O scrisoare (mereu actuală) de la Dan Slușanschi

Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Continui să-mi vizitez arhiva și am, adesea, plăcute surprize. Ca, de pildă, scrisoarea de mai jos, pe care mi-a trimis-o, în 2007, minunatul om și profesor care a fost Dan Slușanschi. Pe lîngă consistența ei memorabilă, ea se bucură, în clipa de față, și de o miraculoasă adecvare conjuncturală: sîntem în plină dezbatere despre o nouă lege a învățămîntului. Să citim și să reflectăm...

Dragă Domnule Rector*,

Am tot răbdat, în ultima vreme, felurite aiureli ale glasurilor publice revărsate pe la noi, prin presă și prin TV, în nădejdea că am să dau, cît mai curînd, de o reacție sănătoasă (și sanitară) venită din partea celor înzestrați cu o minte curată și cu o educație pe măsură. Dar n-am văzut, încă, riposta cuvenită la INCULTURA MILITANTĂ a celor pentru care, pe posturile publice de TV, a învață și preda limbile clasice înseamnă „prea mult de tocit“ și în gura cărora UN laudatio, UN polis, UN hybris etc. sînt absurdități curente, aproape „încetățenite“, cum se spune, printr-un fals patent. Aud, însă, acum, că însăși Catedra noastră vrea un „grant“ pentru a emite, sub numele capțios de „Terminologie mitologică europeană“, sau așa ceva, un Îndreptar de toponime clasice care să regularizeze uzul șovăitor din ultima vreme. Dacă acesta va fi determinat să revină la politica ilustrată, sub evidenta presiune PCR-istă, a Anexei „Îndreptarului“ sovietizant din 1953 și anii de mai apoi, înseamnă că ne trezim iarăși cu „Atica, Galia, Britania, Panonia, Tesalia, Cnosos“, sau cu „Neapolul, Constantinopolul“ etc., din vremea voiosului populism comunist, ridicat tovărășește împotriva „burghezo-moșierilor“ care vor, Doamne, să ascundă cultura de înțelegerea celor din alianța muncitorilor cu țărănimea.

Eu, unul, cred că nici reintrarea în Europa nu se poate face cu teme ca „Românii ca Naziști“, date prin Universități (fapt concret), sub cuvînt că „învățarea datelor cronologice și a faptelor culturale în sine este cu totul depășită“ (adică ne putem prosti în public și în școală cum ne dorește inima), nici nu acolo se ajunge, făcînd pasul înapoi la uzul anilor dintre 1953 și 1990, ca reper de „încetățenire“.

Desigur, vom rămîne la forme acceptate și de învățații dintre războaie, ca Ahile, Atena, Sciți etc. (și nu Achille, Athena – decît pentru zeiță, Scythi etc.), așa cum era uzul încă dinainte de 1945. Dar corect este să revenim la Attica, Britannia, Pannonia, Thessalia, Cnossos, Scylla, Charibda și, desigur, Neapole, Constantinopole (ca și Acropole), pentru că genitive ca Neapolului, Constantinopolului sînt de-a dreptul caraghioase și nejustificate: femininele grecești în -is (O polis, ca și O cetate, O hybris, ca și O împilare, sau O silnicie sînt firești și corecte – nu vreau să mai insist despre O și nu UN laudatio din gura Dlui Tatulici.

De asemenea, confuzia dintre cultura grecească și cea latină a dus la uzul eronat al unor forme ca Iupiter, în loc de Zeus, Iunona, în loc de Hera, Venus, în loc de Afrodita, acolo unde ne aflăm în domeniul Grecității. La fel, eliminarea cuvenitelor majuscule, folosite de toate scrierile națiilor care-și respectă cultura, în nume ca Greci, Latini, Galli, sau Antichitate, Ev Mediu, Creștinism, Iudaism, Mahomedanism, reprezintă, deopotrivă, un alt demers șiret de înjosire a minții și a politeții culturale.

Vrem, negreșit, să protestăm împotriva cruzimii față de copii și față de animale, sau față de înjosirea avantajoasă a Românilor, luați drept Rromi, needucați de Împărații și de Regii, ca să nu mai vorbesc de politicienii din propria comunitate, dar pare să nu ne deranjeze cum ne înjosim singuri limba, cultura și învățămîntul umanist. Dacă așa este și tot este, mă despart cu tristețe de ceea ce am dorit o viață să fie Școala Românească, și nu se arată a fi decît un subprodus al unui alt subministru, cu cercul său de avantajați – cît de trecători rămîne de văzut. Dar, precum Cato, tot socot că mizeria asta este de aruncat.

Dacă vreți să stăm de vorba despre acestea și quaedam alia, știți cum mă găsiți. Sărbători Fericite și un An Nou mai pe sufletul omului!

Cu drag, DS.

* La data cu pricina eram rectorul Colegiului „Noua Europă“ – n.m., A.P.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Puțini români știu cât de sănătos este! Peștele gustos și plin de vitamine pe care mulți îl evită
Este un pește destul de ușor de găsit, care poate fi pregătit în nenumărate feluri. Cu toate acestea, mulți români îl evită, fără să știe cât de util este, de fapt, pentru sănătate! Are un conținut ridicat de vitamina D și are un gust foarte bun!
Rebelii sirieni au descoperit laboratoare de droguri în Siria FOTO Captură Video France 24
Secretele comerțului ilicit cu droguri al regimului Assad. Rebelii sirieni au descoperit cantități uriașe de captagon
Rebelii sirieni conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care au preluat controlul asupra capitalei Damas după fuga lui Bashar al-Assad, au descoperit depozite uriașe de droguri destinate exportului la periferia Damascului.
prajitura1 jpeg
Desertul perfect pentru masa de sărbători! Este o rețetă tradițională foarte ușor de făcut
Este o rețetă delicioasă, tradițională și perfectă pentru masa de sărbători! Este vorba despre faimoasa prăjitură tăvălită prin cocos, un desert de vis, care se pregătește foarte ușor!
petarde jpg
Avertismentul unui renumit medic ieșean: „Explozia unei petarde te poate băga direct în sala de operații. Mai bine nu le folosiți!”
Un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a ajuns la spital rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Astfel de accidente au loc în fiecare an în prejma sărbătorilor de iarnă, chiar dacă folosirea produselor pirotehnice de acest gen este interzisă.
porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.