Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 577 din 5-11 martie 2015
Avanpremieră jpeg

1992, toamna 

„Dezamăgiţii“ de după 1989: „Altceva am sperat. Au murit oameni degeaba. Una peste alta, era mai bine înainte“. Eu, unul, am trăit episodul „decembrie 1989“ ca pe un miracol şi, oricîte rele văd în jur, sentimentul miracolului rămîne întreg. Se pare însă că orice miracol care explodează în istorie sfîrşeşte prin a fi

de istorie. Relativizat, degradat, murdărit. (Ca şi miracolul Întrupării…). Abia cînd spui: „Jerfa celor «răstigniţi» la Revoluţie a fost inutilă“, cufunzi jertfa lor în neant. Asta nu înseamnă că nu percep aiureala din jur. Da, scena şi avanscena au fost ocupate de oameni de mîna a treia, neisprăviţi fără biografie, fără evoluţie, oameni care reuşesc prin

lor, nu prin calităţi, oameni care se disting prin nesimţire, grosolănie, tupeu, furt, oportunism, linguşeală etc.). Da, democraţia noastră e încă fisurată de retorică vidă, de scurtcircuitări pernicioase, de incoerenţă şi ineficienţă legislativă, de arbitrar, de inerţii balcanice şi ipocrizii lucrative. Sîntem „democraţi“ „în general“, nu în detaliul vieţii publice, respectarea regulilor e accidentală, libertăţile sînt insuficient garantate. Dar de trei ani trăim într-o

care încă spală urîciunea. Pînă una-alta… 

Miercuri, 29 ianuarie 1969 

Omenirea se mîndreşte (şi se legitimează) cu o suită impozantă de „mari“ morţi: supravieţuim prin juxtapunerea unor monumente funerare, aşa cum Egiptul vechi se regăsea pe sine într-un „ţarc“ de piramide. Părem a crede că, adăugînd neant la neant, vom obţine, în cele din urmă, eternitatea, sau măcar o pastişă a ei. Dar cu cît piramida e mai înaltă, cu atît statuia vie din vîrful ei se vede mai mică, ca o rămăşiţă ţinută în braţe de enorma fantomă a morţii. 

Marţi, 25 iulie 1972 

Psalmul 2: „Cel ce şade în ceruri rîde!“ şi „Bucuraţi-vă tremurînd!“. Sau: „Pentru ce caută popoarele lucruri deşarte?“

Rugăciune: Fereşte-mă, Doamne, de beţia păcatului, dar şi de beţia smereniei!

Temă: Matematica vieţii mele. Matematica vieţii fiecăruia. 

Miercuri, 26 iulie 1972 

Marca acestor vremi pare să fie aceasta: trebuie să dobîndim prin voinţă şi efort ceea ce, în mod normal, ar trebui să ne parvină prin

.

Programul de lucru al majorităţii oamenilor seamănă a exterminare spirituală.. E şi cazul meu. Mă identific cu ei, am problema lor. Mai exact,

lor de problemă. Care e soluţia? „Rugăciunea permanentă“ – ar răspunde pelerinul rus. Să pomeneşti neîncetat Numele Domnului. Dar mai este asta, astăzi, în stridenţa lumii de azi, o soluţie? Azi nu mai poţi invoca neodihnit Logosul, căci Logosul e „sub obroc“, travestit ca un fur în împestriţarea lumii. Tot ce poţi face azi e să „conjuri“ Logosul, să-l

, mai mult decît să-l

. Îndrăznesc să cred că, astăzi, „rugăciunea permanentă“ trebuie să fie o

, iar nu o afirmaţie. Nu „Iată-te, Doamne!“, ci „Unde eşti?“, sau „De ce m-ai părăsit?“. Numai astfel, repetînd mereu asemenea întrebări, căutînd fără încetare sensul lucrurilor care par să nu aibă sens, poţi spera să ai fie şi un simulacru de „viaţă spirituală“. 

(…) Cinci inşi stau laolaltă, în jurul unei mese. Se pierde o hîrtie pe care toţi pretind că tocmai au avut-o sub ochi. Sîntem în plin „mister“: nimeni nu s-a mişcat din loc şi totuşi hîrtia a dispărut. O caută cu toţii, asiduu, vreme de o jumătate de oră. E de negăsit. Coborîţi, dintr-odată, de la înalte demnităţi academice (toţi sînt „esteticieni“, profesori universitari) la un exerciţiu de cîinească adulmecare, toţi numesc episodul „o ciudată întîmplare“. Dar a numi „întîmplare“ această scenă comică, în care toţi cotrobăiesc pe sub mese, prin serviete, prin dosare, mi se pare a fi lovit de „nesimţire metafizică“. Nu e realitatea masivă (şi ridicolă) a acestei „întîmplări“ dovada

ei? Nu e stupoarea „actorilor“ însuşi

ei? Nu e oare limpede că tot „ce se întîmplă“, tot ce pare un „accident“ e – vorba lui Goethe – alegoria unui înţeles, surîsul unui simbol?  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

rachete patriot
Pentagonul se teme de o lipsă de rachete pentru apărarea antiaeriană
Pentagonul și cercurile de apărare din SUA sunt din ce în ce mai preocupate de o posibilă lipsă de rachete interceptoare pentru sistemele de apărare antiaeriană, deoarece acestea sunt utilizate mai repede decât pot fi produse, scrie The Wall Street Journal.
WhatsApp Image 2024 10 29 at 13 01 54 jpeg
Strategiile candidaților la alegerile prezidențiale: „Niciun candidat nu reușește să fixeze o temă principală" ANALIZǍ
Într-un climat electoral marcat de competiția acerbă dintre candidați, sociologul Ionas Vladimir și analistul politic Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial, oferă perspective importante asupra strategiilor, temelor și mesajelor utilizate de principalii candidați la alegerile prezidențiale.
horoscop octombrie jpg
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
Scandal la Ministerul Muncii pe tema salariului minim european. Ce variante au propus sindicatele
Discuțiile purtate de sindicate cu ficiali ai Ministerului Muncii pe tema legii salarizării unitare s-au dovedit a fi un eșec, date fiind nemulțumirile exprimate de cele două părți.
Murături mai deosebite pentru iarnă Colaj
Rețete neobișnuite de murături pentru iarnă: răsfăț culinar la mesele tale
Pe măsură ce luna octombrie își încheie parcursul, multe gospodării din România se pregătesc să închidă sezonul murăturilor. Totuși, nu este prea târziu pentru a pregăti delicioase murături care să însoțească mesele de iarnă!
drum expres pitesti mioveni foto denis grigorescu
Când vor începe lucrările la un drum crucial pentru industria auto din România
În 2023 ar fi trebuit să înceapă construcția drumului expres Piteşti-Mioveni, ce va face legătura dintre autostrada Bucureşti-Piteşti şi uzina Dacia şi furnizorii săi, însă lucrările vor începe tocmai în 2026, după ani de întârzieri.
hotel central macao jpg
Poveste fabuloasă! Când era doar un copil a fost dat afară dintr-un hotel, iar mai apoi a devenit proprietarul lui
Simon Sio s-a născut și a crescut într-un cartier modest din inima orașului Macao, locuind într-o clădire veche situată vizavi de Hotelul Central, cea mai impunătoare unitate de cazare a orașului la acea vreme.
energie geotermala fotoimpresamia.com
Statele UE, îndemnate să dezvolte centrale geotermale. România are cel puțin 24 de situri care îndeplinesc condițiile
Energia geotermală nu este încă foarte bine dezvoltată în Europa, cu o coordonare redusă între statele membre ale UE și cu puține progrese în ultimii ani, arată Comitetul Economic și Social European.
geanta telina moschino jpg
Culmea modei! Geanta în formă de țelină costă 4.500 $!
Casa de modă italiană Moschino a lansat pe piață o geantă de aproape 4.500 de dolari, în formă de țelină, relatează tabloidul britanic Daily Mail. Accesoriul are un aspect extrem de realist, ceea ce a făcut ca geanta, numită Sedano, să ajungă virală pe rețelele sociale.