Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
image

Fără dată

Două pasaje caracteristice, dar spectaculos contradictorii din Charles Darwin (Autobiography) : 

1) „Pînă la treizeci de ani, și după, poezia de tot soiul ca aceea a unor Milton, Gray, Byron, Wordsworth, Coleridge sau Shelley îmi provoca o mare plăcere și chiar și ca elev m-am bucurat intens de Shakespeare, mai ales de piesele istorice. (...) Dar acum, de mai mulți ani, nu suport să mai citesc nici un rînd de poezie: am încercat de curînd să citesc Shakespeare și mi s-a părut de o intolerabilă plictiseală care mi-a făcut rău.”

2) „Cineva cu o minte mai bine organizată sau mai bine alcătuită decît a mea n-ar fi suferit, cred, în acest fel; și dac-ar fi să iau viața de la început, mi-aș face o regulă din a citi ceva poezie și din a asculta ceva muzică, măcar o dată pe săptămînă; și poate că partea acum atrofiată a creierului meu ar fi rămas, printr-o astfel de utilizare, activă. Pierderea gustului pentru asemenea lucruri e o pierdere de fericire și poate dăuna intelectului și probabil, mai ales, structurii morale, șubrezind partea emoțională a naturii noastre.”

Ar fi poate interesant de știut în care dintre cele două părți ale vieții sale a avut Darwin „revelația” teoriei evoluționiste...

30 decembrie 1975, lîngă Passau

Cuvinte din Pateric: 

Avva Antonie: „...trei sînt mișcările trupești: una firească, alta din neluarea-aminte a hranei și a treia de la draci.”

Avva Arsenie: „...fugi, taci, liniștește-te, că acestea sînt rădăcinile nepăcătuirii.”

Avva Alonie: „De nu aș fi stricat tot, n-aș fi putut să mă zidesc.”

Amma Theodora: „...nici nevoința, nici privegherea, nici tot felul de osteneli nu ne mîntuiesc, fără numai smerita cugetare, cea adevărată. Căci era un pustnic carele gonea dracii și îi întreba: Cu ce ieșiți voi? Cu Postul? Și ei ziceau: Nici noi nu mîncăm, nici nu bem. Dar cu privegherea? Și ei răspundeau: Noi nu dormim. Cu pustnicia? Iar ei ziceau: Noi prin pustietăți petrecem. Cu ce ieșiți dar? Și ei răspundeau: Nimic nu ne biruiește pre noi fără numai smerita cugetare pentru că ea este biruirea dracilor.”

Notă din anii ’70

Îți vine o idee. Una pe care o resimți dintr-o dată ca decisivă. Apoi, furat de vreun gînd anex, sau de fumul pipei, sau de vîrful peniței, o uiți. Tot atît de repede pe cît ai găsit-o. Pînă s-o scrii, s-a dus. Te cuprinde furia. Apoi înțelegi brusc că ai primit o lecție mai prețioasă decît ideea însăși. Ai aflat ceva despre însuși metabolismul tainic al gîndirii. Despre autonomia ei. A trecut pe lîngă tine, părînd să iasă din neantul pur, și a dispărut apoi, în plinătatea ei, care e pentru tine neant. A reintrat în regnul ei. Iar tu percepi regnul ei ca pe neantul însuși. 

...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.

1976, Londra, Hyde Park

Dau cu ochii, plimbîndu-mă, peste două interdicții publice: a) „În spațiul parcului, radiourile sînt interzise”; b) Pe ușa cabinei destinate doamnelor, într-un WC public: „Accesul cîinilor este interzis”.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Marea a inundat plaja din Costinești FOTO: Meteoplus
Marea a inundat plaja din Costinești. „Acum trebuie să fie mai scump. Unde ați mai văzut voi șezlonguri în mare?”
Marea a inundat marți, 8 iulie, zona de plajă din Costinești. Turiștii s-au trezit cu șezlongurile și cearșafurile în apă. Fenomenul poate apărea ca urmare a unor schimbări bruște ale presiunii atmosferice și ale direcției vântului.
BeFunky collage   2025 07 06T141112 033 jpg
O recunoști? Pe vremea lui Ceaușescu a fost una dintre frumusețile „Epocii de Aur”. A ales calea credinței și s-a călugărit
A fost una dintre vocile marcante ale muzicii româneşti din anii ’70, apreciată pentru timbrul cald şi prezenţa scenică rafinată. Astăzi, nu mai urcă pe scenă, ci cântă doar muzică bisericească în liniştea mănăstirii.
Templul Palaspata (© Cambridge University Press / Capriles et al., doi: 10.15184/aqy.2025.59)
Un templu pre-incaș, descoperit după ce a rămas neobservat timp de secole pe vârful unui deal
Arheologii au descoperit un templu religios pre-incaș în zonele muntoase ale Boliviei care oferă o nouă perspectivă asupra întinderii civilizației Tiwanaku, precursoare a incașilor, a declarat pentru AFP responsabilul lucrărilor de cercetare.
emmanuel macron lasat cu mana intansa de briggite captura video jpg
Emmanuel Macron, umilit de soţia sa în faţa cuplului regal William – Kate Middleton. Gestul transformat în moment stânjenitor
Brigitte Macron a transformat un gest de curtoazie al soţului său într-un nou moment extrem de stânjenitor pentru preşedintele Franţei, chiar în faţa William – Kate Middleton, imediat după ce au ajuns în Marea Britanie.
afine 0 jpeg
Afinele românești, mai ieftine în Marea Britanie decât în unele magazine din țară: „La noi sunt mai proaspete cu 2 zile”
Afinele românești au ajuns pe rafturile celui mai mare lanț de supermarketuri din Regatul Unit, Tesco. Delicioasele fructe se vând la prețuri chiar mai mici decât cele practicate de unele lanțuri de retail din România.
image png
Ceaiul care îți „resetează” colonul în timp record! Se consumă doar 3 zile: „Este foarte bun antiparazitar, este și antistres, ajută și la tensiunea arterială”
Deși există nenumărate modalități prin care colonul poate fi detoxifiat, unele persoane le preferă pe cele naturale, pregătite în casă. Astăzi vom vorbi despre ceaiul care curăță colonul în doar trei zile și are mai multe beneficii pentru organismul uman.
Traian Halalai seful Eximbank foto facebook jpg
Bolojan a cerut înlocuirea directorului EximBank: „Pur şi simplu m-a revoltat această situaţie”
Primul-ministru Ilie Bolojan a anunțat că a solicitat Ministerului Finanțelor să demareze procedura de înlocuire a directorului EximBank.
aexandru nazare FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
România evită retrogradarea ratingului de țară. Alexandru Nazare: „Suntem într-o direcție bună”
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat că România a reușit să evite suspendarea fondurilor europene și riscul de retrogradare a ratingului de investiții, după adoptarea pachetului fiscal și discuțiile de la ECOFIN.
Furtună în Timiș FOTO Facebook / Meteoplus
Panică în Timiș: o fetiță a fugit de acasă speriată de furtună, iar un băiețel a fost rănit de o bucată de acoperiș
În timp furtunii violente de marţi din Timiş, o fetiţă de 6 ani, singură acasă şi speriată de tunete, a fugit pe geam, rătăcind pe străzi, iar un copil de 10 ani a fost lovit de o ţiglă desprinsă din acoperişul casei.