Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

21 august 2023

Vorbim mereu, pe bună dreptate, despre frumusețea lumii create. Tatăl Ceresc dovedește cu prisosință o supremă înzestrare pentru întemeierea unui univers de o uimitoare armonie, de o frumusețe totodată limpede și tainică. A produs o „operă” grandioasă, în care ordinea conviețuiește cu surpriza seducătoare, măreția cu delicatețea, amploarea copleșitoare cu o subtilă discreție. Evidență impozantă și mister! 

Entuziasmul dinaintea capodoperei cosmice e dublat, totuși, în viața curentă, de perplexitatea greu de controlat dinaintea unei simetrice proliferări a răului, a urîțeniei, a suferinței imens diversificate la care e supusă ființa creată. La cîtă frumusețe, atîta strîmbătate. Fiecare dintre noi se confruntă inevitabil, în imediata sa vecinătate și în lumea din jur, cu chipul schimonosit al dramei. Ce diversitate a suferinței, ce multiple chipuri ale agoniei, cîte specii de boală, durere și moarte se revarsă peste splendoarea reușitei originare! Cum să le explici, cum să le supraviețuiești fizic, teologic și moralmente? 

Evident, toți marii gînditori (filosofi sau teologi) au tatonat formule de consolare. Varianta „biblică” cea mai la îndemînă e simplă: lumea creată a fost creată fără breșă, dar omul a folosit greșit darul libertății, a comis „păcatul originar” și, prin el, a infectat lumea întreagă. Răul e prezent în spațiul Creației avînd ca sursă derapajul lui Adam. Reacția mea, poate nițel superficială, e a criticului de artă: cînd descopăr erori într-o operă de artă, nu-mi trece prin cap să dau vina pe ea, ci pe autorul ei... A spune că păcatul omenesc e în stare să schimonosească grandioasa realizare a Zeului suprem mi se pare aproape o blasfemie (mai ales că omul, așa păcătos cum e, e modelat – ni se spune – „după chipul și asemănarea” Creatorului lui).

În spațiul creștin, ni se sugerează că relele vieții omenești sînt „încercări” la care ne supune Dumnezeu, pentru a ne evalua duhovnicește și pentru a ne modela. Cu asprime, dar în folosul nostru. Adicătelea, vorba pedagogiei severe, „bătaia e ruptă din Rai”... Oricum, ideea unui Dumnezeu care vrea să știe „cum stai” spiritualmente confruntîndu-te cu probe grele mi se pare artificială. Dumnezeu e atotputernic. Știe dinainte, fără „teste” brutale, ce marfă are în față. Și e clarvăzător: nici un efect al „încercărilor” Sale nu-l poate lua prin surprindere.

Problema se complică atunci cînd răul și relele se revarsă mai curînd asupra celor buni, nu asupra nemernicilor. E tema din Cartea lui Iov: tema „dreptului pedepsit”. Textul acestei cărți e spectaculos și reușește să anuleze gata-făcutul unor justificări ale binevoitorilor dogmatici, după care e necuviincios să te superi pe Șeful suprem. Știe el ce face! Pățești ceva? O meriți! Nu te mai plînge! Numai că Dumnezeu respinge acest tip de avocatură, spunîndu-i lui Iov că preferă neliniștea interogativității sale certitudinilor mecanice ale prietenilor lui. Mai mult: El nu-i va primi dinaintea Scaunului Său decît printr-un eventual efort mediator al greu încercatului Iov.

Dezbaterea la care facem referință e, de fapt, anterioară creștinismului. Un text al lui Seneca adresat lui Luciliu („M-ai întrebat, Lucilius, de ce – dacă există providență – li se întîmplă multe nenorociri oamenilor buni”) se străduiește să găsească răspunsul. Și, vai, îl găsește! Providența nu se mai ocupă de cei răi. Nu e nevoie, căci sînt „bifați”! Problema divinității e să-i îmbunătățească glorios pe cei buni și asta nu se poate face decît prin dure probe existențiale. Providența nu iubește ca o mamă sentimentală, ci ca un tată responsabil, punînd mereu asupra fiilor lui o nemiloasă povară, un permanent examen comportamental. Educație dură, pentru efect salvator. Lovire pentru trezire, pentru antrenament, pentru progres duhovnicesc. Pe scurt: cînd o pățești, reacția ta „normală” e să îi mulțumești Zeului: înseamnă că te iubește, că nu te scapă din ochi, că te consideră printre „cei buni”. Filosoful stoic cochetează, s-ar zice, cu un soi de epicureism al suferinței. De reflectat! În ce mă privește, nu mi-e ușor să mă acomodez cu această ascetică înțelepciune. E ca și cum, lovit de soartă în modul cel mai drastic, trebuie, în mod normal, să mulțumesc lui Dumnezeu pentru o asemenea, generoasă, dovadă de iubire. M-ai nenorocit, Doamne, m-ai lovit fără milă! Slavă ție! Și recunoștință! E semn că te-ai îndrăgostit de mine, ca de Fiul Tău cel crucificat, ca să poată învia! Recunosc, totuși, că în asemenea împrejurări se face auzit, în sufletul meu, și cîte un drăcușor: „Oare, în atotputernicia Ta, nu puteai încerca și o metodă mai ușor de dus?”.

P.S. Dar vocea însăși a lui Iisus se aude mai „realist”, mai omenește: „Tată! Dacă se poate, lăsați acest pahar să treacă de la mine...!“. Și: „Dumnezeul Meu, de ce m-ai părăsit?”. Cu modelul christic din Evanghelie, ni se poate îngădui, cred, să fim de partea întrebării lui Lucilius și nu de partea răspunsului lui Seneca...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

padure profimedia jpeg
Singurul animal din lume care folosește o armă chimică pentru apărare. Pulverizează un amestec fierbinte și toxic pentru a ține prădătorii la distanță
Este un animal de care cei mai mulți dintre noi poate că nici nu am auzit, însă specialiștii din întreaga lume sunt uimiți de abilitatea specială pe care o are! Mai precis, este vorba despre o insectă rară, care are abilitatea de a folosi o adevărată armă chimică pentru a se apăra!
oameni pe strada jpg
Ce culori aleg să poarte oamenii ipocriți
Scriitorul Francisco de Quevedo spunea că „ipocritul vrea să arate ceea ce nu este”, fiind definit ca o persoană care pretinde că are credințe, valori sau principii pe care nu le are, adică acționează într-un mod care nu se potrivește cu ceea ce gândește.
razboi foto pixabay jpg
Dezastru strategic pentru România. Fără soluții în fața Rusiei, ne distanțăm rapid de cei ce ne-ar apăra. Expert: „Nu avem o directivă de planificare”
Analistul militar Hari Bucur Marcu critică activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pe care îl vede incapabil să găsească soluții la provocările momentului. Într-o analiză pentru „Adevărul”, Hari Bucur Marcu remarcă faptul că ultima întâlnire a CSAT nu a adus niciun răspuns
Murături mai deosebite pentru iarnă Colaj
Alimentul surprinzător pe care ar trebui să-l consumăm zilnic. „Îmbunătățește digestia și ar trebui să fie obligatoriu”
Lumea nutriției devine tot mai atractivă pentru cei care doresc să-și îmbunătățească stilul de viață prin alegeri alimentare corecte. Din acest motiv, mulți oameni apelează la sfaturile experților pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase.
motor pixabay jpg
La ce turaţie trebuie să menţii motorul la mașinile diesel. Toți șoferii trebuie să știe asta
Probabil că majoritatea șoferilor știu că maşinile care au motoare diesel trebuie să fie conduse diferit comparativ cu cele pe benzină. Evident, cea mai importantă diferenţă este dată de turaţia la care motorul trebuie menţinut pentru a nu fi uzat.
Profesorul de genetică David Sinclair cunoscut drept „gurul de la Harvard” Foto David Sinclair
Secretele longevității, dezvăluite de un expert Harvard: „Mi-am recăpătat creierul de la 20 de ani”
Modificarea tiparelor alimentare pe care le considerăm normale de mult timp poate avea un impact semnificativ asupra procesului de îmbătrânire.
istanbul pixabay jpg
Orașele spectaculoase care leagă două continente! Sunt destinația perfectă în această vară
De-a lungul lumii există nenumărate orașe de o frumusețe rară, pe care trebuie să o explorăm măcar o dată în viață. Însă, numai câteva dintre acestea ne permit să explorăm frumusețea a două continente diferite!
roman thailanda jpg
Paradisul bogaților. Locul „secret” unde românii cu bani își iau case la prețuri mici. „Dobânda la bancă e 0,92%”
Românii cu bani se adaptează prețurilor mari și caută destinații de vis unde casele și proprietățile imobiliare în general sunt mult mai ieftine ca la noi. Un cunoscut vlogger român arată un astfel de loc spre care se îndreaptă unii conaționali.
Captură video cu cei trei jurnalişti răpiţi în Irak jpeg
30 martie: 20 de ani de la difuzarea primelor imagini cu jurnaliștii români răpiți în Irak
Pe 30 martie 2005, televiziunea Al Jazeera a difuzat prima înregistrare cu jurnaliștii români răpiți în Irak. Fără cereri clare din partea răpitorilor, cazul a stârnit îngrijorare și a devenit unul dintre cele mai mediatizate evenimente privind siguranța presei în zone de conflict.