Note, st─âri, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 548 din 14-20 august 2014
Avanpremier─â jpeg

Luni, 4 august, Sibiu

Aflu, din ziare, c─â Muzeul Literaturii Rom├óne e pe cale de disolu┼úie. Proprietarii cl─âdirii au recuperat-o, a┼ča ├«nc├«t institu┼úia trebuie evacuat─â. Ministerul Culturii n-are solu┼úii onorabile la ├«ndem├«n─â (┼či nici nu pare s─â le caute), Prim─âria Capitalei are alte priorit─â┼úi. O manevr─â de avarie pare s─â fie mutarea birourilor ┼či a administra┼úiei muzeului ├«n atotprimitorul mausoleu de la Casa Sc├«nteii. Patrimoniul propriu-zis n-are ├«ns─â, deocamdat─â, un spa┼úiu adecvat de depozitare ┼či de expunere. Practic, tezaurul unic ad─âpostit p├«n─â acum de casa din bulevardul Dacia este scos din circuitul public. Toate ÔÇ×urmeleÔÇť l─âsate ├«n memoria ┼ú─ârii de scriitorii ei (de la Eminescu la Noica) s├«nt transformate, astfel, ├«n praf de arhiv─â. ├Ämprejurarea m─â pune ├«ntr-o stare de interoga┼úie cronic─â:

1. Dac─â a┼č fi proprietarul casei, a┼č dormi prost ┼čtiind c─â, prin legitima re├«ntregire a averii mele, am provocat surparea unei institu┼úii esen┼úiale a culturii rom├óne┼čti. Pe de alt─â parte, admit c─â n-am voie s─â pun ├«n discu┼úie dreptul la proprietate al nim─ânui, mai ales pe fondul exproprierilor abuzive din perioada comunist─â. ├Än cazul acesta, singura ie┼čire rezonabil─â ar fi desp─âgubirea proprietarului cu o sum─â corect─â ┼či p─âstrarea cl─âdirii. Cum de nu se g─âse┼čte nici o institu┼úie a statului, sau nici un bog─âta┼č iubitor de cultur─â, care s─â asigure un asemenea demers?

2. Cu ce se ocup─â, ├«n fond, Ministerul Culturii? Dac─â m─â g├«ndesc bine, ├«n ultimii ani, n-am auzit de nici o isprav─â consistent─â propus─â, sus┼úinut─â ┼či finalizat─â de acest ÔÇ×├«nalt forÔÇť executiv. Nimic c├«t de c├«t ├«nnoitor, curajos, spectaculos, ├«n activitatea Ministerului. Se face doar o simpl─â ┼či palid─â administra┼úie de (minim─â) ├«ntre┼úinere.

3. E din ce ├«n ce mai limpede c─â guvernarea actual─â nu d─â doi bani pe cultur─â. C├«nd o institu┼úie cultural─â a ie┼čit din r├«nd printr-o subtil─â ┼či eficient─â ofensiv─â ├«n favoarea valorilor spirituale autohtone (m─â refer la Institutul Cultural Rom├ón sub mandatul lui Horia-Roman Patapievici), politicienii au decapitat-o brusc, condamn├«nd-o la un birocratic anonimat. Probleme era c├«t pe-aici s─â aib─â ┼či Muzeul ┼ó─âranului Rom├ón. La fel, Biblioteca Na┼úional─â. Acum, e r├«ndul Muzeului Literaturii Rom├óne. ├Än schimb, discursul patriotic ├«nflore┼čte. Patetic, semidoct, electoral, el nu reu┼če┼čte, totu┼či, s─â acopere indiferen┼úa, dac─â nu chiar dispre┼úul tacit fa┼ú─â de tot ce l-ar putea justifica ├«n planul valorilor ┼či al creativit─â┼úii.

4. Nici Prim─âria General─â nu pare afectat─â de drama pe care o ilustreaz─â cazul Muzeului Literaturii Rom├óne, cum nu e afectat─â nici de iminenta dispari┼úie a patrimoniului arhitectural bucure┼čtean (vezi, ├«ntre altele, ce se petrece ├«n zona Hala Matache). Benzile pentru bicicli┼čti au oric├«nd prioritate fa┼ú─â de manuscrisele marilor scriitori rom├óni.

5. Dac─â ar fi s─â se organizeze un miting de protest, pariez c─â participan┼úii ar avea aerul unei mici adun─âri de sect─â. Mu┼čterii care s─â strige ÔÇ×Ie┼či afar─â, javr─â ordinar─â!ÔÇť s-ar mai g─âsi. Dar ÔÇ×Salva┼úi Muzeul Literaturii!ÔÇť n-ar prea avea succes. N-ar fi ÔÇ×funÔÇť! Mai ales c─â nu poate fi cuplat cu o culpabilizare a CotrocenilorÔÇŽ

Luni, 11 august, Bucure┼čti

Nici cu Germania nu mi-e ru┼čine! ┼×i acolo, argumentele culturale par minore c├«nd e vorba de politic─â. Social-democra┼úii se lupt─â, inevitabil, cu conservatorii cre┼čtini. Cine pierde? Herta M├╝ller! Conservatorii propun ca laureata Premiului Nobel s─â devin─â ÔÇ×cet─â┼úean de onoareÔÇť al Berlinului. Senatul berlinez voteaz─â ┼či propunerea cade, pe baz─â de vot socialist. S─â nu credem c─â ├«n joc ar fi fost cine ┼čtie ce privilegii. E vorba strict de un loc de veci garantat ┼či de un abonament de folosire gratuit─â a mijloacelor de transport. Pur conflict politic, ├«n care Herta M├╝ller e victim─â ÔÇ×colateral─âÔÇť? Sau antipatie pentru ÔÇ×ie┼čirileÔÇť anticomuniste ale scriitoarei? Oricum, e jenant! Refuzul cet─â┼úeniei de onoare pentru un scriitor de talia Hertei M├╝ller e dezonorant. Protestez trist, ineficient, f─âr─â iluzii. Am avut unele obiec┼úiuni fa┼ú─â de c├«teva judec─â┼úi prea radicale ale compatrioatei noastre. Dar o respect la fel de mult ┼či depl├«ng excesele dubitative ale parlamentarilor germani.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?