Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 1020 din 26 octombrie – 2 noiembrie 2023
image

Fără dată

Imagini ale specificului național: 

Charles de Pertusier (diplomat francez, călător și prin România în anii ’30 ai secolului al XIX-lea): „Românul nu e răzbunător. Preferă să parodieze și să batjocorească.“ (bășcălia ca artă națională, n.m., A.P.)

Marin Simionescu-Râmniceanu: „Românii sînt un popor adaptabil la suprafață, conservator la bază.”

Generalul Henri Mathias Berthelot (trimis de aliații francezi să inspecteze starea armatei române în perspectiva primului război mondial): „Ils sont admirablement désorganisés.“ („Sînt admirabil de dezorganizați.“)

Fără dată 

Declarație hazoasă a lui Groucho Marx: „Televizorul e un mod de a mă educa. Cînd e deschis de cineva, mă duc în altă cameră să citesc.”

Fără dată

Sfaturi morale din Thomas Nagel (filozof american de origine sîrbă):

1. Nu face altuia ce nu-ți place ție.

2. Fă altuia ce-ți place ție.

3. Fă altuia ce-i place lui.

4. Dar mai întîi întreabă-l.

August, 1969

Două puseuri de lirism în timpul călătoriei în Polonia:

Sorbit de reci elanuri verticale

Ca piatra catedralelor de cer,

Sînt prea înverșunat ca să disper

Și prea lucid să nu m-abat din cale.

Cu ochii mari și pururi în picioare,

Tăcut, nesigur, încăpățînat,

Sub un cer alb și rece adunat,

Aștept să am puterea ce mă are. 

Aprilie 1977, Bad Godesberg

Descoperirea adîncimii spațiale în plastica Renașterii echivalează și cu apariția sentimentului că poți fi hăituit, că poți evada, că poți alerga în patru vînturi. Bidimensionalitatea medievală nu îngăduia decît căderi sau înălțări. Perspectiva albertiană aduce cu ea sensul rătăcirii, al tatonării în indefinit. 

26 iunie 1977, Bad Godesberg

Acum cîteva zile am ascultat o comunicare despre felul în care mamele își iau – instinctiv – copiii în brațe: pe partea stîngă. Împrejurarea e cercetată și se stabilește că ritmul bătăilor inimii are pentru prunc un efect sedativ de neînlocuit. Reacția inteligențelor de tip „secolul XX”: se înregistrează bătăile inimii pe bandă și se emit, amplificate, în camera unde dorm copiii. Efectul exterior e cel scontat. Dar nimeni nu se gîndește că, în cazul unui astfel de artificiu, efectul nu e decît exterior, că probabil ceva esențial se sacrifică în clipa în care pieptul matern e înlocuit de un mecanism. Și totuși, e atît de limpede... Atît de simplu... (Vezi și experiențele cu puii de rață care sînt genetic programați să urmeze îndeaproape cel dintîi obiect în mișcare întîlnit, identificîndu-l cu propria mamă. O fac chiar dacă obiectul cu pricina e o jucărie mecanică. Dar...)

*

Teribilul film cu veteranii din Vietnam. De necrezut! Toți realizează – retrospectiv – oroarea, dar o pot încă relata „la rece”. Fiind un război mai curînd „pe cap de inamic” decît „pe teritoriul cucerit” (nu „a land-war”, ci „a body-war”), victoria se stabilea după numărul victimelor. Ca dovadă, trebuiau aduse urechile secționate ale celor uciși. Uneori, diferitele regimente făceau concursuri... Urechi se puteau procura și „la negru” contra bere...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Oana Țoiu FOTO Profimedia
Ministrul de Externe Oana Țoiu, anunț despre tarifele impuse Europei de Donald Trump: „Lucrurile se mai pot schimba”
Ministrul român de Externe, Oana Țoiu, afirmă, referitor la consultările și negocierile la nivelul Uniunii Europene în privința anunțului unilateral al lui Donald Trump privind majorarea unor tarife, că deciziile în UE nu se iau peste capul României.
6 front pictorist 1 jpg
Daniel şi Florin, pictorii vacanţei şi ai mării! Ce iese din mâinile lor e artă pură
Turiştii care au trecut pe faleza Constanţei au păstrat în suflet o părticică din vechiul Tomis. Oaspeţii pleacă şi cu amintiri, pe care le vor avea şi peste ani: desenele în care se regăsesc vara, marea şi vacanţa, scrie adevarul.ro.
jannik sinner facebook jpg
image png
Ministrul Sănătăţii: Sunt spitale unde din 60 de prezentări de urgențe medicale și chirurgicale, 50 sunt transferate în alte unități sanitare
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a afirmat că au fost identificate unități sanitare în România unde din 60 de prezentări de urgențe medicale și chirurgicale, 50 de pacienți au fost transferați în alte unități sanitare.
Roman Starovoit jpg
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia zguduie elita lui Putin. Semnele unei crize
Roman Starovoit, fost ministru al Transporturilor, s-a sinucis după ce a fost demis de Putin. Gestul său extrem reflectă o schimbare profundă și periculoasă în dinamica de putere de la Kremlin.
candare ceausescu al beach, please   foto prin screen postare IICCMER jpg
Istoric, despre scandările „Ceaușescu!” de la „Beach, Please!”: „Așa au apărut lucrurile și în Rusia, cu evocări sentimentale”
Scandările pro-Ceaușescu de la festivalul „Beach, Please!” reflectă un val periculos de nostalgie totalitară, chiar dacă organizatorii invocă o glumă, atrage atenția istoricul Cosmin Popa.
image png
Ministrul Mediului trage un semnal de alarmă. Peste 100.000 de hectare s-au transformat în deșert sau urmează să se deșertifice
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, trage un semnal de alarmă asupra „problemei grave de mediu” cu care se confruntă România, și anume peste 100.000 de hectare care s-au transformat în deșert sau urmează să se deșertice.
beach,please! mp4 thumbnail png
Show-uri incendiare la „Beach, Please!” A$AP Rocky, momentul serii
Festivalul „Beach, Please!” continuă să ridice standardele evenimentelor muzicale din România, fiind cel mai mare festival de muzică urbană din Europa.
Metallica, foto Shutterstock jpg
Pentagonul a folosit fără drept o piesă a trupei Metallica într-un clip în care Hegseth făcea reclamă dronelor americane
Trupa Metallica a dovedit încă o dată că nu se joacă atunci când vine vorba de protejarea muzicii sale. Nici măcar Departamentul Apărării al SUA nu este mai presus de lege, atunci când este vorba despre drepturi de autor.