Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image png

Cu vîrsta, sporește (uneori) impulsul de a face ordine în trecutul propriu. Îți revizitezi arhiva, o sistematizezi atît cît se poate, preocupat să nu lași celor apropiați și posterității un haos pestriț. Uneori ți-e jenă de ce găsești, alteori te miri, alteori ai surprize simpatice. Ofer cititorilor unele fragmente din sertarele trecutului meu, nu ca pe niște documente egocentrice, ci ca pe niște imagini de epocă, semne ale unui parcurs formativ tatonant, imagini din biografia unui vechi tînăr, episoade din experiențele lui spirituale și existențiale, în contextul unor ani... complicați. Poate o să vă amuze... (Și, din cînd în cînd, cînd e cazul, scuze pentru unele derapaje și stîngăcii juvenile...)

7 decembrie 1967

Cea mai voluptuoasă cină din anul ăsta: brînză, ceapă, pîine, vin. Niciodată nu m-am simțit mai sănătos... E nemaipomenit cîtă încredere în mine îmi dă mireasma vigurosă a cepei. Am vrut să închei cu un compot de prune (?!), dar, deîndată, intenția mea mi s-a părut neserioasă. E un sacrilegiu să curmi o gustare atît de vîrtoasă cu un purgativ deghizat cum este fiertura de prune.

...Mi-a venit în minte că, la curtea vreunui suveran, aș fi fost bufon. Asta m-a amuzat teribil, fiindcă nu avea nici o legătură  cu actul gastronomic în care mă cufundasem.

Cina asta mi-a făcut foarte bine. Avusesem înainte o criză depresivă din acelea care ne apucă pe toți cînd plouă și sîntem singuri și n-avem pîine (și deci trebuie să ieșim în oraș, dacă nu vrem să murim de foame...) și se apropie și examenele... Mi se întămplă des să ajung cu entuziasmul într-un punct mort și nu cunosc senzație mai stingheritoare decît lipsa de entuziasm.

Am 19 ani și mă simt, cîteodată, sfîrșit. E absurd, dar mi se pare că de-acum încolo nu voi mai avea surprize. Domeniile fundamentale ale vieții mi s-au deschis: singurătatea, creația, procreația. Nu mai aștept nimic nou, cel puțin în cele esențiale. Imaginea propriei mele morți mi-a devent familiară.

(Sînt un laș! Chestia asta cu moartea mă sperie cînd o citesc. Mi se pare o profeție irezistibilă și faptul că o pun prima dată pe hîrtie îmi dă sentimentul sumbru că îmi fac testamentul.)

...............................................................

Am recitit cele de mai sus. Există cîteva lucruri bune. Cred, totuși, că-mi lipsește sinceritatea expresiei. Simt mereu că „posteritatea“ mă urmărește și asta mă face grav, reținut și stupid. Sînt atent la construcția frazei și la valoarea de șoc a cuvintelor; sînt prea atent. Eu construiesc cursivitatea vorbelor; abia cînd, fără cenzură, voi realiza firescul stilului, mă voi putea bucura de o reușită. Trebuie să las cuvîntul liber, chiar cu riscul de a scrie aiurea. Nenorocirea este că sînt prea vanitos pentru a-mi permite să scriu prost, chiar cînd încercarea mea nu ajunge neapărat pe mîna altora...

Fără dată, aceeași perioadă

Notă de lectură la Lev Șestov, Spéculation et Apocalypse (Despre filosofia religioasă a lui Vladimir Soloviov): Se poate spune că, înțeles ca Absconditum, Dumnezeu nu poate fi discutat în termenii omenești ai „adevărului“ și ai „cunoașterii“. Dumnezeu e dincolo de „adevăr“, așa cum, apofatic vorbind, e și dincolo de „ființă“ și de orice determinare. Asta nu înseamnă că între „adevăr“ și Dumnezeu e contradicție („Eu sînt calea, Adevărul și Viața...“). Șestov schimbă registrul discuției, pentru a forța, paradoxal, „limitele rațiunii“. Într-un anumit plan, Dumnezeu e de nedespărțit de adevăr, e adevărul însuși, și e absurd a crea alternativa „Dumnezeu-Adevăr“ (chiar dacă cel care o face e Dostoievski, spunînd că, dacă ar fi de ales între cele două, l-ar alege pe Dumnezeu). Dar un Dumnezeu aflat în disjuncție cu adevărul e o contradicție în termeni. Dumnezeu nu poate fi decît adevărat. În alt plan, în planul în care accentul cade pe totala transcendență a lui Dumnezeu, Dum­nezeu poate fi socotit trans-adevărat, dar nicidecum ne-adevărat. Cf. și neînțelegerea lui Șestov pentru „păcatul originar“, al cărui caracter „providențial“ e ignorat. Oricum, nu cunoașterea e păcatul, ci falsa cunoaștere, cunoașterea nepatronată de credință și ascultare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.