Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Brexit, dar English Über Alles…

Doi vechi colegi de liceu stabiliți în străinătate mi-au trimis pe „mail“ (cum să-i spun altfel?) un soi de parodie a „romglezei“ primită, pare-se, de la un observator melancolic al derivei lingvistice autohtone. M-am amuzat trist și invit cititorul la o reacție asemănătoare… Oricum, rezultă că vechii mei colegi iubesc de departe româna, mai mult decît o iubesc unii dintre noi, cînd o pocesc vesel pe ogorul patriei. Iată textul:                       

Mi-a zis azi o prietenă că e in a hurry, că se grăbește la job pentru un meeting office cu CEO. Practic, a chemat-o directorul să îi facă o cafea. Și am înțeles-o, lucrează la o multinațională, așa că jumătate dintre cuvinte îi vin în engleză. E assistant director, adică secretara directorului, dar, la așa denumire, cum ajunge cîte  un meșter sau un instalator de AC prin companie crede că ea e numărul 2. Alt amic, cu care m-am întîlnit la bus în stație, mergea la training. Pregătirea și instrucția sînt noțiuni perimate, acum se poartă training. Una e să zici: mă pregătesc să ajung magazioner-șef la Lactate și alta e: „Fac un «trening» să fiu operational chief of Milk & Cheese Department“. Acum lucrează part-time ca promoter. Adică, pentru cei mai puțin obișnuiți cu romgleza: împarte flyere pentru un Gym (fosta sală de sport) și este plătit pentru jumătate de normă.

Afară e un freezing rain de te omoară. Aș fi vrut să zic măzăriche, dar mi-e că nu mă mai înțelege nimeni. Intru la supermarket să grab a snack. Ezit între un snack cu steak și unul cu ham. „Friptură“ sună din secolul trecut, iar „șuncă“ nu mai mănîncă nimeni azi. Apropo, știu c-am preluat „supermarket“ de la americani, dar se pare că nu ne-a fost de-ajuns, așa că am inventat hypermarket-ul. Dacă există cineva care să-mi spună care e diferența dintre supermarket și hypermarket, îi dau zece apple juice! În definiția românească, hypermarket-ul  cuprinde un supermarket, plus alte magazine. Atunci care mai este diferența dintre un hypermarket și un mall? Sau mall-ul e gigamarket?

Ajung la birou, unde fetele vorbesc despre fashion și make-up. „Modă“ nu mai este un cuvînt la modă, iar „machiajul“ e și el pe ducă. Fapt e că, oricît de agramat ai fi, dacă știi trei cuvinte în engleză păcălești cinci fraieri. E in trend, adică „pe val“, să arunci des cuvinte în engleză. O colegă account și-a facut un tatoo pe body (tatuaj pe corp ar suna de-a dreptul obscen, numai marinarii își fac tatuaje). O să ni-l arate la party-ul din weekend. Nu la petrecere, să nu înțeleagă cineva că e cu taraf. Doamne ferește! For God’s sake!

În muzică nu mai avem orchestre sau formații, ci band-uri. Pentru că, nu-i așa, orice mizerie ai cînta, altfel sună „Costel de la Calafat Band“. Care Costel Band nu mai cîntă trei manele și două melodii furate, ci efectuează un performance fusion evergreen și manele.

Cartelele sînt prepay, nu preplătite. Nu le mai cumpărăm, ci le shopping-uim: luăm cereal bars de la raionul Diet și toast de la Bakery.

Un coleg de la advertising ne spune în coffeebreak că a văzut la televizor niște Breaking News: Iohannis – se spunea în emisiune – a ținut un scurt briefing (și „scurt“ și „brief“).                   

Vă las acum, trebuie să ajung la un agreement cu un coleg, dacă poate el să facă în locul meu un meeting report. Dacă reușesc, voi spune în gînd „Wow!“. Oricum sînt „determinat“ (nu doar „hotărît“) să încerc.

E clar: a devenit important să ilustrăm cuminți trend-ul veacului și, dacă tot știm prost limba maternă, măcar să ne jucăm curajos cu engleza.

P.S. Și vorba cîntecului:

„Și ca să nu par de-a dreptul tîmpit

Am spus și eu o dată fuck și o dată ­shit“.

Înțelepciuni...

Printre caiete vechi, am găsit cîteva admirabile citate oricînd actualizabile. Nu mai țin minte cine mi le-a semnalat (nu era, întotdeauna, scrisul meu), dar le semnalez mai departe pentru un nou exercițiu de rîsu’-plînsu’…

Talleyrand: „Cea mai bună metodă de a răsturna un guvern este să-i devii membru.“

Clemenceau: „Funcționarii unei in­sti­tu­ții sînt asemănători cărților dintr-o bibliotecă: cele plasate foarte sus folosesc cel mai puțin.“

Victor Hugo: „Diplomații trădează orice, cu excepția propriilor emoții.“

Clemenceau: „Scările unui minister sînt locul în care cei care ajung cu în­tîr­ziere se întîlnesc cu cei care pleacă mai devreme.“

Electorale...

Am impresia că România tinde să devină singura țară din lume în care toate partidele și toți candidații unei sesiuni electorale cîștigă alegerile! Și atunci cine le pierde? O să vedem în curînd, pe pielea noastră. Nu-i vorbă că m-am mai liniștit cînd am văzut dezbaterea electorală dintre Donald Trump și Joe Biden. E clar că, în materie de circ și „bagabonțeală“, nu mai sîntem de mult singuri pe lume. Cît despre patologia planetară, va fi nevoie, cred, în curînd, să adăugăm preocupării pentru încălzirea globală și o oarecare îngrijorare pentru scăderea galopantă a IQ-ului mondial…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Nationala Romaniei (Sportpictures) jpg
Se vede Mondialul din 2026! România, noroc chior la tragerea la sorți a grupelor din preliminarii
Naționala lui Mircea Lucescu și-a aflat adversarele din drumul spre CM 2026.
deschidere partiala tronson 5 sibiu pitesti 08 foto cnair jpeg
Se deschide încă o porțiune din autostrada Sibiu-Pitești. Sorin Grindeanu: „Mă aștept ca toată autostrada să fie gata în 2027”
De vineri 13 decembrie 2024, de la ora 15, se deschide circulația pe mai bine de jumătate din tronsonul 5 (Curtea de Argeș-Pitești) al autostrăzii Sibiu-Pitești. Concret, este vorba de 15,77 kilometri, cuprinși între nodurile rutiere de la Bascov și Băiculești.
Atac cu rachete Ucraina FOTO Profimedia jpg
Cum motivează Rusia atacul împotriva sistemului energetic ucrainean: „un răspuns la utilizarea rachetelor ATACMS”
Ministerul rus al apărării susține că atacul său masiv împotriva sistemului energetic ucrainean este un raspuns pentru lansarea rachetelor americane ATACMS cu rază lungă de acțiune împotriva unui aerodrom din sudul Rusiei.
Vladimir Putin şi Donald Trump summit G20 FOTO Profimedia
Declaraţia lui Trump care critică folosirea de către Ucraina a rachetelor ATACMS „corespunde” poziţiei lui Putin (Kremlin)
Kremlinul a salutat vineri cea mai recentă declaraţie a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, care se opune folosirii de către Ucraina a rachetelor americane ATACMS pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus.
Putin și Xi Jinping FOTO Profimedia
Preşedintele Chinei refuză să participe la învestirea lui Donald Trump. „E o momeală ieftină”
Preşedintele chinez Xi Jinping nu va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui ales Donald Trump, care va avea loc pe 20 ianuarie la Washington, potrivit unor surse apropiate ale liderului de la Beijing.
Horațiu Potra. Sursa: Facebook Horațiu Potra
Motivarea Judecătoriei Ploiești în cazul Potra: „Nu există elemente care să indice o tulburare concretă, gravitatea faptei imputate este de nivel redus”
Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti, care a respins propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti de arestare preventivă a lui Horaţiu Potra, susține că nu există elemente factuale din care să rezulte o tulburare concretă.
bani euro bancnote ajutoare de stat oferta Foto ministerul finantelor
Datoria externă totală a României a crescut cu 18 miliarde de euro în primele 10 luni
Datoria externă totală a României a crescut cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro, în primele 10 luni ale anului 2024, potrivit Băncii Naţionale a României.
Banner Târg Crăciun
carne porc foto Mediafax jpg
Riscuri pentru sănătate înainte de Crăciun: Ce a găsit ANSVSA în magazinele de carne. Amenzi de milioane de lei
În perioada 10-13 decembrie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a efectuat 1.117 de verificări în supermarketuri şi hipermarketuri. În urma acțiunilor au fost aplicate 395 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 4,24 milioane de lei.