Oracolul

Publicat în Dilema Veche nr. 932 din 17 – 23 februarie 2022
Frica lui Putin jpeg

Herodot povestește despre Cresus, bogatul și orgoliosul rege al Lidiei, că a întrebat oracolul din Delfi care va fi soarta războiului pe care-l plănuia împotriva Persiei. „Dacă vei trece rîul Halys (granița dintre cele două state), un imperiu se va prăbuși”, i-a răspuns Pythia. Crezînd că va avea noroc în război, Cresus a atacat Persia. A fost învins și a pierdut totul. Imperiul despre care fusese vorba era al său.

Putin ar face bine să reflecteze la asemenea exemple istorice. Căci dacă, într-adevăr, va invada Ucraina (fiindcă n-ar fi obținut așa-numitele „garanții de securitate“ din partea NATO și a Ucrainei pe care le-a cerut cu insistență) – așa cum se pare că se pregătește – nu-și va întări imperiul propriu și nu va nimici coerența și superioritatea Vestului, ci dimpotrivă, își va nărui propria putere.

Sigur, forța militară pe care a strîns-o împotriva Ucrainei îi va permite să o ocupe în scurtă vreme sau măcar să-i ocupe centrele strategice, precum Capitala. Probabil că va reuși să pună un guvern-marionetă la Kiev. Dar cu ce preț? Vor fi mari pierderi umane, inclusiv de soldați ruși. Totul arată că ucrainenii vor lupta. Apoi, guvernul-marionetă cum va rezista fără trupe rusești? Cît timp își va permite Putin să mențină numeroase trupe de ocupație într-o țară care nu-l vrea? Va fi un război crîncen care va fi urmat de gherilă și insurgență. Putin pretinde că ucrainenii și rușii sînt același popor. E pregătit să facă față unui război cvasi-civil pe timp de luni sau chiar de ani?

Iar asta în condițiile unor sancțiuni economice foarte dure, care practic vor izola economic Rusia de majoritatea țărilor lumii. Sigur, și restul lumii, mai ales Europa, va avea de suferit. Totuși, pînă una-alta vine primăvara și s-ar putea ca gazul rusesc să devină mai puțin vital. Oricum, tot răul spre bine: Europa va învăța să se descurce energetic fără Rusia, dar Rusia cum se va descurca fără să vîndă Vestului gazul și petrolul? Da, va fi susținută de China, dar care o va sugruma încetul cu încetul. Chinezii se vor răzbuna pentru umilințele pe care le-au îndurat de la ruși și sovietici în secolele al XIX-lea și, respectiv, XX – de asta Putin ar trebui să fie sigur.

Iar dacă Putin și-a închipuit că amenințările și armatele sale divizează aliații occidentali, deja se vede că a calculat greșit: Occidentul a strîns rîndurile și se arată mai unit decît înaintea crizei. Putin n-a obținut practic nimic din ceea ce a cerut. Chiar Germania se va ralia în cele din urmă unor sancțiuni dure. Statele Unite „au revenit” în Europa. NATO, despre care nu demult președintele Macron spunea că se află în „moarte cerebrală”, și-a recîștigat vocația și sensul. Iar dacă Putin se teme de deplasarea spre Est a forțelor NATO, și aici a calculat greșit: deja se vede clar că în Polonia, România, țările baltice, poate chiar Slovacia și Bulgaria vor fi staționate trupe NATO, inclusiv americane. Practic, dacă Putin invadează și ocupă Ucraina, va avea de suportat costurile unei noi curse a înarmărilor și mobilizărilor militare la frontierele sale. Cum va putea suporta Rusia asta pe termen ceva mai lung (dar prea lung), cînd PIB-ul ei e abia peste cel al Italiei, dar inferior Braziliei, și cînd cheltuiește de opt-nouă ori mai puțin pentru apărare decît Statele Unite? Avînd în vedere uriașa discrepanță de resurse între Rusia și Occident, aproape că ne vine să spunem că, dacă Occidentul cu adevărat ar urî Rusia – cum pretinde Putin –, mai că ar îndemna-o să atace Ucraina: va fi mormîntul ultimelor iluzii imperiale ale acelei țări.

Ce să mai vorbim despre influență ideologică și culturală? Oricît de multă dezinformare va livra Rusia, oricît de mari îi vor fi armatele de troli, extrem de puține țări de pe lume și personalități politice vor fi dispuse să susțină acest imperialism din alt secol. Ce vor putea spune în apărare ortodoxiștii: că Rusia invadează o țară în majoritate ortodoxă? Ce vor putea spune slavofilii? Că ocupă o mare țară slavă? Și ce vor zice „suveraniștii” de pretutindeni? Că Rusia își bate joc de independența unei țări suverane? Pînă acum, Rusia a mai putut juca cartea propagandistică a „victimei Occidentului rapace”; cu Ucraina adusă în sclavie – dacă se va întîmpla –, acest joc va pierde orice credibilitate.

Oracolul pe care Cresus n-a știut să-l descifreze n-a fost decît un element anecdotic. În realitate, regele Lidiei și-a pierdut imperiul pentru că a vrut să-l mărească și să-l întărească peste măsură. Vom vedea dacă va comite și Putin aceeași greșeală, dar, dacă o va face, nu-i nevoie să fii un oracol ca să-i prevestești sfîrșitul.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.