Parabola săgeții

Publicat în Dilema Veche nr. 996 din 11 mai – 17 mai 2023
Frica lui Putin jpeg

Există, cum cred că știți, niște biserici de lemn, norvegiene de cele mai multe ori, dar nu exclusiv, dintre care unele au peste opt sute de ani. Le recunoști după turla foarte înaltă, ca o săgeată ascuțită. Dar cum e posibil să fie atît de vechi, dat fiind că lemnul nu durează nici pe departe atîta? În fapt, pe măsură ce trece timpul, treptat piesele de lemn din care sînt făcute sînt înlocuite: azi se schimbă o bîrnă uzată, peste un timp un căprior putrezit, peste încă un timp un colțar crăpat sau o parte din șindrila acoperișului stricată de ploi și zăpezi. 

Cunosc și eu una dintre construcțiile de felul ăsta, ceva mai aparte, ce-i drept, și poate nu-i chiar o biserică, așa că vă pot confirma că, deși meșterii ei doresc în general să înlocuiască piesele uzate cu unele noi similare, asemănarea rămîne doar aproximativă și încet-încet se diminuează pe nesimțite, astfel încît se poate ca generațiile mai vechi, dacă ar trăi acum, să nu mai recunoască construcția cu care erau familiari. Alteori dulgherii introduc modificări deliberate. Vor, de pildă, să facă acoperișul mai rezistent, sau poarta de intrare mai solemnă, sau să mai înalțe un pic turla, oricum înaltă. În decursul timpului, unele părți se micșorează, altele cresc peste ce erau; nevoia de mai mult spațiu interior conduce la anumite transformări de anvergură, iar ferestrele ajung să fie și ele mărite treptat, pentru că timpurile mai noi pretind mai multă lumină. Uneori vin și cioplitori care sculptează ornamente noi în grinzile ce încadrează ferestrele, în acord cu módele mai recente. Alteori, fiindcă au fost inundații și alunecări de teren, a trebuit intervenit și la fundație, care s-a mai șubrezit, și a fost necesar să fie înlocuită și acolo cîte o piatră sau cîte o bîrnă lată, din cele care formează talpa edificiului. 

Schimbările acestea inevitabile sau voite dau ocazie din cînd în cînd la sfadă printre experți și cei preocupați de soarta construcției mele vechi-noi: unii nu încuviințează anumite înlocuiri și ne ceartă că s-au acceptat influențe nejustificate, după ei, și că epitropii și-ar fi încălcat promisiunile inițiale. De exemplu, unii critici ne-au reproșat la un moment dat că edificiul a fost cu totul mutat la dreapta față de locul inițial, iar alții, mai tîrziu, au pretins, dimpotrivă, că l-am fi tras prea la stînga. (De fapt, nu el a fost mutat, ci doar peisajul s-a schimbat, reperele inițiale s-au modificat și perspectiva asupra locului e alta acum.) Au venit adesea și inși care, foarte indignați pesemne că turla, fiind prea înaltă, aruncă o umbră prea lungă chiar și la amiază, ceea ce sperie iepurii din preajmă, au cerut pur și simplu demolarea lăcașului. „E o relicvă din alte timpuri. E prăfuită. E neecologică!”, au clamat ei supărați. „Ba“, au protestat alți critici, „defectul e tocmai că nu mai păstrează nimic din ce era la început. Motiv pentru care nici nu ne mai interesează, mai ales că s-au ridicat între timp edificii mult mai aspectuoase.” Fiindcă toți aceștia (din fericire) nu s-au pus de acord, meșterii și noi ceilalți ne-am văzut de treabă înainte. Între timp au fost mereu și necazuri cu banii de întreținere: uneori au lipsit, motiv pentru care nu s-au putut face înlocuirile și reparațiile la timp; construcția, neîngrijită suficient, s-a șubrezit. Odată, era gata-gata să cadă și a trebuit susținută din afară cu niște prăjini. Dar pînă la urmă am salvat-o.

În sfîrșit, uite că totuși, sfidînd anii, zăpezile atîtor ierni și arșița atîtor veri, clădirea asta – sau ce e ea, oricum din alte timpuri – a răzbătut aproape miraculos pînă azi. Și de atîția ani, în fiecare săptămînă în ea se țin un fel de predici publice. Unora le plac mult, alții le urăsc, dar vorba e că s-au ținut neîntrerupt – am uitat de cîte mii de săptămîni.

Și totuși, a mai rămas ceva din ceea ce a fost ea în tinerețile ei și ale noastre, și ale străbunilor noștri? Ca materie, nici un lemn inițial nu mai există și doar una-două pietre mai mari, de la temelie, mai durează, care nici ele, desigur, n-or să mai dureze mult. Cît despre înfățișare, după cum v-am spus, dacă alături poze din trecut ale ei celor de astăzi, vezi că și ea e diferită, în mare măsură. Și totuși, constat mulțumit că un lucru nu s-a schimbat la construcția mea veche-nouă, cred că de asta o și iubesc: turla aceea înaltă, ca o săgeată; după ce că, neîmblînzită, neînfrîntă, ambiționează necontenit să sfîșie norii, mai lasă și o umbră scandalos de lungă pe pămînt, stîrnind frica în iepuri și alte jivine.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.