Pandemie, absenteism și paradox

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Rezultatul parlamentarelor din 6 decembrie e pe cît de clar, pe atît de paradoxal: în condițiile unei participări minime la vot, PSD a cîștigat net alegerile cu cca 5 puncte procentuale peste PNL. Dar viitoarea majoritate și guvernul vor fi formate și dominate de PNL, iar PSD va intra (sau va rămîne în opoziție).

Motivul e evident: PSD, deși rămîne cel mai puternic partid din viitorul Parlament, nu mai are capacitatea de a forma o coaliție și nici o majoritate parlamentară. În schimb, PNL va forma o coaliție cu USR-PLUS (oricît de mult s-ar fi ciondănit aceștia în campanie, acum lucrurile sînt clare). Un ingredient devenit indispensabil al coaliției va fi UDMR. Pro România e sub pragul de 5%, iar Ponta a anunțat deja că se va ocupa mai mult de familie în viitor. Nu era sigură încă (luni dimineață) soarta PMP, dar se pare totuși că nici partidul lui Traian Băsescu nu va intra în Parlament.

Un partid nou, antisistem, populisto-extremist, antimască și antivaccinist, AUR, a intrat în Parlament cu 9%, dar, de asemenea, fără capacitatea de a forma coaliții și, de fapt, pare-se, nici dorindu-le.

Rezultatele mai bune pentru PSD și mai rele pentru PNL decît profețeau sondajele de opinie (inclusiv exit-poll-ul) sînt, retrospectiv, ușor de explicat. Absenteismul masiv, mai ales din partea electoratului mai informat și mai educat (al PNL și USR-PLUS), a avut, cred, o importantă contribuție. Dimpotrivă, electoratul mai puțin instruit al PSD, mai neîncrezător în coronavirus, dar și mai disciplinat, a participat în număr proporțional mai mare la vot, deși și aici sînt scăderi semnificative. În esență, situația epidemiologică considerabil mai rea acum decît la sfîrșitul lui septembrie, la locale, a ținut acasă mai mult pe cei care au ascultat de avertismentele guvernanților și ale medicilor.

Nu e, totuși, singura cauză a scorului slab al „centrului-dreapta”. De partea PNL a jucat un anumit rol uzura la guvernare într-o perioadă crîncenă, unele erori de management al crizei, poate și un accident nefericit precum cel de la spitalul din Piatra Neamț. Mulți oameni sînt în zilele astea frustrați și copleșiți: unii și-au pierdut job-ul, alții sînt supărați de închiderea școlilor, alții de imposibilitatea de a călători ori de piedicile puse înaintea socializării, care îi afectează mai ales pe cei tineri. Or, cum să-ți reverși mai bine frustrarea decît supărîndu-te, cu și fără motiv, pe partidul de guvernămînt? Și dacă totuși nu vei vota cu PSD, cel mai la îndemînă e să nu votezi deloc, considerînd că le dai astfel politicienilor de la putere o palmă și simțindu-te ceva mai bine cînd le vezi fețele ceva mai lungi după o zi și o noapte. Firește, soluția e infantilă, dar foarte mulți oameni „postmoderni” – și nu numai de la noi – au un psihic infantil sau adolescentin, în pofida vîrstei reale.

În cazul special al USR-PLUS, cu un rezultat mult mai bun decît acum patru ani (cînd era însă USR singur), dar considerabil mai rău decît la europarlamentare (și mai ales mai rău decît se aștepta și spera), s-ar putea să fi contat și certurile din interiorul partidului, și zigzagurile politicii din ultimul an. Nici votul din diaspora, mult diminuat și el din cauza pandemiei, n-a ajutat prea mult. (În dispora, AUR a ieșit – se pare – pe locul doi.)

O veste bună este căderea sub pragul electoral a Pro România (care a înghițit și ALDE). Vom scăpa de domnii Ponta și Tăriceanu, pedepsiți pe bună dreptate pentru minciunile și pentru trădările lor fără număr.

Vom avea deci, probabil, un al doilea Guvern Orban. Dar marea întrebare este cum vor reuși PNL și USR-PLUS să coopereze și să guverneze timp de patru ani grei. Mă neliniștesc, pe de o parte, trăsăturile încă antisistem ale USR mai ales, confuzia dintre ideal și real a multor membri și simpatizanți USR-PLUS. E adevărat că, așa cum s-a spus, PNL și USR-PLUS „sînt condamnate” să guverneze împreună, dar a trata guvernarea ca pe o „închisoare” nu-i o soluție. Nu de alta, dar s-ar putea ca deținutul mai june „să evadeze” la un moment dat.

Din păcate, lumea românească însăși e foarte divizată, iar faliile nu sînt numai între PSD și rest. E aproape inutil de subliniat că o guvernare eficientă și fără scandaluri e esențială pentru viitorul imediat, avînd enorma sarcină de a controla pandemia, de a asigura vaccinarea largă a populației, de a începe restaurarea economiei, inclusiv prin accesarea fondurilor europene, de a produce reformele multe dorite în justiție, în educație, în sănătate. Sper ca istoria să nu se repete și să nu vedem o reînviere a balamucului din Convenția Democrată a anilor ʼ90. Căci în caz contrar, peste patru ani, cînd vom avea simultan alegeri prezidențiale și parlamentare, PNL va juca rolul năruitului PNȚCD, AUR va juca în rolul defunctului PRM, iar PSD nu va face altceva decît ce a făcut întotdeauna: va juca pe sine însuși și se va juca cu noi toți.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.