Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 370 din 17-23 martie 2011
Note, stări, zile jpeg

● Sîmbătă, 30 ianuarie 1971, Bucureşti  

Rilke despre Balzac, în textul său despre Rodin: „Dacă lumea ar fi fost pustie, privirile lui ar fi populat-o“. E misterul constitutiv al creativităţii. Invenţie, nu inventar. Privirea artistului, fie el scriitor sau plastician, e, cum ar fi spus Souriau, „skeuopoietică“, născătoare de obiecte. Dar nu obiecte arbitrare, ci obiecte apte să populeze lumea, adică să-i dea substanţă, să o potenţeze, să o justifice. Lumea creată de artist, ca şi lumea lui Dumnezeu, e efectul secundar al unei singurătăţi pro-creatoare („…cercul singurătăţii în care vieţuieşte obiectul artei“ – spune Rilke), o singurătate care are suficiente resurse pentru a transforma orice pustiu în aglomeraţie, în paroxism vital.

Tot din textul lui Rilke despre Rodin: „Mă simt ca un om care ar trebui să vă amintească de copilăria dumneavoastră. Nu, nu numai de a dumneavoastră: de tot ce a fost vreodată copilărie. Pentru că e vorba de a trezi în dumneavoastră amintiri care nu sînt ale dumneavoastră; care sînt mai bătrîne decît dumneavoastră; de a restabili raporturi şi de a reînnoda relaţii care au existat cu mult înaintea dumneavoastră“. Nu este aceasta „misiunea“ comentatorului de artă? Ocolul hermeneutic al criticului împrejurul operei poate fi înţeles ca o încercare de anamneză: te străduieşti să reinstitui bucuria jocului, frăgezimea intuiţiei copilăreşti şi recuperarea unei reţele de simpatie universală. Orice act de cultură „restabileşte raporturi“ şi „reînnoadă relaţii“. Toate prin strategia gravă a ludicului. Orice act de cultură e un protocol al prieteniei.  

● Vineri, 5 februarie 1971, Bucureşti  

Cît de adevărată rămîne o tristeţe cînd o scrii?  

* * *

Ceasurile grele sînt ceasurile întrebărilor simple.  

● Marţi, 9 februarie 1971, Bucureşti  

Pentru un compendiu al „categoriilor vieţii“, despre a căror anvergură categorială nu se vorbeşte îndeajuns: copilăria, călătoria, suferinţa, lenea, lectura, buna-dispoziţie, iubirea, moartea, firescul.

● Miercuri, 7 aprilie, 1971, Bucureşti  

Pasaje din Villiers de l’Isle-Adam (Povestiri fioroase): „frumoasa noapte a ochilor ei“. Sau: „Orăşeanului îi plac greşelile de tipar, domnule! Se simte flatat cînd le descoperă“. Sau: „Tinere prieten, e trist, dar suferi de mult, enorm de mult talent. Iartă-mi brutala sinceritate. Nu am de gînd să te jignesc. Sînt adevăruri dureroase la vîrsta dumitale, ştiu, dar… sus inima!“. Şi un motto din Prinţul de Ligne: „Ne duceam adesea pe la Duthé: acolo discutam despre morală şi uneori despre ceva mai rău“. Duthé, Rosalie Duthé, era o vestită curtezană, ibovnica lui Carol al X-lea…  

● Luni, 10 mai 1971, Mînăstirea Celic Dere  

Înţelepciunea rumenă a amurgului sub streaşina unei case vechi (faţă de anonimitatea lui pe un perete de bloc). Dispoziţie de pensionar. Romantismul adevărat nu e al adolescenţilor. 

● 20 septembrie 1991, Bucureşti  

Irina Nicolau îmi scrie o minunată, tandră şi întremătoare scrisoare. Citez doar Post Scriptumul, pentru că nu mă priveşte direct: „Dintre animale îmi place măgarul. Nu ţi se pare că România seamănă cu un măgar? Simplu, sfînt, gălăgios, dar introvertit, penibil, cinstit, încăpăţînat, semn al sărăciei sau al unei bogăţii de altă culoare, semn al lipsei de nobleţe sau indicînd o nobilitate veche, răbdător, cărător, măgar (nu poate fi neglijată secvenţa «torna, torna, fratre»), măgarul îţi poartă desagii şi nu sufletul (măgar psychopomp, never!), ajutîndu-te să reduci lumea obiectelor posibile la strictul necesar. M-aş simţi prost într-o Patrie-Leu, o Patrie-Ghepard, o Patrie-Vulpe. Aş putea trăi, eventual, sub semnul mielului negru (Caucazul). Oricum, consider că o Patrie-Măgar mi se potriveşte perfect“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Hotel Continental   Calea Victoriei jpg
La ce nivel este chiria pe Calea Victoriei, în comparație cu alte artere comerciale din lume
Calea Victoriei din Bucureşti urcă două poziţii, pe locul 38, în clasamentul celor mai scumpe artere comerciale din lume. Pe primul loc ajunge Via Montenapoleone din Milano, detronând Fifth Avenue din New York.
Cancer de colon FOTO Shutterstock jpg
Chirurg colorectal: 5 alimente care dau un risc crescut de cancer de colon
Dr. Karen Zaghiyan, chirurg colorectal foarte apreciată de Tik Tok, îți atrage atenția asupra unei liste de cinci alimente care ar putea crește riscul de a dezvolta cancer de colon.
Război Israel - Palestina. FOTO Profimedia
Israelul va finaliza un acord de armistișiu cu Libanul, inițiat de Statele Unite. Când vor înceta atacurile
Israelul i-a dat undă verde mediatorului american să finalizeze termenii unui armistiţiu pe frontul din Liban. Acordul va avea trei faze, iar prima fază ar putea începe săptămâna aceasta și prevede o încetare confruntărilor armate şi o desfăşurare a Hezbollah în afara sudului Libanului.
fani romania frf ro1 jpg
România, suspendată de UEFA cu efect imediat. Vestea teribilă venită de la Nyon
Naționala tricoloră va evolua la primul meci oficial din viitoarele preliminarii fără spectatori în tribună, iar nu într-un joc din Liga Națiunilor.
dominique pelicot x png
Francezul care și-a drogat și violat în grup soția ar putea sta zeci de ani după gratii. Ce spun procurorii
Procuratura franceză cere zeci de ani de închisoare pentru Dominique Pelicot. Bărbatul și-a drogat soția și a orchestrat violuri asupra ei împreună cu zeci de bărbați, timp de 10 ani.
Celebra serie „Singur acasă” reluată de PRO TV de Crăciun Foto Știrile ProTV
Cine va difuza „Singur acasă”, celebra serie de Crăciun, și când. Detalii uluitoare din culise
Devenită deja o tradiție a sărbătorilor în România, difuzarea seriei „Singur acasă” la PRO TV revine în acest decembrie, aducând o fărâmă de magie și un strop de nostalgie tuturor celor care își doresc să trăiască din nou aventurile îndrăgitelor filme de Crăciun.
Calin Georgescu FOTO Facebook
Casele de pariuri n-au „mirosit” victoria lui Călin Georgescu. Cota uriașă pe care o avea
La casele de pariuri, Călin Geogescu avea o cotă de 50 că va câștiga alegeri prezidențiale în România.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, face declarații de presă la încheierea primului tur al alegerilor pentru președinția României, la sediul partidului în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu ar fi anunțat că va demisiona până la alegerile parlamentare
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar fi anunțat luni dimineața că va demisiona din funcția de președinte al partidului, după ce numărătoarea oficială a voturilor a indicat că a pierdut competiția pentru turul doi al alegerilor prezidențiale în fața Elenei Lasconi.
armata otomana otomani jpg
Cum a dispărut Regatul Ungariei de pe harta lumii. Bătălia care a zguduit Europa
Cum a dispărut Regatul Ungariei de pe harta lumii. Bătălia care a zguduit Europa.