O scrisoare (mereu actuală) de la Dan Slușanschi

Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Continui să-mi vizitez arhiva și am, adesea, plăcute surprize. Ca, de pildă, scrisoarea de mai jos, pe care mi-a trimis-o, în 2007, minunatul om și profesor care a fost Dan Slușanschi. Pe lîngă consistența ei memorabilă, ea se bucură, în clipa de față, și de o miraculoasă adecvare conjuncturală: sîntem în plină dezbatere despre o nouă lege a învățămîntului. Să citim și să reflectăm...

Dragă Domnule Rector*,

Am tot răbdat, în ultima vreme, felurite aiureli ale glasurilor publice revărsate pe la noi, prin presă și prin TV, în nădejdea că am să dau, cît mai curînd, de o reacție sănătoasă (și sanitară) venită din partea celor înzestrați cu o minte curată și cu o educație pe măsură. Dar n-am văzut, încă, riposta cuvenită la INCULTURA MILITANTĂ a celor pentru care, pe posturile publice de TV, a învață și preda limbile clasice înseamnă „prea mult de tocit“ și în gura cărora UN laudatio, UN polis, UN hybris etc. sînt absurdități curente, aproape „încetățenite“, cum se spune, printr-un fals patent. Aud, însă, acum, că însăși Catedra noastră vrea un „grant“ pentru a emite, sub numele capțios de „Terminologie mitologică europeană“, sau așa ceva, un Îndreptar de toponime clasice care să regularizeze uzul șovăitor din ultima vreme. Dacă acesta va fi determinat să revină la politica ilustrată, sub evidenta presiune PCR-istă, a Anexei „Îndreptarului“ sovietizant din 1953 și anii de mai apoi, înseamnă că ne trezim iarăși cu „Atica, Galia, Britania, Panonia, Tesalia, Cnosos“, sau cu „Neapolul, Constantinopolul“ etc., din vremea voiosului populism comunist, ridicat tovărășește împotriva „burghezo-moșierilor“ care vor, Doamne, să ascundă cultura de înțelegerea celor din alianța muncitorilor cu țărănimea.

Eu, unul, cred că nici reintrarea în Europa nu se poate face cu teme ca „Românii ca Naziști“, date prin Universități (fapt concret), sub cuvînt că „învățarea datelor cronologice și a faptelor culturale în sine este cu totul depășită“ (adică ne putem prosti în public și în școală cum ne dorește inima), nici nu acolo se ajunge, făcînd pasul înapoi la uzul anilor dintre 1953 și 1990, ca reper de „încetățenire“.

Desigur, vom rămîne la forme acceptate și de învățații dintre războaie, ca Ahile, Atena, Sciți etc. (și nu Achille, Athena – decît pentru zeiță, Scythi etc.), așa cum era uzul încă dinainte de 1945. Dar corect este să revenim la Attica, Britannia, Pannonia, Thessalia, Cnossos, Scylla, Charibda și, desigur, Neapole, Constantinopole (ca și Acropole), pentru că genitive ca Neapolului, Constantinopolului sînt de-a dreptul caraghioase și nejustificate: femininele grecești în -is (O polis, ca și O cetate, O hybris, ca și O împilare, sau O silnicie sînt firești și corecte – nu vreau să mai insist despre O și nu UN laudatio din gura Dlui Tatulici.

De asemenea, confuzia dintre cultura grecească și cea latină a dus la uzul eronat al unor forme ca Iupiter, în loc de Zeus, Iunona, în loc de Hera, Venus, în loc de Afrodita, acolo unde ne aflăm în domeniul Grecității. La fel, eliminarea cuvenitelor majuscule, folosite de toate scrierile națiilor care-și respectă cultura, în nume ca Greci, Latini, Galli, sau Antichitate, Ev Mediu, Creștinism, Iudaism, Mahomedanism, reprezintă, deopotrivă, un alt demers șiret de înjosire a minții și a politeții culturale.

Vrem, negreșit, să protestăm împotriva cruzimii față de copii și față de animale, sau față de înjosirea avantajoasă a Românilor, luați drept Rromi, needucați de Împărații și de Regii, ca să nu mai vorbesc de politicienii din propria comunitate, dar pare să nu ne deranjeze cum ne înjosim singuri limba, cultura și învățămîntul umanist. Dacă așa este și tot este, mă despart cu tristețe de ceea ce am dorit o viață să fie Școala Românească, și nu se arată a fi decît un subprodus al unui alt subministru, cu cercul său de avantajați – cît de trecători rămîne de văzut. Dar, precum Cato, tot socot că mizeria asta este de aruncat.

Dacă vreți să stăm de vorba despre acestea și quaedam alia, știți cum mă găsiți. Sărbători Fericite și un An Nou mai pe sufletul omului!

Cu drag, DS.

* La data cu pricina eram rectorul Colegiului „Noua Europă“ – n.m., A.P.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.