Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 807 din 8-14 august 2019
Presa românească de ieri şi azi jpeg

● După o lectură din Ortega y Gasset (Spania nevertebrată, Humanitas, 1997)

Ortega (p. 12): „…nu-mi este prea limpede de ce pesimismul ar fi neapărat blamabil“. Sînt vremuri, într-adevăr, în care „pesimismul“ e rațiunea însăși, o sănătoasă cale de mijloc între euforie și disperare. Dacă, după decembrie 1989, românilor le-a lipsit ceva, s-ar putea spune că tocmai pesimismul le-a lipsit. În stupoarea eroică generală, nimeni nu era pregătit să se îngrijoreze. Un pesimism sănătos ar fi trebuit să ne prevină că, după căderea comunismului, greul abia avea să înceapă. Ar fi trebuit să pricepem că lucrurile nu se vor schimba peste noapte, că vom fi sufocați de inerții, confuzii și exaltări pernicioase, că aproape totul trebuie luat de la capăt și că, pentru o întreprindere de asemenea anvergură, nu aveam încă potențialul și acumulările necesare: ne lipseau oamenii, ne lipseau proiectele. Am fost luați prin surprindere, cum ni s a mai întîmplat – în alt context – în 1947. Fără experiența, bine asimilată, a unei astfel de răsturnări, fără o reflecție sistematică asupra perspectivelor, fără preambulul subversiv, pregătitor, pe care societatea civilă a altor foste țări comuniste (Polonia, Cehia, Ungaria) l-au construit sub dictatură, aveam puține șanse să reușim. De fapt, n-am fi putut avea decît una: să diagnosticăm prompt și corect dificultatea, să înțelegem că prăbușirea comunismului nu este soluția „finală“, ci problema de rezolvat; un început, nu o încununare. Am preferat euforia. Am ales „optimismul“, sărbătorescul. Nu putea urma decît dezamăgirea și, la limită, pierderea speranței. Și asta pentru că am ratat ceasul pesimismului riguros, al evaluării lucide.

(…) Psihologia post-comunistă ar fi trebuit să aibă în vedere o strategie simplă: stabilirea unui diagnostic circumstanțial și „implementarea“ unei terapii adecvate. N-a fost cazul. Am ales fie festivismul țanțoș, fie bombăneala demobilizatoare. Am pus accentul pe ideologie și retorică de partid. A lipsit, din toate „taberele“, materia primă a unui pesimism „realist“, de natură să înceapă răbdător, de jos, de la imediatul diform, cu potențial încă incert. A rezultat o patologie socială, economică și politică, cu diferite chipuri: ori am exclus, din principiu, ideea terapiei (optimism guvernamental, fudulie „patriotică“): n-avem probleme, sîntem structural sănătoși! Ori am demarat, experimental, diverse scheme terapeutice înainte de a defini boala (am vrut, adică, să obținem o „sănătate“ generică, fără vindecarea suferinței specifice, ceea ce înseamnă adoptarea unui tratament fără diagnoză prealabilă). A apărut, e drept, și versiunea proastă, paralizantă, a pesimismului: lamentația resemnată a eternului „Mitică tragic“: sîntem incurabili! Diagnosticul nu trimite spre terapie, ci spre abandon. Avem încă de căutat dozajul optim între analiză necomplezentă, îngrijorare fără patetism (= pesimism bine temperat), energie tonică, speranță fără iluzii, eficiență politică și depolitizare.

● Fără dată (înainte de 1989)

Colina e culturală. Muntele e mistic.

● Fără dată (1991?)

Carl Gustav Jung (într-o scrisoare către o necunoscută, 23.06.1932): „De netratat sînt doar oamenii care au venit pe lume fără suflet. Și nu sînt puțini…“

● 26 octombrie 1983

În fiecare zi îmi trece pe la fereastră o pisică siameză, cu ochi albaștri. Mă privește fix, apoi pleacă. Superba tulburare de a te simți privit de un mister…

● Ești legat de locul unde ai pățit ceva. Căci acela e locul în care ai trăit epifania destinului. A fi „lovit de soartă“: a fi plasat unde trebuie, sub tirul aspru al lui Dumnezeu.

● Fără dată

Uneori îți trebuie curaj pentru a mînca… Gurmandul cunoaște specii ale dezgustului pe care ascetul le ignoră.

● Tipica vanitate a intelectului – Dostoievski, Însemnări din subterană: „Aș fi fost întru totul de acord să arăt a ticălos, cu condiția să par, în același timp, foarte inteligent.“

● Măreția lui Petre Țuțea: „Mă simt asemeni unui vultur trist care, înălțat la zenit, urinează asupra veacului 20 cu un dispreț creștin!“

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Gigi Neţoiu a fost acţionar la Dinamo
Cooperativa prrinde putere în fotbal: Comandantul preia frâiele în Ilfov
Retras din fotbal pentru a se dedica agriculturii, Gigi Nețoiu, fost acționar și patron la Rocar, Universitatea Craiova și la Dinamo, se implică mai nou, de această dată la divizionara secundă FC Voluntari.
aafc2f2b ec61 4dba 8613 606e5d82167f png
Încă o eliminare la Masterchef! Concurenta celebră care pleacă acasă cu ochii în lacrimi
Competiția Masterchef România devine tot mai strânsă și în concurs au rămas numai 8 concurenți. Ultima eliminare de pe Voyo i-a lăsat pe toți fără cuvinte.
marianne bachmeier captura video jpg
Povestea impresionantă a mamei care l-a împușcat pe bărbatul ce i-a ucis fiica minoră, chiar în sala de judecată în timpul procesului
Marianne Bachmeier avea doar 46 de ani când a murit de cancer într-un pat de spital din Lubeck, Germania, după o lungă suferință. Cazul Marianne Bachmeier este unul care este amintit de majoritatea mamelor din Germania. De ce? Pentru că ea a fost la rândul ei o mamă, însă care l-a ucis pe ucigașul c
bani multi pensie jpg
Cine sunt românii care vor primi un ajutor de 1.500 de lei, în 2025. La ce pot folosi banii
Copiii din țara noastră pot beneficia de un ajutor financiar important din anul 2025! Autoritățile au propus un program intitulat „Un copil, un zâmbet”, care urmează să vină în sprijinul tinerilor care se confruntă cu probleme dentare.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
Fizionomistul și psihologul Ciprian Cucu i-a făcut o schiţă de personalitate lui Călin Georgescu, pornind de la trăsăturile feţei.
Smoothie de mere si morcovi  Sursa foto shutterstock 2354224031 jpg
Pont pentru slăbit uşor: smoothie cu mere și morcovi
Pare un banal smoothie cu morcovi şi mere, dar această băutură te ajută să slăbești și-ţi reduce riscul de diabet. Pentru a-l face, ai nevoie doar de trei ingrediente.
SUA visa waiver
Românii vor putea călători în Statele Unite fără viză. Anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu: „Visul românilor este din ce în ce mai aproape”
Românii vor putea călători din 2025 în Statele Unite fără vize, după ce nivelul ratei de refuz al vizelor a coborât la 2,61%, sub pragul de 3% necesar pentru a renunța la această barieră. Sunt îndeplinite, astfel, toate condițiile pentru includerea în Programul Visa Waiver.
 De fiecare dată când face câte o rețetă, fie ea dulce sau sărată, Carmen Brumă reușește să revoluționeze internetul
Carmen Brumă face dulciuri bune fără zahăr și gluten. Cu ce rețetă a înnebunit vedeta internetul
Bea cafea cu colagen, face antrenamnete peste antrenamente dar și gătește corespunzător.
Dan Nica FOTO facebook / arhivă personala
Eurodeputații români cer Comisiei Europene să investigheze cine s-a amestecat „cu brutalitate” în alegerile din România
Eurodeputații Dan Nica (PSD) și Dan Barna (USR) i-au cerut Ursulei von der Leyen, în plenul PE, măsuri pentru reglementarea rețelelor sociale, atrăgând atenția asupra rolului acestora în primul tur al alegerilor prezidențiale din România.