Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 242 din 28 Sep 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

10 aprilie 1968 Zi euforică. Prin Floriana Avramescu, îi cunosc pe P. Benedict Ghiuş şi pe dl Codin Mironescu. Expresivitatea simplităţii. Dl Mironescu: "Numai cei treji pot evolua spiritual. Speculaţia şi visarea paralizează, construiesc iluzii consolatoare". Luciditate şi curăţenie. (A căuta cu psihologia pruncului...). Libertatea adevărată ca preludiu al dăruirii de sine. A fi "disponibil" (Gide) e a fi gata să te angajezi. Disponibilitatea goală, fără aşteptarea unei convingeri, sfîrşeşte prin a te dezagrega. La Floriana, citesc scrisoarea către ucenici a lui Ioan cel Străin. 15 aprilie 1968 M-am trezit în dezordinea în care adormisem cu o seară înainte. De jur împrejur sînt, risipite, tot felul de cărţi, pe care le resimt ca pe o invazie a haosului. Lectura poate avea efectul unei progresive asfixii. 8 mai 1968 Toate compromisurile mele au o singură motivaţie: politeţea. 18 mai 1968 Mi se pare că niciodată nu-i minţim mai mult pe cei din jur - şi pe noi înşine - ca atunci cînd plîngem. Sursa lacrimilor nu e cea care se vede, cea care pare să le fi provocat. Plînsul e întotdeauna recapitulativ, sintetic: rezumat lichid al unei înfrîngeri universale. 26 ianuarie 1969 Din "Scurta cronică a Annei Magdalena Bach": "...uneori, întorcîndu-mă acasă şi văzîndu-l şpe soţul meuţ stînd la masă în droaia de copii şi mîncînd cu poftă - ceea ce făcea mereu, astfel că era o bucurie să găteşti pentru el - eram copleşită de sentimentul straniu că nu poate fi adevărat, că muzica aceea n-a fost scrisă de cel ce se află în faţa mea, mănîncă, bea, doarme şi se mişcă printre noi, ci mai degrabă de cineva coborît în mijlocul nostru de-a dreptul din cer". Dar, pe de altă parte: "...marea speranţă a vieţii sale era faptul de a o putea părăsi într-o bună zi". (Moartea ca "trecere într-o libertate mai mare"). Pastorul, spunînd de la amvon, dinaintea corpului neînsufleţit al enoriaşului său: "A adormit blînd şi fericit întru Domnul nobilul şi onoratul domn Johann Sebastian Bach." Anna: "Numai vremelnicia mă mai desparte de el". Isus Sirah: "Căci un vis vine împreună cu noianul de treburi zilnice" Luther: "Nu trebuie lăsat diavolul să păstreze toate cîntecele frumoase numai pentru sine." 2 februarie 1969 Chateaubriand, Génie du Christianisme: "Vai de călătorul care, făcînd înconjurul lumii, s-ar întoarce ateu sub acoperişul părinţilor săi". 4 februarie 1969 Blaga, Spaţiul mioritic, cap. II (Spiritualităţi bipolare): "Cel ce luptă pentru o idee ia totdeauna asupra sa riscul de a fi el însuşi cucerit de ideea contrară". 14 noiembrie 1975, Passau Bătrîneţea prematură a celui trăit într-o dictatură de stînga... 16 noiembrie 1975, Passau Să scriu o gramatică "romanţată" a limbii germane: gospodărirea economică a declinării, ţîfna incoruptibilă a lui Sollen, timiditatea celorlalte modale etc.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.