Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 963 din 22 septembrie – 28 septembrie 2022
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Inflație de eroi

Aflu din ziare că, la Cimitirul Eroilor din Pitești, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (SRI) a avut inițiativa instalării unei troițe glorios comemorative în onoarea foștilor ofițeri ai serviciilor de informații care, sub comunism, au constituit frontul „nevăzut” și „tăcut” care a luptat, sacrificial, pentru a contracara „amenințările la adresa națiunii române”. Care va să zică, încet-încet, adevărul iese la iveală. Pe vremea comunismului, România era în vizorul unei „oculte mondiale”, care lucra la dezintegarea ei. Poporul era în pericol, veneticii lucrau sub acoperire, prin intermediari răuvoitori racolați chiar dintre oamenii locului, gata de trădare. Indivizi ca Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, Gheorghe I. Brătianu, Constantin Noica, Dinu Pillat, Petre Țuțea, Doina Cornea, Radu Filipescu, Gheorghe Ursu și mulți, mulți alții lucrau la subminarea prestigiului național, în vreme ce o mînă de „specialiști” discreți munceau vitejește și nerăsplătiți pentru protejarea neamului. Slavă Domnului, a venit, totuși, momentul dreptății și al recunoștinței. Vor urma, probabil, monumente asemănătoare în amintirea jertfei anonime a patrioților „informați”, care ne știau dușmanii și se străduiau să-i anihileze. Se vor instala troițe recunoscătoare și la Aiud, Jilava, Gherla, Văcărești, Periprava și în multe alte locuri în care o mînă de români vigilenți au ținut sub „control” trădătorii de țară. Ar fi, poate, indicat ca, odată cu troița de la Pitești, să se instaleze și două altare, dedicate comandanților supremi ai serviciilor de informații: unul pentru Gheorghiu-Dej și altul pentru Ceaușescu: (la Scornicești?). Avem precedente notabile: în 2018 s-a dezvelit, la Trier, o uriașă statuie a lui Marx (cinci metri, cadou venit din China), iar în 2020, la Gelsenkirchen, o statuie a lui Lenin.    

Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă. La penitenciarul – celebru – de la Pitești au murit în chinuri sute de oameni, supuși unor „proceduri” fioroase. Fenomenul ne-a adus o binemeritată notorietate. Marele Soljenițîn a numit „experimentul Pitești” „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”. François Furet, membru al Academiei Franceze, califica același episod drept „una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”. Avem, așadar, cu ce ne mîndri... Agenții „dușmănoși” din subteranele lumii au fost pedepsiți aspru de apărătorii ordinii mondiale și naționale prin „tehnici” profesioniste, de o inimaginabilă ingeniozitate!

Iertată fie-mi analogia, dar nu pot să nu mă întreb cum ar reacționa opinia publică internațională dacă în curtea pușcăriilor din Siberia, sau la Auschwitz, Buchenwald, Birkenau și în toate centrele de reeducare și execuție din vremea comunismului și nazismului, s-ar ridica monumente care să glorifice „cadrele” competente ale ofițerimii eroice, slujitoare devotată a luptei împotriva subteranelor subversive, decise să tulbure adevărata „ordine” a lumii.

© adevărul.ro
© adevărul.ro

Biata libertate a presei

Înțeleg ce greu poate fi să întreții, în plină societate de consum, posturi de televiziune și gazete profesioniste. E nevoie de bani, adică de vînzări consistente, de public fidel, de strategii publicistice atrăgătoare. Iar asta implică, inevitabil, „sacrificii”: dincolo de mesajele „serioase”, trebuie să recurgi la breaking news stridente, să aduci în scenă vedete spectaculoase, care divorțează, se împacă, înjură curajos, defilează nud, dau de pămînt una cu alta, fac nunți populare, apără țara de capitalismul european și, la limită, mor tragic, deplînse de compatrioți pentru destinul lor nedrept. Pentru a reuși, e nevoie de o sumedenie de rețete șmechere: pui titluri „tari” („E vestea serii!”, „S-a întîmplat azi-dimineață!”, „Cutremur în întreaga Europă”, „E de necrezut” etc.). Apoi, ai grijă ca informația anunțată să nu fie livrată decît spre sfîrșitul textului, așa încît cititorul să citească tot „preambulul”, întîrziind cît mai mult posibil în spațiul site-ului. Iar dacă ți-ai atins obiectivul, nu mai contează că între titlul textului și substanța propriu-zisă a „știrii” legătura e minimală. Oricum, aceste fatale practici gazetărești creează un univers paralel cu grijile cotidiene ale cititorilor și aduc în lumină o sumedenie de personaje inconsistente (dar zgomotoase), triviale (dar făloase), prezente prin doar absența lor constitutivă. Dar asta e! Evident, nu toată presa poate fi caracterizată în asemenea termeni. Există diferențe, nuanțe, eforturi notabile spre decență. Dar pînă se vor găsi soluții eficiente (și onorabile) de întreținere, publicul cititor poate contribui și el, cît de cît, la asanarea terenului. Să nu mai citească atît de harnic toate „știrile”, să nu se lase păcălit de titluri țipătoare sau pocite, să nu caute mereu, sinucigaș, experiențe destrămătoare (adică „breaking”), să înlocuiască mai des băile de presă prin îmbogățitoare căderi pe gînduri...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ionel Tudor di Cotabita FB ionel Tudor jpg
Reacții la moartea lui Gabriel Cotabiță. Marcel Ciolacu: „O voce senzațională și unul dintre cei mai îndrăgiți artiști români”
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta 69 de ani, în urma unui accident vascular cerebral. Deși artistul a avut, în ultima perioadă, probleme mari de sănătate, vestea a șocat lumea muzicală și publicul. Pe rețelele sociale curg mesajele de condoleanțe.
Banner Marina Voica
banner cotabiță 1 2 2 2 png
Ce spunea Alina, soția lui Gabriel Cotabiță, în vara acestui an, despre starea de sănătate a artistului: „Nu ne-am putut descurca cu...”
Gabriel Cotabiță era internat la Spitalul Universitar București, iar sâmbătă dimineață, 23 noiembrie 2024, ar fi suferit un accident cerebral, potrivit unor informații venite din partea cunoscuților artistului. În vara acestui an, în luna iunie, Alina Munteanu, soția artistului, spunea care este, de
PNL CIUCA FB png
Ședință de mobilizare la PNL: „Totul a fost pe atacul asupra noastră cu mizerii. E nevoie să lăsăm deoparte aceste fake-news-uri”
Înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale 2024, liderii PNL au lansat un apel la mobilizare. „Să avem dialog cu primarii. Să mai explicăm, dacă e nevoie, importanța vitală a momentului”, a îndemnat președintele partidului, Nicolae Ciucă.
marius batu jpg
Încă un artist a plecat la ceruri: Marius Bațu. „Aveai tu, Marius, o melodie care se numea `Voi fi stea`"
Cântărețul de folk Marius Bațu a murit sâmbătă, 23 noiembrie. Avea doar 65 de ani. Anunțul a fost făcut de organizatorii unui concert care la care
Gabriel Cotabita
Marea cumpănă a lui Gabriel Cotabiță: „Nu trebuie să vă fie frică de moarte, dacă ai făcut bine, vei fi primit bine”
Marele artist, Gabriel Cotabiță, s-a stins din viață în urma unui accident vascular cerebral. În ultimii ani, îndrăgitul cântăreț a avut o sănătate fragilă, fiind internat de mai multe ori în spital.
image png
Artiștii români, val de reacții după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Toată copilăria mea am încercat să îl imit”
Industria românească, în doliu după moartea artistului Gabriel Cotabiță. S-a stins din viață astăzi, 23 noiembrie, la vârsta de 69 de ani. Vestea tristă a fost oferită de compozitorul Ionel Tudor, unul dintre prietenii de suflet ai regretatului cântăreț. De asemenea, un șir de mesaje de „adio” curg
banner cotabiță 1 2 png
Cum arată acum prima soţie a lui Gabriel Cotabiţă. Cei doi au fost căsătoriți timp de 19 ani
Gabriel Cotabiță și Alina și-au unit destinele în 2016, devenind un cuplu care a uimit pe toată lumea. Însă, înainte de aceasta, în viața artistului altă femeie i-a fost alături: Ioana Nagy. Prima căsătorie a solistului a început în 1996 și a durat 19 ani.
vot tur 1 prezidentiale 2024 strainatate   foto FB MAE jpg
Alegeri prezidențiale 2024. Votul în zonele de conflict, după reguli stricte. „Procesul va fi întrerupt în timpul alertei aeriene”
Românii care votează la Alegerile prezidențiale 2024 în străinătate, în zone de conflict, sunt obligați să respecte câteva reguli suplimentare față de procesul electoral obișnuit.