Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Brexit, dar English Über Alles…

Doi vechi colegi de liceu stabiliți în străinătate mi-au trimis pe „mail“ (cum să-i spun altfel?) un soi de parodie a „romglezei“ primită, pare-se, de la un observator melancolic al derivei lingvistice autohtone. M-am amuzat trist și invit cititorul la o reacție asemănătoare… Oricum, rezultă că vechii mei colegi iubesc de departe româna, mai mult decît o iubesc unii dintre noi, cînd o pocesc vesel pe ogorul patriei. Iată textul:                       

Mi-a zis azi o prietenă că e in a hurry, că se grăbește la job pentru un meeting office cu CEO. Practic, a chemat-o directorul să îi facă o cafea. Și am înțeles-o, lucrează la o multinațională, așa că jumătate dintre cuvinte îi vin în engleză. E assistant director, adică secretara directorului, dar, la așa denumire, cum ajunge cîte  un meșter sau un instalator de AC prin companie crede că ea e numărul 2. Alt amic, cu care m-am întîlnit la bus în stație, mergea la training. Pregătirea și instrucția sînt noțiuni perimate, acum se poartă training. Una e să zici: mă pregătesc să ajung magazioner-șef la Lactate și alta e: „Fac un «trening» să fiu operational chief of Milk & Cheese Department“. Acum lucrează part-time ca promoter. Adică, pentru cei mai puțin obișnuiți cu romgleza: împarte flyere pentru un Gym (fosta sală de sport) și este plătit pentru jumătate de normă.

Afară e un freezing rain de te omoară. Aș fi vrut să zic măzăriche, dar mi-e că nu mă mai înțelege nimeni. Intru la supermarket să grab a snack. Ezit între un snack cu steak și unul cu ham. „Friptură“ sună din secolul trecut, iar „șuncă“ nu mai mănîncă nimeni azi. Apropo, știu c-am preluat „supermarket“ de la americani, dar se pare că nu ne-a fost de-ajuns, așa că am inventat hypermarket-ul. Dacă există cineva care să-mi spună care e diferența dintre supermarket și hypermarket, îi dau zece apple juice! În definiția românească, hypermarket-ul  cuprinde un supermarket, plus alte magazine. Atunci care mai este diferența dintre un hypermarket și un mall? Sau mall-ul e gigamarket?

Ajung la birou, unde fetele vorbesc despre fashion și make-up. „Modă“ nu mai este un cuvînt la modă, iar „machiajul“ e și el pe ducă. Fapt e că, oricît de agramat ai fi, dacă știi trei cuvinte în engleză păcălești cinci fraieri. E in trend, adică „pe val“, să arunci des cuvinte în engleză. O colegă account și-a facut un tatoo pe body (tatuaj pe corp ar suna de-a dreptul obscen, numai marinarii își fac tatuaje). O să ni-l arate la party-ul din weekend. Nu la petrecere, să nu înțeleagă cineva că e cu taraf. Doamne ferește! For God’s sake!

În muzică nu mai avem orchestre sau formații, ci band-uri. Pentru că, nu-i așa, orice mizerie ai cînta, altfel sună „Costel de la Calafat Band“. Care Costel Band nu mai cîntă trei manele și două melodii furate, ci efectuează un performance fusion evergreen și manele.

Cartelele sînt prepay, nu preplătite. Nu le mai cumpărăm, ci le shopping-uim: luăm cereal bars de la raionul Diet și toast de la Bakery.

Un coleg de la advertising ne spune în coffeebreak că a văzut la televizor niște Breaking News: Iohannis – se spunea în emisiune – a ținut un scurt briefing (și „scurt“ și „brief“).                   

Vă las acum, trebuie să ajung la un agreement cu un coleg, dacă poate el să facă în locul meu un meeting report. Dacă reușesc, voi spune în gînd „Wow!“. Oricum sînt „determinat“ (nu doar „hotărît“) să încerc.

E clar: a devenit important să ilustrăm cuminți trend-ul veacului și, dacă tot știm prost limba maternă, măcar să ne jucăm curajos cu engleza.

P.S. Și vorba cîntecului:

„Și ca să nu par de-a dreptul tîmpit

Am spus și eu o dată fuck și o dată ­shit“.

Înțelepciuni...

Printre caiete vechi, am găsit cîteva admirabile citate oricînd actualizabile. Nu mai țin minte cine mi le-a semnalat (nu era, întotdeauna, scrisul meu), dar le semnalez mai departe pentru un nou exercițiu de rîsu’-plînsu’…

Talleyrand: „Cea mai bună metodă de a răsturna un guvern este să-i devii membru.“

Clemenceau: „Funcționarii unei in­sti­tu­ții sînt asemănători cărților dintr-o bibliotecă: cele plasate foarte sus folosesc cel mai puțin.“

Victor Hugo: „Diplomații trădează orice, cu excepția propriilor emoții.“

Clemenceau: „Scările unui minister sînt locul în care cei care ajung cu în­tîr­ziere se întîlnesc cu cei care pleacă mai devreme.“

Electorale...

Am impresia că România tinde să devină singura țară din lume în care toate partidele și toți candidații unei sesiuni electorale cîștigă alegerile! Și atunci cine le pierde? O să vedem în curînd, pe pielea noastră. Nu-i vorbă că m-am mai liniștit cînd am văzut dezbaterea electorală dintre Donald Trump și Joe Biden. E clar că, în materie de circ și „bagabonțeală“, nu mai sîntem de mult singuri pe lume. Cît despre patologia planetară, va fi nevoie, cred, în curînd, să adăugăm preocupării pentru încălzirea globală și o oarecare îngrijorare pentru scăderea galopantă a IQ-ului mondial…

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

shakira frauda gettyimages 492044333 jpeg
Shakira, dans provocator pe Instagram. Lângă ce bărbat chipeș apare VIDEO
Postarea vine la scut timp după lansarea unui nou single, „Monotonia“, în care „vorbește“ despre ruptura a ceea ce părea a fi relația perfectă.
imelda staunton netflix jpg
EXCLUSIV Imelda Staunton, regina din „The Crown“: „Elisabeta a fost mai înțelegătoare cu Prințesa Diana decât ne dăm seama“
Într-un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul“, Imelda Staunton, cea care a preluat interpretarea vârstei a treia a Reginei Elisabeta, povestește cât de complicat a fost de însușit o perioadă neagră din existența Coroanei.
Irene Cara FOTO Profimedia jpg
Actrița și cântăreața Irene Cara a fost găsită moartă în casă. Rolurile care au făcut-o celebră
Interpreta din filmele "Fame" şi "Flashdance" avea 63 de ani și a murit în casa ei din Florida. Nu se cunosc deocamdată cauzele decesului ei.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.