Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 508 din 7-13 noiembrie 2013
Avanpremieră jpeg

1972, Bucureşti

„Confundaţi cultura cu music-hall-ul“ mi-a spus, deunăzi, un împătimit al arhivelor şi al ediţiilor rare, căruia îi vorbisem tendenţios (impertinent) despre sterilitatea erudiţiei pure. „Iar dumneavoastră o confundaţi cu expertiza contabilă“ – i-aş fi răspuns, dacă n-ar fi existat între noi filtrul vîrstelor. În fond, o problemă atît de serioasă trebuie discutată mai cumpănit, fără excesele retorice ale unei polemici nervoase, fără ambiţia superficială a replicii. Ceea ce apăr, de fapt, este aproape un loc comun: erudiţia e bună, e imperios necesară chiar, cu condiţia să fie subordonată, aservită unui ţel hotărît prin libera opţiune a spiritului şi urmărit prin combustia vie a inimii. Erudiţia e bună dacă e destul de înaltă şi destul de caldă. De o parte şi de alta a acestui loc comun ies la iveală două excese: eruditul care dispreţuieşte nonşalanţa eseistică, socotind-o un capriciu frivol, o piruetă sentimentală, şi eseistul care dispreţuieşte seriozitatea cercetării şi scrupulul documentării, ca pe nişte afectări belfereşti. La o extremă – cenuşiul sumbru al moliei, la cealaltă – inconsistenţa zvăpăiată a fluturelui.

…Dar, fiindcă veni vorba: ce e atît de rău în music-hall? De ce ideile ar trebui să evite plăcerea, buna-dispoziţie, comunicativitatea? De ce trebuie cultivate morocănos şi anost, ca o introducere la somn?

Noiembrie 2013, Bucureşti

De o bună bucată de vreme, citesc, ascult şi văd opinii foarte critice la adresa guvernanţilor, formulate tocmai de cei care, pînă la alegeri, i-au susţinut cu o fervoare isterică, hrănită, în primul rînd, de ura împotriva lui Băsescu. Şi Ponta, şi Antonescu au fost eroizaţi pînă la idolatrie, împinşi în faţă, crezuţi pe cuvînt, asumaţi orbeşte ca fiind soluţia salvatoare, tratamentul miraculos al maladiei „băsiste“. Accept, fireşte, că oricine are dreptul la dezamăgire, că îţi poţi schimba peste noapte părerile (mai ales cînd e vorba de politică). Dar ceea ce e niţeluş supărător e „firescul“ mai curînd nefiresc al trecerii de la o poziţie la alta. Nici unul dintre cei care au trimis la urne, printr-un verbiaj furibund, mase întregi de alegători, nu pare dispus să-şi ceară iertare, să admită că s-a înşelat grav şi că a contaminat, cu partizanatul lui manipulatoriu, mari cantităţi de votanţi năuci. Cînd, în plină campanie, li se spunea nărăvaşilor militanţi „antibăsişti“ că exagerează, că fac o propagandă dizgraţioasă unor inşi de mîna a doua, inconsistenţi şi cam iresponsabili, combatanţii (azi răzgîndiţi) ai marelui război naţional făceau urît: proferau injurii radicale, organizau execuţii publice, săreau la beregată. Acum, se simt la fel de îndreptăţiţi să întoarcă armele. Carevasăzică, sînt „echidistanţi“, „obiectivi“. Dar echidistanţa şi obiectivitatea nu se exprimă, de regulă, prin crize de nervi. Obiectivitatea adevărată te obligă să faci un pas înapoi, cînd, pentru o clipă, ţi-ai ieşit din fire. Să revii la tonul civilizat al unei analize calme şi reci. Un urlet nu se corijează printr-un urlet de sens contrar, ci printr-o încercare de regăsire a vocii normale, însoţită de scuze. Cînd pledezi inversul a ceea ce ai pledat pînă mai ieri, cu acelaşi frison agitatoric, cu aceeaşi vioiciune polemică, cu aceeaşi siguranţă de sine, nu te mai ia nimeni în serios. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.