Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 577 din 5-11 martie 2015
Avanpremieră jpeg

1992, toamna 

„Dezamăgiţii“ de după 1989: „Altceva am sperat. Au murit oameni degeaba. Una peste alta, era mai bine înainte“. Eu, unul, am trăit episodul „decembrie 1989“ ca pe un miracol şi, oricîte rele văd în jur, sentimentul miracolului rămîne întreg. Se pare însă că orice miracol care explodează în istorie sfîrşeşte prin a fi

de istorie. Relativizat, degradat, murdărit. (Ca şi miracolul Întrupării…). Abia cînd spui: „Jerfa celor «răstigniţi» la Revoluţie a fost inutilă“, cufunzi jertfa lor în neant. Asta nu înseamnă că nu percep aiureala din jur. Da, scena şi avanscena au fost ocupate de oameni de mîna a treia, neisprăviţi fără biografie, fără evoluţie, oameni care reuşesc prin

lor, nu prin calităţi, oameni care se disting prin nesimţire, grosolănie, tupeu, furt, oportunism, linguşeală etc.). Da, democraţia noastră e încă fisurată de retorică vidă, de scurtcircuitări pernicioase, de incoerenţă şi ineficienţă legislativă, de arbitrar, de inerţii balcanice şi ipocrizii lucrative. Sîntem „democraţi“ „în general“, nu în detaliul vieţii publice, respectarea regulilor e accidentală, libertăţile sînt insuficient garantate. Dar de trei ani trăim într-o

care încă spală urîciunea. Pînă una-alta… 

Miercuri, 29 ianuarie 1969 

Omenirea se mîndreşte (şi se legitimează) cu o suită impozantă de „mari“ morţi: supravieţuim prin juxtapunerea unor monumente funerare, aşa cum Egiptul vechi se regăsea pe sine într-un „ţarc“ de piramide. Părem a crede că, adăugînd neant la neant, vom obţine, în cele din urmă, eternitatea, sau măcar o pastişă a ei. Dar cu cît piramida e mai înaltă, cu atît statuia vie din vîrful ei se vede mai mică, ca o rămăşiţă ţinută în braţe de enorma fantomă a morţii. 

Marţi, 25 iulie 1972 

Psalmul 2: „Cel ce şade în ceruri rîde!“ şi „Bucuraţi-vă tremurînd!“. Sau: „Pentru ce caută popoarele lucruri deşarte?“

Rugăciune: Fereşte-mă, Doamne, de beţia păcatului, dar şi de beţia smereniei!

Temă: Matematica vieţii mele. Matematica vieţii fiecăruia. 

Miercuri, 26 iulie 1972 

Marca acestor vremi pare să fie aceasta: trebuie să dobîndim prin voinţă şi efort ceea ce, în mod normal, ar trebui să ne parvină prin

.

Programul de lucru al majorităţii oamenilor seamănă a exterminare spirituală.. E şi cazul meu. Mă identific cu ei, am problema lor. Mai exact,

lor de problemă. Care e soluţia? „Rugăciunea permanentă“ – ar răspunde pelerinul rus. Să pomeneşti neîncetat Numele Domnului. Dar mai este asta, astăzi, în stridenţa lumii de azi, o soluţie? Azi nu mai poţi invoca neodihnit Logosul, căci Logosul e „sub obroc“, travestit ca un fur în împestriţarea lumii. Tot ce poţi face azi e să „conjuri“ Logosul, să-l

, mai mult decît să-l

. Îndrăznesc să cred că, astăzi, „rugăciunea permanentă“ trebuie să fie o

, iar nu o afirmaţie. Nu „Iată-te, Doamne!“, ci „Unde eşti?“, sau „De ce m-ai părăsit?“. Numai astfel, repetînd mereu asemenea întrebări, căutînd fără încetare sensul lucrurilor care par să nu aibă sens, poţi spera să ai fie şi un simulacru de „viaţă spirituală“. 

(…) Cinci inşi stau laolaltă, în jurul unei mese. Se pierde o hîrtie pe care toţi pretind că tocmai au avut-o sub ochi. Sîntem în plin „mister“: nimeni nu s-a mişcat din loc şi totuşi hîrtia a dispărut. O caută cu toţii, asiduu, vreme de o jumătate de oră. E de negăsit. Coborîţi, dintr-odată, de la înalte demnităţi academice (toţi sînt „esteticieni“, profesori universitari) la un exerciţiu de cîinească adulmecare, toţi numesc episodul „o ciudată întîmplare“. Dar a numi „întîmplare“ această scenă comică, în care toţi cotrobăiesc pe sub mese, prin serviete, prin dosare, mi se pare a fi lovit de „nesimţire metafizică“. Nu e realitatea masivă (şi ridicolă) a acestei „întîmplări“ dovada

ei? Nu e stupoarea „actorilor“ însuşi

ei? Nu e oare limpede că tot „ce se întîmplă“, tot ce pare un „accident“ e – vorba lui Goethe – alegoria unui înţeles, surîsul unui simbol?  

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

caragiale
Ghinionul marelui Caragiale după moarte. Ce s-a întâmplat cu trupul neînsuflețit al scriitorului
Clasic al literaturii române, aactual și astăzi, Ion Luca Caragiale a murit departe de țară, iar sicriul cu trupul neînsuflețit a rătăcit mai bine de cinci luni până la ajuns la București.
marian cozma jucator handbal jpeg
Omagiul maghiarilor pentru Marian Cozma, handbalistul omorât la Veszprem VIDEO
Dinamo a jucat miercuri în turul 3 al Ligii Campionilor la handbal contra lui Veszprem. A fost întâlnirea echipelor la care a evoluat sportivul ucis mișelește într-un bar din Ungaria.
Mdalina craiu clanul foto Pro TV jpg
Mădălia Craiu: „România e șchioapă din multe puncte de vedere, dar asta înseamnă că nu poate să o ia decât în sus“
Actrița din „Clanul“ crede că, la fel ca în serial, societatea românească are multe probleme în momentul actual, dar mărturisește că vede viitorul optimist.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.