O problemă de cadre

Publicat în Dilema Veche nr. 455 din 1-7 noiembrie 2012
Ce ştii să faci? jpeg

„Jupîn Dumitrache:
...Toate le ştie, îmi place...
Ipingescu: Apoi dacă-i jurnalist...“
(O noapte furtunoasă, Act II, Scena IX) 

Eram gata să cred că avalanşa de jurnalişti şi comentatori politici care iau azi cu asalt fotoliile parlamentare şi mîine, poate, pe cele ministeriale e un fenomen nou. Dar am descoperit un text din 1997 care dovedeşte că, în România, repetiţia e mama deşertăciunii. Vorba lui Creangă: „...ca în anul acesta, ca în anul trecut şi ca de cînd sînt, niciodată n-am fost...“  

Într-un anumit sens, alegerile din 1996 au fost cîştigate de România liberă. Nu dau acestei afirmaţii nici o conotaţie polemică. E un fapt. Pînă să stabilim dacă faptul în sine e benefic sau nu, trebuie să luăm notă de evidenţa lui şi să-i cercetăm, lucid, justificările. Mai întîi să recapitulăm: purtătorul de cuvînt al Guvernului e domnul Eugen Şerbănescu, gazetar la România liberă. Tot din staff-ul originar al României libere a fost recoltată şi doamna Gilda Lazăr pentru funcţia de purtător de cuvînt al Ministerului de Externe. Şeful de cabinet al domnului Ion Diaconescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, este doamna Roxana Badralexi, de la România liberă. Dan Praisz, de la acelaşi jurnal, e consilier guvernamental. La conducerea Serviciului Român de Informaţii a fost numit domnul Costin Georgescu, activ, încă din 1990, în echipa României libere, ca şi domnul Cătălin Harnagea, devenit, de curînd, şef al Serviciului de Informaţii Externe. Amintim, în treacăt, că şi domnul Băcanu, ca membru marcant al Alianţei Civice, a avut şi are de jucat un rol în trebile ţării, chiar dacă nu ocupă o funcţie anume. Un colaborator asiduu al aceleiaşi publicaţii, domnul Nicolae Prelipceanu, e şi el consilier, undeva la vîrf. Iată, aşadar, un inventar rapid, din care rezultă că România liberă a devenit, după alegeri, o adevărată pepinieră de cadre a noii guvernări.

Situaţiunea nu e banală. Nu e de imaginat ca guvernul Franţei să absoarbă redacţia de la Le Monde, sau ca serviciile secrete ale Angliei să fie încredinţate celor de la Times. Originalitatea noastră e, iarăşi, indiscutabilă. Ea se poate însă explica. În primul rînd, e limpede că alianţa cîştigătoare s-a simţit obligată să-şi recompenseze suporterii.

Ne putem întreba, e drept, dacă într-un moment de criză naţională şi după şapte ani de luptă împotriva clientelatului politic e înţelept să-ţi alegi colaboratorii după criterii care n-au neapărat de a face cu profesionalismul riguros. Dar, mă rog, asemenea „bonificaţii“ politice se acordă, într-un fel sau altul, pretutindeni. În al doilea rînd, trebuie să recunoaştem că guvernanţii duc lipsă de oameni. Cei cincisprezece mii de reformatori competenţi despre care ni se vorbea în timpul campaniei electorale au intrat deja în legendă, fără să fi trecut pe la cîrma ţării. Fie că, în realitate, n-au fost încă identificaţi, fie că, solicitaţi, au refuzat să pună umărul, ei au lăsat loc liber pentru soluţii mai mult sau mai puţin improvizate. În al treilea rînd, e de observat că mentalitatea noastră postrevoluţionară – ilustrată şi de guvernanţi – atribuie jurnalistului, adică specialistului în comentariu, virtuţile făptuitorului optim. Nu putem decît să sperăm că lucrurile chiar aşa stau, că diletanţii vor învăţa repede şi bine să fie specialişti, că se poate alcătui echipa naţională de fotbal din reprezentanţii presei sportive. Miza e mare. Riscul e să descoperim că, asemenea junelui publicist Rică Venturiano, cei de la care aşteptăm salvarea n-au decît calitatea de a fi „băieţi buni, d-ai noştri“, pricepuţi să combată reacţiunea. „Vorbeşte abitir, domnule. Ăsta e bun de dipotat“ – proclamă Jupîn Dumitrache, cu ochii la articlierul de la Vocea patriotului naţionale. Şi adaugă apoteotic: „Cum combate el, poate să ajungă şi ministru“. 

articol apărut în Dilema, 
nr. 237, 8-14 august 1997

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

huni wikipedia
Cea mai mare confuzie istorică despre originea etnică a ungurilor. A fost perpetuată timp de câteva secole
Una dintre cele mai mari confuzii în legătură cu orginea etnică a ungurilor a fost perpetuată timp de secole, existând inclusiv un curent de gândire istorică care a încurajat-o până aproape de mijlocul secolului XX. Mai precis mult timp s-a crezut că ungurii se trag din hunii lui Attila.
Poiana Răchițelii, Ținutul Pădurenilor  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (72) jpg
Magia iernii în satele din Munții Poiana Ruscă. Așezările înconjurate de păduri seculare „strălucesc” după ninsori
Deși nu au stațiuni și pârtii de schi, Munții Poiana Ruscă din vestul României rămân atractivi pentru amatorii de călătorii și în timpul iernii. Zăpezile au cuprins crestele, pădurile și micile sate ale pădurenilor, unele rămase aproape pustii în acest sezon.
horoscop sâmbătă 30 noiembrie jpeg
Zodiile care au un weekend de poveste! Vor câștiga o sumă de bani, iar dragostea plutește în aer pentru ele
Vor câștiga o sumă de bani, iar dragostea plutește în aer pentru ele.
Sfaturile unui nutriționist spaniol pentru pierderea rapidă a excesului de greutate după sărbători Colaj DMS
Fără diete sau shake-uri: 7 trucuri ale unui nutriționist pentru a slăbi rapid 3 kilograme după sărbătorile de iarnă
Conform șefului Departamentului de Endocrinologie la Spitalul Quirónsalud Málaga, dr. José Manuel García, șapte din zece persoane tind să exagereze cu mâncarea și băuturile în perioada sărbătorilor, ceea ce duce la probleme digestive pentru mai mult de 50% dintre ei și la o medie de trei kilograme
Elon Musk  foto   Shutterstock jpg
Elon Musk, un Rasputin al Americii?
Influența politică a proprietarului SpaceX a crescut vertiginos, dar, la fel ca alți perturbatori ai istoriei, este un test pentru a stabili unde se află puterea într-o democrație, scrie The Telegraph.
monede moneda freepik jpeg
Moneda banală din România care se vinde cu mii de euro! Mulți dintre noi putem să o avem prin casă
Poate că deja știm cu toții că unele monede se pot vinde cu usme uiașe, însă nu tebuie să uităm de faptul că nu numai piesele vechi de secole și milenii sunt valooase pentru colecționari. De exemplu, o monedă emisă în țara noastră în anul 1999 se vinde în mediul online cu mii de euro!
trump netanyahu foto epa efe
Prognoză îngrijorătoare cu privire la Orientul Mijlociu: „Administrația Trump ar putea sprijini guvernul israelian în anexarea Cisiordaniei și a Gazei”
Cu toate că Trump a susținut că vrea pace, perspectiva unui război direct între Israel și Iran nu a fost niciodată mai apropiată, susține conferențiarul Raluca Moldovan de la UBB. O preocupare majoră este legată de un posibil sprijin din partea SUA pentru anexarea Cisiordaniei și a Gazei.
gospodarie Manastireni png
Un petic de paradis la 50 km de Cluj-Napoca sau un castel în Franța? Boc explică de ce prețurile nu vor scădea niciodată în capitala Transilvaniei
Emil Boc a anunțat că prețurilor la imobiliare nu vor scădea niciodată la Cluj-Napoca, însă infrastructura în construcție va scurta drumul din zonele limitrofe. Prețurile au crescut și în aceste zone, bunăoară o gospodărie țărănească modernizată din Mănăstireni are preț de castel din Franța.
copii jpg
Noua generația Beta! Cum vor fi copiii născuți începând din 2025. De ce sunt speciali
Noua generația Beta! Cum vor fi copiii născuți începând din 2025