Oamenii sînt diferiți

Publicat în Dilema Veche nr. 888 din 15 - 21 aprilie 2021
Frica lui Putin jpeg

Oamenii sînt diferiți. De exemplu, unii, zilele astea, au ghinionul să se sufoce prin secțiile ATI, alții defilează sub ferestrele respectivelor secții, cerînd zgomotos ridicarea restricțiilor de circulație. Unii umblă pretutindeni cu mască de protecție, alții zbiară că vor libertatea de a nu purta masca. Unii sînt medici și se chinuie să-și salveze pacienții. Sînt epuizați, adesea neputincioși. Alții invocă „dictatura medicilor” și umplu Internetul cu acuzații absurde. O doctoriță din Oradea pretinde că pacienții sînt omorîți în spitale cu oxigen. Ca urmare, mulți pacienți, aflați pe punctul de a-și da literalmente sufletul în spitale, refuză tratamentul cu oxigen. Colegii ei din Colegiul Medicilor o mustră părintește și atît. Nu iau în concret apărarea medicilor insultați de dumneaei și acuzați de crimă, printr-o sancțiune. Mai multe televiziuni îi acordă respectivei timpi de interviu, în care ea își debitează inepțiile și, implicit, incită la nerespectarea prescripiilor corecte, cînd nu la răzbunare împotriva medicilor „asasini” din spitale.

Unii oameni au inventat și au pus la punct aceste vaccinuri aproape miraculoase, care pot salva omenirea. Alții, tot oameni și ei, se străduiesc cu toate mijloacele să le discrediteze. Pandemia poate fi lichidată în cîteva luni, printr-un efort general, dar marele public trebuie să coopereze. Va coopera, cînd sînt atîția induși în eroare de fake-news-uri? Unii se bazează pe știință și pe fapte, dar destul de mulți cred orbește că vaccinurile sînt ultima invenție în otrăvirea sau manipularea populației mondiale. Alții nu mai știu ce să creadă și ezită să se vaccineze, impresionați de cîte o știre de presă și incapabili să înțeleagă statistica. Dar, în timpul așteptării, unii dintre ei se infectează. Și totuși, sînt destui care continuă să nege faptul că s-au îmbolnăvit de COVID-19. Am auzit de oameni care s-au vindecat de pe patul de moarte și tot nu cred. Necazul e că, din cauza necredinței acestora, mulți alții mor sau vor muri, indiferent de ce cred sau nu cred.

Eu zic că e nevoie de atitudini ferme. Dacă iei măsuri de restricție, asigură-te că sînt respectate. Nu admite demonstrații cu mii de oameni fără mască. Pur și simplu, nu le admite. Nu înțeleg de ce autoritățile la noi sînt așa de reticente cînd e vorba despre impunerea „pașaportului verde”. Nu înțeleg de ce nu i se poate cere celui care vrea să intre într-un local sau la un concert un asemenea „pașaport”, din care să rezulte fie că s-a vaccinat, fie că a făcut boala, fie că e recent testat negativ. Discriminare? Da, pozitivă. Ca simplă măsură de precauție sanitară pentru comunitate. Cine e „necredincios COVID” n-are decît să-și consume între patru pereți sau în parc frustrarea zadarnică. Dar, dacă vrea să călătorească, să fie silit să respecte dreptul celorlalți la sănătate, altminteri să nu se urce în avion sau să doarmă la hotel, sau să stea pe plajă, chiar și în țară. Nu înțeleg de ce oamenii noștri politici au devenit atît de timizi cu iresponsabilii, cu instigatorii la nerespectarea regulilor, cu antivacciniștii. De ce nu spun clar, ca să priceapă toată lumea – răuvoitori sau doar imbecili? Ce anume? Că acești anti au devenit, după teroriști și într-un mod mult mai subtil, inamici publici ai momentului și că, la nevoie, trebuie îngrădiți. Faptul că mulți dintre ei nici nu înțeleg ce fac nu e o scuză.

Televiziunile iau foc în momentul cînd responsabili din Sănătate de la diverse niveluri greșesc. Și, sigur, unele greșeli sînt impardonabile, chiar dacă ar trebui să recunoaștem că presiunea psihică și fizică uriașă oferă unele circumstanțe atenuante. Dar tendința de a criminaliza implicit corpul medical și a se respinge cu furie orice decizie care se ia de către autorități pentru îngrădirea pandemiei este inacceptabilă. Există o campanie publică ce se abate dezechilibrat asupra oficialităților bine intenționate (chiar dacă nu întotdeauna fără gafe) săptămînile astea, nu asupra negaționiștilor COVID și a smintiților care tratează COVID cu „rețete miraculoase” și care acuză spitalele de genocid. Iar instituțiile care ar trebui să reacționeze o scaldă. Între timp, gloate instigate și organizate de AUR și de alții își urlă nestingherite „libertățile” pe străzi, în total dispreț la adresa celor care mai încearcă să-i salveze pe bolnavii cu răsuflarea aproape pierdută. Restul stăm și ne uităm la televizor.

Da, oamenii sînt diferiți.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Péter Szijjártó facebook png
Indignare la Budapesta, după ce SUA a permis Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă asupra Rusiei. „Extinde războiul la scară globală”
Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, este de părere că decizia SUA de a ridica sancțiunile Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu rachete, ar „extinde războiul la scară globală”, scrie Politico.
kate middleton (1) jpg
Situație alarmantă la Castelul Windsor. Kate Middleton și Prințul Willian, în șoc! Ce li s-a întâmplat în timp ce dormeau
Kate Middleton și Prințul Willian, în șoc! Au intrat hoții peste ei în timp ce dormeau
plata cu telefonul jpg
Încă o bancă a introdus plăți instant. BNR: RoPay poziționează România pe harta europeană de referinţă
BRD a lansat luni RoPay, care permite inițierea de plăți instant cu telefonul mobil, direct de la un cont bancar la altul, utilizând tehnologii precum scanarea de cod QR, deep link, NFC (contactless) sau numărul de mobil ca alias pentru IBAN.
1 somn jpg jpeg
Ce temperatură trebuie să ai în dormitor, pe timp de iarnă, ca să ai un somn odihnitor
Un somn de calitate este esențial pentru sănătatea fizică și mentală, iar una dintre variabilele cheie care influențează odihna este temperatura din dormitor.
banner Elena Caragiu png
De ce a murit Elena, a doua soție a lui Toma Caragiu?! Dezvăluirile criticului de teatru Monica Andrei: „Avusese o operație grea (..) Știam că va pleca!” Unde va fi înmormântată regretata actriță?
Criticul de teatru Monica Andrei, prietena din România a actriței Elena Caragiu, a făcut dezvăluiri despre moartea acesteia, pentru Click!
banner catinca roman png
Catinca Roman, primele sărbători fără Mioara Roman: „O să facem ceva ce îi plăcea ei” De ce nu merge des la cimitir, la mormântul mamei sale
Catinca Roman (57 de ani) devine nostalgică pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, acestea fiind primele pe care le va face fără mama ei, cunoscuta Mioara Roman.
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Naționala, ultimul meci din acest an: România înfruntă Cipru în Liga Națiunilor
Țara noastră evoluează, luni, pe teren propriu, pe Arena Națională.
image png
Cum arată primul model electric Rolls Royce. Are un preț de 400.000 de euro și a fost fotografiat la RAR Griviţa
Registrul Auto Român a fotografiat şi a postat pe pagina sa de Facebook primul model electric Rolls Royce al cărui preţ de pornire este de 400.000 de euro. Spectre este primul model alimentat de la baterii al celebrului producător de autoturisme de lux.
Litoralul Mării Negre (foto: Pixabay)
Dovezi ale unui posibil cutremur local produs în istoria recentă a Dobrogei, descoperite la Mangalia
O descoperire recentă indică posibilitatea producerii de cutremure locale în Dobrogea, deși regiunea era considerată de mediul științific un teritoriu stabil din punct de vedere tectonic, arată un studiu științific realizat de o echipă de 18 cercetători români.