Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

24 mai 1977, Bonn, Bad Godesberg

Mi se spune că, pentru a învăța bine nemțește, e bine să mă uit mult la televizor: pe ecran ai o amplă și atrăgătoare diversitate tematică și ți se oferă ocazia să auzi numeroasele trepte ale limbii vorbite: academică, banal-cotidiană, artistică etc. (Cineva, mai șugubăț, m-a asigurat că există și o soluție mai eficientă decît televiziunea: „eine lebendige Grammatik” (o gramatică vie, adică un „volubil” parteneriat feminin…). Fapt e că televiziunea germană are ce oferi, dincolo de „filologie”. Deunăzi, am picat pe un documentar tulburător despre copii grav bolnavi sau pe moarte. Traumatizant miraculoasă este extrema lor discreție, un fel de cumințenie bătrînească, o exemplară seninătate, la care adulții aflați în situații asemănătoare nu par să aibă acces. Cîțiva dintre „pacienți” simt nevoia să deseneze. Exemple:

– un crocodil zboară pe un cer negru și înghite soarele. În spatele lui însă răsare un soare nou!

– un contur de corabie, înlăuntrul căruia se disting zece vîslași, dar dintre care numai nouă sînt protejați de scuturi. Al zecelea e descoperit, vulnerabil. Desenul aparține lui Adrian, un copil elevețian care s-a stins în intervalul dintre 9 și 10 ani, același interval în care a făcut și desenul.

– tot Adrian se desenează pe sine întins pe pat, mort. Deasupra patului, într-un chenar neregulat (ca acelea în care se transcriu replicile personajelor din desene animate), apare o altă ipostază a lui, cu ambele mîini ridicate stenic în sus, ca într-o ascensională plutire. Lîngă creștetul „înviatului” stă scris: „gesund”! („sănătos”).

În alte desene, medicul e zugrăvit sub chipul unui adversar (ca în starea de comă povestită de C.G. Jung în autobiografia sa). Copilul, costumat în cowboy, îl împușcă. Alteori, „adversarul” are, pe halat, pete maligne de sînge, iar calota craniană e absentă. Deasupra fragmentului de cap rămas, se văd un soi de „viruși” care, explică autorul desenului, „haben ihm den Kopf verjagd” („i-au gonit capul”).

Stupefiante – cu un nimb de greu anticipabilă transcendență – sînt și mărturisirile  cîtorva părinți. Unii vorbesc, uimiți ei înșiși, de liniștea care i-a cuprins în chiar momentul înmormîntării odraslei lor: sentimentul că, în ciuda sfîrșitului prematur, copilul și-a rotunjit viața! O mamă, cu lacrimi în ochi: „Mi-e aproape rușine să spun, dar, după moartea lui, m-a cuprins un fel de ciudată bucurie” (!).

Alții identifică un anumit sens de „inițiere”, pe care suferința copilului l-a căpătat pentru ei. „Copilul – spune, de pildă, un părinte – a devenit pentru mine un model, un exemplu: cum să suferi, cum să mori, cum să supraviețuiești…”

18 aprilie 1979, București

Lecturi pasionante din cartea lui Milovan Djilas Conversations avec Staline (Gallimard, 1962 și 1971). Figură impozantă a nomenclaturii titoiste, trecut prin pușcărie și ca militant comunist, și ca „trădător” dinăuntru al comunismului, Milovan Djilas a avut prilejul să cunoască îndeaproape ideile și obiceiurile curente ale mediului „marxist-leninist” din răsăritul european. Dezvăluirile lui sînt revelatoare și profund semnificative pentru cei care știu din istoria comunismului și a personalităților lui numai locurile comune ale „analizelor” ideologice mai mult sau mai puțin partizane.

Mai întîi ceva despre deprinderile gastronomice ale lui Iosif Visarionovici, în calitatea lui de slujitor al proletariatului exploatat. Un prînz bun însemna: caviar, somon afumat, castraveți proaspeți, vinete în conservă, jambon afumat, friptură de porc și carne de porc rece, pateuri cu carne calde, pateuri cu brînză bine fermentată, borș, steak la grătar și, în încheiere, o prăjitură înaltă de treizeci de centimetri (a cărei greutate forța rezistența mesei), umplută cu fructe tropicale. Băutura preferată a „șefului” era vin roșu amestecat cu vodcă (!), dar bea mai curînd moderat, mîncînd, în schimb, lacom și „rafinat”.

Conducătorul suprem avea, însă, din cîte își amintește Djilas, și unele opinii și lecturi cu bătaie literar-teoretică. Se pare că, pentru el, Marx și Engels nu erau autorități absolute, pentru că sînt încă marcați de filosofia clasică germană (de care abia Lenin s-a „eliberat” definitiv). Întrebat despre abuzurile comise de soldații ruși în teritoriile ocupate, Stalin are la îndemînă citate din Dostoievski, din care să rezulte că, la capătul multor ani de mizerie umană, nimeni nu poate rămîne „normal”… Nu lipsea și un anumit simț (caustic) al umorului: despre aliații săi putea avea caracterizări „colegial” picante: „Churchill e în stare să te buzunărească și pentru o copeică. Roosevelt, nu. Sau numai pentru sume mari!”.

Iată și un pasaj profetic: „Astăzi, socialismul este posibil, chiar sub regimul monarhic englez. Revoluția nu mai e necesară nicăieri”. Nu vedem astăzi, în toată lumea „capitalistă”, fermentația spontană a unei stîngi isterice, la care părinții fondatori ai marxism-leninismului nici n-ar fi visat?

În încheiere, două documente „tari”. Primul  e un fragment din testamentul lui Lenin: „Stalin e prea brutal și acest defect, absolut tolerabil în raporturile dintre comuniști (Da?, n.m. A.P.), devine insuportabil în funcția de secretar general. Iată de ce propun tovarășilor să reflecteze asupra unei modalități de a-l înlocui pe Stalin din această funcție și anume prin cineva care să-i fie superior în toate privințele”.

Al doilea document pe care ni-l livrează Djilas ne cam privește. Comandantul-șef (rus) al Iașilor ar fi oftat, la un moment dat: „Oh! Acest murdar Iași românesc! Și mîncătorii ăștia de mămăligă (mamalijniki)!”. Urmează citate din Ehrenburg și Vîșinski despre „corupția și furtul” autohtone. Românii „nu sînt o națiune, ci o profesie…” Dacă nici asta nu e „discriminare rasială”?! Măcar noi am dărîmat la timp statuile lui Lenin și Stalin. Dar, în ambianța planetară de azi, n-ar fi exclus să ne trezim și cu demolarea statuii lui De Gaulle. Revoluția merge mai departe…

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Un român grobian la meciul Cîrstea – Kvitova: S-a rușinat și comentatorul Digi Sport VIDEO
Din păcate, avem huligani, nu doar pe arenele sportive din țară. Mai nou, niște indivizi dubioși ne fac de râs și afară!
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.