Oamenii sînt diferiți

Publicat în Dilema Veche nr. 888 din 15 - 21 aprilie 2021
Frica lui Putin jpeg

Oamenii sînt diferiți. De exemplu, unii, zilele astea, au ghinionul să se sufoce prin secțiile ATI, alții defilează sub ferestrele respectivelor secții, cerînd zgomotos ridicarea restricțiilor de circulație. Unii umblă pretutindeni cu mască de protecție, alții zbiară că vor libertatea de a nu purta masca. Unii sînt medici și se chinuie să-și salveze pacienții. Sînt epuizați, adesea neputincioși. Alții invocă „dictatura medicilor” și umplu Internetul cu acuzații absurde. O doctoriță din Oradea pretinde că pacienții sînt omorîți în spitale cu oxigen. Ca urmare, mulți pacienți, aflați pe punctul de a-și da literalmente sufletul în spitale, refuză tratamentul cu oxigen. Colegii ei din Colegiul Medicilor o mustră părintește și atît. Nu iau în concret apărarea medicilor insultați de dumneaei și acuzați de crimă, printr-o sancțiune. Mai multe televiziuni îi acordă respectivei timpi de interviu, în care ea își debitează inepțiile și, implicit, incită la nerespectarea prescripiilor corecte, cînd nu la răzbunare împotriva medicilor „asasini” din spitale.

Unii oameni au inventat și au pus la punct aceste vaccinuri aproape miraculoase, care pot salva omenirea. Alții, tot oameni și ei, se străduiesc cu toate mijloacele să le discrediteze. Pandemia poate fi lichidată în cîteva luni, printr-un efort general, dar marele public trebuie să coopereze. Va coopera, cînd sînt atîția induși în eroare de fake-news-uri? Unii se bazează pe știință și pe fapte, dar destul de mulți cred orbește că vaccinurile sînt ultima invenție în otrăvirea sau manipularea populației mondiale. Alții nu mai știu ce să creadă și ezită să se vaccineze, impresionați de cîte o știre de presă și incapabili să înțeleagă statistica. Dar, în timpul așteptării, unii dintre ei se infectează. Și totuși, sînt destui care continuă să nege faptul că s-au îmbolnăvit de COVID-19. Am auzit de oameni care s-au vindecat de pe patul de moarte și tot nu cred. Necazul e că, din cauza necredinței acestora, mulți alții mor sau vor muri, indiferent de ce cred sau nu cred.

Eu zic că e nevoie de atitudini ferme. Dacă iei măsuri de restricție, asigură-te că sînt respectate. Nu admite demonstrații cu mii de oameni fără mască. Pur și simplu, nu le admite. Nu înțeleg de ce autoritățile la noi sînt așa de reticente cînd e vorba despre impunerea „pașaportului verde”. Nu înțeleg de ce nu i se poate cere celui care vrea să intre într-un local sau la un concert un asemenea „pașaport”, din care să rezulte fie că s-a vaccinat, fie că a făcut boala, fie că e recent testat negativ. Discriminare? Da, pozitivă. Ca simplă măsură de precauție sanitară pentru comunitate. Cine e „necredincios COVID” n-are decît să-și consume între patru pereți sau în parc frustrarea zadarnică. Dar, dacă vrea să călătorească, să fie silit să respecte dreptul celorlalți la sănătate, altminteri să nu se urce în avion sau să doarmă la hotel, sau să stea pe plajă, chiar și în țară. Nu înțeleg de ce oamenii noștri politici au devenit atît de timizi cu iresponsabilii, cu instigatorii la nerespectarea regulilor, cu antivacciniștii. De ce nu spun clar, ca să priceapă toată lumea – răuvoitori sau doar imbecili? Ce anume? Că acești anti au devenit, după teroriști și într-un mod mult mai subtil, inamici publici ai momentului și că, la nevoie, trebuie îngrădiți. Faptul că mulți dintre ei nici nu înțeleg ce fac nu e o scuză.

Televiziunile iau foc în momentul cînd responsabili din Sănătate de la diverse niveluri greșesc. Și, sigur, unele greșeli sînt impardonabile, chiar dacă ar trebui să recunoaștem că presiunea psihică și fizică uriașă oferă unele circumstanțe atenuante. Dar tendința de a criminaliza implicit corpul medical și a se respinge cu furie orice decizie care se ia de către autorități pentru îngrădirea pandemiei este inacceptabilă. Există o campanie publică ce se abate dezechilibrat asupra oficialităților bine intenționate (chiar dacă nu întotdeauna fără gafe) săptămînile astea, nu asupra negaționiștilor COVID și a smintiților care tratează COVID cu „rețete miraculoase” și care acuză spitalele de genocid. Iar instituțiile care ar trebui să reacționeze o scaldă. Între timp, gloate instigate și organizate de AUR și de alții își urlă nestingherite „libertățile” pe străzi, în total dispreț la adresa celor care mai încearcă să-i salveze pe bolnavii cu răsuflarea aproape pierdută. Restul stăm și ne uităm la televizor.

Da, oamenii sînt diferiți.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.

Adevarul.ro

image
Experienţa unui turist în Cluj: „Nu pare din România. Arată într-un fel... “
Un turist a relatat impresiile sale după ce a vizitat Clujul şi spune că oraşul arată diferit de alte localităţi din România. Turistul a făcut mai multe remarci şi a explicat ce l-a impresionat.
image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
Deşi temperaturile scad uşor, căldura extremă face ravagii în România. După valul de aer tropical, meteorologii anunţă furtuni violente.
image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.