Note berlineze

Publicat în Dilema Veche nr. 330 din 10-16 iunie 2010
Un gînd despre iubire la Pascal jpeg

Profesorul Albrecht Dümling de la Universitatea din Londra deschide un simpozion despre „instrumentalizarea“ propagandistică a muzicii în preajma celui de-Al Doilea Război Mondial, vorbind despre „filozofia“ militantismului propusă şi practicată de Goebbels. Ideologul nazist socotea că excesul propagandistic poate avea efecte contraproductive. Esenţial este dozajul: trebuie să rămînă destul loc pentru „apolitism“, pentru divertisment, pentru „bună-dispoziţie“. Muzica „uşoară“ (în perimetrul căreia era acceptat, în mod neaşteptat, pînă şi jazz-ul) păstra, evident, un subliminal efect propagandistic, de vreme ce întreţinea o atmosferă de optimism şi destindere, de natură să facă drama războiului suportabilă, dacă nu chiar să încurajeze o stare de combativitate tonică, vitală, atît de necesară în vremuri grele.

Şlagărele momentului aveau funcţia de „şlagăre de rezistenţă“ (Durchhalteschlager), de consolidare interioară. O abilă manevră „democratică“ adoptată de Goebbels restrînge privilegiile financiare rezervate, pînă atunci, compozitorilor şi interpreţilor de muzică clasică, pentru a le distribui, „echitabil“, asupra muzicienilor de revistă. Ministrul nazist mergea pînă acolo încît să-l declare „apolitic“ pe Hitler însuşi, prezentat mai curînd ca gînditor şi „artist“.

Contrastul cu mentalitatea şi procedeele comuniste este semnificativ. În „lagărul“ sovietic, „apolitismul“ era considerat, din principiu, ca fiind vinovat. „Absenteism“, „evazionism“, „turn de fildeş“, lipsă de solidaritate responsabilă cu poporul, dezorientare ideologică erau viciile reproşate constant „apoliticilor“ şi, la nevoie, reprimate. Cît despre „dozaj“, nici nu putea fi vorba. Propaganda nu putea fi niciodată „prea multă“. Totul era, sau trebuia să fie, propagandă. Aşa s-a putut ajunge, de pildă, în România, la cele două ore de televiziune pe seară, confiscate, practic, de o brutală retorică „mobilizatoare“. Acest tip de „politică“ a avut, prin ricoşeu, un efect paradoxal asupra divertismentului. Atît cît mai era, el trăia din „şopîrle“, din puseuri, mai mult sau mai puţin discrete, de subversiune. Cu alte cuvinte, cultura „neangajată“ devenise ea însăşi propagandistică, „angajată“ împotriva abuzului de angajare. Orice, de la gluma benignă în aparenţă la o replică din Shakespeare („ceva e putred în Danemarca“), se putea citi în cheie aluzivă şi era, ca atare, cenzurabil. Ţinut în frîu, divertismentul dădea uneori în fiert.

(E interesant că acest aspect al deosebirilor de strategie dintre comunism şi nazism şi, de altfel, tot ce ţine de ambianţa „culturală“ est-europeană nu par să fi intrat în preocupările savanţilor invitaţi la simpozionul pomenit la început. Din douăsprezece comunicări, doar una se referea la spaţiul sovietic. Restul – cu două excepţii: o prezentare a lui Ligeti şi una a muzicii poloneze în ajunul războiului – lua în discuţie doar propaganda de război germană şi americană.)


„Metodologia“ propagandistică a celor două specii de dictatură opune ticăloasa ipocrizie nazistă („simţiţi-vă liberi“, „simţiţi-vă bine“, „nu trebuie neapărat să cîntaţi partidul“) „stahanovismului“ prostesc al comunismului („răspundeţi chemării marxist-leniniste“, „arătaţi-vă devotamentul“, „cine nu e cu noi e împotriva noastră“). Unii se prefac că te lasă în pace, ca să te încalece mai bine, alţii se prefac că dau glas unor exigenţe „populare“, ca să-şi legitimeze ferocitatea. Unii practică şmecheria perfidă, ceilalţi – imbecilitatea brutală. În ambele cazuri, se construieşte pe minciună. În ambele cazuri, libertatea persoanei e batjocorită, fie prin fentă de paradă, fie prin seceră şi ciocan... Fapt e, însă, că strategia nazistă n-a reuşit să salveze sistemul. Strategia comunistă a obţinut rezultate de mai lungă durată, aşa monotonă şi imperativă cum era. Ticăloşia s-a dovedit, cu alte cuvinte, proastă, iar prostia – ticăloasă. Nu poţi să nu te întrebi cum de s-a putut respira decenii întregi în prezenţa acestor două toxine.

*

5 iunie 2010. E criză peste tot: din Grecia pînă la Berlin. La noi, lucrurile par să aibă, în plus, un nimb de perplexitate. Ezităm între probleme care ne vin din exterior şi pe care le tratăm drept fatalităţi de nedezbătut şi probleme care ne vin din interior, pe care le tratăm drept blocaje de nerezolvat. Trăim între „asta-i situaţia!“ şi „nu se poate face nimic!“. Şi avem, astfel, ocazia – rară – de a-l întîlni pe Mitică în stare de stupoare depresivă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sua mexic migranti
Fermierii americani se tem că rămân fără mână de lucru şi îi cer lui Trump să nu-i deporteze pe imigranţii care lucrează în agricultură
Mari organizaţii din sectorul agricol american îi cer preşedintelui ales Donald Trump să facă o excepţie pentru acest domeniul în ceea ce priveşte deportarea imigranţilor care au intrat ilegal în SUA.
gazprom conducta
Relaţia dintre Austria şi Gazprom s-a rupt din cauza deciziei OMV de a sechestra gazele ruseşti
Relaţia dintre Austria şi Gazprom s-a rupt din cauza deciziei OMV de a sechestra gazele ruseşti, pentru acoperirea sumelor datorate OMV, în urma unei decizii a unui tribunal de arbitraj.
image png
China nu vede cu ochi buni legăturile tot mai strânse ale Rusiei cu Coreea de Nord, susține un oficial american
China se simte din ce în ce mai inconfortabil în legătură cu angajamentul Coreei de Nord față de Rusia și consideră că această cooperare în creștere dintre Phenian și Moscova este enervantă, a declarat Kurt Campbell, adjunctul secretarului de stat al SUA.
Pride -  paradă steagul LGBT FOTO Shutterstock
Donald Trump vrea să elimine persoanele transgender din armata SUA. Zeci de mii ar urma să plece
Noul președinte al SUA, Donald Trump, va emite un decret prin care va elimina toate persoanele transgender din armata americană, transmite Daily Mail.
Calorifer rece frig intretinere FOTO Shutterstock
Sute de blocuri din Sectorul 6, fără căldură și apă caldă din cauza unei avarii uriașe
Sute de blocuri din Sectorul 6 al Capitalei rămân fără apă caldă și căldură cel puțin până miercuri la pranz din cauza unei avarii a rețelei primare din zona Podului Basarab, a anunțat Termoenergetica.
Theodor Stolojan
Theodor Stolojan: „Nu mi-aș dori ca viitorul președinte al României să devină un al doilea Viktor Orban”
Fost prim-ministru și fost președinte al Partidului Național Liberal, Theodor Stolojan a analizat pentru ”Adevărul” rezultatele surprinzătoare din primul tur al alegerilor prezidențiale.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Cine ar putea prelua conducerea PNL dacă Nicolae Ciucă îşi anunţă oficial demisia? Și Marcel Ciolacu ar putea pleca din fruntea PSD
Ilie Bolojan are şansele cele mai mari să preia conducerea PNL, spun sursele, după ce Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia. Acesta s-a clasat pe locul 5 la alegerile prezidențiale, cu 8,79%, cel mai slab rezultat al unui președinte PNL după Revoluție.
horoscop octombrie jpg
Zodiile care vor da lovitura vieții lor, atât în carieră, cât și pe plan sentimental. Luna decembrie vine cu vești extraordinare pentru acești nativi
Luna decembrie aduce vești incredibile pentru trei zodii norocoase, care se vor bucura de succes atât în carieră, cât și în viața sentimentală.
Captură de ecran 2024 11 25 134308 png
Fabrică de echipamente militare și un depozit de petrol din Rusia, în flăcări după un atac ucrainean
Ucrainenii au atacat o fabrică de componente militare și un depozit de petrol din regiunea Kaluga, în vestul Rusiei, în noaptea de duminică spre luni, relatează presa ucraineană.