Omul: excepție în excepție în excepție în excepție

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
Frica lui Putin jpeg

O constatare: societățile libere luminează numai pentru un scurt răstimp obscuritatea îndelungată a servituții omului. Dar să lărgim perspectiva: omul însuși, ca unica specie capabilă de libertate, fie și arareori printr-un fel de „miracol“, cu cei peste 160.000 de ani de cînd durează pe lume ca specie, reprezintă, cantitativ, o nimica în istoria de cel puțin 3,2 miliarde de ani a vieții pe Pămînt, după cum se crede – reprezentînd, așadar, aproximativ un minuscul 0,005% din întreg. Iar paleoantropologii susțin că nimic din legile naturii și condițiile mediului nu dă asigurări că era necesar sau măcar probabil ca, undeva prin savanele din Africa de Est, acum vreo cinci-șase milioane de ani, să apară australopitecul dintr-un strămoș comun al nostru și al celor două specii de cimpanzei actuali, care să adopte stațiunea bipedă permanentă. Apoi, plecînd de la acesta și pînă la Homo sapiens, evoluția, care a parcurs „verigile de legătură“ Homo habilisHomo erectusHomo ergaster (și cîți astfel de „oameni“ vor mai fi fost), avea, la rîndul ei, toate șansele să se înfunde sau să deraieze într-un subom, care să se stingă după un timp. De fapt, de nenumărate ori în istoria planetei au existat toate șansele ca linia genetică ce a condus de la unicelulare la noi să se fi întrerupt sau să o fi luat pe o altă cale, care să se încheie într-o specie non-rațională. Tot așa am fi putut pieri ca specie la scurtă vreme după apariție, pe cînd eram foarte puțin numeroși, exterminați de vreo schimbare climatică imprevizibilă care să distrugă resursele de hrană ori de o epidemie gravă, înainte de a deveni suficient de deștepți pentru a ne adapta sau de curajoși pentru a emigra în ținuturi mai primitoare.

Dar, dacă vrem să privim pînă la capăt în abisul aproape fără fund al improbabilității noastre, să nu ne oprim nici aici, ci, avansînd, să ne ținem bine cumpătul și respirația, sperînd „să nu privească în noi abisul“ – vorba lui Nietzsche.

În pofida a numeroase ipoteze, încă nu se știe cum și din ce cauză a apărut, din materie nevie, viața pe Pămînt sub forma primelor celule vii, așa-numitele „procariote“. Trebuia îndeplinite cîteva condiții generale, simultane, fiecare în parte greu de obținut, precum temperatură potrivită, apa lichidă, compuși organici, prezența atmosferei, o anumită înclinare a axei Pămîntului, care să permită existența și succesiunea anotimpurilor fără contraste excesive, în plus un cîmp magnetic terestru puternic care să ferească solul de radiațiile solare distructive. Se pare că și alte condiții erau favorizante, poate necesare: un satelit natural, precum Luna, de relativ mari dimensiuni în raport cu planeta în jurul căreia orbitează, pentru a stabiliza viteza de rotație în jurul axei sale și a genera maree, ca și o masivă planetă exterioară în sistemul solar, ca Jupiter, care să abată majoritatea cometelor care, altfel, ar fi bombardat Pămîntul, distrugînd de timpuriu viața. 

În esență, o planetă stabilă, relativ la adăpost timp îndelungat de mari catastrofe, aptă astfel să genereze și apoi să întrețină viața timp de miliarde de ani, pînă ce evoluția biologică ar produce o făptură în stare de libertate pentru cîteva „clipe“ în istoria acestei planete, are toate datele să fie o raritate, dacă nu o unicitate în Galaxie și, poate, în Univers. Și, ne spun biologii, chiar fiind îndeplinite toate condițiile preexistente amintite, apariția vieții în sine rămîne foarte improbabilă, ba chiar paradoxală. Cel mai straniu este că unitatea surprinzătoare a structurii codului genetic bazat pe dubla elice a ADN-ului pentru toate viețuitoarele  care trăiesc azi sau au trăit vreodată sugerează probabilitatea foarte mare a apariției vieții o singură dată, dintr-o unică celulă, într-un unic loc pe Pămînt – o presupunere a cărei „enormitate“ nu ne este lesne s-o asimilăm, afară doar dacă nu invocăm fie o origine extraterestră, fie una divină a acestei celule. Din această unică celulă se crede că a derivat tot restul prin mutații, hibridizări, poliploidizări și, mai ales, prin selecție naturală. Ar mai fi existat oare imens de bogata biosferă a Pămîntului, incluzîndu-ne pe noi înșine,  dacă un grăunte de nisip din oceanul primordial ar fi strivit celula primordială mai înainte ca ea să se reproducă? 

Mai departe: pentru ca o asemenea planetă cu condiții optime pentru viață să existe, trebuie luată în calcul și așa-numita „ajustare fină“ a constantelor fizice universale, precum constanta gravitațională, constanta electromagnetică, constantele forțelor nucleare „tare“ și „slabă“, viteza luminii, constanta lui Planck, precum și așa-numita „constantă cosmologică“. Astrofizicienii cred că fie și o foarte mică diferență în raportul dintre aceste constante ar fi condus la un univers complet diferit de al nostru, lipsit de o ființă capabilă de libertate și de cunoaștere.

Orice ipoteză am adopta privitor la aceste constante, șansa ca lucrurile să se fi petrecut în mod natural în așa fel încît rezultatul lor de pînă în acest moment să fim noi înșine, incluzîndu-mă pe mine, care aleg liber să scriu aceste rînduri, se dovedește minusculă: iată minoritatea statistică ce sîntem și, prin urmare, excepția care sîntem – cea mai desăvîrșită dintre toate „lebedele negre“, în termenii lui Nassim Taleb –, iar probabilitatea ei pare a fi atît de aproape de zero, încît în oricare alt caz similar am neglija-o fără să clipim, conform celui mai sănătos spirit științific. Și totuși, noi – excepție în excepție în excepție... – avem fantezia de a ne proclama drept normă, ba chiar scop și sens ale Universului. Admirabil tupeu!

(fragment ușor modificat din Excepția. O încercare de antropologie filozofică, Humanitas, 2021)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Soldați ruși pe motociclete au început să apară pe câmpul de luptă FOTO Profimedia jpg
Tactici disperate ale soldaților ruși pe câmpul de luptă. Cum au ajuns să înlocuiască tancurile cu motocicletele
În disperare de cauză, după ce au pierdut echipamente din cauza dronelor, forțele ruse au înlocuit motocicletele cu tancurile în atacurile asupra pozițiilor ucrainene, relatează Business Insider.
deschidere partiala tronson 5 sibiu pitesti 08 foto cnair jpeg
Când se va deschide integral circulația pe tronsonul 5 din autostrada Sibiu-Pitești
Tronsonul 5 din autostrada Sibiu-Pitești va fi deschis în întregime circulației cel târziu în prima săptămână din luna iunie, cu aproape trei luni mai devreme față de termenul preconizat în contract pentru 31 august 2025.
image png
Amestecul, făcut în casă, care te va ajuta să scoți petele și să ai haine albe, ca noi. Nu ai nevoie de înălbitori
Cămașa ta albă a trecut prin vremuri mai bune? Ai încercat deja toate metodele din comerț, dar petele galbene, tonurile gri sau aspectul tern persistă?
Comportamentul surprinzător al cimpanzeilor Foto frontiersin org jpg
Cimpanzeii se șterg cu frunze după sex și toaletă: descoperirea care pune sub semnul întrebării unicitatea umană
Cimpanzeii își îngrijesc igiena cu frunze după sex și toaletă. Ce înseamnă acest comportament despre originile îngrijirii și empatiei la oameni?
tantari jpg
Trucul complet natural care te scapă de țânțari foarte rapid. Ai nevoie doar de un ingredient pe care-l găsești în bucătărie
În loc să te înarmezi cu spray-uri chimice și lumânări dubioase care miros a farmacie, ce-ai zice să încerci un truc simplu, ieftin și complet natural care funcționează surprinzător de bine?
Cum să slăbești rapid fără efort și sănătos Colaj DMS
Secretul slăbirii eficiente: dietă vs. sport. Câtă mișcare trebuie să facem pentru a scăpa de surplusul unui răsfăț
Află de ce sportul nu este suficient pentru a slăbi eficient și cum echilibrul dintre alimentație și mișcare devine cheia unei transformări reale și durabile.
1 ce este artrita jpg jpeg
Planta medicinală cu proprietăți antiinflamatorii care oprește progresia artritei reumatoide
O plantă medicinală folosită de secole în medicina tradițională asiatică atrage astăzi atenția comunității științifice internaționale datorită proprietăților sale antiinflamatorii excepționale.
fabrica auto industrie auto masini
Piața auto sub presiune: tarife vamale, ofensiva producătorilor chinezi și scăderea vânzărilor de vehicule electrice. Ce se întâmplă în România
Industria auto globală se confruntă în prezent cu un peisaj complex, caracterizat de numeroase provocări, inclusiv tarife vamale în Statele Unite, marketing agresiv din partea producătorilor auto chinezi și o încetinire a vânzărilor de vehicule electrice cu baterie.
incendiu sevilla captura youtube png
Incendiu de proporții la un depozit cu produse chimice din Spania. 80.000 de persoane, sfătuite să se izoleze în case
Aproape 80.000 de persoane au fost sfătuite să se izoleze în locuinţe, cu uşile şi ferestrele închise, după un incediu survenit în cursul zilei de miercuri într-un hangar cu produse chimice într-o zonă industrială de lângă Sevilla, în sudul Spaniei.