Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 230 din 10 Iul 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Septembrie 1993, Bucureşti Există un amplasament de clasă al opţiunilor politice: stînga are o predilecţie pentru muncitorime, în vreme ce dreapta pune în vedetă ţăranul. Stînga e, prin urmare, fundamental modernă (faţă de "tradiţionala" dreaptă) şi coextensivă ideii de progres (faţă de scepticismul conservator, dacă nu chiar regresiv, al dreptei). În orice caz, dreapta are simţul arhaicului, intuiţia primordialului, în aceeaşi măsură în care stînga are intuiţia timpului, alegînd să trăiască sub urgenţele lui. Trebuie să reflectăm, fără prejudecăţi, asupra faptului că, pînă la revoluţia industrială, umanitatea a fost "de dreapta", cu mici puseuri de "preistorie" a stîngii. Lumea de tip ierarhic, monarhia, biserica şi agricultura sînt chipuri ale dreptei. Chipurile stîngii vor fi, în replică, egalitarismul, republica, raţionalismul ateu (sau credinţa "luminată") şi industria. Linia despărţitoare dintre cele două "sisteme" e revoluţia, o instituţie inventată de stînga, pentru a se impune fără negociere, fără memorie, în afara rînduielilor naturale. (Revoluţia e modelul profan al Imaculatei Concepţii). Pro-muncitorească, stînga nu poate evita să fie anti-ţărănească. Marx vorbea de "idioţia vieţii rurale", Plehanov despre "lucrătorii bărboşi, cruzi, fără milă, pe scurt dobitoci", iar Lenin deplîngea faptul că ţăranul e "în chip feroce şi meschin individualist". Hruşciov relatează opinia lui Stalin, după care "ţăranii sînt un rahat" (vezi A. Besançon, La guerre des bolchéviques contre les paysans, în Commentaire, no. 62, 1993, pp. 237-244). În acest context, colectivizarea n-a fost un simplu delir organizatoric, o (nefericită) măsură economico-socială. A fost o strategie politică radicală, o ideologie, un episod dur al "luptei de clasă": atacul bazei, simultan cu acela al vîrfului. Duşmanii stîngii (şi, prin urmare, punctele de sprijin ale dreptei) se dovedesc a fi extremele sociale: ţărănimea şi elitele. Între ele, în "clasele de mijloc" e zona aliaţilor stîngii, fermentul gîndirii şi al acţiunii lor. Paradoxalmente, pepiniera de "cadre" a stîngii e burghezia... Iulie 1969, München Se povesteşte că arhitectul italian invitat la München pentru construirea Maximilianaeum-ului a fost dirijat cu atîta severitate de patronii prusaci, încît, cu fantezia sfîşiată de hărţuiala unor rigori străine, a sfîrşit cu mintea rătăcită, într-un spital. Efect secundar al încercării de dialog între lege şi imaginaţie. 1978, Bucureşti Mohyiddin ibn Arabî (Tarjumân el-ashwâq): "Inima mea se deschide spre toate formele: e păşune pentru gazele, mînăstire pentru călugării creştini, templu al idolilor pentru păgîni, Kaaba pentru pelerinii musulmani, tablele Legii pentru evrei, cartea Koranului pentru arabi. Practic religia Iubirii. Oriîncotro se vor îndrepta caravanele ei, religia Iubirii va fi religia şi credinţa mea". Jalâl ed-Dîn R

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Selma Blair și aliatul ei în lupta cu scleroza multiplă 3  Sursa   Instagram jpg
FOTO N-a fost un accident, chiar a vrut să-și arate lenjeria intimă pe covorul roșu! Imaginea a devenit virală
Selma Blair a făcut senzație la Annual Fashion Awards. Actrița de 52 de ani și-a arătat lenjeria intimă chiar pe covorul roșu. Care a fost motivul unei asemenea expuneri?
Boris Pistorius FOTO EPA EFE jpg
Berlinul critică planul de pace al SUA pentru Ucraina: „O asemenea capitulare ar fi inacceptabilă”
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a exprimat duminică serioase rezerve față de o propunere recentă avansată de administrația americană privind încheierea războiului din Ucraina, avertizând că termenii planului – susținut de președintele Donald Trump – merg prea departe în privința conce
padure jungla australia shutterstock 752554921 jpg
Animalul ce poate vedea chiar dacă are ochii închiși. Când îl văd, mulți oameni sunt cuprinși de frică
Indiferent de cât de bine înțelegem lumea din jurul nostru, natura încă reușește să ne surprindă. Iar un detaliu de-a dreptul neașteptat este faptul că un anumit animal reușește să vadă chiar și atunci când doarme! Iar acest lucru se datorează unui detaliu biologic extraordinar!
„Fecioara Maria cu pruncul Iisus Hristos”, 1914, Adolf Hitler jpeg
Singurul prenume feminin care apare în toate limbile europene într-o formă sau alta. E universal și are zeci de variante
În vasta diversitate culturală a Europei, unde fiecare țară își păstrează specificul lingvistic și tradițional, există un numitor comun surprinzător: prenumele Maria.
gaini jpg
Condimentul pe care să îl dai găinilor în luna mai. Vor fi mai sănătoase și îți vor da mai multe ouă
Cimbrul, un ingredient bine cunoscut în bucătărie, nu este doar un condiment delicios, ci și un aliat neașteptat în creșterea păsărilor de curte.
penticostali romani la buckingham gif
Penticostalii din România cântă moartea regelui Charles, la poarta palatului Buckingham. „Timpul aproape-i trecut, cu viața ta ce-ai făcut?”
Corul bisericii Tabor din Timișoara i-a făcut o dedicație specială regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, direct în fața Palatului Buckingham din Londra.
Zverev
Carol al II-lea / FOTO Profimedia
Motivul pentru care Carol al II-lea îi ura pe legionari. De cine s-a folosit pentru a-l aresta pe Corneliu Zelea Codreanu
Acum 87 de ani, pe 16 aprilie 1938, regele Carol al II-lea și camarila sa au declanșat o amplă operațiune de decapitare a Mișcării Legionare. Liderul organizației, Corneliu Zelea Codreanu, împreună cu alți 44 de apropiați, au fost arestați și condamnați la închisoare.
canada alegeri2 jpg
Alegeri decisive în Canada: Canadienii își aleg parlamentarii și un nou prim-ministru. Un scrutin influenţat de Donald Trump și tensiunile regionale
Canadienii sunt chemaţi astăzi la urne într-un scrutin anticipat care ar putea schimba fundamental direcţia politică a ţării.