Oraşul nostru. Inventar (I)

Publicat în Dilema Veche nr. 500 din 12-18 septembrie 2013
Oraşul nostru  Inventar (I) jpeg

Se dedică amicului Dan Stanciu 

Deunăzi, am văzut, din fuga maşinii, un nume de stradă banal în aparenţă, dar, totuşi, misterios: strada Vaselor. De ce s-ar numi aşa o stradă oarecare, printre blocuri? Cum poate să-i vină în minte unui edil să boteze o stradă, strada „Vaselor“? Ce fel de vase? Şi de ce nu orice altceva? Întrebarea a început să mă chinuie. Pînă într-atît, încît am devenit curios să aflu în ce perimetru onomastic trăieşte oraşul meu. Am descoperit o enormă materie de reflecţie pentru istorici, psihologi, sociologi, antropologi şi metafizicieni. N-am reuşit să pricep prin ce mecanisme subtile se hotărăsc numele străzilor metropolitane. Şi cine ne hotărăşte, în ultimă instanţă, adresa? O minimă sistematizare a denumirilor existente scoate la lumină o reţea complicată de mentalităţi autohtone, inerţii ideologice, lirisme arbitrare, obsesii inanalizabile, stranietăţi suprarealiste. Ştiu. Avem alte priorităţi. Stăm prost cu gropile, cu traficul, cu poluarea, cu parcările ş.a.m.d. Nu de numele străzilor ne împiedicăm, în primul rînd, în viaţa noastră zilnică de bucureşteni. Înţeleg, totuşi, să atrag atenţia asupra unei comédii terminologice de care, cîndva, vreun edil cu simţul umorului, dar şi cu o mai nuanţată conştiinţă a responsabilităţii, se va ocupa, poate. În ce mă priveşte, voi face un simplu inventar. Cititorul nu va avea decît să-şi facă singur o opinie. Şi să facă haz de necaz.

O urmă adîncă pare să fi lăsat, în geografia oraşului nostru, avîntul industriei chimice din perioada terminală a regimului trecut. Nu văd altă explicaţie pentru numele următoarelor străzi: Acetilenei, Aragonitului (pentru curioşi, menţionez că formula acestei substanţe este CaCO3), Bauxitei, Calcarului, Celofibrei, Cimentului, Cromului, Cuprului, Ebonitei, Magneziului, Parafinei, Protonilor, Uraniului, Silexului, Siliciului, Sulfului. Încă şi mai năvalnic se manifestă imaginaţia noastră tehnologică, bucuria „sculelor“ (tradiţionale, dar şi moderne), vocabularul şantierului şi al fabricii. Iată străzile: Angrenajului, Barometrului, Busolei, Betonierei, Detectorului, Ecluzei, Eprubetei, Gaterului, Gherghefului, Greblei, Laminorului, Lopeţii, Lanternei, Macazului, Mistriei, Casmalei, Metalului, Nivelării, Pirotehnicii, Pontonului (cu Intrarea Pontonierilor), Producţiei, Racordării, Rachetei, Reactorului, Releului, Retortei, Rotativei, Şantierului, Sapei, Satelitului, Secerii, Securii, Sistematizării, Stăvilarului, Suveicii, Tîrnăcopului, Tehnicii, Toporului, Turbinei, Telescopului, Vagonului, Vagonetului, Vîslei. Undeva, în penumbra semantică a acestei serii, avem şi strada Monolitului (aluzie la solidaritatea clasei muncitoare angajate în producţie) şi strada Consumului, adică a beneficiilor multilaterale rezultate din creşterea productivităţii. O rubrică aparte revine meseriilor, de unde străzi ca: Textiliştilor, Ţesătoarelor, Torcătoarelor, Tractoriştilor, Fochiştilor, Proletarilor (în genere) şi, pardon, Turnătorilor. Dintre priorităţi nu putea lipsi armata, apărătoare a suveranităţii şi independenţei naţionale. Prin urmare, ne ies în întîmpinare străzile: Baionetei, Detaşamentului, Escaladei, Muniţiei, Meterezului, Parapetului, Patriei (şi Patrioţilor), Poliţiei, Recrutului, Voinicului, Trăgaciului, Trompetului, Vitejilor, Stindardului, Tunului, Redutei, Maiorului (nu mi-e clar de ce nu există şi străzi echivalente pentru celelalte grade militare), Zalelor. La bază, ca motivaţie psihologic-istorică: strada Străbună. Mai există şi strada Evidenţiaţilor (şi a Menţiunii), dar acestea au un spectru mai larg: poate fi vorba şi de eroi ai oştirii, dar şi de fruntaşi în muncă. Suverană este strada Ministerului, ca şi aceea a Salubrităţii.

Să nu ne grăbim însă, în mod maliţios, să semnalăm numai terminologia producţiei şi a vieţii militare. De o tandră atenţie se bucură, totuşi, şi viaţa domestică, cea artistică şi sportivă. Nu lipsesc drăgălăşeniile familiale: strada Bunicuţei, a Duioşiei, a Patului, a Duşului, a Fetiţelor şi a Silfidelor. Alte nume: Şuviţa, Mirodeniei, Ghiozdanului. Pentru sporturi: Nataţiei, Spartachiadei, Schiorilor. Pentru muzică: Trilului, Piculinei, Partiturii, Valsului, Pupitrului, Uverturii. Pentru şcoala generală: Echerului, Medianei, Trapezului, Triunghiului. Pentru folclor: Strigăturii şi, mai ales, aleea Păcală şi aleea Tîndală, paralele, ambele perpendiculare pe Şoseaua Mihai Bravu. Să nu uităm strada Declamării şi strada Galeş (care dă în Existenţei). Instrumentarul gospodăresc al înaintaşilor se face semnalat prin străzi ca Butiei şi Bolobocului (cu inevitabile daune colaterale: strada Arsurei). Vom continua săptămîna următoare. Deocamdată vă las visători dinaintea unei bijuterii topografice: Intrarea Smaranda!     

Foto: D.H. Popa

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Compania aeriană Wizz Air, cercetată de Comisia Europeană. Cum erau păcăliți clienții pentru a plăti mai mult
Comisia Europeană și autoritățile UE pentru protecția consumatorilor au demarat o investigaţie în ceea ce priveşte 20 de companii aeriene, printre care şi Wizz Air.
image
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune”
Durere, speranță, neputință și rugăciune. Așa putem descrie fotografiile de război care erau făcute pentru a alina dorul celor ce luptau pentru pământul strămoșesc.
image
Cum poți verifica dacă ești victima unei escrocherii cu o clonă de voce AI. Întrebările care îți pot salva contul bancar
O nouă modă de înșelăciune la telefon este folosirea unei clone de voce, generată de inteligența artificială, care se prezintă drept o persoană cunoscută. Scopul unei astfel de escrocherii este de a-ți goli conturile bancare.

HIstoria.ro

image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.