Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 150 din 8 Dec 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Cîte "lucruri" sînt în fiecare lucru? Ce se află de-jur-împrejurul apariţiei sale, ce ni se dă laolaltă cu ea? Cîtă senzaţie pură, strict indicativă, cîtă ipoteză, cît mister? Cîtă penumbră, cîtă evidenţă? Cîtă interogaţie, cîtă strălucire revelată, cîtă nelinişte premonitivă? Cum să deosebeşti între prezenţa lucrului şi neantul lui? Între intuiţia vagă a drojdiei cosmice din care sînt făcute toate şi explozia luminoasă a unui sens? A privi obiectele din jur ca pe nişte comprimate de timp. A vedea, în fiecare din ele, 1) ceva consumat, ceva "fost" care subzistă încă, 2) ceva actual, care se oferă consumului şi consumă substanţa senzitivităţii noastre, şi 3) ceva virtual, ceva pe cale de a se naşte. Orice lucru e amintirea unui trecut şi anticiparea unui proiect inepuizabil. Cu alte cuvinte, orice lucru stă, ca un scurt episod afirmativ, într-un ocean de nedeterminare. Şi nu-l vezi cu adevărat, cîtă vreme nu parcurgi pînă la capăt nedeterminarea sa. 11 octombrie 1977, Păltiniş Organizăm, la "Vila" 23 (confort 4), o mică serbare de despărţire (Abschiedsfeier), înaintea întoarcerii la Bucureşti. Gabriel citeşte pagini de jurnal, eu compun catrene sentimentale, dl Noica ne ascultă protector şi ne oferă, de cîte ori se iveşte ocazia, blînde confesiuni şi "deschideri". Spicuiesc: "Dacă aş fi făcut o şcoală de înţelepciune, aş fi pus pe frontispiciul ei un citat din Léon Bloy: ŤNu se ştie cine dă şi cine primeşte»." "N-am umblat, toată viaţa, decît pe marile bulevarde ale culturii. Nu i-am frecventat, şi nu i-am ştiut cum trebuie - aşa cum o făceau colegii mei de generaţie - pe marii secunzi. Asta mi-a dat o puritate filosofică, pe care, acum, o resimt ca exces." "N-ai dreptul să pui sechestru pe nimic cu adevărat preţios. Bărbatul care are o nevastă frumoasă şi înţelege s-o ţină numai pentru sine e vulgar. Orice reuşită poartă în ea exigenţa universalului. Se distribuie fără să se împartă." "Tot ce e bun în viaţă e rău: căsnicia bună, cariera, averea, succesul." "Chelia prematură e semn rău. Dovedeşte un prematur stop evolutiv. În cazul lui Andrei, cantitatea mare de păr e, dimpotrivă, o dovadă că e Ťîn mers», într-o prelungită stare de Bildung, de formare." "Cel care a publicat mai multe cărţi cîştigă dreptul de a tăcea. Numai cei care nu publică simt nevoia să fie strălucitori în conversaţie." "Nimic mai trist, în viaţa spiritului, decît vrednicia fără învrednicire." "Istoria filosofiei e plină de nefilosofi. Descartes, Leibniz sau Husserl n-ar fi făcut filosofie, dacă ar fi trăit astăzi. Ar fi făcut ştiinţă. În general, dacă începi cu o disciplină ştiinţifică, e foarte greu să recuperezi filosoficul. Nu poţi obţine ideea de jos în sus, adică venind dinspre cunoştinţe particulare (medicină, drept, fizică, biologie etc.). Mai curînd reuşeşti pornind de sus, de la teologie."

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

castel jpg
Un castel de o frumusețe rară a fost readus la viață, în România, după ce ani la rând a fost în paragină. E lăudat în străinătate
Țara noastră are un potențial turistic uriaș, iar indiferent de preferințele fiecăruia, cu toții vom putea găsi o destinație în România care să ne ofere o experiență de vis.
test jpg
Ai 15 secunde la dispoziție pentru a rezolva. Doar cei mai inteligenți găsesc răspunsul corect
Cei mai mulți dintre noi vom avea impresia, atunci când vom vedea acest test de inteligență, că îl vom putea rezolva imediat, el fiind extrem de simplu.
studenti italia jpeg
La ce facultate de top din România sunt admiși cei care nu au luat examenul de Bacalaureat. Domeniul este foarte solicitat, iar angajările se fac în mod constant
Dacă nu ați luat examenul de Bacalaureat, însă vă doriți să urmați o facultate, aflați că există o universitate în România care îi accepta pe cei ce nu au promovat examenul maturității. Iată unde poți fi admis.
calin georgescu Foto FB jpg
Omul din spatele campaniei de succes a lui Călin Georgescu. BOGPR, supranumit Regele TikTok-ului, dă mii de euro la maneliști și își ține chipul ascuns
Campania lui Călin Georgescu a fost coordonată și finanțată de BOGPR, un bogătaș misterios care a apărut brusc pe TikTok și care s-a remarcat prin donații de sute de mii de euro către maneliști.
Bolojan Captura video PNL Bihor png
PNL o susține pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Bolojan: direcția proeuropeanǎ
PNL o va susține pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale, a anunțat Ilie Bolojan, noul președinte al formațiunii.
Pete Hegseth, foto facebook jpg
Pete Hegseth, nominalizarea lui Trump pentru Pentagon, îndeamnă la ignorarea convențiilor de la Geneva. „Europa s-a lăsat deja invadată”
Pete Hegseth, propus de Trump pentru funcția de secretar al apărării, a criticat alianțe-cheie ale SUA, precum NATO și ONU și a susținut, de asemenea, că trupele americane nu ar trebui să fie constrânse de Convențiile de la Geneva.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Ilie Bolojan, validat președinte interimar al PNL. Cu cine va conduce partidul
Ilie Bolojan a fost validat ca președinte interimar al PNL, dupǎ demisia lui Nicolae Ciucǎ, au declarat surse politice pentru Adevǎrul.
protest alegeri jpg
Calin georgescu Sursa Youtube jpg
Profilul alegătorului. Cine l-a votat pe Călin Georgescu: „Oamenii au fost bombardați sistematic cu un anumit tip de mesaj”
Românii nu mai iau în seamă mesajele electorale clasice de la televizor, ci caută președintele pe rețelele de socializare, acolo unde l-au descoperit, de altfel, pe Călin Georgescu, care a avut, de-a lungul timpului, o prezență destul de discretă în spațiul public. Se pare, însă, că acest politician