Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 991 din 6 aprilie – 12 aprilie 2023
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Iulie 1980

În vizită la Edgar Papu. Divaghează simpatic, vag delirant, pe tema protocronismului. Răsăritul european dă veacului XX repere fundamentale: un mare om politic (Tito), un mare Papă (polonez) și cultura română. Cultura noastră e de tip floral, spre deosebire de cele apusene, care sînt de tip arhitectonic. Durata e – încă de la Horațiu – înțeleasă, în Vest, ca ceva de ordinul construcției, al monumentalului. La noi, ea e ceva de ordin vegetal, ciclic, ca acel „Mori și reînvie!” goethean.

Observație interesantă despre spiritul european ca fiind rezultatul unei deplasări treptate de la sud la nord: Egipt – Grecia – Roma – Bizanț – lumea germanică (întîi Franța, apoi Anglia cu revoluția industrială...). Clasicitatea e sudică, modernitatea e nordică... Se va reveni oare, acum, spre sud?

Ironie despre platitudinea fudulă „Știu puțin, dar ce știu știu bine!”, Nu poți ști bine dacă știi puțin!

Apropo de cartea mea Pitoresc și melancolie, de curînd apărută: „Despre feminitatea naturii și despre tema depărtării am scris și eu în cartea despre Eminescu”. (Un reproș discret că nu l-am citat ?)

1980, fără dată

Prînz cu dl Noica la restaurantul „Berlin”. Despre generația noastră: „Vă unește ceea ce vă lipsește...”. Despre istoria artei ca disciplină: e discutabilă, ca toate disciplinele care nu au clasicitate. Dar, în tinerețe, visa o nevastă bogată (ca să poată oferi, din banii ei, burse pentru tineri) și care să fi studiat istoria artei, ca să-i spună, competent, în călătorii, ce e de văzut...

Noiembrie, decembrie 1989 

(dintr-un inventar al lumii lui Ilf și Petrov, apărut, fragmentar, în Note, stări, zile din 2010 și în Jurnalul de la Tescani din 2011. Reiau aici cîteva pasaje și adaug altele lăsate, atunci, deoparte, dar rămase în jurnalul meu. Nu cred că, la ora actuală, cei doi autori ruși mai sînt o lectură curentă. Ar merita reluați (în traducerea lui Tudor Mușatescu), fie și nmai pentru a ne reaminti de epoca dictaturii comuniste, în care tragicul se exprima adesea prin formulări comice, sub amprenta propagandei de partid și a birocrației ideologice. Recomand textele celor doi mai ales acelora dintre noi care mormăie somnolent că „era mai bine înainte”. Ceva s-a cîștigat, totuși: sub dictatură, a rîde de stereotipiile înconjurătoare era riscant. Acum e posibil și chiar recomandabil. Căci și la noi, vorba lui Belu Silber, comunismul era un amestec de I.V. Stalin și I.L. Caragiale...)

Lozinci pe pereții cantinelor muncitorești: „Mestecînd cu grijă mîncarea, ajuți societatea”, „Carnea e vătămătoare”, „Un om conține tot atîtea grăsimi cît 200 gr. de carne”.

Firme și asociații: Corporația „Plugul și ciocanul” (care fabrică săpun). Școala de coregrafie „Leonardo da Vinci”. Magazinul de pompe funebre „Bine ați venit. Artelul meșteșugăesc „Pegasul și Parnasul”. Comentarii pe marginea unei vizite duminicale la un muzeu de artă: „Hehei! Halal de ăștia cum au trăit!”. Ghidul demască „planurile imperialiste ale Ecaterinei  a II-a, în legătură cu pasiunea răposatei împărătese pentru mobila stil Lodovic al XVI-lea”. Idilă: „Un tînăr, care întîrziase cu iubita lui la un club muncitoresc, aprindea grăbit harta electrificată a planului cincinal și-i șoptea amorului său nestins: «Vezi luminița aceea roșie? Acolo va fi uzina de combine din Siberia. Vom pleca acolo. Vrei?». Și iubita rîdea încetișor, trăgîndu-și mîna dintr-a lui.

Și toate astea sînt doar a mia parte din bazarul oferit memoriei noastre de cei doi mari umoriști melancolici din vremea stalinismului. Recomand lectura volumelor lor Vițelul de aur și Douăsprezece scaune. Petrecere bună!        

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

c 27j spartan avion militar foto mapn
Nouă cetățeni români au fost repatriați din Fâșia Gaza cu o aeronavă a MApN
Forțelor Aeriene Române au executat miercuri, 7 mai, o misiune de repatriere a nouă români și membrii familiilor acestora, evacuați din Fâșia Gaza.
India a lansat Operațiunea Sindoor în Pakistan FOTO Profimedia jpg
„A răsunat ca un tunet puternic”. Panică printre locuitorii din satele de graniță după atacurile Indiei asupra Pakistanului
De zile întregi, locuitorii de ambele părți ale graniței volatile dintre India și Pakistan, care împarte regiunea disputată Kashmir, se pregătesc pentru război. India a lansat „Operațiunea Sindoor” la primele ore ale dimineții de miercuri.
Festivalul de film Cannes FOTO Shutterstock jpg
Din culisele cinematografiei. Ce se va întâmpla la cea de-a 78-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes
Cea de-a 78-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes va începe marţi, 13 mai.
Legume tocate   pixabay jpg
Rețetă de sezon: legume la tavă cu sos de iaurt, usturoi și mentă. Trucul secret pentru un preparat de excepție. VIDEO
Cei care caută o rețetă ușoară, sănătoasă și plină de savoare pentru mesele de zi cu zi pot încerca această combinație delicioasă de legume coapte la tavă, servite cu un sos răcoritor de iaurt cu usturoi și mentă. Preparatul este ideal atât ca fel principal vegetarian, cât și ca garnitură.
cod portocaliu ploi torentiale jpeg
Se strică vremea în toată țara. Meteorologii au emis un cod galben de ploi şi furtuni în mai multe județe
Meteorologii anunță că vor fi ploi torenţiale, cu descărcări electrice şi intensificări ale vântului, în toată ţara, până vineri dimineața, 9 mai.
Nicușor Dan FOTO Inquam / Octav Ganea
Grupul Renew Europe îl susține pe Nicușor Dan: „Un candidat extremist precum George Simion reprezintă o amenințare gravă la adresa securității”
Grupul Renew Europe susține cu fermitate viitorul european al României, care se confruntă cu un al doilea „tur crucial al alegerilor prezidențiale pe 18 mai”.
Comuna Mandra, Brasov, foto comunamandra ro jpg
Comuna din România unde trăiesc cei mai fericiți români. Aici s-a dezvoltat o afacere de succes care a început cu un articol dintr-o revistă de modă
În comuna Mândra, din Țara Făgărașului, oamenii par să fi descoperit că păstrarea tradițiilor este cheia fericirii.
image png
Donald Trump nu mai vrea reprimirea Rusiei în G7. Fereastra de oportunitate s-a închis: „Nu este momentul”
Preşedintele american Donald Trump s-a declarat marţi împotriva reintegrării Rusiei în Grupul celor Şapte cele mai dezvoltate state din punct de vedere economic, tehnologic şi militar (G7), contrar poziţiei sale anterioare.
image png
8 mai, Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan. Ce rugăciune este bine să spui în această zi
Joi, 8 mai, Biserica Ortodoxă prăznuiește Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, o zi cu cruce neagră în calendarul liturgic, marcată de o profundă importanță religioasă.