Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 664 din 10-16 noiembrie 2016
Cum trebuie să fie un ministru? jpeg

Sfîrșit de octombrie 2016

Pros­tia, reaua-credință sau țîfna „deș­teap­tă“, de paradă, au ajuns, cred, în pa­tri­a noas­tră, marca însăși a „normalității“. A­fir­mații banale, simple, limpezi ca lumina zilei, ajung să fie citite și interpretate cu o inutilă vervă acrobatică, răstălmăcite, transformate în armament electoral de doi bani sau în soluție de camuflaj pentru gazetarii aflați în criză de subiecte. Un exemplu la îndemînă: dl Nicușor Dan, într-o conferință de presă, face o afirmație al cărei sens n-ar trebui să pună probleme nici măcar unei inteligențe modeste: dl Dragnea, tartorul Teleormanului, a reușit – spune dl Dan – să-și aducă județul la sapă de lemn. Singura lui reușită „managerială“ e vila făloasă pe care și-a construit-o la Alexandria. Prost administrat, județul Teleorman a ajuns unul dintre cele mai sărace locuri din țară. Pornind de la această constatare, dl Nicușor Dan avertizează că, dacă dl Dragnea ar ajunge, după alegeri, premier, am risca să vedem efectele incapacității sale extinzîndu-se la nivelul întregii țări. România, guvernată în stilul în care a fost guvernat fieful președintelui PSD, s-ar „teleormaniza“. Pentru orice minte normală, mesajul e clar: teleormănenii sînt victimele unei conduceri defecte. Vrem să fim, la nivel național, victime ale unei astfel de guvernări?

Printr-un cîrcel cerebral inanalizabil, acest mesaj perfect transparent a căpătat conotații halucinante. Dl Nicușor Dan „a jignit“ un județ întreg. Are ceva cu teleormănenii. Practică discriminarea în stilul iredentiștilor maghiari. Vrea să-i învrăjbească pe români. Vrea să fărîmițeze teritoriul sfînt al nației. Un „mare scriitor“ se face mesagerul unui „băiat“ din Teleorman care deplînge sărăcia conjudețenilor săi, confirmînd, în fond, spusele lui Nicușor Dan. Dar nu pe cei responsabili de mizeria cu pricina e supărat marele scriitor, ci pe acela care a semnalat-o. Un alt scriitor și publicist redutabil se dezlănțuie și el împotriva politicianului care „stigmatizează“ o parte a românilor. Și dacă pot fi de acord că bannerul cu Fuego a fost o gafă, sînt perplex să văd că, printr-o rapidă aruncătură de condei, incriminarea proastei administrări a unui județ implică, perfid, învinovățirea locuitorilor lui. Publicistul la care mă refer – și pe care am multe motive să-l prețuiesc – e, de obicei, foarte dur cu cei care conduc prost România. Să înțeleg că subtextul criticii lui e „stigmatizarea“ românilor? Admit că relația (perversă?) dintre aleși și alegători e o temă de dezbătut. Dar, în cazul de față, „nu e în chestie“…

Pe scurt: ori obiceiul de a bate nestingherit cîmpii e o formă sublimă a „libertății de expresie“, ori eu am ajuns să nu mai pricep cum se cuvine limba română: citesc „administrație incompetentă“, cînd de fapt e vorba de poporul obidit. Citesc „Teleormanul a fost sărăcit de «aleșii» lui“, cînd de fapt e vorba de ura față de teleormăneni a unui făgărășean. Citesc „morcovi“ și, de fapt, scrie „topor“…

Început de noiembrie 2016

Săptămîna trecută am făcut inventarul cîtorva sloganuri de campanie inept mobilizatoare, cînd „bărbătești“, cînd infantile, dar mai întotdeauna amuzante. Îmi trimisesem deja articolul, cînd am descoperit și alte trufandale, pe care ar fi nedrept să nu le ofer, spre reflecție, cititorilor. E drept, unele sînt ceva mai vechi. Datorăm, de pildă, doamnei Arvinte din Bacău (candidată PRM) sugestia insolită (înscrisă pe afișul ei de campanie din 2008): „Încearcă și cu o femeie!“ Și, ca să nu ne gîndim la prostii, dna Arvinte ne mărturisește pe site-ul propriu: „Îmi place lupta politică, nu trosneala!“ Un slogan PSD, din care dl Dragnea ne privește cald, ne asigură că partidul cu pricina e preocupat „de nevoile oamenilor“. „Dacă simți că te apasă nevoile, vino alături de noi!“ Trebuie să fii, evident, dușmănos și inadecvat ca să iei peste picior echivocul acestui slogan. Nu, PSD nu e locul unde te ușurezi de nevoi, unde „scapi“ de ele. Au și ei propriile lor nevoi, destule. PSD e doar administratorul priceput al nevoilor noastre. Ne apără, cum spune poetul, „sărăcia și nevoile și neamul“. Le apără ca nu cumva să vină cineva să le schimbe… Lupta electorală nu e lipsită nici de momente de o înduioșătoare emotivitate. Cătălin Cherecheș, deși aflat într-o situație precară (a candidat pentru Primăria din Baia Mare din pușcăria Gherla și a cîștigat), s-a gîndit să își jertfească în mod radical familia pe altarul orașului, drept care, pe un afiș cu sigla PNL, spune, tonic și afectuos: „Îmi susțin mama!“ Aferim! Cum să fii indiferent la o astfel de inflamațiune sentimentală? Cît despre doamna Viorica Cherecheș, ce putem pentru ca să spunem? Numai mamă să nu fii! 

*

Competențele lingvistice și logistice ale oficialităților noastre sînt în creștere. Cînd un porc mistreț a fost văzut umblînd prin Botoșani (mai întîi pe strada Pușkin!), un responsabil local a comunicat gazetarilor că animalul „are un comportament deviant“. Nici animalele nu mai sînt ce-au fost!

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

excutie cu ajutorul elefantului jpg
Elefanții transformați în călăi. Una dintre metodele cumplite de execuție folosită în Asia
Una dintre cele mai cumplite metode de tortură și execuție din lume era moartea produsă de elefanți-călăi, special antrenați. Această metodă deosebit de crudă a fost utilizată până în secolul al XIX-lea.
Simona Halep, EPA jpg
Cadou de 65.000 de euro pentru Simona Halep, de ziua ei: „M-am îndrăgostit”
Jucătoarea de tenis și-a sărbătorit marți ziua de naștere, când a împlinit 31 de ani. Ea a primit o mașină roșie, plină cu flori, din partea sponsorului.
placa Stand Up Paddle Foto: Pixabay
Un rus a traversat ilegal granița pe o placă SUP, de teama mobilizării
Un cetățean rus a traversat ilegal râul de la granița ruso-estonă Narva, pe placă pe o placă Stand Up Paddle (SUP), de teama mobilizării, a relatat publicația rusă Gazeta.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.