O fabulă a lui Socrate

Publicat în Dilema Veche nr. 1026 din 7 decembrie – 13 decembrie 2023
image png

Răul intră în viață și în istorie uneori sub forme masive, radicale, totale – Holocaustul, Gulagul, în general extremele totalitarismelor. Avem atunci „Diavolul în istorie”, pentru a cita titlul cărții lui Vladimir Tismăneanu, ori pe străvechiul Ahriman al perșilor, adică o forță metafizică activă, contrară Binelui și lui Dumnezeu. Răul nu e înțeles – precum într-o mare parte a filozofiei antice – ca o slăbire sau o absență a Binelui, concepție relativ optimistă care oferă ansamblului lumii un sens și o frumusețe de operă de artă, cu „lumini și umbre”, ci e un război teribil, lipsit de final, dar aproape și de finalitate.

Sînt atent însă mai ales la un alt aspect al Răului – nu opus, ci complementar Răului total: insinuarea lui treptată în viețile noastre individuale și în societate sub forma pervertirii virtuților și a binelui. Avem de-a face acum cu un Rău care nu atît contrează Binele, cît îl utilizează abil și care, de obicei treptat, aproape pe nesimțite, îl preface în opusul său, fără ca vreodată să poți stabili exact limita unde încetează unul și începe celălalt. Astfel încît a te vindeca de acel rău poate să însemne și a te priva de binele originar respectiv.

Astfel, mai întîi observăm că aproape toate virtuțile noastre se pot „întoarce pe dos” devenind vicii: erau bune, dar „s-au sucit” și sînt rele acum. Sînt tot ele, dar se uită în direcția opusă, sau poate numai „se uită strîmb”: generozitatea devine risipă, severitatea – cruzime, spiritul de dreptate – intoleranță, toleranța – slăbiciune, pietatea – habotnicie, sinceritatea – cinism etc. În același sens, romanii spuneau: „Summum ius, summa iniuria”. Există și un alt mecanism: anumite calități, să spunem loialitatea sau încrederea, sînt capturate într-un anumit sistem social și politic și ajung în sclavia Răului, cum s-a întîmplat în Germania nazistă. Spiritul de sacrificiu pentru binele comunității devine – la grupările teroriste din zilele noastre – instrument predilect pentru crimă în masă. Solidaritatea – în loc să servească cauzele bune – ajunge pervertită în solidaritate de gangsteri. În comunism, spiritul de dreptate devenea voință de expropriere. Din acest punct de vedere, să reluăm o veche observație, anume că niciodată Răul n-ar fi putut fi atît de masiv dacă n-ar fi fost opera unor oameni deosebit de valoroși prin calitățile lor intelectuale și sufletești. Mediocritatea nu naște decît un rău mediocru și chiar celebra „banalitate a Răului” a Hannei Arendt nu rămîne chiar simplă mediocritate, ci mediocritate cuplată la o ideologie.

Și ajung astfel la Răul suprem din timpurile noastre – Răul ideologiilor, în mod evident o pervertire a Binelui. În sensul cel mai general, ideologia e o pervertire a unei filozofii sociale și politice: schematizarea, simplificarea, reducționismul, elementarizarea unei gîndiri complexe sînt metodele obișnuite pentru realizarea acestei transformări. Dar ideologia „sucește” și religia: aduce pe pămînt divinitatea și o transformă în Conducător; face din Biserică partid, din apocalipsă – revoluție, din paradis – cetatea „viitorului luminos”, din preot – aparatcik. De asemenea, ideologia pervertește știința: așa-numita „știință ariană” a naziștilor, elucubrațiile biologiste ale lui Lîsenko, știința „maoistă” au arătat-o cu asupra de măsură. Dar și actuala „critical race theory” și diferite elucubrații stîngiste din științele sociale (și nu numai sociale) deturnează cunoașterea academică și o pervertesc într-un gunoi epistemic. Și, la urmă, ideologia pervertește morala: așa cum am spus, calitățile sînt „dez-orientate”, adică nu se mai orientează spre Bine, ci spre un scop ștampilat de ideologie. Cutare este conștiincios și cu simțul datoriei: îndoctrinat cu ideologie, ajunge să servească conștiincios un lagăr de exterminare. Cutare e curajos: are curajul să pună o bombă care să omoare civili. Cutare își iubește patria: în imperiul ideologiei devine un naționalist șovin, care îi urăște pe „străini”. Cutare destestă privilegiile averii: la ordinul partidului, trage cu mitraliera în „culaci”... 

În 1789, Revoluția Franceză proclama că „orice suveranitate provine de la națiune”. Altfel spus, fusesese suprimat privilegiul regilor care exercitau suveranitatea în virtutea unui pretins mandat divin, primit „prin grația lui Dumnezeu” în momentul ungerii. Bine „orientată”, această suveranitate imanentă și nu transcendentă avea să dea naștere democrației moderne și liberalismului. Pervertită și „dez-orientată”, tot ea însă va naște naționalismul, șovinismul și fascismul, ba chiar și „național-comunismul”. Drama este că originea comună face greu de separat în practică virtutea de viciul pervers. În general, tragedia modernității nu este numai că are de-a face cu Răul radical, născut mai ales de ideologii, dar că e foarte anevoie, în multe cazuri, de excizat chirurgical un rău sau un altul, pentru a păstra intact numai ce-i bine. Platon cunoștea această cvasi-inseparabilitate a răului de bine: el ne spune că, aflat în închisoare, Socrate este dezlegat pentru a primi vizita prietenilor sosiți să-l salute pentru ultima oară înainte de execuție. Frecîndu-și piciorul amorțit, filozoful observă:

„Prieteni, cît de straniu pare a fi lucrul ăsta pe care oamenii-l numesc plăcere! Ce uimitoare natură are ea în raport cu contrariul, cu suferința! Ambele nu vor să stea simultan la om, dar, dacă o urmărești pe una dintre ele și o prinzi, e aproape necesar s-o prinzi și pe cealaltă, de parcă ambele atîrnă de un singur capăt. Cred că, dacă s-ar fi gîndit la asta, Esop ar fi compus o fabulă, cum că Zeul, deși a vrut să le despartă din lupta lor, n-a reușit și le-a legat capetele împreună; de asta, acolo unde sosește una dintre ele, urmează mai tîrziu și cealaltă. E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea” (Phaidon, 60b).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

comori jpg
Descoperire uluitoare într-o pădure din Teleorman! Ce a găsit un șofer de tir: „După ce am început să sap în pământ au început să iasă la iveală
Țara noastră este, literalmente, plină de comori. Iar un șofer de TIR din Olt a făcut o descoperire uimitoare într-o pădure din Teleroman. Cu ajutorul detectorului său de metale, bărbatul a găsit mai multe bijuterii și monede care ar data, potrivit specialiștilor, din secolul XVI.
emanuel ungureanu/ facebook
USR depune un nou proiect legislativ pentru protecția copiilor și vârstnicilor
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect legislativ care prevede amplasarea de camere video în centrele de asistență socială din România, pentru a asigura monitorizarea continuă a activităților și protecția beneficiarilor, în special a copiilor și vârstnicilor.
wizz air avion jpg
Wizz Air anunță șase rute noi în România
Wizz Air a anunțat miercuri șase noi rute din România după alocarea unei a doua aeronave bazei sale din Sibiu în vara anului 2025, ajungând astfel la o flotă de 33 de aeronave în țara noastră.
Elena Cuza, litografie din 1860, autor - Constantin I. Stăncescu, din patrimoniul Muzeului Municipiului București  (foto: Facebook / Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui)
Un portret al Elenei Cuza, la vârsta de 82 de ani. O fotografie din 1907
Prima doamnă a Principatelor Unite Române a rămas în mentalul colectiv ca un model de generozitate, demnitate și modestie, un om cu o bogată operă caritabilă.
blocuri jpeg
Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România. Diferențele față de criza din 2008
Economia României și piața imobiliară intră în 2025 cu perspective pozitive pe termen lung, dar și cu provocări semnificative pentru anul care a început, potrivit raportului „Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România în 2025”.
trump Mariann Edgar Budde jpg
Trump are parte de o predică virală. Episcopul Mariann Edgar Budde îi cere președintelui să protejeze minoritățile
În prima zi completă a mandatului său, președintele Donald Trump a avut parte de un moment neașteptat de confruntare, chiar în mijlocul unei slujbe tradiționale la Catedrala Națională din Washington.
curatare draperii curatare perdele jpg
Trucul folosit în hoteluri pentru perdele curate, fără spălare. Vor arăta ca atunci când le-ai cumpărat și nu va fi nevoie să le dai jos
Cu toții încercăm să facem tot posibilul pentru a ne păstra casa cât mai curată, însă un detaliu pe care mulți dintre noi îl ignorăm de cele mai multe ori este starea perdelelor.
sinner jpg
Jannik Sinner calcă totul în picioare. L-a eliminat pe De Minaur și este în semifinale la Antipozi
Se știu și semifinaliștii de pe tabloul masculin de simplu de la Australian Open.
profimedia 0956150865 jpg
Israelul a lansat o operațiune militară majoră în Cisiordania
Armata israeliană a ucis marți cel puțin 10 palestinieni, inclusiv un copil, în Cisiordania ocupată, după ce Israelul a anunțat o „operațiune militare la scară largă” în orașul Jenin, la doar două zile după armistițiul din Fâșia Gaza a intrat în vigoare, relatează CNN.