Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image

Berlin, februarie-martie 1992

Mă uit la colegii mei de aici (Wissenschaftskolleg zu Berlin), toți în plină ofensivă profesională, toți profesori pe la școli celebre... Și constat că imaginea „tradițională” a savantului e pe cale să se șteargă. Paganel a murit. Sylvestre Bonnard a murit. A murit adică eruditul abstras, cu un simț diminuat al realului, înstrăinat de sine, de dragul unei obsesii „de specialitate”. Ceea ce văd în jur e mai curînd o echipă de super-adaptați, mondeni, comunicativi, siguri de ei și de soluțiile lor. Sînt „oameni de lume” și „oameni ai lumii”, ale căror virtuți sînt bunul-simț, rapiditatea reacției, colocvialitatea și o veselie de fond care exclude dubiul, melancoliile prelungite, autoeroziunea. Poate și pentru că e vorba, în primul rînd, de oameni care au reușit. Dar e ceva strict funcțional în mobilitatea lor, precum și un anumit exces de orizontalitate în amplasamentul lor mental. Sînt simpatici, de o ispititoare „normalitate”, așa încît sînt înclinat uneori să-i percep ca superiori modelului mai vechi, acela al învățatului lunatic. Pe de altă parte, sînt totuși prea mercurieni, prea eficienți. Și nici unul nu-mi dă sentimentul că și-ar putea pune, la un moment dat, problema rugăciunii...

Berlin, 27 februarie 1992

Peter Glotz, senator SPD, despre viața politică germană (dar nu numai...): „Primul lucru pe care o angajare politică te face să-l pierzi este timiditatea. De aici aplombul politicianului. Și nesimțirea lui.”

Fără dată (și neregăsind sursa...)

1. „Firea pămîntească, efectele trupului (gr. ta erga tes sarkos): preacurvie (gr. moicheia), desfrîul (gr. porneia), necurăție (gr. akatharsia), nerușinare, lascivitatea (gr. aselgeia), idolatria, închinarea la idoli (gr. eidolatria), vrăjitoria (gr. pharmakeia), vrajba, ostilitatea (gr. echthra), cearta, discordia (gr. eris), zavistia, invidia (gr. zelos), mînia (gr. thumos), promovarea de sine, ambiția (gr. eritheia), dezbinarea (gr. dichostasia), rătăcire, erezie (gr. hairesis), pizma (gr. phtonos), uciderea (gr. phonos), beția (gr. methe) și dezmățul, benchetuiala, îmbuibarea (gr. komos).

 Roada duhului (gr. o karpos tou pneumatos): iubirea (gr. agape), bucuria (gr. chara), pacea (gr. eirene), îndelunga răbdare (gr. makrothumia), bunătatea (gr. chrestotes), facerea de bine (gr. agathosune), credința (gr. pistis), blîndețea (gr. prautes), înfrînarea (gr. egkrateia).

 De observat că „relele” sînt în număr de 17, iar cele bune, în număr de 9...

Note pentru o conferință din septembrie 2013

Cercetări statistice stabilesc că numărul bătrînilor e în permanentă creștere (exemplu: Franța, în 1950 – 200 de centenari, în 1990 – între trei și patru mii; în 2050 se estimează că vor fi circa 150.000 de centenari – de regulă, de patru ori mai multe femei decît bărbați). 

Și totuși, performanța nu are neapărat de-a face cu vîrsta. Cînd afli că Novalis a murit la 23 de ani, Rafael la 37, Pascal și Eminescu la 39 – exemplele sînt nenumărate –, cine te crezi ca să pretinzi neapărat longevitate?

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Una din patru persoane imunizate cu serurile anti-Covid Pfizer sau Moderna a experimentat efecte adverse
Mai mult de un sfert dintre persoanele care s-au imunizat cu vaccinuri ARN mesager împotriva infectării cu virusul SARS CoV2 au suferit un răspuns imun neintenționat, potrivit noilor studii.
image
Un român a jucat de 49 de ori același bilet câștigător la pariuri sportive. Suma enormă la care a ajuns
Un bărbat din județul Prahova a avut marea inspirație de a alege o combinație de 28 de meciuri câștigătoare pe un bilet, dar nu s-a oprit aici. A copiat același bilet de numai puțin de 49 de ori.
image
Țara în care intrarea românilor e ca și interzisă. „Nu mai îmi trebuie nici gratis, e revoltător”
Doi tineri români cu un copil au fost umiliți pe un aeroport fără ca cineva să poată interveni în favoarea lor. Cazul lor nici măcar nu este unic, iar statul român nu reușește să rezolve o problemă cunoscută foarte bine de ani de zile, dar care arată limitele politicii externe a României

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.