie să fim atenţi la justa proporţie a lucrurilor. Există traume şi dezbateri mult mai solicitante etic decît cele pe care ni le pun în faţă împrejurările arbitrare ale istoriei curente. Evident, dacă riscul gesticulaţiei pure e o pompoasă, vanitoasă autocomplezenţă, riscul relativismului moral e amoralitatea, suspensia opţiunii şi a actului, scepticismul demobilizator.

3. Judecata. E modul de a „acţiona“ etic al celui perceput în genere ca „moralist“. „Moralistul“ se resimte pe sine drept instanţă morală. Vorbeşte în numele Binelui şi al Adevărului, practică majuscula, este incapabil de empatie sau o respinge din plecare: nu se poate pune niciodată (şi nu vrea să se pună) în situaţia celuilalt. Subtextul atitudinii lui e ceva de genul: „eu n-aş fi făcut niciodată aşa ceva!“. În consecinţă, sportul lui preferat e aruncatul cu piatra. E intransigent, necruţător, sigur de rigoarea geometrică a sentinţelor sale. Din perspectivă creştină, acest tip de manifestare a moralităţii este unul dintre păcatele majore ale omului căzut. Judecata aspră nu-l ajută pe cel judecat (ci, dimpotrivă, îl îndîrjeşete). La rîndul lui, judecătorul e erodat lăuntric de exerciţiul neînduplecat şi acru al judecăţii sale.

4. Iertarea. Iertarea e, îndeobşte, modul de „a judeca“ al Instanţei Supreme, dar e masiv recomandabilă şi omului care vrea să o imite. A ierta înseamnă a valorifica virtutea compasiunii, a înţelegerii răbdătoare, a încrederii în resursele de reabilitare ale fiecăruia, oricît de jos ar fi alunecat. A ierta e a pune bunătatea inimii mai presus de normativitatea mecanică, oarbă, a raţiunii „juridice“. Iertarea poate fi amînată, dacă vinovatul amînă să o ceară. Dar ea nu e niciodată suspendată definitiv, exclusă din principiu, refuzată fără drept de apel. Iertarea e, în fond, transcendere a eticului, prin instaurarea regulii fără de reguli a iubirii. Care „toate le suferă“, „nu se aprinde de mînie“, „nu gîndeşte răul“. Care „toate le rabdă“, sperînd, cu încăpăţînare, într-un deznodămînt nesperat.

De aici încolo însă, spiritul sistematic nu mai ajută. Intră în joc un teritoriu fără hotare limpezi, fără reţete, fără cuvinte.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Marcel Ciolacu   Elena Lasconi colaj  Foto Mediafax jpg
Cine intră în turul 2: Elena Lasconi sau Marcel Ciolacu? Surpriză uriașă la ultimele voturi
Elena Lasconi a trecut pe locul 2, cu 154 de voturi, în fața lui Marcel Ciolacu. Numărătoarea continuă în diaspora.
Banner Călin Georgescu avere
Care este averea lui Călin Georgescu! Ce mașină conduce și în ce bancă își ține banii
Călin Georgescu este marea surpriză de la alegerile prezindențiale din 2024.
lasconi jpg
Alegeri prezidențiale 2024. Elena Lasconi a trecut, oficial, pe locul 2
Candidata USR, Elena Lasoni, a trecut în mod oficial, conform datelor AEP, pe locul 2, având un avans de peste 100 voturi față de candidatul PSD Marcel Ciolacu. Rezultatele de la Alegerile prezidențiale 2024 sunt încă în dinamică, numărătoarea nu s-a încheiat.
calin georgescu jpg
„Şoc în România”. Cum a scris presa străină despre rezultatul lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
„Șocant”, „surpriză”, „cutremur” sunt expresiile folosite de presa străină pentru a descrie primul tur al alegerilor prezidențiale din România de duminică, 24 noiembrie, potrivit Digi24.
Călin Georgescu este preşedintele Centrului European de Cercetare al "Clubului de la Roma" jpeg
Județele din România unde Călin Georgescu a ieșit pe locul 1 la alegerile prezidențiale 2024
Alegerile prezidențiale din 2024 au adus o surpriză importantă, cu Călin Georgescu, candidatul independent, reușind să câștige în 14 județe din România. Acesta s-a impus în fața candidaților partidelor tradiționale
Elena Lasconi, președintele USR, face declarații de presă la încheierea primului tur al alegerilor pentru președinția României, la sediul partidului în București. FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda
Alegeri prezidențiale 2024. USR, anunțul momentului: Lasconi este în turul 2
Reprezentanții Uniunii Salvați România au anunțat, în urmă cu puțin timp, că Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și va disputa turul 2 cu independentul Călin Georgescu. Conform numărătorii paralele ar fi o diferență de câteva mii de voturi între cei doi candidați, în favoarea Elenei Lasoni.
Djokovici jpg
Sfanta Mucenita Ecaterina  Sursa foto shutterstock 1649715868 jpg
Sfânta Muceniţă Ecaterina, ocrotitoarea şi îndrumătoarea elevilor
În fiecare an, în ziua de 25 noiembrie, întreaga creştinătate o pomeneşte pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, un model de credință în Hristos, apărătoare a creștinismului, familiei şi călăuzitoare a elevilor.
Dr  Rodica Niculescu jpg
Risca să-și piardă degetele. Ce decizie a luat o femeie
Boala arterială periferică, denumită și arterită sau arteriopatie obliterantă, este o afecțiune gravă, care apare de cele mai multe ori la nivelul picioarelor, ca urmare a depunerilor de calciu sau de colesterol pe artere.