Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image png

1 ianuarie 1968

Am făcut azi o descoperire care ar trebui să mă flateze dar care, în fond, mă pune pe gînduri (ceea ce, oricum, e mai profitabil...). Citind Jurnalul lui Jules Renard, mi se pare că semănăm... Într-o zi se crede un geniu, a doua zi – un ratat. Are mereu senzația timpului pierdut și e veșnic chinuit de teama neîmplinirii. Se crede ridicol adesea, observă că, în unele pagini, e de o naivitate agasantă, e veșnic predispus la aforism și sentință. E spiritual și stupid, galant și gaffeur, chinuit și leneș. Multe fraze par scoase din propriul meu condei: același scrupul pentru sinceritate și aceeași teamă de ea. Un „optimist” ar spune, de bună seamă: „Ai văzut? Gîndesc și mă comport în cutare situație ca Renard!”. Mie însă îmi vine mai la îndemînă să zic: „Bietul Renard! Gîndea și se comporta în cutare situație întocmai ca mine!”.

Toamna 1981. Călătorie în Polonia

Varșovia veche valorificată prin miracolul bine controlat al reconstrucței. Caracteristici: prezența „instituționalizată” a cafenelei. Ingeniozitatea sărăciei: hot-dogs cu ciuperci și varză... Magazine goale și totuși decente. Nimic delabrat, nimic părăsit. Sobrietatea oamenilor. Nimeni nu bombăne... Nici furie, nici panică, nici resemnare. Asumare + expectativă. Cluburi de presă (cu ziare locale și străine laolaltă). Fiecare cartier are unul.  

Cetățeanul polonez poate călători în țările socialiste doar pe bază de buletin. În general, vizele de călătorie și necesarul valutar se obțin fără dificultăți. „Solidaritatea” nu are aerul unei mișcări subversive. E un fenomen „de masă”, de vreme ce adună 1/3 din totalul populației și peste 1/2 din populația activă. Statutul ei e aproape oficial (cu anumite nuanțe socio-profesionale: în 1968, studențimea fusese mai activă decît muncitorimea, după 1970 – în urma grevelor de la Gdansk – muncitorimea prevalează. (Inteligente abilități tactice: comitetul de grevă cere suprimarea consumului de alcool în zilele de grevă și nepărăsirea fabricii – pentru a nu da ocazia unor înscenări de compromitere manipulatoare.)

Într-o expoziție (găzduită într-un soi de pivniță) este afișat un motto din Zhuangzi: „Toată lumea știe la ce sînt bune lucrurile utile. Dar nimeni nu știe la ce sînt bune lucrurile inutile”. 

Un nou chip al „artei cu tendință”: realismul antisocialist. 

Voluptatea materiilor care susțin interiorul castelului Wawel (Cracovia): lemn, lînă, piele de Cordoba. Vizită în atelierul sculptorului Andrzej Dluzniewski, care observă, între altele, „ce frumos spectacol e un om beat, în timpul prohibiției!”. Cădem de acord că adevărata criză a artei contemporane este, într-un anumit sens, criza comentariului de artă. Artiștii tatonează o zonă pentru care nu există încă alt limbaj în afara tatonării lor. De regulă, pînă mai ieri, ceea ce spuneau ei se putea spune și altfel. Acum „spusa” lor nu se mai poate spune decît în felul în care o spun ei...

Idee expozițională la palatul Wilanów („Versailles-ul polonez”, lîngă Varșovia): „Lozincile și actualitatea”.

Răsfoieli din timpul aceleiași călătorii

Un pasaj din Shakespeare, recomandabil politicienilor în general și celor valahi în special: „Corelativul guvernării e insomnia!“.

Dar și din clasicii noștri. Iordache Golescu: „Mare e noaptea, bun e Domnul!”. Sau Anton Pann: „Lasă să ningă, să plouă, numai vreme rea să nu se facă...”.

Seneca (Epistole 91,15): „Stoicismul – doctrină a inevitabilului”. Așa e. Iar creștinismul va adăuga tema inevidentului.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Miss Universe 2024 vine din Danemarca. Cine este ardeleanca care a reprezentat România
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca este finalista Miss Universe 2024, devenind prima daneză din istorie care câştigă concursul.
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani Foto Ben Grant jfif
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânăr antreprenor și-a povestit experiența sa de viață. A crescut într-un oraș muncitoresc, a intrat în vânzări la 16 ani și a devenit milionar la 24 de ani.
milky way 67504 1280 jpg
Mesajul trimis din spațiu acum un an a fost descifrat! Care este, de fapt, semnificația acestuia
Un mesaj trimis de extratereștri, acum un an, a fost descifrat de o echipă formată dintr-un tată și fiica lui. Mesajul arată ca niște grupuri de pixeli albi pe un fundal negru, care reprezintă de fapt aminoacizi, componente esențiale pentru apariția vieții pe Pământ.
Nadia comaneci platformax jpg
Nadia Comăneci, dezvăluiri cutremurătoare. Sportiva antrenată de Bela Karolyi a fentat moartea de mai multe ori: „Sunt iubită de Dumnezeu”
Nadia Comăneci (63 de ani) este una dintre cele mai faimoase gimnaste și se poate lăuda cu o carieră impresionantă. Cu toate acestea, viața ei nu a fost mereu doar lapte și miere, întrucât a fost nevoită să treacă prin momente grele.
florin nita romania facebook jpg
vacanta cu trenul jpeg
Un singur bilet pentru toate călătoriile cu trenul în Europa. Când va fi lansat
Călătoriile cu trenul în Europa ar urma să fie mult mai simple, odată cu introducerea biletului unic de călătorie pe liniile ferate. Potrivit Euronews, sistemul va fi lansat anul viitor.
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
Condamnat în România, sărac în Franța. Povestea extraordinară a scriitorului Eugen Ionesco: „Căutam pe jos. Am găsit 3.000 de franci"
Eugen Ionesco, marele dramaturg român, a fost condamnat în România. În Franța a plecat cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă a fost extrem de sărac, s
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
Portret de candidat. Controversele din jurul lui George Simion și drumul de la galerie către Cotroceni
George Simion, liderul AUR, a stârnit controverse majore de-a lungul carierei, fiind acuzat de legături cu grupuri extremiste și declarații provocatoare. Politicianul continuă să atragă atenția și să polarizeze opinia publică.
horoscop, zodii, stres jpg
Horoscopul săptămânal, în perioada 18-24 noiembrie 2024, vine cu alegeri și dispute la locul de muncă. O zodie trebuie să ia o decizie pe final de an
Săptămâna 18-24 noiembrie 2024 vine cu evenimente mai puțin plăcute pentru anumiți nativi. Se pare că pe plan profesional lucrurile nu merg prea bine, iar până la final de an aceste zodii trebuie să ia o decizie radicală. Pe plan amoros, în schimb, veștile sunt bune.