Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 310 din 21-27 ianuarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

1974, vara, seminar Descartes,

cu Gabriel şi Sorel

Spre sfîrşitul celei de-a patra meditaţii metafizice (Méditations touchant la première philosophie, 1641), Descartes propune patru tipuri de „smerenie“, necesare pentru a diminua riscul unui prost amplasament al gîndirii. Eroarea decurge, în genere, dintr-un dozaj defectuos între voinţa noastră de cunoaştere şi capacitatea noastră de înţelegere. Vrem ceea ce nu putem şi nu valorificăm deplin ceea ce ne stă în putere. Vrem infinit de mult înăuntrul unei înzestrări limitate. Iată, într-o versiune simplificată, cele patru sugestii rectificatoare ale lui Descartes (introduse prin formule de tipul „je ne dois pas me plaindre“, „nu trebuie să mă plîng“): 1. Nu trebuie să mă plîng că nu înţeleg mai mult decît înţeleg (ci, mai curînd, să fiu mulţumit că înţeleg şi atît). 2. Nu trebuie să mă plîng că mi-e dat să vreau să înţeleg mai mult decît pot înţelege (ci să fiu recunoscător că mi s-a dat facultatea de a voi în chip nelimitat). 3. Nu trebuie să mă plîng că am fost înzestrat cu mai multă libertate decît pot duce (ci să admit că nu ştiu să o folosesc. Cu alte cuvinte, faptul că, fiind liber, aleg, adesea, prost nu dovedeşte imperfecţiunea lui Dumnezeu, ci insuficienţa mea). 4. Nu trebuie să mă plîng că nu pot cunoaşte în mod absolut (ci să mă bucur de puterea pe care mi-a dat-o Creatorul de a nu mă pronunţa cu privire la lucrurile pe care nu le ştiu).

Foarte înţelept, neaşteptat de pios, dar oarecum previzibil. Riscul care însoţeşte în permanenţă dimensiunea sapienţială a filozofiei e cuminţenia solemnă, monumentalizarea (şi, uneori, elaborarea sofisticată) a locului comun. Pe scurt, am mereu motive să bombăn...

Joi, 30 ianuarie 1969

Mă frapează, uneori, fisura existentă, potenţial, între „omul de cultură“ şi insul creator. Pe de o parte acumularea (cultura e întotdeauna „vastă“, „întinsă“, „generală“ etc.), pe de alta explozia. Cu specificarea că nici acumularea nu duce, în mod necesar, la explozie, nici explozia nu are loc, în mod necesar, pe bază de acumulare. Dar explozia e expresie de sine, în vreme ce acumularea e, mai degrabă, uitare de sine. Există, în alcătuirea omului de cultură, o componentă de camuflaj. Cultura pură şi simplă compensează şi ascunde, în anumite cazuri, o sumedenie de precarităţi: sterilitatea, de pildă, sau lipsa spontaneităţii, sau şubrezenia instinctului vital. Am întîlnit „culturali“ pentru care cultura e şansa de a fi „ştiutor“, chiar dacă nu înţelegi mare lucru. Înlocuieşti reflecţia prin citat, invenţia prin sursologie. În variantele sale reuşite, omul de cultură e un temeinic culegător. Semănător, întruchipare a vervei seminale, e însă, numai individul dotat pentru creativitate. Evident, nu se poate merge la extremă, nu se poate paria pe antagonismul de principiu al celor două vocaţii. Creatorul nu e, neapărat, un geniu incult, iar omul de cultură nu e, neapărat, un arhivar fără imaginaţie. Cultura, chiar necreatoare, are un rost şi o demnitate aparte: e teritoriul memoriei, instanţa care are grijă ca nimic (mai ales nimic din prestaţia creatorilor) să nu se irosească, să nu sfîrşească în neant. Cultura subminează tenace timpul şi moartea. S-ar spune că, în vreme ce creaţia e marea ofensivă a umanităţii, cultura e defensiva ei. Prima ne dă libertate şi îndrăzneală, a doua e consolatoare şi înţeleaptă. Creatorul face investiţii, omul de cultură inventariază, strînge capital. Sînt, împreună, combustibilul aceluiaşi drum.

Duminică, 2 februarie 1969

...Tăcerea cimitirelor. Nobilă şi respingătoare.

Marţi, 4 februarie 1969

Din păcate, talentul nu e, uneori, decît îndemînarea de a scrie bine chiar dacă n-ai nimic de spus.

Duminică, 16 februarie 1969

Lectura: un mod de a arunca în aer toate formele de sedentarism. André Gide, Les nourritures terrestres (1917): „...Şi după ce mă vei fi citit, aruncă această carte – şi pleacă. Aş vrea ca ea să-ţi trezească dorinţa de a pleca, de a pleca de oriunde, din oraşul tău, din familia ta, din odaia ta, din cugetul tău. Nu lua cartea mea cu tine (...). Cartea mea să te înveţe să te ocupi mai mult de tine decît de ea, apoi de tot restul mai mult decît de tine“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Sândel Bălan și André la botezul  nepoatei Ella Maya, în aprilie 2017 jpeg
Coincidențele stranii dintre Andreea Bălan și Andreea Antonescu, care au devenit ca două străine. Săndel Bălan: „Nimic nu e întâmplător în viață”
Andreea Bălan și Andreea Antonescu și-au spus „Adio!”. Săndel Bălan mai crede însă în prietenia lor
Nutu Camataru FOTO Captură video
Descinderi la ferma lui Nuțu Cămătaru. Anchetatorii au găsit canguri, maimuțe și păsări răpitoare
Poliția face joi, 19 septembrie, percheziții la ferma lui Nuțu Cămătaru. Anchetatorii căuta un cal de rasă, care ar fi fost furat de la unul dintre rivalii acestuia. Până la această dată, se pare că au găsit în ferma acestuia canguri, cămile, maimuțe și păsări răpitoare.
mihai albu logo webp
Iulia Albu, foc și pară pe fostul soț. Gestul lui Mihai Albu a enervat-o teribil: „Am fost informată”
Iulia Albu, cunoscutul critic de modă și vedetă TV, a reacționat dur după ce Mihai Albu, fostul său soț, a făcut declarații care au stârnit tensiuni între cei doi. Vedeta îl acuză pe acesta că a păstrat fără acordul ei mai multe obiecte personale
accident masina tramvai Bucuresti, foto facebook jpg
Șoferul care a murit strivit de tramvai era soțul femeii stropită cu benzină în Parlament și lucra la SPP (surse)
O informație cutremurătoare apare despre șoferul care și-a pierdut viața în această dimineață într-un terbil accident cu un tramvai, în Capitală.
cornel dinicu facebook jpg
La aproape un an de la tragedia în care au ars de vii 8 oameni, Ferma Dacilor anunţă cel mai mare barbeque din România. Invitați: Axinte și Adrian Minune
Cunoscut mai ales după tragedia din decembrie 2023, când opt persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul care a cuprins complexul, controversatul patron al Fermei Dacilor vrea să renască din cenușă la propriu, anunţând organizarea unui eveniment de proporţii.
must de struguri jpeg
Puțini știu acest secret. Cât zahăr se pune la un litru de must + detaliul de care trebuie să ții cont
În lumea preparării mustului și a vinului, există un secret puțin cunoscut care poate face diferența dintre un produs de calitate superioară și una mediocră: cantitatea exactă de zahăr necesară pentru a obține cele mai bune rezultate.
Centrul Vechi din Bucuresti FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea
Dosarul turiștilor străini, îmbătați și lăsați fără banii de pe carduri în Centrul Vechi din București. Alte opt persoane, reținute
Poliția Capitalei anunță că ate opt persoane au fost reţinute de procurori în dosarul privind furturile de turiștii străini, care au fost îmbătați și lăsați apoi fără banii de pe carduri. Prejudiciul creat a fost estimat la aproximativ 100.000 de euro.
thumbnail Delegația SPOR recondiționează elemente din spațiul public al comunei Jurilovca folosind lazura SPOR VILLA în nuanța Albastru de Delta Dunării jpg
Ingredientele unui sat tradițional lipovenesc: muzica tradițională, stufarul, iconarul și Albastrul de Delta Dunării
ngredientele unui sat tradițional lipovenesc: muzica tradițională, stufarul, iconarul și Albastrul de Delta Dunării În al doilea weekend al lunii septembrie, jurnaliști, creatori de conținut și localnici au ajutat la restaurarea unei gospodării din Jurilovca. Lemnul ușilor, al ferestrelor și al
asia expres   eliminare   foto facebook jpg
Eliminare neașteptată la Asia Express. De ce Andrei Ursu și iubitul său au părăsit competiția
Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați de la Asia Express 2024 în ediția din 19 septembrie, după ce au terminat pe ultimul loc în cursa pentru ultima șansă. Înainte de a părăsi competiția, Andrei i-a încurajat concurenții să rămână fideli valorilor lor.