Nu vreau „să salvez Planeta“

Publicat în Dilema Veche nr. 815 din 3-9 octombrie 2019
Frica lui Putin jpeg

Există pe lume o specie ciudată de oameni care își propun nici mai mult, nici mai puțin decît să ne „salveze“. Nu individual – pe mine, pe ea – ori cel puțin o mulțime numărată și determinată. Ăsta ar fi un scop mult prea meschin și limitat pentru ei, nedemn de preaplinul generozității lor. E vorba mereu despre un nesfîrșit „noi“ abstract, identificabil cu un fel de ficțiune socială, politică sau chiar naturală. Totul la acești oameni e dedicat nobilului scop al salvării unor astfel de ficțiuni colective și sînt în stare de fapte uimitoare pentru a și-l atinge. Diferența constă în dimensiunea și natura abstracției sau a ficțiunii pe care o au în vedere. Unii se limitează la o „patrie“ ori la un „neam“ – pe care le definesc suficient de arbitrar încît să-i lase pe mulți pe dinafară. Alții, de-a lungul timpurilor, au încercat alte tipuri de salvări, care să includă mai mult: lumea creștină, clasa muncitoare, rasa albă, ba chiar umanitatea în ansamblu. Dar, în ultimul timp, chiar și umanitatea a devenit pentru unii un ideal prea strîmt, ba chiar dovedind un vinovat egoism de specie. Așa că pentru ei marele ideal nobil căruia îi dedică viața a devenit „salvarea Planetei“.

Firește, sînt multe lucruri de care poți salva o persoană determinată: de boală, de sărăcie, de neștiință, de singurătate. Dar cînd e vorba despre entități colective uriașe precum „rasa albă“, omenirea, Planeta, lucrurile devin complet confuze. Ce pericole le amenință devine o chestiune de interpretare rareori neutră și de obicei confecționată în așa fel încît salvatorul să aibă de lucru întotdeauna, orice s-ar întîmpla. „Capitalismul mondial amenință“, țipau (și mai țipă) marxiștii. „Ba evreii“, au susținut naziștii. „Nici pomeneală, pretind feministele, ci amenințarea majoră vine din partea «patriarhatului», de care trebuie salvate nu numai femeile, dar și bărbații conștienți.“ „Ba nu, Diavolul și întruchipările sale sînt vinovați“, zic fundamentaliștii creștini. Sau „Marele Satan“, răspund jihadiștii. În sfîrșit, răspunsul la modă azi este „schimbările climatice produse de om“ – da, de ele trebuie să „salvăm Planeta“.

Necazul este că nu o dată, ba chiar de obicei, inșii destinați salvării refuză ajutorul neprecupețit care li se oferă și se uită chiorîș la salvatori. Cutare muncitor preferă să devină el însuși capitalist (prin efort, economie, șansă, ingeniozitate) decît să răstoarne capitalismul. Cutare femeie preferă să i se facă un pic -curte într-un mediu masculin decît să reclame la orice pas o infracțiune de natură sexuală. Altcineva nu-i patriot destul, ori nu i creștin destul (sau nu-i deloc). Altul, în fine, refuză să fie vegetarian sau vegan, deși știe că astfel încurajează emisia de gaze de seră; apoi consumă zilnic prea multă apă la baie, fără să se gîndească că în India oamenii cară apă cu găleata. În plus, nu-i prea convins de „a șasea extincție“ (suspectînd și ceva putred ideologic acolo). Știe că există schimbări climatice, dar afirmă, spre furia „eco-salvatorilor“, că întotdeauna a fost așa, mult înainte de civilizația industrială. Nu uită că, pe vremea vikingilor, Groenlanda era „verde“ (de asta au și numit-o așa) și, invers, că pe vremea lui Bruegel cel Bătrîn, gerul și gheața erau iarna constante în Țările de Jos, ceea ce se vede din tablourile maestrului flamand. Pe deasupra, are prejudecăți de tip post-colonialist: de exemplu, crede că civilizația europeană a fost superioară în multe privințe celorlalte mari civilizații, așa cum crede și că omul e nu doar un animal social, ba chiar că e mai mult decît un animal, deși nu știe ce este și de unde vine acest „mai mult“. Mai are și alte prejudecăți oribile, cum ar fi că, deși școala nu trebuie să oprime copiii și nici să 9i plictisească, ea nu trebuie să fie nici un alt loc de joacă, fiindcă învățătura rămîne dificilă în ultimă instanță, iar disciplina și efortul sînt necesare. E de părere că există progres, adus de științe și de structurile liberale socio-politice, și nu de gargara ideologică. Crede că pretențiile ecologismului radical sînt absurde, fiind elucubrațiile unor răzgîiați de sisteme politice opulente și care nu înțeleg că noile tehnologii agricole au salvat realmente de foamete miliardele de oameni de azi.

Dar mai presus de toate, omul nostru – egoist, laș și reacționar, cum este – nu vrea deloc să fie „salvat“, și mai ales nu de cel care îi iese în întîmpinare cu brațele deschise: nici de omul religios, nici de ecologist, nici de cei care promit că „inteligența artificială“ ne va aduce salvarea de boli, viața veșnică și transgresarea umanității.

Pe scurt, zice omul nostru, față de care tind să am multă simpatie: „Nu vreau, dom’le, nici să transgresez umanitatea, nici să avansez spiritual, nici să-mi realizez deplin potențialul. Îl prefer așa, nedeplin. Și mai presus de toate, refuz hotărît să salvez Planeta și mai ales refuz să mă las păcălit, ispitit, îmbrobodit de salvatorii ei și în general de orice salvatori, oricine ar fi ei. Lăsați-mă în pace, dragii mei, adaugă, așa nesimțit, gluton și egoist cum sînt – adică, dați-mi voie să rămîn un porc; și încă nu din ăla nevinovat pe care îmi interziceți să-l fac chiftele, ci unul care se complace în păcatele sale mortale împotriva Planetei și a Progresului, pe deasupra și elitist – căci e un porc cu pedigri, sosit, vorba poetului latin, tocmai «din turma lui Epicur»!“

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.