Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 452 din 11-17 octombrie 2012
Ce ştii să faci? jpeg

1 octombrie 2012, Fundeni

În curînd, va apărea, la Editura Humanitas, o selecţie din corespondenţa lui Caragiale, alcătuită, cu ştiuta sa virtuozitate, de Dan C. Mihăilescu. Transcriu, în avanpremieră, două sfaturi ale dramaturgului către Mihalache Dragomirescu, într-o scrisoare trimisă în 1906, de la Berlin. Un prim sfat e legat de înclinaţia destinatarului de a intra în politică: „Eşti tînăr şi voinic şi curat: lasă pe contimpurani să-şi dea meciuri de nataţiune în mocirla putridă care se numeşte publicitatea actuală românească (…) tu rămîi pe mal“. Al doilea sfat e un îndemn spre cariera pedagogică: „…caută a scăpa cît poţi tineretul de rătăcirea în care sistematic îl ţine nenorocita noastră şcoală – criminala instituţie de stat!“.

5 octombrie 2012, Bucureşti

Cînd văd crocodili, sînt indignat pînă la blasfemie. Nici un animal nu mi se pare mai hidos, mai respingător, mai inutil. Sînt urîţi şi răi, lacomi şi sîngeroşi, o combinaţie terifiantă de tîrîre şi atac. Cum să-i socoteşti o „creaţie“ a bunului Dumnezeu? Ce motivaţii subtile, ce criterii „stilistice“, ce calcule ambientale pot îndreptăţi producerea unui asemenea monstru? Or, iată că o ştire exotică vine să-mi dinamiteze idiosincrasia. Un pescar din Costa Rica, pe nume Chito, găseşte un crocodil rănit la un ochi de glonţul unui vînător. I se face milă, îl îngrijeşte vreme de o jumătate de an cu tot soiul de medicamente, după care vrea să-l ducă înapoi, în mediul său de obîrşie. Crocodilul însă refuză. Se întoarce la salvatorul său şi rămîne alături de el. Cei doi se împrietenesc, se joacă împreună, convieţuiesc tandru de-a lungul a douăzeci de ani, pînă la moartea crocodilului, care, între timp, capătă un nume (Pocho) şi devine un membru răzgîiat al comunităţii gazdă. Carevasăzică, reptila are suflet. „Lacrimile“ de crocodil sînt adevărate! Hidoşenia are un „ce“ uman, o latenţă de afectivitate, care transformă ambalajul nefast în mister. Din acest moment înainte, întrebat dacă viaţa este sau nu frumoasă, voi şti ce să răspund: nu ştiu dacă e frumoasă, dar e plină de surprize şi de un fermecător mister. E frumoasă ca un crocodil îndrăgostit…

7 octombrie 2012, Bucureşti

Unul din cele mai amuzante spectacole obşteşti din ultima vreme (şi, slavă Domnului, nu ducem lipsă de spectacole) este furia presei faţă de tăcerea lui Traian Băsescu. Învăţaţi să aibă marfă abundentă de comentat, să monteze ample reprezentaţii „analitice“, să-l prindă cu ocaua mică, cu gura mare, cu „aroganţe“ neconstituţionale şi „vorbe grele“, o sumedenie de gazetari autohtoni au intrat în sevraj. Fac eforturi supraomeneşti, nu lipsite de un anumit haz involuntar, să ciupească fie şi un crîmpei de frază, un gest cît de mărunt, sau măcar o împrejurare cît de cît publică: nunta fetei sau o sărbătoare marinărească la Constanţa. Cînd şi asemenea chilipiruri sînt epuizate, combatanţilor nu le rămîne decît să trăiască din amintiri: Referendumul, Parchetul, Angela Merkel etc. Se caută febril subiecte noi, se mai pune la cale cîte o bătută pe loc cu Crin Antonescu, se mai improvizează cîte ceva pe tema Oltchim, dar voioşia spumoasă de altădată pare pe veci pierdută. Încet-încet, va trebui să facem gazetărie şi fără piperul de la Cotroceni, va trebui să regăsim gustul (anost) al „normalităţii“.

Pe de altă parte, nu mă pot abţine să constat că noul tip de comportament al preşedintelui, mult mai adecvat funcţiei, şi mai înţelept, ar fi fost o strategie infinit mai productivă – dacă ar fi fost adoptat de la bun început – decît promptitudinea „jucătoare“ a anilor trecuţi, decît euforia zgîndăritoare a primului mandat. N-am fi ajuns unde sîntem dacă „primul“ Băsescu ar fi semănat mai mult cu cel de acum şi dacă stilul său (depăşit între timp) n-ar fi avut, pe scena politică, atîţia imitatori fără vocaţie…

8 octombrie 2012, Bucureşti

Din notele zilnice ale lui Camil Petrescu: „Nu mai am nici o perspectivă. Într-o ţară în care oamenii sînt conduşi de capriciul bestialităţii lor, nu poţi spera nimic“ (28 iunie 1931).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

romania handbal facebook jpg
FC Rapid Bucuresti svg png
Începe procesul care zguduie Giuleștiul: Mi s-a furat ceva din casă
Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu, a decis să dea în judecată mai multe entități (companii, cluburi), printre care FC Rapid și CS Rapid.
mici jpg
Adio, mici românești în SUA și Marea Britanie! Motivul pentru care a fost interzis exportul lor
Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate din România către SUA și Marea Britanie au fost suspendate din cauza pestei porcine africane, o boală care continuă să afecteze teritoriul țării noastre.
Cele mai bune destinații de Crăciun de pe glob Colaj Planet Earth Facebook
Cele mai bune destinații de Crăciun de pe glob. Una dintre ele se învecinează cu România
Imaginați-vă o călătorie de Crăciun în cele mai spectaculoase colțuri ale lumii, alese cu grijă pentru farmecul lor festiv unic. „Planet Earth”, cu cei 1,7 milioane de urmăritori, ne propune o selecție de 19 de destinații ce îmbină tradițiile, lumini magice și atmosfera de sărbătoare.
profimedia 0921871438 jpg
„Lista de asasinate” a lui Putin, dezvăluită de șeful spionajului ucrainean
Șeful spionajului ucrainean, generalul locotenent Kirilo Budanov, a afirmat că Kievul este la curent cu „listele de asasinate” ale Rusiei, care vizează profesori, jurnaliști și preoți ucraineni, printre alții, relatează Newsweek.
ec0d7da087c0a838003dca2a8039d929 jpg
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
Rusia a trimis Coreei de Nord un milion de barili de petrol din martie, potrivit analizei imaginior din satelit realizată în urma unei anchete jurnalistice, relatează Business Insider.
Statia CFR Simeria  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (2) jpg
Nod feroviar important, modernizat în șase ani. Cum arată acum gara de epocă, complet schimbată după 120 de ani
Stația CFR Simeria, una dintre cele mai vechi gări din România, a fost modernizată, iar lucrările la clădirea de epocă a nodului feroviar, construită în jurul anului 1900, au ajuns la final.
comuna jpg
Unde se află uzina metalurgică Ciocanul, cea care stârnea hohote de râs. A dispărut brusc, după 200 de ani
La poalele Munților Poiana Ruscă, într-un peisaj sălbatic din județul Timiș, se află comuna Nădrag, un loc care timp de două secole a trăit și s-a dezvoltat în umbra unei industrii ce părea eternă.
Turistii au mers la pas spre Parang  Sursa: PParang Ski & Summer Resort Facebook
Imagini revoltătoare dintr-o stațiune montană. Drum închis iarna, telescaun pe butuci. „Așa se urcă în Parâng: patru kilometri pe jos”
Deși a nins abundent în zona alpină a Munților Parâng, turiștii care au vrut să se bucure de zăpadă în stațiunea montană Parâng au fost puși în fața unei situații neobișnuite. Unii au fost nevoiți să urce patru kilometri pe jos, spre cabanele montane.