Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 669 din 15-21 decembrie 2016
Cum trebuie să fie un ministru? jpeg

25 noiembrie 2016, Varșovia

Reîntîlnire cu Adam Michnik la Varșovia. Socotește că Polonia se află într-un galopant proces de „putinizare“. Biserica catolică, altădată solidară cu luptătorii anti-regim ai „Solidarității“, a devenit de un conservatorism țanțoș, cu totul aservit guvernului. (Aflasem și eu că, de curînd, Iisus Hristos a fost înscăunat ca „rege al Poloniei“, printr-o ceremonie girată de însuși președintele țării. Cu alte cuvinte, Polonia e, simultan, republică și monarhie, și cu slănina-n pod, și cu sufletu-n rai. Se desăvîrșește, astfel, o inițiativă mai veche, din 1656, cînd „regină“ a patriei poloneze a fost declarată Fecioara Maria. Un fel de a spune că, la ora actuală, Ea a devenit „regina-mamă“…) Adam îmi spune, melancolic, că a ajuns din nou, la bătrînețe, „disident“, țintă a politicii de stat. Ce i se reproșează? Pare de necrezut: e „omul lui Soros“! Carevasăzică, avem de a face cu o modă în curs de generalizare. Înainte erau „agenturili“, acum e octogenarul iudeo-maghiaro-american, pe post de Bau-Bau planetar. Cînd a finanțat ONG-uri ungurești, a fost clasat la evrei masoni. Cînd a finanțat ONG-uri românești, a căpătat nimbul sumbru de „om al ungurilor“. Cînd a sprijinit societatea civilă în Rusia, a căpătat stigmatul de agent american. Pasul următor ar fi să-l împachetăm într-o rachetă NASA ca să răspîndească „sorosismul“ la nivel galactic…

10 decembrie 2016, București

E foarte interesant („specific național“?) ce bombăneli (birocratice, partinice, grobiene) încasează dl Dacian Cioloș. E libertate! Putem să-l facem fiul natural al miliardarului Soros, eminența cenușie a dezastrului de la Colectiv, bubos, stupid, impostor, cinic și tot ce ne mai trece prin capul nostru „obiectiv“, „analitic“, „deontologic“, golănesc. E clar: dl Dacian Cioloș nu e ce trebuie. Nu e pe placul românului. Nu se înfurie ca un milițian, nu dă capete-n gură preopinenților, nu se dă mare. Nouă ne plac circarii, băieții de băieți, istericii de bodegă. Ăia da! Sînt „haioși“, distractivi, tîlhari veseli și caftangii de cartier. Cu de-alde Cioloș ne plictisim! Așa că dăm cu el de pămînt. „Opinia publică“ e modelată, la noi, pe un ton răstit, de inși care, pînă una-alta, n-au făcut nimic pentru țărișoară, dincolo de un zgomot de iarmaroc. Inși de care, peste cîțiva ani, nu-și va mai aminti nimeni. Competența e luată peste picior de campioni ai tupeului, onestitatea e batjocorită de saltimbanci de duzină, decența e înfierată de vedete ale nerușinării. Așa stînd lucrurile, nici că mai contează cine ne conduce. Ecranele de televiziune, foile de gazetă, sediile de partid sînt împînzite de impostori obraznici, bucuroși că sînt contemporani cu ei înșiși. Au cu toții un aer de eternitate infailibilă, de plimbăreți inamovibili pe coridoarele puterii și ale presei.

13 decembrie 2016, București

Alegerile parlamentare din acest an n-au provocat nici „analiștilor“, nici cetățeanului de rînd cine știe ce surprize. Era clar că PSD-ul va cîștiga (chiar dacă procentele sînt cam pipărate), era clar că liberalii au fost inapți și inepți din punct de vedere electoral, era clar că sudul teleormănean și Oltenia vor livra, încă o dată, un „model“ de disciplină electorală. Sînt și două vești consolatoare: USR a obținut un rezultat neașteptat de bun, iar partidele de extremă demagogică n-au avut deloc succesul pe care „românismul“ lor crîncen îl promitea. Cîteva noutăți, totuși: prezența la vot a fost mai mare la oraș decît la țară (poate și pentru că numărul sătenilor strămutați în mediul urban a crescut), Transilvania a fost mai inertă ca de obicei, PMP a obținut o victorie „la ață“, sub ALDE și sub UDMR (în ciuda energiei ofensive a liderului său). Nici un independent, de la Toader Paleologu la Elena Udrea, n-a căpătat votul necesar pentru a intra în forul legislativ al țării.

Ar fi însă cazul ca PSD, în ciuda marșului său glorios, să nu se bizuie pe un sprijin popular spectaculos. De fapt, au obținut 45% dintr-un total de 40% de votanți. Adică, dacă aritmetica mea e bună, din optsprezece milioane de alegători, au fost pro-PSD vreo trei milioane și jumătate. Nu e rău, dar nici euforic. Oricum, 60% din români n-au avut o motivație suficientă ca să meargă la urne. Adică sînt resemnați. Convinși că, orice-ar fi, nu se poate schimba mare lucru. Iar cei care se mobilizează înghit, la nesfîrșit, păcălelile găunos stîngiste debitate de aceleași personaje care stau la rampă de ani întregi. În această situație, nu ne pot ajuta decît cîteva aforisme și strigături strămoșești: „Asta-i situația!“, „N-o fi dracul chiar atît de negru!“, „Nu mor caii cînd vor cîinii!“, „Caii trag, boii mănîncă!“ etc. Ne vedem, dacă ne țin puterile, peste patru ani…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Autoturism de lux căutat de autoritățile din Polonia, descoperit de poliţiştii de frontieră în Portul Constanța Foto Poliția de Frontieră jpg
Autoturism în valoare de un milion de lei, căutat de autoritățile din Polonia, descoperit în Portul Constanța. Cine era șoferul vehiculului de lux
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, pe 12 decembrie, în Portul Constanța un autoturism de lux căutat de către autoritățile din Polonia. Autovehiculul este evaluat la aproximativ 200.000 de euro.
image png
Dorel Vișan deplânge moartea lui Mircea Diaconu: „Marii artiști se duc și nimeni nu mai spune un cuvânt despre ei”
Dorel Vișan, afectat de moartea colegului său de breaslă și prieten Mircea Diaconu! Remarcabilul actor a acceptat să stea de vorbă cu Click! și să ofere o primă reacție legată de trecerea în neființă a lui Mircea Diaconu.
mircea diaconu jpg
Boala cruntă de care suferea Mircea Diaconu. Ce este cancerul de colon și ce simptome provoacă
Mircea Diaconu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori și politicieni din România, a plecat dintre noi lăsând în urmă o carieră remarcabilă, dar și o poveste tristă despre lupta cu o boală nemiloasă.
tragerea la sorti M 2026 FIFA webp
Diana Lupescu si Mircea Diaconu jpg
Femeia alături de care Mircea Diaconu a stat 44 ani. „Dacă te-aș cere de soție, ce-ai zice?”
Mircea Diaconu, actorul care s-a stins din viață sâmbătă, 14 decembrie 2024, cu zece zile înainte de a împlini 75 ani, a stat alături de aceeași femeie timp de 44 ani. Cum a cucerit-o pe Diana Lupescu.
oala presiune jpeg
Cum să gătești sarmalele în mai puțin de o oră. Trucul știut doar de bucătarii din restaurante de lux
Sarmalele sunt cele mai cunoscute și mai delicioase preparate tradiționale din țara noastră. Însă, în ciuda gustului delicios al acestora, cu toții știm că trebuie să stea foarte mult pe foc pentru a se face așa cum trebuie. Din fericire, există un truc care ne ajută să le gătim mult mai repede!
mina marea neagra (11) jpg
Ambasada Rusiei, iritată de acuzațiile privind minele marine din Marea Neagră. Ce a transmis ministerul român al Apărării
Ambasada Federației Ruse la București a emis joi, 12 decembrie, un comunicat de presă prin care acuză Ministerul Apărării Naționale din România de „acuzații nefondate” împotriva Rusiei. Criticile au legătură cu minele din Marea Neagră.
banner mircea diaconu 1 png
Cariera impresionantă a actorului Mircea Diaconu. Filmele și piesele de teatru care l-au consacrat
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și cinematografiei românești, s-a stins din viață pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.
12688059 jpg
Rușii au început să piardă din avantajul în privința artileriei
Avantajul pe care îl avea Rusia în raport cu Ucraina în privința artileriei se diminuează treptat, potrivit lui Nazar Voloșhin, purtătorul de cuvânt al grupului operațional și strategic de trupe Hortiția, relatează presa ucraineană.