Numele crimei

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

O lungă perioadă de timp oamenii au fost convinși că între lucruri și numele acestora – fie proprii, fie comune – există o legătură directă, naturală și indisolubilă, astfel încît prin manipularea sau schimbarea numelui poți schimba imediat și anumite caracteristici ale lucrului sau ale persoanei purtătoare a numelui respectiv. După Biblie, ba și după Coran, numele „autentice” au fost date lucrurilor de primul Om, de Adam (al cărui nume, de altfel, nu înseamnă decît „om”); mai tîrziu, după nefericita experiență a Turnului Babel, acele nume primitive autentice ar fi fost amestecate și schimbate, astfel încît ele s-au depărtat de la adevăr. De aici și ideea (falsă) că oamenii comit erori fiindcă nu denumesc corect lucrurile. Așa se explică și de ce Dumnezeu schimbă uneori numele aleșilor săi, spre a le marca vocația pe care le-o acordă și a le decide soarta; patriarhul Avram („tată înalt”) devine, după legămînt, Avraam („tată de mulțimi”); lui Iacob, după înfruntarea cu îngerul de la vadul Iabocului, i se acordă un „nom de guerre”, „Israel”, însemnînd „se va lupta (cu) Dumnezeu”. Un nume „autentic” e considerat o posesiune prețioasă, mărturisind caracterul și destinul personajului care îl purta. David e iubit de Dumnezeu care-l salvează, ceea ce se anunță chiar prin numele său care înseamnă asta: „iubitul”. Solomon are o domnie lungă și pașnică: deloc întîmplător îl chema astfel – ceea ce înseamnă „pacea Lui“ (Dumnezeu). „Nomina omina” (numele sînt oracole), spuneau romanii. Cel mai departe pe această linie a mers, la vremea ei, Cabala: cunoașterea adevăratelor nume ale lui Dumnezeu (și ar fi foarte multe) ar permite influențarea, printr-un fel de magie, a stării interne a divinității (manifestate de cele „zece sephirot”-uri) și, prin urmare, în ultimă instanță grăbirea mîntuirii lumii și a venirii lui Mesia.

Gîndirea rațională a distrus toată această mitologie a „numelui adevărat”. A demonstrat că numele nu este legat de lucru, ci de concept sau de ideea pe care o avem despre lucru, iar legătura, deși puternică, n-are nimic natural sau necesar, ci e „construită” – ceea ce e atestat de pluralitatea limbilor. Numai că epoca noastră, în care renasc vechi superstiții și abundă așa-numitele „științe alternative” (în fapt imposturi), a reînviat și vechea teză biblico-cabalistică a „numelui adevărat”, cu corolarul ei esențial că, dacă schimbi numele care îți displac, schimbi cumva, ca prin magie, și realitatea la care numele se referă.

Căci ce altceva decît o asemenea cabală decăzută, decît redeșteptarea vechii magii sînt unele dintre excesele corectitudinii politice? După cum am auzit, se vrea acum și schimbarea titlului celebrului roman polițist al Agathei Christie, Zece negri mititei. (O face ultima ediție franceză, la cererea urmașului scriitoarei.) De acord, „nigger” (în ediția engleză) sau „négro” în franceză au conotații rasiste, iar epoca interbelică nu ducea deloc lipsă de rasism. Dar ce reușim noi, oamenii momentului, schimbînd după gustul de acum numele unor opere celebre? (Și asta-i numai începutul. În curînd le vom cenzura și conținutul.) Sperăm, inconștient sau semiconștient, să modificăm realitatea istorică, să ștergem ofensele din trecut, să dăm satisfacție urmașilor celor năpăstuiți, să ne ameliorăm imaginea nu tocmai fără fisuri dinaintea criticilor. Sperăm să nu mai fim indirect vinovați, vrem să ne reabilităm înaintea celor care nu ne-au iertat încă sau a urmașilor lor; la limită, am dori ca istoria să fie rescrisă prin intermediul unor nume noi, așa cum ne convine acum. Este, evident, o absurditate, un infantilism, o recădere nedemnă în vechea credință profund eronată în „autenticitatea” numelui. (Așa au făcut și revoluționarii de la 1789: luptele lor cu realitatea vieții, care nu se lăsa omorîtă prea lesne, au cuprins și schimbarea numelor lunilor anului, simbol al ciclicității timpului, adică al imperisabilității trecutului.) Nu mai sîntem rasiști, chipurile: în schimb, am devenit ipocriți, superstițioși, iraționali, pe lîngă lași și ridicoli. Sau cumva, fiindcă undeva, în sufletul nostru, sîntem în continuare și rasiști, și intoleranți, și șovini, dar pretindem că nu sîntem, scoatem de vinovat numele, care altminteri e în sine inocent. Are totuși un cusur: ne-a fost martor la vechi fărădelegi. De aceea, ca în orice tentativă de crimă perfectă, omorîm azi prea guralivul nume-martor, ca să abatem atenția de la vechile noastre crime.

Acum, nu-i nevoie deloc de „micile celule gri” ale lui Hercule Poirot spre a descoperi delictul și făptașul real în situația de față. Cazul e limpede: spre a-l aduce la lumină e nevoie doar de un pic de onestitate și de bun-simț. Dar și să nu fim lași. Nu schimbăm istoria tot îndulcind și schimbînd nume, ci înțelegînd-o și explicînd-o tuturor, inclusiv nouă înșine.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.