Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
image png

Primăvara 2001

A se reciti Dumitru Drăghicescu pentru a savura „stabilitatea“ autohtonă. Două exemple la îndemînă (Din psichologia poporului român, 1907). Primul: „...în epoca de tranziție în care ne aflăm...“. S‑ar zice că, la noi, „tranziția“ e tradiție, o formă fatală de continuitate a „modernității“ politice românești... (Adaos actual: bibliografia recentă a temei o confirmă. Vezi numeroasele lucrări apărute în zilele noastre pe această temă: Emil Merce, Vladimir Pasti, Maria Mureșan, Ion I. Ionescu, Constantin Hlihor, Cătălin Zamfir ș.a.). Al doilea citat, din aceeași lucrare: „Regimul parlamentar, așa cum funcționează la noi, a devenit o școală a corupției“. Nu ne plictisim! Avem tradiții!

Fără dată

Vinul roșu e, pentru băutorul „avizat“, o opțiune garantată, nobilă, virilă. Dar mă tot străduiesc să identific, în oceanul lui, nuanțe lămuritoare. De curînd, am găsit, în sfîrșit, rețeta, în variantă „textilă“: cu Merlot experimentezi catifeaua, cu Pinot Noir – mătasea, iar cu vigurosul Cabernet – stofa propriu‑zisă... Noroc!

23 august 1978

Îmi fac cadou, de ziua mea, zece pagini din Hegel (Prelegeri de estetică, vol. I, pp. 311‑322, despre Simbol). E un lux, căci în iureșul de urgențe în care sînt prins, ar trebui, poate, să‑mi folosesc timpul altfel. Cei 30 de ani împliniți îmi par scăpați printre degete: o mînă de ispite, tatonări și eșecuri. Mă simt năpădit de platitudine. Plus un fel de resemnare care, în momentele bune, îmi apare drept calmul unei corecte conștiințe de sine...

Fără dată

Dumnezeu zburînd razant pe deasupra Posibilului, în primele rînduri ale Genezei.

*

Ezoterismul îmi spune, într‑un anumit sens, mai mult decît vreau (e nevoie) să știu. Vorbește în numele misterului, al adevărului ascuns, dar abuzează de explicit. (Pe de altă parte, de unde știu dinainte de cîtă cunoaștere am nevoie pentru a mă mîntui...?)

Fără dată

Pentru un eventual dicționar al platitudinilor „înțelepte“, etern prezente în masticația cotidiană („vorbe goale“, „vorbire în bobote“ ș.a.): „Am un mare defect: sînt prea bun, prea cumsecade!“, sau „Dacă aș avea nițel talent, s‑ar vedea că viața mea e un roman“, sau „Altfel era pe vremea mea!“, sau „Sănătate să ne dea Dumnezeu, că restul nu contează!“. Mai nou, au prins teren în conversație și replici anglofone de o promptă concizie: „Cool!“, „Really?!“, „Fuck!“, „No way!“.

Toamna 2010

Printre foile rătăcite ale jurnalului, am găsit o însemnare despre sensurile cuvîntului „Belief“ în limba engleză. N‑am mai putut identifica sursa. (Thomas Nagel?) Dar filologia deschide, în acest context, un orizont semnificativ pentru hermeneutica teologică. „Belief“ poate însemna: a) convingere (conviction), b) certitudine (certainty), c) părere (opinion), d) speranță (hope). Iar în limba engleză există și o complexă sinonimie a termenului „Belief“, în varianta „Faith“. La fel și în franceză: Foi și Croyance. În română nu avem o asemenea diferențiere: „credință“ nu are un „dublu“ de altă nuanță. O consolare: nici germana nu are un alt termen pentru „Glaube“, cum au engleza și franceza. (Aflu că, în spațiul islamic, „credința“ e definită ca reacție firească, spontană, la existența Absolutului.) Temă de reflecție greu epuizabilă...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Oamenii lui Putin, amenințări cu ce de-al Treilea Război Mondial dacă Ucraina folosește arme occidentale pentru a lovi Rusia
Un aliat al președintelui rus Vladimir Putin a lansat un avertisment grav asupra posibilității unui al Treilea Război Mondial, în cazul în care Ucraina va folosi armele furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul rus.
image
Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală. Psihiatru: „E un proces greu și de durată“
Consumul de alcool a fost mereu o reală problemă a societății, susțin cadrele medicale. Dependența de alcool, un fenomen care se răspândește constant, afectează tot mai multe vieți.
image
„Rețea” de nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, primarul Ploieștiului, plătiți regește din banii publici
Presa din Prahova a dezvăluit că peste un milion de lei din bugetul ploieștenilor a fost utilizat de Primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru plata salariilor, primelor, sporurilor și indemnizațiilor acordate rudelor și prietenilor primarului Andrei Volosevici în anul fiscal 2022.

HIstoria.ro

image
Un asalt dincolo de orice imaginație, în „Historia” de mai
„Un asalt îndrăzneţ, dincolo de orice imaginaţie“. Așa a numit Churchill operațiunea de salvare a lui Benito Mussolini din hotelul Campo Imperatore, în ziua de 12 septembrie 1943. Dosarul de luna aceasta este dedicat unui raid ca în filme, prezentat pas cu pas. Revista vă așteaptă și cu alte surpri
image
Spitalul de la Palatul Regal: Regina Maria, „mamă a răniţilor”
Regina Maria începuse, încă din anii neutralităţii, un plan de susţinere al războiului din punct de vedere sanitar şi medical, bazându-se pe experienţa – ce-i drept, mai redusă – din timpul războiului balcanic.
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.