Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
image

Fără dată

Două pasaje caracteristice, dar spectaculos contradictorii din Charles Darwin (Autobiography) : 

1) „Pînă la treizeci de ani, și după, poezia de tot soiul ca aceea a unor Milton, Gray, Byron, Wordsworth, Coleridge sau Shelley îmi provoca o mare plăcere și chiar și ca elev m-am bucurat intens de Shakespeare, mai ales de piesele istorice. (...) Dar acum, de mai mulți ani, nu suport să mai citesc nici un rînd de poezie: am încercat de curînd să citesc Shakespeare și mi s-a părut de o intolerabilă plictiseală care mi-a făcut rău.”

2) „Cineva cu o minte mai bine organizată sau mai bine alcătuită decît a mea n-ar fi suferit, cred, în acest fel; și dac-ar fi să iau viața de la început, mi-aș face o regulă din a citi ceva poezie și din a asculta ceva muzică, măcar o dată pe săptămînă; și poate că partea acum atrofiată a creierului meu ar fi rămas, printr-o astfel de utilizare, activă. Pierderea gustului pentru asemenea lucruri e o pierdere de fericire și poate dăuna intelectului și probabil, mai ales, structurii morale, șubrezind partea emoțională a naturii noastre.”

Ar fi poate interesant de știut în care dintre cele două părți ale vieții sale a avut Darwin „revelația” teoriei evoluționiste...

30 decembrie 1975, lîngă Passau

Cuvinte din Pateric: 

Avva Antonie: „...trei sînt mișcările trupești: una firească, alta din neluarea-aminte a hranei și a treia de la draci.”

Avva Arsenie: „...fugi, taci, liniștește-te, că acestea sînt rădăcinile nepăcătuirii.”

Avva Alonie: „De nu aș fi stricat tot, n-aș fi putut să mă zidesc.”

Amma Theodora: „...nici nevoința, nici privegherea, nici tot felul de osteneli nu ne mîntuiesc, fără numai smerita cugetare, cea adevărată. Căci era un pustnic carele gonea dracii și îi întreba: Cu ce ieșiți voi? Cu Postul? Și ei ziceau: Nici noi nu mîncăm, nici nu bem. Dar cu privegherea? Și ei răspundeau: Noi nu dormim. Cu pustnicia? Iar ei ziceau: Noi prin pustietăți petrecem. Cu ce ieșiți dar? Și ei răspundeau: Nimic nu ne biruiește pre noi fără numai smerita cugetare pentru că ea este biruirea dracilor.”

Notă din anii ’70

Îți vine o idee. Una pe care o resimți dintr-o dată ca decisivă. Apoi, furat de vreun gînd anex, sau de fumul pipei, sau de vîrful peniței, o uiți. Tot atît de repede pe cît ai găsit-o. Pînă s-o scrii, s-a dus. Te cuprinde furia. Apoi înțelegi brusc că ai primit o lecție mai prețioasă decît ideea însăși. Ai aflat ceva despre însuși metabolismul tainic al gîndirii. Despre autonomia ei. A trecut pe lîngă tine, părînd să iasă din neantul pur, și a dispărut apoi, în plinătatea ei, care e pentru tine neant. A reintrat în regnul ei. Iar tu percepi regnul ei ca pe neantul însuși. 

...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.

1976, Londra, Hyde Park

Dau cu ochii, plimbîndu-mă, peste două interdicții publice: a) „În spațiul parcului, radiourile sînt interzise”; b) Pe ușa cabinei destinate doamnelor, într-un WC public: „Accesul cîinilor este interzis”.

image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară
image png
Frustrările care fac AUR posibil
Presa vorbește despre despre pensii speciale, dar evită, de multe ori, stînjenită, să discute despre corupția din mediul privat și averile gigantice apărute peste noapte.
image png
„Solidaritatea este sîngele care ține în viață proiectul Uniunii Europene”
Nu este de așteptat să se înlocuiască prea curînd regula unanimității cu regula majorității pentru asemenea decizii.
image png
Memorizare vs. gîndire critică?
Uitînd, desigur, că înainte de a fi critică, gîndirea trebuie să existe.
image png
Viciile unui muzeu inexistent
Dar asta e în America, care a fost scutită de experiența comunistă.
image png
Noi sîntem români! Prin delegație
Am constata atunci că noi sîntem patrioți doar prin delegație. Români prin delegație.
image png
Winston Churchill, cu istoria-n dinți
Nu știu exact ce te-ar putea face să îți dorești să cumperi o pereche de dinți falși de-ale lui Winston Churchill.
image png
Litleboi și istoria mare
Toți s-au speriat de bomba numită Little Boy.
image png
Legit
Asemenea cuvinte rezistă uneori mai bine, dar pot fi ușor abandonate și înlocuite, odată cu schimbarea modei lingvistice.
image png
Extrageri echitabile din urna digitală
Am vorbit cu mai mulți profesori despre cum se desfășoară procesul.
p 7 jpg
Noul și vechiul Napoleon
Napoleon a intrat în istorie și sub numele de „micul caporal”.
image png
Carnavalul Veneției
O caracteristică a celor costumați din cap pînă în picioare, intrați în rolul carnavalului, cum s-ar spune, mi s-a părut a fi înălțimea.
image png
Umbra FMI. La București
Managerii și antreprenorii își doresc ca o creștere a fiscalității să fie însoțită de reducerea cheltuielilor bugetare

Adevarul.ro

image
Joburile în care românii iau mii de euro, dar nu fac nimic. „Când ne plictisim de atâta joacă ieșim și noi la o berică”
Într-o țară în care prețurile cresc de la o zi la alta, iar salariile bat de regulă pasul pe loc, există și oameni care sunt plătiți ca să nu facă absolut nimic. Sau aproape nimic, dar oricum pe salarii la care alții nici nu îndrăznesc să viseze.
image
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Una dintre cele mai importante dinastiii medievale românești, cea din care se trage și celebrul Ștefan cel Mare, a fost întemeiată de o femeie. Purta numele de Margareta Mușata, iar povestea sa este învăluită în mister. Unii bănuiesc că ar fi fost reprezentanta unui puternic clan boieresc.
image
Ce s-a ales de temuții interlopi din anii 2000. Prinși de Traian Berbeceanu, unii și-au reluat vechile obiceiuri
În anii 2000, Deva, Hunedoara și orașele din Valea Jiului erau cutremurate de un lung șir de incidente grave comise de grupări interlope violente, în fața cărora autoritățile se arătau depășite de situație ori închideau ochii.

HIstoria.ro

image
Cum a revenit Emil Racoviță în România?
La câțiva ani după revenirea din expediția de la Polul Sud, care l-a făcut celebru, viața și cariera omului de știință Emil Racoviță au luat o nouă turnură: interesul pentru organismele marine a fost înlocuit de cel pentru studiul faunei subterane.
image
Spectaculoasele grădini ale Palatului Versailles
Spectaculoasele grădini sunt situate în partea vestică a palatului și sunt alcătuite din Parcul Versailles și Grădina Versailles-ului.
image
Cetățuia Brașovului, inspectată de trei împărați ai Austriei
Cetățuia Brașovului a fost suficient de importantă încât să fie inspectată de trei împărați ai Austriei și impunătoare cât să atragă atenția reginei României, „ultima romantică a Europei”.