Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
image

20 august 2023

Am picat, din întîmplare, pe un film din 2007 al celebrului Quentin Tarantino: Death Proof („Rezistent la moarte”, în traducere românească). Anunțat ca „horror” sau „comedie neagră”, filmul nu se potrivește cu nici o categorie. Dar e tipic pentru Tarantino, un regizor incîntat de zglobia sa mediocritate, dar plin de „succesuri”. Mă rog, e părerea mea de nespecialist sau de comentator răutăcios, o părere contrazisă de premiile acordate autorului (scenarist și regizor) pentru capodopera sa (Empire Award, Palme d’Or ș.a.). Din punctul meu de vedere, Death Proof e un exemplu palpabil de capodoperă pe dos. Adică atinge perfecțiunea prin amploarea eșecului său. Personajul-cheie este un apucat, care se distrează ucigînd cu mașina sa femei. Iar între două asasinate, asistăm la lungi dialoguri între femeile vizate, din care nu se poate reține nimic. Pe scurt, infinite taclale fără sens și fără haz, urmate de barbarii rutiere. La urmă e omorît și ucigașul, iar supraviețuitoarele rîd fericite. Tarantino ne dă (fără să vrea, ba din contra) un exemplu, în definitiv amuzant, de reușită prin eșec. O dovadă că există și o perfecțiune a ratării, că nu oricui îi e la îndemînă să producă un superlativ al derapajului creator... Stai, te uiți, te plictisești și bombăni! Și te crucești, răutăcios, cînd afli că Total Film l-a clasat pe ingeniosul Tarantino pe locul 12 în topul celor mai buni regizori din toate timpurile...

23 august 2023

Cînd adaugi vîrstei tale un an în plus zici „mersi”, dar fără mare entuziasm... Anul acesta am avut, totuși, și un prilej de emoționantă satisfacție. O serie de critici, scriitori și prieteni mi-au provocat, prin generoase comentarii publice, un sentiment de recunoștință și pofta de a continua să funcționez. Nu e puțin lucru. Le mulțumesc fără protocol, dar cu o afectuoasă bună-dispoziție.

Marea surpriză a  aniversării mele a fost, totuși, decizia redacției Dilema (veche) de a-mi oferi un pachet de daruri inteligente și calde, aparținînd membrilor ei. Le mulțumesc nedilematic, îi îmbrățișez și mă înscriu de pe acum pe lista de „urători” tandri pentru toate aniversările gazetei noastre și ale gazetarilor ei! Cu mare drag!

Încă ceva: n-am Facebook (și nu voi avea niciodată), dar mi se spune, de către frecventatori credibili ai lui, că am primit și în spațiul său numeroase și prietenoase urări. Să fie primit!

27 august 2023

La cîte drăcii ni se întîmplă, constat, perplex, ce dezbateri aprinse cutremură presa noastră în jurul „cazului Gheboasă”.Succes zguduitor la mulți „consumatori” tineri, proteste morale-juridice-corecte politic, analize fine, solidarități civice, înjurături „conservatoare” etc. M-am uitat și eu, post-factum, la spectacolul împricinatului și, pe de o parte, m-a pufnit rîsul, pe de alta m-au stupefiat chiotele entuziaste ale publicului juvenil și decizia „forurilor” de a invita pe scena unui festival cu fasoane un candid trapper porcos, cu lirisme de tipul „dă-i țiganca, dă-i țiganca, rupe banca, rupe banca”, „ce țigancă frumoasă, cum dă din găoază”, „gheboasă, șerpăroasă” etc. Ei și?! Jos cenzura! Ce, Emil Brumaru n-are și el versuri sexy? „Cum măsurăm granița fină” – se întreabă cineva – dintre Gheboasă și Henry Miller? Inculților! L-ați fi cenzurat și pe Geo Bogza, și pe Bukovski, și pe mulți alții. Unde e libertatea de expresie? Unde e dreptul fiecăruia de a se manifesta autentic, indiferent de țîfna pedagogică a altora? Argumente anti-discriminare, anti-pudibonderie vetustă, anti-excese „principiale” se adună laolaltă pentru a-l lăsa în pace pe marele artist. Unii admit, totuși, că nu de cenzură e nevoie, ci de educație. De acord! Dar educația implică totuși, reguli, restricții, discernămînt. În aceeași cheie, se aud voci „tolerante” care proclamă că „fiecare face ce vrea cu trupul și mintea sa”. Da, OK, dar, dacă se poate, nu neapărat pe scena Operei Naționale. Mă rog, nu insist! Sînt demodat, burghez, pudibond, anacronic. Și îi prefer pe Emil Brumaru și pe Toto Cutugno lui Gheboasă. Aștept, oricum, să văd cît de dilematic trebuie, totuși, să devin pentru a-mi duce familia și prietenii la Untold de dragul unor gheboase voluptuoase, care dau, ca nimeni altcineva, din găoază...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Qingdao oraș portuar din Peninsula Shandong China Colaj Kara și Qingadao City FB
Destinația turistică în care cazarea pe litoral costă doar 35 de lei/noapte. „Pare ireal? În România, da” VIDEO
Apreciată de către investitorii străini, destinația turistică în care cazarea pe noapte de persoană, în condiții extrem de decente, costă mai puțin de 10 euro, a fost dezvăluită de către o româncă plecată la studii peste hotare.
medicamente jpg
Exportăm medicamente ieftine, importăm medicamente scumpe. România, la un pas de o criză farmacologică
România se confruntă cu un deficit semnificativ în comerțul internațional cu produse farmaceutice, deoarece exportă medicamente ieftine și importă, în schimb, produse farmaceutice costisitoare.
mana copil spital jpeg
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Medicii semnalează în aceste zile o creștere a numărului de toxiinfecții alimentare mai ales în rândul copiilor. Îmbolnăvirile apar, ca în fiecare an, mai ales în perioada concediilor la mare și la munte, acolo unde românii consumă alimente, multe dintre ele, infestate cu bacterii.
Violență domestică   shutterstock jpg
Doar 57 de victime ale violenței domestice din 6.800 au cerut ajutor. Motivele pentru care acestea se ascund de autorități
În doar două săptămâni, pe linia verde pentru victimele violenței domestice s-au înregistrat 6.843 de apeluri, însă doar 57 de victime și-au dat acordul ca autoritățile să se sesizeze. Asta pentru că se tem de judecata celorlalți sau pentru că au avut experiențe negative cu instituțiile statului.
ana birchall foto Facebook jpg
Profil de candidat. Ana Birchall, fosta ministră a Justiției cu doctorat la Yale și o avere uriașă
Ana Birchall, fostă ministră a Justiției, a anunțat în iunie 2024 că va candida ca independent la alegerile prezidențiale care urmează să aibă loc în luna noiembrie.
stema regala galeria arta pitesti foto cj arges jpg
O bijuterie arhitectonică a României, restaurată din temelii. Picturi-unicat ascunse de comuniști sub ipsos și vopsea, scoase la iveală
După cinci ani de restaurări, Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” din Pitești își va recăpăta strălucirea de odinioară. Aceasta este una dintre cele mai frumoase galerii de artă din România și din Europa de Est.
cluj daniel david rector ubb. foto arhiva ubb
Ghid pentru alegerea președintelui perfect. Daniel David: „România are trei categorii de politicieni”
Cei mai mulți lideri din țară sunt „disperați după funcții și candidaturi, chiar atunci când nu au șanse sau justificare rațională” – susține psihologul Daniel David, rectorul UBB. El a realizat un ghid simplu care ne ajută să alegem un om de stat drept viitor președinte.
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Planul Ucrainei de a supraviețui reîntoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă
Kievul nu este sigur la ce să se aștepte de la o eventuală președinție Trump, dar speră la mai bine.
racheta atacms
Ce învață dușmanii Occidentului din războiul din Ucraina
Țările NATO, inclusiv SUA, adună o mulțime de informații utile din războiul din Ucraina. Dar și cei mai mari susținători ai Rusiei, cum ar fi Iranul, China și Coreea de Nord, învață și din acest conflict.
image
Cine este cu adevărat noua iubită a lui Alex Bodi. Caterina l-a cucerit până și pe Abdul al faimoasei Andreea Bostănică
Caterina Ciorbă este noua iubită a lui Alex Bodi, însă nu e chiar străină de lumea showbiz-ului românesc, chiar dacă e o prezență discretă și nu a apărut până acum în peisajul monden. MIlionarul din Mediaș s-a despărțit de Ema Uta și și-a oficializat relația cu frumoasa moldoveancă de peste Prut, cu care are o relație de câteva săptămâni. Actualitate.net are informații de ultimă oră despre șatena cu care Alex Bodi a început o nouă relație de iubire.
image
Este oficial, o să avem Jocurile Olimpice de E-sports în 2025!
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să creeze Jocurile Olimpice de Esports, cu prima ediție programată în 2025 în Arabia Saudită. Decizia a fost aprobată în unanimitate în cadrul celei de-a 142-a sesiuni a CIO din Paris.
image
Elveția schimbă regulile: Software-ul guvernamental va fi public și open source
Elveția a făcut un pas semnificativ prin adoptarea „Legii federale privind utilizarea mijloacelor electronice pentru îndeplinirea sarcinilor guvernamentale” (EMBAG). Această lege impune ca tot software-ul dezvoltat sau utilizat de sectorul public să fie open source, cu excepția cazurilor restricționate de drepturi terțe sau preocupări de securitate.