Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image png

1 ianuarie 1968

Am făcut azi o descoperire care ar trebui să mă flateze dar care, în fond, mă pune pe gînduri (ceea ce, oricum, e mai profitabil...). Citind Jurnalul lui Jules Renard, mi se pare că semănăm... Într-o zi se crede un geniu, a doua zi – un ratat. Are mereu senzația timpului pierdut și e veșnic chinuit de teama neîmplinirii. Se crede ridicol adesea, observă că, în unele pagini, e de o naivitate agasantă, e veșnic predispus la aforism și sentință. E spiritual și stupid, galant și gaffeur, chinuit și leneș. Multe fraze par scoase din propriul meu condei: același scrupul pentru sinceritate și aceeași teamă de ea. Un „optimist” ar spune, de bună seamă: „Ai văzut? Gîndesc și mă comport în cutare situație ca Renard!”. Mie însă îmi vine mai la îndemînă să zic: „Bietul Renard! Gîndea și se comporta în cutare situație întocmai ca mine!”.

Toamna 1981. Călătorie în Polonia

Varșovia veche valorificată prin miracolul bine controlat al reconstrucței. Caracteristici: prezența „instituționalizată” a cafenelei. Ingeniozitatea sărăciei: hot-dogs cu ciuperci și varză... Magazine goale și totuși decente. Nimic delabrat, nimic părăsit. Sobrietatea oamenilor. Nimeni nu bombăne... Nici furie, nici panică, nici resemnare. Asumare + expectativă. Cluburi de presă (cu ziare locale și străine laolaltă). Fiecare cartier are unul.  

Cetățeanul polonez poate călători în țările socialiste doar pe bază de buletin. În general, vizele de călătorie și necesarul valutar se obțin fără dificultăți. „Solidaritatea” nu are aerul unei mișcări subversive. E un fenomen „de masă”, de vreme ce adună 1/3 din totalul populației și peste 1/2 din populația activă. Statutul ei e aproape oficial (cu anumite nuanțe socio-profesionale: în 1968, studențimea fusese mai activă decît muncitorimea, după 1970 – în urma grevelor de la Gdansk – muncitorimea prevalează. (Inteligente abilități tactice: comitetul de grevă cere suprimarea consumului de alcool în zilele de grevă și nepărăsirea fabricii – pentru a nu da ocazia unor înscenări de compromitere manipulatoare.)

Într-o expoziție (găzduită într-un soi de pivniță) este afișat un motto din Zhuangzi: „Toată lumea știe la ce sînt bune lucrurile utile. Dar nimeni nu știe la ce sînt bune lucrurile inutile”. 

Un nou chip al „artei cu tendință”: realismul antisocialist. 

Voluptatea materiilor care susțin interiorul castelului Wawel (Cracovia): lemn, lînă, piele de Cordoba. Vizită în atelierul sculptorului Andrzej Dluzniewski, care observă, între altele, „ce frumos spectacol e un om beat, în timpul prohibiției!”. Cădem de acord că adevărata criză a artei contemporane este, într-un anumit sens, criza comentariului de artă. Artiștii tatonează o zonă pentru care nu există încă alt limbaj în afara tatonării lor. De regulă, pînă mai ieri, ceea ce spuneau ei se putea spune și altfel. Acum „spusa” lor nu se mai poate spune decît în felul în care o spun ei...

Idee expozițională la palatul Wilanów („Versailles-ul polonez”, lîngă Varșovia): „Lozincile și actualitatea”.

Răsfoieli din timpul aceleiași călătorii

Un pasaj din Shakespeare, recomandabil politicienilor în general și celor valahi în special: „Corelativul guvernării e insomnia!“.

Dar și din clasicii noștri. Iordache Golescu: „Mare e noaptea, bun e Domnul!”. Sau Anton Pann: „Lasă să ningă, să plouă, numai vreme rea să nu se facă...”.

Seneca (Epistole 91,15): „Stoicismul – doctrină a inevitabilului”. Așa e. Iar creștinismul va adăuga tema inevidentului.

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Români amendați pentru că au condus TIR-uri ilegal, deși nu au urcat niciodată la volanul unui camion. Cazul unor fapte inventate
Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentința finală în dosarul unui polițist local din Dumbrăvița, județul Timiș, acuzat de abuz în serviciu și fals, după ce a aplicat amenzi pentru fapte inventate.
image
Jobul care oferă un salariu de 38.000 de lei, stres redus și muncă de la distanță. Ce trebuie să faci?
Un loc de muncă care se poate potrivi criteriilor multor lucrători este acela de actuar. Aceștia au un salariu mediu de peste 516 mii de lei pe an, iar mulți pot lucra hibrid sau de la distanță.
image
Dragostea excentrică dintre o văduvă bogată și un meșter fără adăpost. Sfârșitul dramatic al poveștii
Dragoste adevărată sau... întunecată? Carolyn Holland, o văduvă bogată în vârstă de 80 de ani, locuia în pitorescul oraș Cayucos din California, la malul mării, când l-a întâlnit pe David Foute, un mester cu 23 de ani mai tânăr decât ea.

HIstoria.ro

image
Prizonierii americani în „colivia de aur” de la Timișu de Jos
La 1 august 1943, după atacul executat la joasă înălţime de aviaţia americană asupra Ploieștiului, în România au căzut prizonieri primii aviatori americani.
image
Bărbierii, felcerii și „doftorii” din Bucureștiul de odinioară
Pe vremea aceea, medicii erau rari, boierii preferând să-și vadă odraslele negustori ori funcționari la Stambul, nu murind de lepră la capul bolnavilor.
image
Istoria bojdeucii lui Ion Creangă. Căsuța cumpărată pe 50 de galbeni austrieci
S-au împlinit, la 15 aprilie 2018, o sută de ani de la restaurarea căsuţei în care şi-a trăit Ion Creangă ultimii 18 ani din viaţă şi de la transformarea ei în muzeu. Bojdeuca e astăzi cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române. Istoria bojdeucii se confundă cu însăşi istoria scriitorului.