Noutăţi de toate felurile

Publicat în Dilema Veche nr. 719 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2017
N am înţeles nimic jpeg

Presa românească se străduiește să fie, zi de zi, breaking. Breaking rău! Cît se poate de breaking! Oricît ne-am strădui să mizăm pe sensuri „figurate“, pe „metaforă“, pe marketing-ul inerent mediului jurnalistic, trebuie, totuși, să admitem că termenul în sine are, vrem, nu vrem, o conotație sumbră, de o radicală agresivitate. Ce urmărește să-ți inducă propagatorul de breaking news? O stare de șoc. Subtextul e de tipul: „Te-am spart!“, „Te-am făcut praf!“, „Te-am dărîmat!“, „Merg la rupere!“, „Hai că te-am cocoșat!“, „Te-am zdrobit!“, „Îți zic una de-o să crăpi!“, „Te-am deșelat!“, „Citește și n-o să-ți mai revii!“, „O să afli ceva care-o să te sfîșie, o să te cutremure, o să te arunce în aer!“ etc. Da, știu, presa, orice presă, trăiește din rating. Trebuie să te-agațe, să te tragă de mînecă, să te țină-n priză. Dacă te lași, pici de fraier. Dacă ești mai slab de înger, dai în dambla: pînă să dai click cu mîinile tremurînde, te trec sudorile. Și trebuie să recunoaștem că apetitul generalizat pentru brutalizare impenitentă a bietului cititor e, procentual, o noutate pe piața comuncării. Lectura știrilor trebuie să te lase lat. Dar să te și distreze nițel, pe bază de scandal. Adică grămada de breaking news trebuie să semene puțin și a breakdance! Important e, însă, ca atmosfera generală să rămînă alarmantă. Ești în pericol: vin cutremure, potopuri, bombe. Mănînci otravă, bei toxine, faci sex greșit, ți se dezmembrează țara, vin rușii, vin americanii, vine Bruxelles-ul, vine – ah! – vine Soros, vin elitiștii, zi mersi dacă rămîi întreg pînă în dimineața următoare! Statul român e un fascicul de „paralele“: un fel de-a spune că nimic nu „se leagă“ cu nimic, toate „liniile“ se pierd, singuratice, la orizont.

La vremuri noi, cuvinte noi: injurii și tandrețuri proaspete, la modă, la botul calului. Întîlnesc, de pildă, adesea, un nou termen critic la adresa unor preopinenți indigerabili: „tefeliști“. N-am priceput ce înseamnă, dar m-am informat: vine de la expresia „Tinerii Frumoși și Liberi“, o expresie ea însăși bășcălioasă („ăia cu protestele, manipulați de dușmani și plătiți cu ora“), ajunsă „concept“: „tefeliști“. Un amestec vinovat de proști, șmecheri, intelectuali nepatrioți și agenți provocatori. Nu m-aș mira să apară și o contraofensivă lexicală. Să aud vorbindu-se de „beuțiști“ („Bătrîni Urîți și Țanțoși) sau de „medebioriști“ (Moșnegi Deștepți și Bine Orientați). Scena e plină și de alcătuiri umane noi. Cutare le știe pe toate, nu poate fi prostit și nu scapă nici o ocazie să pomenească îndelungile sale stadii la Biblioteca Academiei drept garanție a unei culturi devastatoare și a unei minți galactice. Cutare altul, încîntat de sine pînă la leșin, alternează, în picante emisiuni de seară, limbajul bîtei competente cu mici franțuzisme de băiat fin: o insolită combinație de Codrin Ștefănescu, Marius Chicoș Rostogan și Coana Chirița! (Mamă, ce-o să mă mai tăvălească! Parol!) În fine, fresca de portrete pitorești, hiperactive, mîndre că există pe scena publică e lungă și în creștere. Ar merita un dicționar aparte…

Există și împrejurări greu de imaginat în țări mai plicticoase. De curînd, la Tîrgul de Carte, s-a pus de un scandal. Și au lansat cărți domnii Dan Voiculescu și Adrian Năstase (pînă deunăzi, îi credeam ceva mai diferiți…). Situațiunea nu era lipsită de un anumit haz, pendulînd între zglobiu și patetic. Acum zic și eu: nu poți interzice nimănui să scrie, să publice și să se lanseze, dacă nu se gîndește să și-o interzică singur. Nu toate cărțile de la tîrg sînt mari reușite și nu toți autorii sînt sută la sută onorabili. Editurile, la rîndul lor, pot decide să-și pună (sau nu) obrazul la bătaie, publicînd ce vor: de la Mița Baston la Al Capone. Problema mea e de alt ordin. E, ca să zic așa, o nedumerire „colegială“: cum poate cineva să scrie atît de mult, într-un timp atît de scurt?! Din cîte s-a calculat, o pagină la fiecare două minute! Fără bibliotecă (deși lucrările în discuție sînt cercetări „academice“) și fără computer! Nu e breaking? Vreau și eu! Bietul Montaigne a scris toată viața o singură carte. Socrate n-a scris nici una. Dar nici Einstein n-a fost atît de bun în materie de viteză și cantitate! Există mari savanți, laureați ai Nobelului, care ar fi murit de invidie să afle că există, în penitenciarele românești, performanțe creatoare de asemenea anvergură. Un jurist săritor s-a grăbit să explice: de vreme ce savantul cu pricina e profesor universitar, nu e de mirare că a putut produce atîtea volume. Carevasăzică, odată ce ai titlul academic suprem, cărțile curg din tine ca lava din vulcan. Și asta e o idee nouă!

Hai, că n-avem timp de moțăială în lumea noastră! Totul e nou, totul e breaking! Breaking, nu glumă! La sfîrșitul fiecărei zile, ești broken! Epuizat, dar nerăbdător să înfrunți surprizele zilei de mîine. Somn ușor!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Săteanul care a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori VIDEO
Un sătean din comuna Dragotești, din județul Gorj, a scos o parte din conducta de canalizare a localității învecinate Mătăsari, care-i traversează terenul gospodăriei sale, după ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria.
image
Premieră în Moldova. Modul neașteptat în care fermierii și-au adaptat culturile după schimbările climatice: „Randamentul este semnificativ”
În contextul schimbărilor climatice, fermierii români își îndreaptă atenția către culturi alternative.
image
Legende pescărești cu monștri marini pescuiți la Sfântu Gheorghe: „A prins un morun de 675 de kilograme“ VIDEO
Sfântu Gheorghe, satul de pescari din Delta Dunării, a rămas în legendă pentru sturionii care se pescuiau aici în anii ’60–’80.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.