O pagină regăsită printre hîrtii din 1990

Publicat în Dilema Veche nr. 667 din 1-7 decembrie 2016
Cum trebuie s─â fie un ministru? jpeg

├Än atmosfera s─ârb─âtoreasc─â a lui decembrie (Marea Unire, Revolu┼úia din 1989) mi se pare ├«nc─â utilizabil ca materie de reflec╚Ťie un text scris acum vreo 26 de ani. E despre episodul ÔÇ×evenimentelorÔÇť care au evacuat regimul comunist din Rom├ónia, despre faptul c─â acele evenimente ne-au g─âsit nepreg─âti┼úi ┼či despre o stare de spirit din care n-am ie┼čit ├«nc─â nici ast─âzi, c├«nd st─âm, destul de nedumeri┼úi, ├«n pragul unor decisive alegeri. Judeca┼úi ┼či domniile-voastre.

C├«nd, la sf├«r┼čitul anului trecut (decembrie 1989), regimul comunist din Rom├ónia s-a pr─âbu┼čit, nimeni, dar absolut nimeni nu era preg─âtit pentru o noutate de asemenea anvergur─â. De┼či toat─â lumea sperase, decenii ├«ntregi, s─â se ajung─â aici, de┼či toat─â lumea a┼čtepta de mult, cu un patos mut, s─â se ├«nt├«mple ceva, ├«n clipa ├«n care evenimentul a┼čteptat s-a produs, to┼úi am reac┼úionat cu un amestec de euforie ┼či perplexitate. Dar nici perplexitatea, nici euforia nu s├«nt substan┼úa optim─â a unui re├«nceputÔÇŽ E ca ┼či cum am fi stat cu to┼úii pe un peron mizer, privind furtiv ├«n direc┼úia unui tren care nu mai venea. ┼×i, deodat─â, ca prin farmec, trenul sose┼čte. Ne afl─âm fa┼ú─â ├«n fa┼ú─â cu incredibilul, cu miracolul pur. Trenul opre┼čte brusc l├«ng─â noi, palpabil, sonor, ├«nv─âluit ├«n aburi calzi. Iar noi privim sidera┼úi, url─âm de bucurie, ne ├«mbr─â┼úi┼č─âm unii cu al┼úii, dup─â care constat─âm c─â, de fapt, nu s├«ntem ├«nc─â gata de plecare. Avem bagajele nef─âcute (┼či, de altfel, n-am reflectat niciodat─â ce lu─âm cu noi ┼či ce nu), avem o imagine neclar─â a destina┼úiei spre care pornim, a traseului care ne a┼čteapt─â. Tot ce ┼čtim e c─â nu mai vrem s─â ├«nt├«rziem nici o clip─â pe peronul mizer pe care ne afl─âm. Rezistaser─âm, cataleptici, ├«ntr-un pustiu arctic ┼či iat─â-ne prelua┼úi de valul unui dezghe┼ú brutal. Trecem, dintr-odat─â, de la frig la febr─â. Plutim. C├«nd ├«ns─â be┼úia desprinderii de t─âr├«mul constr├«ng─âtor al banchizei se ┼čterge, ne trezim pe nepreg─âtite ├«ntr-o lume f─âr─â repere. Voluptatea derivei eliberatoare e de scurt─â durat─â. ├Äncepe dubiul, teama ┼či, ├«n cele din urm─â, dezam─âgirea; cea mai amar─â dintre dezam─âgiri. Descoperim, melancolici, c─â e mai u┼čor s─â supor┼úi istoria dec├«t s-o faci.

Simpla descriere a nepreg─âtirii noastre e un portret al str├«mb─ât─â┼úii interioare pe care comunismul o impune firii omene┼čti. Comunismul este campionul inegalabil al unei performan┼úe negative: el nepreg─âte┼čte oamenii, ├«i neispr─âve┼čte. ├Äi transform─â, cu alte cuvinte, ├«n viet─â┼úi inconsistente, incapabile de ini┼úiativ─â, de ac┼úiune riscant─â, de r─âspundere asumat─â. Anexe ale unei tutele inflexibile ┼či generalizate. Comunismul ÔÇô ├«n care totul e politizat ÔÇô dezva┼ú─â de politic. Adic─â de participare, de via┼úa solicitant─â a cet─â┼úii. ├Äntruc├«t orice via┼ú─â comunitar─â e, ├«n regimurile comuniste, trucat─â (sub form─â de ÔÇ×adun─âri spontaneÔÇť, ÔÇ×┼čedin┼úeÔÇť, ÔÇ×ac┼úiuni colectiveÔÇť etc.), omul devine, ├«n ad├«nc, un animal singuratic ┼či ne├«ncrez─âtor, o fiin┼ú─â f─âr─â reflexe civice, o non-persoan─â. Organul comunic─ârii ┼či al comuniunii se atrofiaz─â. Limba ├«ns─â┼či devine o schem─â organizat─â spre a camufla. Individul ajunge politice┼čte idiot, ├«n sensul originar, grecesc, al termenului: lipsit de instinct comunitar, izolat, asocial.

S─â ad─âug─âm c─â a nu te integra, a nu te angaja, a evita orice intersectare cu forma comunist─â a civismului (singura acceptat─â de autoritatea de stat) este, ├«n orice regim totalitar, singura modalitate de a-┼úi salva sufletul. Prin urmare, nu numai ac┼úiunea direct─â a politicii comuniste era deformatoare, ci ┼či reac┼úia intim─â la care te obliga, efectul indirect al opresiunii. C─âci trebuia s─â te mutilezi pentru a supravie┼úui. Marea automutilare era t─âcerea: o t─âcere unanim─â, nici m─âcar elocvent─â. Pentru c─â nu at├«t refuzul de a participa la butaforia public─â se vedea exprimat ├«n aceast─â t─âcere, c├«t o variant─â tot mai compact─â de resemnare. Iar resemnarea nu e niciodat─â preg─âtit─â s─â f─âptuiasc─â; nici m─âcar s─â reflecteze asupra faptei posibile. Cu o comunitate at├«t de bine antrenat─â spre a se resemna nu se poate construi nimic.

N-am fost preg─âti┼úi pentru marea schimbare. ┼×i n-am ├«n┼úeles c─â, dac─â vrem cu adev─ârat s─â ├«ncepem aceast─â schimbare radical─â, trebuie s─â ├«ncepem cu noi ├«n┼čine.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.