Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image

Berlin, februarie-martie 1992

Mă uit la colegii mei de aici (Wissenschaftskolleg zu Berlin), toți în plină ofensivă profesională, toți profesori pe la școli celebre... Și constat că imaginea „tradițională” a savantului e pe cale să se șteargă. Paganel a murit. Sylvestre Bonnard a murit. A murit adică eruditul abstras, cu un simț diminuat al realului, înstrăinat de sine, de dragul unei obsesii „de specialitate”. Ceea ce văd în jur e mai curînd o echipă de super-adaptați, mondeni, comunicativi, siguri de ei și de soluțiile lor. Sînt „oameni de lume” și „oameni ai lumii”, ale căror virtuți sînt bunul-simț, rapiditatea reacției, colocvialitatea și o veselie de fond care exclude dubiul, melancoliile prelungite, autoeroziunea. Poate și pentru că e vorba, în primul rînd, de oameni care au reușit. Dar e ceva strict funcțional în mobilitatea lor, precum și un anumit exces de orizontalitate în amplasamentul lor mental. Sînt simpatici, de o ispititoare „normalitate”, așa încît sînt înclinat uneori să-i percep ca superiori modelului mai vechi, acela al învățatului lunatic. Pe de altă parte, sînt totuși prea mercurieni, prea eficienți. Și nici unul nu-mi dă sentimentul că și-ar putea pune, la un moment dat, problema rugăciunii...

Berlin, 27 februarie 1992

Peter Glotz, senator SPD, despre viața politică germană (dar nu numai...): „Primul lucru pe care o angajare politică te face să-l pierzi este timiditatea. De aici aplombul politicianului. Și nesimțirea lui.”

Fără dată (și neregăsind sursa...)

1. „Firea pămîntească, efectele trupului (gr. ta erga tes sarkos): preacurvie (gr. moicheia), desfrîul (gr. porneia), necurăție (gr. akatharsia), nerușinare, lascivitatea (gr. aselgeia), idolatria, închinarea la idoli (gr. eidolatria), vrăjitoria (gr. pharmakeia), vrajba, ostilitatea (gr. echthra), cearta, discordia (gr. eris), zavistia, invidia (gr. zelos), mînia (gr. thumos), promovarea de sine, ambiția (gr. eritheia), dezbinarea (gr. dichostasia), rătăcire, erezie (gr. hairesis), pizma (gr. phtonos), uciderea (gr. phonos), beția (gr. methe) și dezmățul, benchetuiala, îmbuibarea (gr. komos).

 Roada duhului (gr. o karpos tou pneumatos): iubirea (gr. agape), bucuria (gr. chara), pacea (gr. eirene), îndelunga răbdare (gr. makrothumia), bunătatea (gr. chrestotes), facerea de bine (gr. agathosune), credința (gr. pistis), blîndețea (gr. prautes), înfrînarea (gr. egkrateia).

 De observat că „relele” sînt în număr de 17, iar cele bune, în număr de 9...

Note pentru o conferință din septembrie 2013

Cercetări statistice stabilesc că numărul bătrînilor e în permanentă creștere (exemplu: Franța, în 1950 – 200 de centenari, în 1990 – între trei și patru mii; în 2050 se estimează că vor fi circa 150.000 de centenari – de regulă, de patru ori mai multe femei decît bărbați). 

Și totuși, performanța nu are neapărat de-a face cu vîrsta. Cînd afli că Novalis a murit la 23 de ani, Rafael la 37, Pascal și Eminescu la 39 – exemplele sînt nenumărate –, cine te crezi ca să pretinzi neapărat longevitate?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Jeffrey Epstein
Teoria conspirației privind „lista de clienți” a lui Epstein, demontată. Anunțul Departamentului de Justiție al SUA
Departamentul de Justiție al SUA a anunțat luni într-un memoriu că nu există dovezi că prădătorul sexual Jeffrey Epstein, mort în închisoare în 2019, ar fi avut o „listă de clienți” faimoși sau că a fost ucis, demontând astfel o teorie a conspirației promovată de conservatori radicali de dreapta.
Donad Trump a prezentat „Gold Card” Getty Images jpg
Celebrele „vize de aur” de 5 milioane de dolari ale lui Trump ar putea fi țeapa secolului. Avocații îi avertizează pe bogați să nu cadă în capcană
Avocații specializați în imigrație și-au avertizat clienții că eforturile administrației Trump de a crea o viză bizară de tip „Gold Card” în valoare de 5 milioane de dolari pentru străinii înstăriți ar putea fi ilegale și s-ar confrunta cu obstacole semnificative dacă ar fi impusă prin lege.
masina, viteza freepik jpg
Tânăr de 26 de ani, prins cu 242 km/h pe un drum expres. Ce amendă va plăti șoferul teribilist
Un tânăr de 26 de ani din județul Olt a fost prins de polițiști conducând cu 242 km/h pe Drumul Expres Craiova–Pitești. Viteza este de două ori peste limita legală. Spre norocul lui, a fost oprit la timp de un echipaj de poliție.
Yamato Zaharia, fiul lui Amatto Zaharia și multiplu campion mondial la Kempo și MMA, și-a sărbătorit ziua de naștere simplu și discret
Yamato Zaharia a împlinit 29 de ani! „De ziua mea am...”
Fără petreceri luxoase, artificii și postări pe Instagram, Yamato Zaharia, fiul lui Amatto Zaharia și multiplu campion mondial la Kempo și MMA, și-a sărbătorit ziua de naștere simplu și discret.
Masca arme chimice razboi FOTO Shutterstock
Ucraina cere o anchetă internațională privind presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia
Ucraina a solicitat marți Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) să investigheze presupusa folosire de arme chimice de către Rusia în războiul din Ucraina.
badea cartan jpg
Cine a fost țăranul român care a mers pe jos din Țara Făgărașului până la Roma. I-a făcut pe italieni să exclame: „Un dac a coborât de pe Columnă”
Născut pe 24 ianuarie 1849, în Cârțișoara, pe moșia contelui Teleki, Franz „Badea” Cârțan a crescut într-o familie de foști iobagi și nu a cunoscut niciodată confortul unei educații formale. A fost prea sărac pentru școală, iar copilăria i-a fost marcată de zile întregi petrecute la păscutul oilor.
Alexandru Nazare,  Fb jpg
Pachetul de măsuri asumat de Guvernul Bolojan, prezentat la ECOFIN. Ministrul Finanţelor: „România a adoptat cel mai important pachet fiscal din ultimii 15 ani”
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a prezentat marţi, 8 iulie, la ECOFIN, pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului, pe care Guvernul Bolojan și-a asumat, luni, răspunderea în Parlament.
Ursula von der Leyen FOTO Profimedia
Von der Leyen cere Chinei să înceteze sprijinul pentru Rusia: „O insecuritate ridicată pentru Europa”
Lidera Comisiei Europene a cerut marți Beijingului să respecte regulile comerțului internațional și să se distanțeze de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.
Criminal căutat Mureș Gânj Emil FOTO IPJ Mureș jpg
Poliția îl caută pe bărbatul din Mureș care și-ar fi omorât și incendiat iubita. Cine îl vede trebuie să sune la 112
Poliția a publicat fotografia bărbatului care și-a omorât iubita, apoi a incendiat-o. Individul are antecedente penale, fiind condamnat la 15 ani în închisoare pentru crimă.