Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 242 din 28 Sep 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

10 aprilie 1968 Zi euforică. Prin Floriana Avramescu, îi cunosc pe P. Benedict Ghiuş şi pe dl Codin Mironescu. Expresivitatea simplităţii. Dl Mironescu: "Numai cei treji pot evolua spiritual. Speculaţia şi visarea paralizează, construiesc iluzii consolatoare". Luciditate şi curăţenie. (A căuta cu psihologia pruncului...). Libertatea adevărată ca preludiu al dăruirii de sine. A fi "disponibil" (Gide) e a fi gata să te angajezi. Disponibilitatea goală, fără aşteptarea unei convingeri, sfîrşeşte prin a te dezagrega. La Floriana, citesc scrisoarea către ucenici a lui Ioan cel Străin. 15 aprilie 1968 M-am trezit în dezordinea în care adormisem cu o seară înainte. De jur împrejur sînt, risipite, tot felul de cărţi, pe care le resimt ca pe o invazie a haosului. Lectura poate avea efectul unei progresive asfixii. 8 mai 1968 Toate compromisurile mele au o singură motivaţie: politeţea. 18 mai 1968 Mi se pare că niciodată nu-i minţim mai mult pe cei din jur - şi pe noi înşine - ca atunci cînd plîngem. Sursa lacrimilor nu e cea care se vede, cea care pare să le fi provocat. Plînsul e întotdeauna recapitulativ, sintetic: rezumat lichid al unei înfrîngeri universale. 26 ianuarie 1969 Din "Scurta cronică a Annei Magdalena Bach": "...uneori, întorcîndu-mă acasă şi văzîndu-l şpe soţul meuţ stînd la masă în droaia de copii şi mîncînd cu poftă - ceea ce făcea mereu, astfel că era o bucurie să găteşti pentru el - eram copleşită de sentimentul straniu că nu poate fi adevărat, că muzica aceea n-a fost scrisă de cel ce se află în faţa mea, mănîncă, bea, doarme şi se mişcă printre noi, ci mai degrabă de cineva coborît în mijlocul nostru de-a dreptul din cer". Dar, pe de altă parte: "...marea speranţă a vieţii sale era faptul de a o putea părăsi într-o bună zi". (Moartea ca "trecere într-o libertate mai mare"). Pastorul, spunînd de la amvon, dinaintea corpului neînsufleţit al enoriaşului său: "A adormit blînd şi fericit întru Domnul nobilul şi onoratul domn Johann Sebastian Bach." Anna: "Numai vremelnicia mă mai desparte de el". Isus Sirah: "Căci un vis vine împreună cu noianul de treburi zilnice" Luther: "Nu trebuie lăsat diavolul să păstreze toate cîntecele frumoase numai pentru sine." 2 februarie 1969 Chateaubriand, Génie du Christianisme: "Vai de călătorul care, făcînd înconjurul lumii, s-ar întoarce ateu sub acoperişul părinţilor săi". 4 februarie 1969 Blaga, Spaţiul mioritic, cap. II (Spiritualităţi bipolare): "Cel ce luptă pentru o idee ia totdeauna asupra sa riscul de a fi el însuşi cucerit de ideea contrară". 14 noiembrie 1975, Passau Bătrîneţea prematură a celui trăit într-o dictatură de stînga... 16 noiembrie 1975, Passau Să scriu o gramatică "romanţată" a limbii germane: gospodărirea economică a declinării, ţîfna incoruptibilă a lui Sollen, timiditatea celorlalte modale etc.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“
Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.
image
Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.
image

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.