Note berlineze

Publicat în Dilema Veche nr. 505 din 17-23 octombrie 2013
Avanpremieră jpeg

La Berlin, lumea e foarte supărată. Instituţia care se ocupă de mijloacele de transport în comun ale oraşului a constatat că fiecare al şaselea autobuz şi cam fiecare al unsprezecelea tramvai ajung în staţie cu întîrziere. Asta înseamnă că numai 92% din tramvaie şi numai 84,7% din autobuze respectă orele şi minutele reglementare. Se fac analize cu privire la cauzele „catastrofei“: mai întîi proasta corelare a stopurilor, apoi circulaţia rutieră curentă, adică traficul automobilelor, al motocicliştilor, bicicliştilor şi pietonilor. Dar pînă să imagineze soluţii pentru înlăturarea neajunsurilor, senatul berlinez discută deja dacă n-ar trebui construit un buget pentru despăgubirea călătorilor. Nu pot să nu mă gîndesc că dacă, în România, s-ar pune problema unui buget pentru despăgubirea fiecărui cetăţean lovit de proastă administraţie şi proastă guvernare, ar trebui să ne îndatorăm pentru cîteva secole. Noroc că, la noi, întîrzierile RATB-ului sînt ultima grijă şi, în definitiv, paguba cea mai măruntă...

Pe de altă parte, cum spuneam şi acum cîteva luni, nici Germania nu mai e ce-a fost. Am mers cu trenul de la Frankfurt la Berlin şi am nimerit o garnitură supraaglomerată, în care se călătorea în picioare (vreme de aproape cinci ore), cu o întîrziere de 90 de minute. E drept, ca să nu ne enervăm, am primit, pe tot parcursul drumului, apă minerală la discreţie. Fără acest mic efort de amabilitate, m-aş fi simţit transportat spre o destinaţie necunoscută, împreună cu cîteva sute de deportaţi.

*

Hellmuth Karasek, un cunoscut jurnalist şi critic literar german, deplînge, în rubrica sa din Berliner Morgenpost, decizia Academiei Suedeze de a amîna încă o dată decernarea premiului Nobel pentru literatură scriitorului american Philip Roth. Karasek crede că e un abuz al corectitudinii politice. După preşedinţia lui George Bush Jr., scriitorii Statelor Unite nu mai par să fie laureaţi plauzibili ai marelui premiu. Aceeaşi opinie apare într-un comentariu din Die Welt, cu final ironic: „Academia Suedeză s-a hotărît, totuşi, să renunţe la deprinderea de a premia mediocrităţi. Felicitări, Alice Munro!“

*

Catolicii germani traversează o criză de anvergură. Franz-Peter Tebartz-van Elst, episcop de Limburg, e ameninţat cu suspendarea din funcţie şi cu un proces pentru fals în declaraţii. A investit 31 de milioane de euro în „reamenajarea“ reşedinţei episcopale, după ce costurile iniţiale fuseseră evaluate la 2,5 milioane şi, ulterior, la maximum 9,5 milioane. S-a mai descoperit că zburase la business class spre India, pretinzînd că ar fi călătorit la economy. Unii drept-credincioşi, dezamăgiţi, cer să iasă din comunitatea catolică, unii gazetari îşi amintesc că Biserica Catolică ar fi, la ora actuală, cel mai mare latifundiar din Germania. Episcopul vrea să plece la Roma, ca să prezinte personal Înaltului Pontif versiunea sa. Bănuiesc o argumentaţie de tipul: „Împărăţia lui Dumnezeu nu este din lumea aceasta. Dar  ar fi, poate, încurajator pentru enoriaşi să vadă, încă de pe pămînt, fie şi o palidă imagine a Raiului. Şi cine altcineva ar fi mai îndrituit să ofere o asemenea imagine decît Biserica Creştină? Să ne străduim, deci, să oferim oamenilor o arvună a Împărăţiei, o oglindă «materială» a bunăstării de apoi...“

*

Îl mai ţineţi minte pe Rudi Dutschke? A fost, în anii ’60, purtătorul de cuvînt al studenţimii germane revoluţionare. A murit tînăr, înecat în cada băii sale, în urma unui atac de epilepsie. A fost un marxist insurgent, a suferit un atentat din partea „reacţionarilor“, a pus umărul la întemeierea partidului verzilor. Duminica trecută a apărut un interviu, în Der Tagesspiegel, cu unul din cei trei fii ai săi, pe nume Che (evident, de la Che Guevara). Astăzi, acest „botez“ ar suna mai curînd incorect politic. De vreme ce ne punem întrebarea dacă avem dreptul să impunem progeniturii noastre o religie, ba chiar un sex, înainte ca ea să poată alege singură, de ce ar fi în regulă să-i impunem un nume, şi încă unul bazat pe convingerile noastre ideologice?! Dar iată două mostre de pedagogie revoluţionară, ambele din jurnalul lui Rudi Dutschke. Prima: „Che manifestă deja caracteristici de clasă proletare!“ (copilul avea, în acel moment, un an şi jumătate). Şi o probă de autocritică: „Uneori, nu mă port corect cu Che. Urme ale structurilor autoritare care ne marchează propria educaţie îşi arată efectele în asemenea cazuri.“ Che a ajuns, totuşi, un om la locul lui. Întrebat, în interviu, dacă mama sa, soţia lui Rudi Dutschke, se percepe încă pe sine ca fiind „revoluţionară“, el răspunde prompt: „Cred că se percepe pe sine mai curînd ca bunică.“ Aşchia sare, uneori, departe de trunchi.

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

Nicolae Badalau FOTO Inquam / Octav Ganea
Niculae Bădălău, arestat pentru 30 de zile SURSE
Curtea de Apel București a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău, actual vicepreședinte al Curții de Conturi și fost ministru PSD al Economiei.
Vehicul militar cu drapelul ucrainean arborat într un oraș rusesc. Foto: Twitter
Locuitorii unui oraș rus s-au trezit cu tancuri cu steag ucrainean pe străzi. Ce se întâmpla, de fapt VIDEO
Când locuitorii din Tver, un oraș situat la 160 de kilometri nord de Moscova, s-au trezit în această dimineață au văzut coloane de vehicule militare cu steagul ucrainean arborat care traversau orașul, relatează The Telegraph.
Aeroportul din Herson FOTO Profimedia
Puterea noii artilerii ucrainene, evidențiată de măcelul de pe aeroportul din Herson
Puterea noii artilerii cu rază lungă de acțiune a Ucrainei este pusă în evidență de măcelul de pe aeroportul din Herson — unde invadatorii ruși au construit un sediu important.

HIstoria.ro

image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.