Oraşul nostru. Inventar (I)

Publicat în Dilema Veche nr. 500 din 12-18 septembrie 2013
Oraşul nostru  Inventar (I) jpeg

Se dedică amicului Dan Stanciu 

Deunăzi, am văzut, din fuga maşinii, un nume de stradă banal în aparenţă, dar, totuşi, misterios: strada Vaselor. De ce s-ar numi aşa o stradă oarecare, printre blocuri? Cum poate să-i vină în minte unui edil să boteze o stradă, strada „Vaselor“? Ce fel de vase? Şi de ce nu orice altceva? Întrebarea a început să mă chinuie. Pînă într-atît, încît am devenit curios să aflu în ce perimetru onomastic trăieşte oraşul meu. Am descoperit o enormă materie de reflecţie pentru istorici, psihologi, sociologi, antropologi şi metafizicieni. N-am reuşit să pricep prin ce mecanisme subtile se hotărăsc numele străzilor metropolitane. Şi cine ne hotărăşte, în ultimă instanţă, adresa? O minimă sistematizare a denumirilor existente scoate la lumină o reţea complicată de mentalităţi autohtone, inerţii ideologice, lirisme arbitrare, obsesii inanalizabile, stranietăţi suprarealiste. Ştiu. Avem alte priorităţi. Stăm prost cu gropile, cu traficul, cu poluarea, cu parcările ş.a.m.d. Nu de numele străzilor ne împiedicăm, în primul rînd, în viaţa noastră zilnică de bucureşteni. Înţeleg, totuşi, să atrag atenţia asupra unei comédii terminologice de care, cîndva, vreun edil cu simţul umorului, dar şi cu o mai nuanţată conştiinţă a responsabilităţii, se va ocupa, poate. În ce mă priveşte, voi face un simplu inventar. Cititorul nu va avea decît să-şi facă singur o opinie. Şi să facă haz de necaz.

O urmă adîncă pare să fi lăsat, în geografia oraşului nostru, avîntul industriei chimice din perioada terminală a regimului trecut. Nu văd altă explicaţie pentru numele următoarelor străzi: Acetilenei, Aragonitului (pentru curioşi, menţionez că formula acestei substanţe este CaCO3), Bauxitei, Calcarului, Celofibrei, Cimentului, Cromului, Cuprului, Ebonitei, Magneziului, Parafinei, Protonilor, Uraniului, Silexului, Siliciului, Sulfului. Încă şi mai năvalnic se manifestă imaginaţia noastră tehnologică, bucuria „sculelor“ (tradiţionale, dar şi moderne), vocabularul şantierului şi al fabricii. Iată străzile: Angrenajului, Barometrului, Busolei, Betonierei, Detectorului, Ecluzei, Eprubetei, Gaterului, Gherghefului, Greblei, Laminorului, Lopeţii, Lanternei, Macazului, Mistriei, Casmalei, Metalului, Nivelării, Pirotehnicii, Pontonului (cu Intrarea Pontonierilor), Producţiei, Racordării, Rachetei, Reactorului, Releului, Retortei, Rotativei, Şantierului, Sapei, Satelitului, Secerii, Securii, Sistematizării, Stăvilarului, Suveicii, Tîrnăcopului, Tehnicii, Toporului, Turbinei, Telescopului, Vagonului, Vagonetului, Vîslei. Undeva, în penumbra semantică a acestei serii, avem şi strada Monolitului (aluzie la solidaritatea clasei muncitoare angajate în producţie) şi strada Consumului, adică a beneficiilor multilaterale rezultate din creşterea productivităţii. O rubrică aparte revine meseriilor, de unde străzi ca: Textiliştilor, Ţesătoarelor, Torcătoarelor, Tractoriştilor, Fochiştilor, Proletarilor (în genere) şi, pardon, Turnătorilor. Dintre priorităţi nu putea lipsi armata, apărătoare a suveranităţii şi independenţei naţionale. Prin urmare, ne ies în întîmpinare străzile: Baionetei, Detaşamentului, Escaladei, Muniţiei, Meterezului, Parapetului, Patriei (şi Patrioţilor), Poliţiei, Recrutului, Voinicului, Trăgaciului, Trompetului, Vitejilor, Stindardului, Tunului, Redutei, Maiorului (nu mi-e clar de ce nu există şi străzi echivalente pentru celelalte grade militare), Zalelor. La bază, ca motivaţie psihologic-istorică: strada Străbună. Mai există şi strada Evidenţiaţilor (şi a Menţiunii), dar acestea au un spectru mai larg: poate fi vorba şi de eroi ai oştirii, dar şi de fruntaşi în muncă. Suverană este strada Ministerului, ca şi aceea a Salubrităţii.

Să nu ne grăbim însă, în mod maliţios, să semnalăm numai terminologia producţiei şi a vieţii militare. De o tandră atenţie se bucură, totuşi, şi viaţa domestică, cea artistică şi sportivă. Nu lipsesc drăgălăşeniile familiale: strada Bunicuţei, a Duioşiei, a Patului, a Duşului, a Fetiţelor şi a Silfidelor. Alte nume: Şuviţa, Mirodeniei, Ghiozdanului. Pentru sporturi: Nataţiei, Spartachiadei, Schiorilor. Pentru muzică: Trilului, Piculinei, Partiturii, Valsului, Pupitrului, Uverturii. Pentru şcoala generală: Echerului, Medianei, Trapezului, Triunghiului. Pentru folclor: Strigăturii şi, mai ales, aleea Păcală şi aleea Tîndală, paralele, ambele perpendiculare pe Şoseaua Mihai Bravu. Să nu uităm strada Declamării şi strada Galeş (care dă în Existenţei). Instrumentarul gospodăresc al înaintaşilor se face semnalat prin străzi ca Butiei şi Bolobocului (cu inevitabile daune colaterale: strada Arsurei). Vom continua săptămîna următoare. Deocamdată vă las visători dinaintea unei bijuterii topografice: Intrarea Smaranda!     

Foto: D.H. Popa

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

ronaldo twitter jpg
Cele mai tari glume după golul fantomă al lui Ronaldo
O serie de glume circulă pe rețelele sociale după ce fotbalistul lusitan Cristiano Ronaldo a fost lăsat fără primul gol din meciul cu Uruguay de la Campionatul Mondial Qatar 2022.
 Recruți ruși la un antrenament FOTO Profimedia
Văduva colonelului rus care s-ar fi sinucis cu cinci gloanțe i-a trimis o scrisoare deschisă lui Putin
Văduva unui colonel care s-ar fi sinucis cu cinci gloanțe i-a scris o scrisoare deschisă lui Vladimir Putin în care i-a cerut să ancheteze moartea soțului ei, relatează portalul rus Meduza.
Sabia lui Ștefan cel Mare FOTO Mariana Iancu jfif
Cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare la turci. Misterul nedezlegat de peste 400 de ani
În muzeul Topkapî din Istanbul, marele palat al sultanilor otomani, în sala dedicată armelor, se află sabia lui Ștefan cel Mare. Românii care vizitează impozantul edificiu oriental se opresc cu evlavie lângă vitrina unde este expusă spada.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.