Obișnuința

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Frica lui Putin jpeg

Cînd am intrat și eu, ca toată lumea (mai ales lumea de peste 65 de ani), în „distanțare socială”, prin rămînere aproape permanentă la domiciliu, fericit n-am fost deloc. Fără să fiu prea amator de ieșiri, totuși nu mi-a căzut bine să fiu silit să renunț la plimbări, în afara celor din jurul blocului, la întîlniri cu cîte un prieten în oraș, la vreo după-amiază sau seară la un spectacol, ba chiar și la colindatul mai mult la întîmplare prin vreun mall.  

Treptat, m-am consolat. Ba, de cîteva zile, îmi dau seama că încep nu numai să mă obișnuiesc cu situațiunea, ci și că încep să mă complac în ea, să-i găsesc vădite avantaje și voluptăți neștiute pînă acum.

Am un program relativ uniform, dar nu chiar monoton, citesc enorm și scriu o mulțime, meditez, mă mai uit la cîte un film sau ascult muzică pe seară. Vorbesc mult la telefon, ca toată lumea, și țin cursuri studenților pe Zoom și pe Skype. Mai de curînd, particip online la un mic grup de discuții filozofice (animat de Dana Jalobeanu): ne vedem și ne auzim în fiecare vineri și zău că nu ne plictisim! Cu adevărat, filozofia e de folos în timpurile astea!  Ziua privesc cu plăcere pe fereastră (locuiesc la parter) progresul primăverii în pomii din față și, cînd și cînd, urmăresc pe Internet progresul pandemiei, sperînd ca ambele progrese să se încheie oarecum simultan. Îmi îngădui la două-trei zile odată o scurtă plimbare de o jumătate de oră în împrejurimi, pregătind-o însă și așteptînd-o ca pe cine știe ce expediție în ținuturi îndepărtate; descoper și eu, precum atîția alții înainte, că valoarea lucrurilor nu-i decît relativă și că ne putem mulțumi cu puțin, fără mari pierderi, fiindcă voluptatea nu stă în cantitate, ci în contrast. Și, de fapt, nu sînt nici măcar singur: împart frățește apartamentul cu motanul meu răsfățat, învățînd de la el virtuțile răbdării, ale somnului pașnic și ale domesticității netulburate – motive pentru care sînt destul de invidios pe el. Mai adaug că-mi sînt frigiderul și cămara pline, că îmi petrec unele zile gătind diferite feluri pe care le mănînc apoi cu plăcere, după care revin la masa de scris sau recitesc clasici cu motanul în poală.

Recunosc, fiind pensionar, că n-am deocamdată probleme de bani, nici nu sînt în șomaj tehnic. Cred că, printre atîtea cazuri nefericite și chiar dramatice, sînt oarecum privilegiat, pe cît se poate să fii în asemenea vremuri. Îi plîng pe medici, pe polițiști, pe cei care și-au pierdut slujbele, pe cei care au copii mici care vor să iasă afară, ca să nu mai vorbesc despre cei care au de suferit direct, fiind bolnavi, de pe urma epidemiei; dar se pare că nu pot să-i ajut decît stînd acasă tot timpul. Ceea ce și fac în mod conștiincios. Și, curios, iată că a început să-mi placă.

Deja însă mă gîndesc cu oarecare îngrijorare la momentul cînd ni se va da voie să ieșim, căci e limpede că interdicțiile vor lua sfîrșit la un moment dat. Mă tem că atunci voi dezvolta un fel de agorafobie: mai întîi voi ezita să ies, dacă n-am neapărată nevoie. Dacă voi ieși, voi merge pe stradă cu fereală și teamă, cu mască pe față, firește, evitînd autobuzele și mai ales metroul. Căci – o știm cu toții – coronavirusul nu va fi dispărut la vară, ci va rămîne ascuns, la pîndă, gata să iasă din nou din cine știe ce cotlon și să se reverse peste noi. Voi căuta să ocolesc oamenii, nu mă voi pupa cu amicii și amicele, poate că multă vreme nici mîna nu ne-o vom da. Voi privi cu suspiciune orice cafenea sau restaurant, preferîndu-le, desigur, la nevoie, pe cele cu mese afară. N-o să-mi placă deloc ideea de a reveni la toamnă în clasele Universității, pentru a ține iarăși cursuri cu prezență fizică și nu online. De ce oare – mă voi întreba – nu putem continua cursurile online, cu care ne-am obișnuit atît de bine? Purtarea măștii mi se va părea o dovadă de civilitate și atenție față de semeni. Pe scurt, nu mă voi simți în ordine scos din vizuină. Ca să nu mai spun și că  cel mai mic semn de răceală îmi va stîrni o alarmă complet disproporționată. Iată destule motive pentru a regreta anticipat securitatea și liniștea din aceste zile ale spațiului privat. Ca să nu par fricos, sigur că nu mă voi plînge cu voce tare de faptul că trebuie să am întîlniri și drumuri în oraș. Dar în secret, cu inocența umblatului liber pierdută, îl voi invidia din nou pe motanul meu, care, neavînd îndatoriri sociale, a rămas la fel de binedispus, egal cu sine și casnic, cum era și pe vremea cînd bîntuia coronavirusul.

Nu știu dacă îmi voi mai recăpăta vreodată acea inocență pierdută: da, s-ar putea să se introducă vaccinul, dar cine știe? Dacă coronavirusul SARS CoV-2 va fi învins, s-ar putea să apară mai tîrziu coronavirusul 3, sau știu eu ce alt specimen de microb sau virus afurisit. Iar siguranța naivă de dinainte mă tem că n-o voi mai avea nici eu, nici, poate, o mulțime de oameni din generațiile noastre. O anumită îngrijorare ne va urmări ori de cîte ori vom fi afară, ori de cîte ori vom călători, ori de cîte ori vom ajunge în mijlocul unor mulțimi. Vom scăpa poate chiar de coronavirusul nou, dar fobia de ieșit afară și de contacte fizice poate că ne va bîntui visele foarte multă vreme.

…Între timp, motanul s-a deșteptat și, pîș-pîș, a venit să vadă ce fac. Ce să fac, motane? Doar ți-am spus: te invidiez.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

loto Loteria Romana FOTO Facebook
Numerele câștigătoare ale tragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 24 noiembrie
Duminică, 24 noiembrie 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru jocurile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce, pe 21 noiembrie, au fost acordate 16.009 câștiguri în valoare totală de peste 951.200 de lei.
patriarhul daniel vot alegeri prezidentiale primul tur 2024 5 jpg
Patriarhul Daniel a votat la alegerile prezidenţiale. A împărțit iconițe și i-a binecuvântat pe alegători
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a votat, duminică seară, la turul I al alegerilor prezidenţiale.
alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (17) jpg
Un bărbat internat în spital a votat în unitatea sanitară, dar avea înregistrat un alt vot acasă, prin urna mobilă
Polițiștii din Olt cercetează două tentative de fraudă la vot. Un bărbat din Caracal ar fi votat și în Mehedinți și a dorit să voteze și în localitatea de domiciliu, iar un pacient de la SJU Slatina figura în sistemul electronic cu vot deja exprimat.
Parlamentul European FOTO Profimedia jpg
Europa e mai îngrijorată decât SUA după alegerea lui Donald Trump, potrivit unui europarlamentar român
Europarlamentarul Loránt Vincze (UDMR) a anunţat, duminică, la Târgu Mureş, concluzia Comisiei pentru afaceri constituţionale (AFCO) a Parlamentului European la Washington din care a făciut parte: Europa este mai îngrijorată decât americanii după câştigarea alegerilor de către Donald Trump.
Care este diferenţa între sarea de mare
„Ucigașul ascuns din farfurie”. Pericolul consumului de sare și ce puteți face pentru a vă „reeduca papilele gustative”
Consumul excesiv de sare este legat de tensiunea arterială ridicată, fiind principala cauză a atacului de cord și a accidentului vascular cerebral. „Este o bombă cu ceas”, susțin medicii.
Vladimir Putin si purtatorul sau de cuvant Dmitri Peskov FOTO EPA-EFE
Rusia acuză administraţia Biden că subminează planurile lui Trump pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
Kremlinul a acuzat administraţia preşedintelui american Joe Biden - aflat la sfârşit de mandat - că subminează planurile preşedintelui ales Donald Trump pentru soluţionarea conflictului din Ucraina.
alegeri locale buletin de vot stampila de vot votare scaled e1718050324116 jpg
Condițiile în care românii ar putea vota și după ora 21.00, la alegerile prezidențiale. Explicațiile AEP
Procesul electoral la alegerile prezidențiale organizate duminică, 24 noiembrie, poate fi prelungit cu acordul președinților secțiilor de votare, până când ultimul dintre acești alegători și-a exprimat votul, însă doar în anumite condiții.
David Popovici Facebook jpg
Marii sportivi ai României au votat. David Popovici a transmis un mesaj din 4 cuvinte românilor
Sportivii români nu au rămas indiferenți față de alegerile pentru președinția României, iar unul dintre cei mai influenți reprezentanți ai „noului val” de sportivi, David Popovici, a avut un mesaj clar pentru toți conaționalii săi.
shutterstock 2123567036 jpg
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
Forțele Kievului au lovit în noaptea de sâmbătă spre duminică un sistem avansat de apărare antiaeriană în regiunea de graniță Kursk, potrivit armatei ucrainene, l