Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 548 din 14-20 august 2014
Avanpremieră jpeg

Luni, 4 august, Sibiu

Aflu, din ziare, că Muzeul Literaturii Române e pe cale de disoluţie. Proprietarii clădirii au recuperat-o, aşa încît instituţia trebuie evacuată. Ministerul Culturii n-are soluţii onorabile la îndemînă (şi nici nu pare să le caute), Primăria Capitalei are alte priorităţi. O manevră de avarie pare să fie mutarea birourilor şi a administraţiei muzeului în atotprimitorul mausoleu de la Casa Scînteii. Patrimoniul propriu-zis n-are însă, deocamdată, un spaţiu adecvat de depozitare şi de expunere. Practic, tezaurul unic adăpostit pînă acum de casa din bulevardul Dacia este scos din circuitul public. Toate „urmele“ lăsate în memoria ţării de scriitorii ei (de la Eminescu la Noica) sînt transformate, astfel, în praf de arhivă. Împrejurarea mă pune într-o stare de interogaţie cronică:

1. Dacă aş fi proprietarul casei, aş dormi prost ştiind că, prin legitima reîntregire a averii mele, am provocat surparea unei instituţii esenţiale a culturii româneşti. Pe de altă parte, admit că n-am voie să pun în discuţie dreptul la proprietate al nimănui, mai ales pe fondul exproprierilor abuzive din perioada comunistă. În cazul acesta, singura ieşire rezonabilă ar fi despăgubirea proprietarului cu o sumă corectă şi păstrarea clădirii. Cum de nu se găseşte nici o instituţie a statului, sau nici un bogătaş iubitor de cultură, care să asigure un asemenea demers?

2. Cu ce se ocupă, în fond, Ministerul Culturii? Dacă mă gîndesc bine, în ultimii ani, n-am auzit de nici o ispravă consistentă propusă, susţinută şi finalizată de acest „înalt for“ executiv. Nimic cît de cît înnoitor, curajos, spectaculos, în activitatea Ministerului. Se face doar o simplă şi palidă administraţie de (minimă) întreţinere.

3. E din ce în ce mai limpede că guvernarea actuală nu dă doi bani pe cultură. Cînd o instituţie culturală a ieşit din rînd printr-o subtilă şi eficientă ofensivă în favoarea valorilor spirituale autohtone (mă refer la Institutul Cultural Român sub mandatul lui Horia-Roman Patapievici), politicienii au decapitat-o brusc, condamnînd-o la un birocratic anonimat. Probleme era cît pe-aici să aibă şi Muzeul Ţăranului Român. La fel, Biblioteca Naţională. Acum, e rîndul Muzeului Literaturii Române. În schimb, discursul patriotic înfloreşte. Patetic, semidoct, electoral, el nu reuşeşte, totuşi, să acopere indiferenţa, dacă nu chiar dispreţul tacit faţă de tot ce l-ar putea justifica în planul valorilor şi al creativităţii.

4. Nici Primăria Generală nu pare afectată de drama pe care o ilustrează cazul Muzeului Literaturii Române, cum nu e afectată nici de iminenta dispariţie a patrimoniului arhitectural bucureştean (vezi, între altele, ce se petrece în zona Hala Matache). Benzile pentru biciclişti au oricînd prioritate faţă de manuscrisele marilor scriitori români.

5. Dacă ar fi să se organizeze un miting de protest, pariez că participanţii ar avea aerul unei mici adunări de sectă. Muşterii care să strige „Ieşi afară, javră ordinară!“ s-ar mai găsi. Dar „Salvaţi Muzeul Literaturii!“ n-ar prea avea succes. N-ar fi „fun“! Mai ales că nu poate fi cuplat cu o culpabilizare a Cotrocenilor…

Luni, 11 august, Bucureşti

Nici cu Germania nu mi-e ruşine! Şi acolo, argumentele culturale par minore cînd e vorba de politică. Social-democraţii se luptă, inevitabil, cu conservatorii creştini. Cine pierde? Herta Müller! Conservatorii propun ca laureata Premiului Nobel să devină „cetăţean de onoare“ al Berlinului. Senatul berlinez votează şi propunerea cade, pe bază de vot socialist. Să nu credem că în joc ar fi fost cine ştie ce privilegii. E vorba strict de un loc de veci garantat şi de un abonament de folosire gratuită a mijloacelor de transport. Pur conflict politic, în care Herta Müller e victimă „colaterală“? Sau antipatie pentru „ieşirile“ anticomuniste ale scriitoarei? Oricum, e jenant! Refuzul cetăţeniei de onoare pentru un scriitor de talia Hertei Müller e dezonorant. Protestez trist, ineficient, fără iluzii. Am avut unele obiecţiuni faţă de cîteva judecăţi prea radicale ale compatrioatei noastre. Dar o respect la fel de mult şi deplîng excesele dubitative ale parlamentarilor germani.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Rațele alergătoare indiene, folosite în România în loc de pesticide: „Au curățat, într-o săptămână, 1.200 mp”
O tânără din Sibiu, designer de permacultură, a implementat mai multe proiecte în care rațele indiene au fost folosite pentru „combaterea dăunătorilor, de către unele familii sau restaurante care au dorit să producă, ecologic, alimente pe proprietățile lor”.
image
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
Potrivit unui studiu din 2022, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,12.122 de pacienții fiind diagnosticați în fiecare an. De asemenea, tot el cauzează şi cele mai multe decese - 10.779 pe an.
image
Coreea de Nord spune că declarația nucleară emisă de China, Japonia și Coreea de Sud îi încalcă grav suveranitatea. „Este o bătaie de joc și o înșelătorie...”
Luni, după ce la Seul, în cadrul unui summit tripartit, China, Japonia și Coreea de Sud au discutat despre programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Phenianul a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de spionaj în zilele următoare.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.