Omul: excepție în excepție în excepție în excepție

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
Frica lui Putin jpeg

O constatare: societățile libere luminează numai pentru un scurt răstimp obscuritatea îndelungată a servituții omului. Dar să lărgim perspectiva: omul însuși, ca unica specie capabilă de libertate, fie și arareori printr-un fel de „miracol“, cu cei peste 160.000 de ani de cînd durează pe lume ca specie, reprezintă, cantitativ, o nimica în istoria de cel puțin 3,2 miliarde de ani a vieții pe Pămînt, după cum se crede – reprezentînd, așadar, aproximativ un minuscul 0,005% din întreg. Iar paleoantropologii susțin că nimic din legile naturii și condițiile mediului nu dă asigurări că era necesar sau măcar probabil ca, undeva prin savanele din Africa de Est, acum vreo cinci-șase milioane de ani, să apară australopitecul dintr-un strămoș comun al nostru și al celor două specii de cimpanzei actuali, care să adopte stațiunea bipedă permanentă. Apoi, plecînd de la acesta și pînă la Homo sapiens, evoluția, care a parcurs „verigile de legătură“ Homo habilisHomo erectusHomo ergaster (și cîți astfel de „oameni“ vor mai fi fost), avea, la rîndul ei, toate șansele să se înfunde sau să deraieze într-un subom, care să se stingă după un timp. De fapt, de nenumărate ori în istoria planetei au existat toate șansele ca linia genetică ce a condus de la unicelulare la noi să se fi întrerupt sau să o fi luat pe o altă cale, care să se încheie într-o specie non-rațională. Tot așa am fi putut pieri ca specie la scurtă vreme după apariție, pe cînd eram foarte puțin numeroși, exterminați de vreo schimbare climatică imprevizibilă care să distrugă resursele de hrană ori de o epidemie gravă, înainte de a deveni suficient de deștepți pentru a ne adapta sau de curajoși pentru a emigra în ținuturi mai primitoare.

Dar, dacă vrem să privim pînă la capăt în abisul aproape fără fund al improbabilității noastre, să nu ne oprim nici aici, ci, avansînd, să ne ținem bine cumpătul și respirația, sperînd „să nu privească în noi abisul“ – vorba lui Nietzsche.

În pofida a numeroase ipoteze, încă nu se știe cum și din ce cauză a apărut, din materie nevie, viața pe Pămînt sub forma primelor celule vii, așa-numitele „procariote“. Trebuia îndeplinite cîteva condiții generale, simultane, fiecare în parte greu de obținut, precum temperatură potrivită, apa lichidă, compuși organici, prezența atmosferei, o anumită înclinare a axei Pămîntului, care să permită existența și succesiunea anotimpurilor fără contraste excesive, în plus un cîmp magnetic terestru puternic care să ferească solul de radiațiile solare distructive. Se pare că și alte condiții erau favorizante, poate necesare: un satelit natural, precum Luna, de relativ mari dimensiuni în raport cu planeta în jurul căreia orbitează, pentru a stabiliza viteza de rotație în jurul axei sale și a genera maree, ca și o masivă planetă exterioară în sistemul solar, ca Jupiter, care să abată majoritatea cometelor care, altfel, ar fi bombardat Pămîntul, distrugînd de timpuriu viața. 

În esență, o planetă stabilă, relativ la adăpost timp îndelungat de mari catastrofe, aptă astfel să genereze și apoi să întrețină viața timp de miliarde de ani, pînă ce evoluția biologică ar produce o făptură în stare de libertate pentru cîteva „clipe“ în istoria acestei planete, are toate datele să fie o raritate, dacă nu o unicitate în Galaxie și, poate, în Univers. Și, ne spun biologii, chiar fiind îndeplinite toate condițiile preexistente amintite, apariția vieții în sine rămîne foarte improbabilă, ba chiar paradoxală. Cel mai straniu este că unitatea surprinzătoare a structurii codului genetic bazat pe dubla elice a ADN-ului pentru toate viețuitoarele  care trăiesc azi sau au trăit vreodată sugerează probabilitatea foarte mare a apariției vieții o singură dată, dintr-o unică celulă, într-un unic loc pe Pămînt – o presupunere a cărei „enormitate“ nu ne este lesne s-o asimilăm, afară doar dacă nu invocăm fie o origine extraterestră, fie una divină a acestei celule. Din această unică celulă se crede că a derivat tot restul prin mutații, hibridizări, poliploidizări și, mai ales, prin selecție naturală. Ar mai fi existat oare imens de bogata biosferă a Pămîntului, incluzîndu-ne pe noi înșine,  dacă un grăunte de nisip din oceanul primordial ar fi strivit celula primordială mai înainte ca ea să se reproducă? 

Mai departe: pentru ca o asemenea planetă cu condiții optime pentru viață să existe, trebuie luată în calcul și așa-numita „ajustare fină“ a constantelor fizice universale, precum constanta gravitațională, constanta electromagnetică, constantele forțelor nucleare „tare“ și „slabă“, viteza luminii, constanta lui Planck, precum și așa-numita „constantă cosmologică“. Astrofizicienii cred că fie și o foarte mică diferență în raportul dintre aceste constante ar fi condus la un univers complet diferit de al nostru, lipsit de o ființă capabilă de libertate și de cunoaștere.

Orice ipoteză am adopta privitor la aceste constante, șansa ca lucrurile să se fi petrecut în mod natural în așa fel încît rezultatul lor de pînă în acest moment să fim noi înșine, incluzîndu-mă pe mine, care aleg liber să scriu aceste rînduri, se dovedește minusculă: iată minoritatea statistică ce sîntem și, prin urmare, excepția care sîntem – cea mai desăvîrșită dintre toate „lebedele negre“, în termenii lui Nassim Taleb –, iar probabilitatea ei pare a fi atît de aproape de zero, încît în oricare alt caz similar am neglija-o fără să clipim, conform celui mai sănătos spirit științific. Și totuși, noi – excepție în excepție în excepție... – avem fantezia de a ne proclama drept normă, ba chiar scop și sens ale Universului. Admirabil tupeu!

(fragment ușor modificat din Excepția. O încercare de antropologie filozofică, Humanitas, 2021)

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.