Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Ce ştii să faci? jpeg

26 mai 2012, Berlin

Pe un zid de lîngă Checkpoint Charlie, cineva a scris cu litere de o şchioapă următoarea întrebare: „Cînd a fost ultima dată cînd ai făcut ceva pentru prima dată?“. Un fel de a semnala că viaţa înclină spre inerţie, spre schemă, spre mecanism. Repetitivitatea prevalează asupra experimentului, previzibilul anulează riscul. Nu mai „încerci“ nimic, nu mai tatonezi în zona surprizei. Vrei, dimpotrivă, liniştea ritmică, netulburată, a unui timp fără accente. Vrei liniaritatea, deşi tocmai ea conduce mai abrupt către sfîrşit. Bătrîneţea e un ritual accelerat al repetitivităţii. Dar nu caută majoritatea oamenilor, indiferent de vîrstă, să iasă de sub „ameninţarea“ insolitului? Nu vrem toţi dulcea plictiseală a lucrurilor „aşezate“? Nu vrem să scăpăm de „grija zilei de mîine“, de provocări istovitoare, de inflaţia noutăţii „destabilizatoare“?

Trăim în spaţiul paralizant al unei crescînde stereotipii, jalonate de formule demobilizatoare: „La ce bun?“, „Nu te băga unde nu-ţi fierbe oala!“, „Stai la locul tău!“, „Vezi-ţi de treabă!“ „Nu te amesteca!“, „Fii cuminte!“. Toate – modalităţi de a alege reculul şi, la limită, dispariţia. A fi şters, a nu ieşi în evidenţă, a nu te hazarda, a nu trăi aventuros – aceasta e axa înţelepciunii comune. Rutina ca ideal! E preferabil să renunţi cît mai devreme la tentaţia de a face ceva „pentru prima dată“. Răsturnată, întrebarea de la Checkpoint Charlie capătă însă o turnură mai dramatică: „Cînd a fost prima dată cînd ai făcut ceva pentru ultima dată?“. Acestei întrebări nu i se poate răspunde. Nu ştim niciodată cînd e ultima dată, care e ultima experienţă nouă şi, mai ales, care ne este ultima zi. Înţelepciunea tradiţională propune, de aceea, o altă soluţie decît aceea a prudenţei repetitive. Ea ne spune că e bine să faci tot ce faci ca şi cum ar fi ultima dată. Şi mai cu seamă să trăieşti fiecare zi ca şi cînd ar fi ultima.

Aprilie 2012, Bucureşti

Arhivă. Printre hîrtii mai vechi, găsesc o scrisoare către Monica Lovinescu, în care încercam să explic de ce totuşi mă întorc în ţară, după sejurul humboldtian de la Heidelberg şi după ce refuzasem propunerea de a „alege libertatea“, acceptînd să lucrez pentru postul de radio de la München. Iată un fragment (scrisoarea e din 1983):

„Există o Românie în utopia căreia trăiesc de cînd mă ştiu, fie căutîndu-i supravieţuitorii, cîţi mai sînt, fie citindu-i cărţile, cîte s-au putut scrie, fie ascultînd, în copilărie, amintirile cîte unui unchi sau ale cîte unei mătuşi despre «vremurile de altă dată». Există o aromă a acestei Românii, o gestică a ei, un tabiet al ei; există, pe scurt, o stilistică a acestei Românii la care poţi visa încă să te întorci. La ce altă Românie te mai poţi întoarce? Pe măsură ce se apropie ora plecării, îmi e tot mai limpede că mă întorc spre o abstracţiune. De fapt, nu de o întoarcere e vorba, ci de o regresiune, de un reflex arhaic – aproape animal – al vetrei proprii. Mă întorc într-un spaţiu în care se merge de la expresie către simpla prezenţă, de la atitudinea lucidă către tropismul subconştient. Mă întorc la condiţia unei aşteptări vegetale, a unei înfrîngeri. Fireşte, şi exilul e o înfrîngere. România nu mai poate fi astăzi decît dialogul nostalgic dintre două înfrîngeri: înfrîngerea celor rămaşi acasă, din resemnare sau laşitate, sau dintr-un abuz al speranţei, şi înfrîngerea celor pribegi, condamnaţi să nu poată înainta decît privind îndărăt, spre un «numinosum» al obîrşiei. S-a ajuns, cu alte cuvinte, la situaţia în care parabola fiului risipitor nu mai are sens. Fratele fiului, cel rămas la moşia părintească, şi-a pierdut singura virtute pe care o avea, şi-a pierdut cuminţenia. Iar fiul risipitor nu mai are la ce se întoarce şi riscă să se dizolve în risipirea sa“.

8 mai 2012, Berlin

Un vis ciudat de-acum cîteva nopţi. Se făcea că sînt tatăl unui copil de două luni, cu ochi mari, albaştri. Îl ţin în braţe. Mă întîlnesc cu Sorel Vieru (pe care nu l-am mai văzut de mult, dar la care mă gîndesc adesea). Copilul, perfect articulat în ciuda vîrstei sale, îl întreabă: „Există Dumnezeu?“. „Dar de ce ţi se pare importantă întrebarea asta?“ îl întreabă, la rîndul lui, Sorel. „Ca să nu ieşim din fotografie, atunci cînd vine vorba de viaţa de apoi“ – sună răspunsul.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

romania handbal facebook jpg
FC Rapid Bucuresti svg png
Începe procesul care zguduie Giuleștiul: Mi s-a furat ceva din casă
Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu, a decis să dea în judecată mai multe entități (companii, cluburi), printre care FC Rapid și CS Rapid.
mici jpg
Adio, mici românești în SUA și Marea Britanie! Motivul pentru care a fost interzis exportul lor
Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate din România către SUA și Marea Britanie au fost suspendate din cauza pestei porcine africane, o boală care continuă să afecteze teritoriul țării noastre.
Cele mai bune destinații de Crăciun de pe glob Colaj Planet Earth Facebook
Cele mai bune destinații de Crăciun de pe glob. Una dintre ele se învecinează cu România
Imaginați-vă o călătorie de Crăciun în cele mai spectaculoase colțuri ale lumii, alese cu grijă pentru farmecul lor festiv unic. „Planet Earth”, cu cei 1,7 milioane de urmăritori, ne propune o selecție de 19 de destinații ce îmbină tradițiile, lumini magice și atmosfera de sărbătoare.
profimedia 0921871438 jpg
„Lista de asasinate” a lui Putin, dezvăluită de șeful spionajului ucrainean
Șeful spionajului ucrainean, generalul locotenent Kirilo Budanov, a afirmă că Kievul este la curent cu „listele de asasinate” ale Rusiei, care vizează profesori, jurnaliști și preoți ucraineni, printre alții, relatează Newsweek.
ec0d7da087c0a838003dca2a8039d929 jpg
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
Rusia a trimis Coreei de Nord un milion de barili de petrol din martie, potrivit analizei imaginior din satelit realizată în urma unei anchete jurnalistice, relatează Business Insider.
Statia CFR Simeria  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (2) jpg
Nod feroviar important, modernizat în șase ani. Cum arată acum gara de epocă, complet schimbată după 120 de ani
Stația CFR Simeria, una dintre cele mai vechi gări din România, a fost modernizată, iar lucrările la clădirea de epocă a nodului feroviar, construită în jurul anului 1900, au ajuns la final.
comuna jpg
Unde se află uzina metalurgică Ciocanul, cea care stârnea hohote de râs. A dispărut brusc, după 200 de ani
La poalele Munților Poiana Ruscă, într-un peisaj sălbatic din județul Timiș, se află comuna Nădrag, un loc care timp de două secole a trăit și s-a dezvoltat în umbra unei industrii ce părea eternă.
Turistii au mers la pas spre Parang  Sursa: PParang Ski & Summer Resort Facebook
Imagini revoltătoare dintr-o stațiune montană. Drum închis iarna, telescaun pe butuci. „Așa se urcă în Parâng: patru kilometri pe jos”
Deși a nins abundent în zona alpină a Munților Parâng, turiștii care au vrut să se bucure de zăpadă în stațiunea montană Parâng au fost puși în fața unei situații neobișnuite. Unii au fost nevoiți să urce patru kilometri pe jos, spre cabanele montane.