O altfel de „școală”

Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
image png

Programul nazist al „soluției finale” purta numele de cod „Nacht und Nebel”, adică „Noapte și ceață”. Era o indicație că naziștii doreau să-și țină atît intențiile, cît și realizarea lor cît mai ascunse de ochii publicului. Fără îndoială, Himmler, Eichmann și toți ceilalți se temeau încă de o reacție din partea opiniei publice germane, poate chiar a unor militari ori a bisericilor, dacă informațiile ar fi circulat liber. S-a fi putut confrunta și cu revolte masive ale populației evreiești, care ar fi știut sigur că nu mai are nimic de pierdut. Încă mai conta, poate, și o reacție internațională a țărilor neutre, a Vaticanului și chiar a adversarilor, în caz de înfrîngere. Se temeau poate că încă nu murise orice tresărire de conștiință în Germania și mai ales în lumea liberă. 

Pe 7 octombrie, teroriștii Hamas au procedat invers: au dat drumul să meargă camerelor proprii, telefoanelor mobile proprii, au filmat și au fotografiat cu voluptate cum omorau copii, cum împușcau părinții înaintea copiilor, cum violau femei, cum ciopîrțeau cadavre, cum răpeau oameni, cum vînau pe cîmp tinerii israelieni veniți la un festival muzical. N-au făcut nici un efort să ascundă conversațiile dintre ei, în care raportau superiorilor „cîți evrei au omorît în numele lui Allah”. Nu s-au ferit nici cînd se lăudau prin telefon mamelor din Gaza că sînt niște ucigași de „cîini de evrei”. Nu și-au făcut scrupule să țină masacrul secret. Nu le-a fost nici rușine și nici teamă. Au filmat măcelul cu scrupulozitate, au înregistrat vocal țipetele de durere și strigătele de ajutor ale victimelor. Acum, IDF a compilat un montaj alcătuit din juxtapunerea needitată a unor asemenea fragmente filmate brute, aflate în special pe înregistrările de pe camerele și telefoanele teroriștilor și obținute după ce aceștia au fost uciși sau capturați de armata israeliană. S-a adăugat material din ceea ce teroriștii înșiși au pus pe social media, cît și din ceea ce au înregistrat automat unele telefoane mobile ale victimelor. E un documentar care nu prezintă decît parțial ceea ce există și, chiar și așa, e atît de greu de privit, încît nu mulți îl suportă. Israelul a aranjat să fie difuzat unui public selectat din diferite capitale europene (inclusiv București, unde l-am văzut și eu). 

Publicitatea voluntară din partea autorilor masacrului are, desigur, o componentă psihologică și una politică intenționate: teroriștii, credincioși numelui, vor să terorizeze – mai întîi populația Israelului, apoi pe evrei în întreaga lumea și la urmă pe toți ceilalți care nu le stau alături. „Putem să vă omorîm la fel” e mesajul transmis prin oroare. „Sînteți vulnerabili, nu numai în Israel, dar și pretutindeni.” (Poate că și de asta filmul n-a fost difuzat public fără restricții: dincolo de unele scrupule morale prezentate ca motiv oficial, unii poate s-au gîndit că, difuzîndu-l, cumva fac jocul terorii.) Cred, de asemenea, că teroriștii au mizat și pe o reacție violentă a Israelului – încă mai violentă decît ceea ce am văzut în ultimele săptămîni – pe care imaginile ar provoca-o, chiar dacă ea ar fi însemnat sacrificarea deliberată a unei părți a populației civile din Gaza. Probabil că sperau, în replică, și la o contrareacție militară puternică a Hezbollah, chiar a Iranului, la o revoltă armată în Cisiordania, poate chiar o acțiune militară a altor țări arabe, precum Siria, cît și la un sprijin ezitant pentru Israel de la un Occident el însuși terorizat de posibilitatea unor atacuri teroriste. Pe scurt, sperau la un incendiu generalizat în Orientul Mijlociu (cel puțin), care să pună în discuție însăși existența Israelului. Planul, realizat doar parțial, rămîne de domeniul speculațiilor.

Nu e însă speculație, ci realitate tragică un fapt care mi se pare atestat de experiență în nenumărate rînduri și pe care nu-l pot sublinia îndeajuns: din om, din aproape orice om se poate face aproape oriceinclusiv un monstru, prin condiționare comunitară adecvată scopului, îndoctrinare ideologică, fanatism religios, antrenament psihologic și fizic etc., cu condiția ca procesul să înceapă în primii ani de viață și să nu aibă pauză. Natura noastră e la fel de rea sau de bună ca „a lor”. Cînd mii de oameni comit crime atroce împotriva civililor, copiilor, femeilor, bătrînilor e absurd să crezi că sînt astfel datorită genelor. Crescuți în alt fel, sub un alt regim, într-o altă comunitate, cu o educație diferită, acei criminali în masă din Hamas ar fi fost, în marea lor majoritate, niște tineri ca oricare alții – foarte asemănători sub toate aspectele cu tinerii sosiți să celebreze pacea la festivalul Nova, pe care, pe 7 octombrie, i-au vînat nemilos ca pe iepuri. Și invers

De unde și concluzia că terorismul acesta sau altul nu va fi eradicat cîtă vreme condiționarea educativă a copiilor și tinerilor va găsi locuri unde să fie practicată pe scară largă și sistematic. Nu bombele vor distruge Hamas, Hezbollah, Daesh etc., ci – dacă va fi să fie cîndva – numai și numai o altfel de „școală”.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.