Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
Ce ştii să faci? jpeg

● Bucureşti, 11 martie 2012

Printre hîrtii mai vechi, găsesc o scrisoare a lui Geo Bogza, adresată doctorului Dan Setlacec. E un „la mulţi ani!“ trimis destinatarului de ziua lui. Din cîte îmi amintesc, Dan Setlacec mi-a încredinţat textul, temător să nu-l piardă în dezordinea policromei sale arhive. Geo Bogza şi-a încadrat urarea într-un desen, cel – foarte cunoscut – cu plopul laconic, ieşit dintr-o orizontală întreruptă. Iată conţinutul scrisorii: „Dacă aş avea copii, cu limbă de moarte le-aş spune: Din timp în timp, să urcaţi treptele casei din Mendeleev no. 26 (era adresa doctorului Setlacec, n.m., A.P.) ca pe treptele unui templu al bunătăţii şi al omeniei. Geo Bogza. 1979. La mulţi ani!“ Mi s-a făcut dor. Şi de Dan Setlacec, care binemerita un astfel de omagiu, şi de scriitorul care l-a compus. Dar, mai ales, de o lume în care gesticulaţia afecţiunii şi a recunoştinţei se putea exprima cu graţia discretă a unui surîs.

● Bucureşti-Atena-Jakarta şi retur, 1979

Există, în orice călătorie, o parte dinainte programabilă, o sumă de împrejurări care se pot anticipa. Aceasta e însă doar rutina călătoriei, partea ei de nemişcare. Pentru a ieşi din această rutină, pentru a deveni un chip al destinului, o călătorie adevărată trebuie să se desfăşoare dincolo de anticipabil, să asume neprevăzutul, riscul, deriva. Ordinea mai adîncă a oricărui parcurs se dezvăluie în coeficientul lui de dezordine, în ceea ce se întîmplă de-a lungul lui, dincolo de traseul prestabilit. S-ar putea spune, aproape, că, redusă la previzibil, la strictă predictibilitate, nici o călătorie nu merită întreprinsă. Nici măcar moartea. De aceea, Don Quijote ştie ce face cînd îşi începe marea aventură lăsînd calului libertatea de a alege drumul. Cînd alege călăreţul, alegerea e un simplu calcul. Cînd alege calul, alegerea are misterioasa majestate a ursitei.

Ca să ajungi în Indonezia, de pildă, nu trebuie neapărat să treci prin Atena. Şi nici nu e suficient să vrei să treci prin Atena. „Calul“ trebuie să o vrea. Iar dacă o vrea – cum s-a întîmplat în cazul meu – înseamnă că nu ţi se îngăduie să părăseşti Europa, înainte de a contempla „fenomenul ei originar“.

Mă aşteptam să păţesc, dinaintea Acropolei, ceea ce păţim cu toţii dinaintea marilor miraje turistice: să nu pot vedea nimic, orbit de haloul de faimă al locului. Cu alte cuvinte, să văd nu o realitate, ci un concept, o efigie. Dar pe Acropole, spectacolul e mai tare decît faima. În spaţiul lui, ruina încetează să mai fie arheologică. E o încununare, o apariţie la zenit. Asociată, inevitabil, forajului în adîncime, săpăturii, ruina de aici e, dimpotrivă, punctul final al unei ascensiuni. Grecia e o înălţime. E „sus“, ca o ilustrare a platonismului însuşi. Nu un teritoriu plin de „urme“, ci un model a cărui urmă sîntem.

La capătul călătoriei, aveam să descopăr corpul de căldură al civilizaţiilor. Să deosebesc între soarele grec, soarele roman şi soarele extrem-oriental. Cel dintîi e preponderent lumină. Cel din urmă e preponderent foc. Căldura Greciei e căldura pietrei încinse, incandescenţă minerală, aer sec, iradiant şi fierbinte. Căldura asiatică e vegetal-umidă, uterină, aer saturat de vapori. Te mişti ca prin massa de aburi de deasupra unei supe cosmice. Mişcările sînt încetinite, corpurile îşi pierd conturul, stau să se topească, să treacă în altă stare de agregare. În Grecia, corpul tinde, dimpotrivă, să se transforme în statuie. Lumina uscată decupează riguros formele, consolidează şi fixează volumele, le defineşte. Vibrato-ul extrem-oriental al umezelii reuşeşte mai curînd să dizolve materia, să o destrame ireversibil. În ambele cazuri, sfîrşeşti prin a visa la răcoare şi noapte, la subterana tenebroasă a somnului. Simţi nevoia să te sustragi regimului diurn, să te repliezi în penumbre şi adieri.

Nu avem codul, nu avem criteriile necesare pentru a descifra fizionomiile extrem-orientale. Ele ne rămîn sufleteşte secrete. Nu ştim să spunem ce chip e simpatic şi ce chip e antipatic, care femeie e frumoasă şi care nu. Aplicăm, în cel mai bun caz, măsurile şi convenţiile europene şi, de obicei, ne înşelăm. Nici limbajul surîsului asiatic nu ne e la îndemînă. Sîntem, ca niciodată şi ca nicăieri, „în străinătate“, străini de noi şi de lume, victime ale unui farmec fără repere…

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.