Nostalgie?

Publicat în Dilema Veche nr. 821 din 14–20 noiembrie 2019
Frica lui Putin jpeg

Cum să nu devii nostalgic, măcar un pic? Unde-s alegerile de odinioară, cu morții care învie pe capete și votează cu semnătură cu tot, cu viii care se multiplică ca amibele prin diviziune? Unde-s faimoasele metode de fraudă „autobuzul“, „suveica“, „poștașul“, „galoșul“? Unde mai sînt voturile alea vîndute pe cîte o sticlă de ulei ori o pungă de zahăr? Unde-i ploaia de contestații? E istorie, se pare. Sfînta tabletă se pare că a făcut ceea ce n-au putut nici amenda, nici pușcăria, nici escadroanele observatorilor internaționali. Și cînd te gîndești că unii îi puseseră gînd rău și făcuseră în Parlament o comisie, astă-vară, ca să mi ți-o radă! Oameni cu respect față de tradiție și de hoția tradițională, dar n‑au fost urmați de „progresiști“! Tot istorie au devenit și cozile nesfîrșite din diaspora, luptele date cu pumni și picioare pentru a accede la vot, Poliția Locală intervenind cu tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe românii încăpățînați să voteze, ștampilele lipsă, consulii neputincioși, ministrul de Externe ticălos care înlocuiește un alt ministru de Externe ticălos. Cum? Să-ți auzi azi conaționalii din țări străine întrecîndu-se să laude organizarea votului? Ba și făcut de un guvern de la București? Asta-i chiar nemaivăzut! Și ce searbede au devenit emisiunile electorale din ziua votului! Reporterii șomau sau maximum ce aveau de relatat era că vreun șofer care transporta buletinele s-a îmbătat.

De asta, poate, plictisindu-se, cînd au venit rezultatele, în mare măsură previzibile, unii jurnaliști și unii candidați pierzători au vrut să iasă în evidență. Așa îmi explic de ce cineva a dat cîștigător PSD-ul. Sigur, noi, proști cum sîntem, n-am avut impresia că PSD-ul, a cărui candidată a intrat, ce-i drept, în turul 2, dar cu 22% din voturi, în vreme ce PNL-ul, al cărui candidat, Klaus Iohannis, a obținut 37,5%, e marele cîștigător. Noi credeam că expulzarea candidatei PSD din toate orașele mari (inclusiv Capitala + Ilfov), din toată Transilvania, din toată Moldova cu excepția județului Botoșani, din toată Dobrogea, rămînîndu-i doar cîteva județe din sud, precum Gorj, Dolj, Olt și, naturellement, idilicul Teleorman, reprezintă o mare victorie pentru Klaus Iohannis, dar și pentru PNL în sine, care, fără îndoială, a sărit bine de 30%. Asta pentru a nu mai vorbi despre diaspora, care a dat vreo 670.000 de votanți și un scor insignifiant pentru dna Dăncilă. Da, doamna Dăncilă a scăpat deocamdată să fie hăcuită de partid, dar cu ea în a partidului frunte, vorba veche, „spargem munte după munte“ pînă la catastrofa finală (a partidului)! Iar dacă adunăm procentele realizate de trei candidați proeuropeni (Iohannis, Barna, Paleologu) și le comparăm cu scorul cumulat al lui Dăncilă și Diaconu, obținem un aproape neverosimil scor, în anii trecuți, de 58% la 32%! Curată victorie pentru PSD!

Cine mă tem că va fi hăcuit de partid, însă, e Dan Barna. Da, cu 14,66%, candidatul USR-PLUS a realizat considerabil mai puțin decît s-a așteptat de la el și o demisie ar fi cuvenită, măcar ca să nu spunem că acest partid atît de „altfel“ are năravurile celor vechi – agățarea de scaun. Nu ne mirăm că aprigul domn Andrei Caramitru a decretat, îndată ce a văzut rezultatele, că „ce a ieșit acum nu e normal și că e ceva putred“. Bineînțeles că e ceva putred: înfumurarea și agresivitatea proprii, dar și strategia rea a USR, care a crezut că face bine practicarea șantajului la adresa liberalilor, cu răzgîndiri de ultim moment pentru votul de învestitură al Guvernului Orban. Poate că acum vor pricepe simpaticii domni și doamne din USR că vechiul strigăt de luptă „PSD-PNL – aceeași mizerie“ e și el istorie. Poate că lecția amară servită de acest tur 1 îi va face să înceapă să coopereze ca lumea cu PNL atît la guvernare, cît și în vederea localelor. Lasă să devină istorie și vocația antisistem și să avem nostalgii la gura sobei după ea!

Mai e cineva care devine istorie sub raport politic (dar istorie neizbutită): dl Paleologu. După ieșirea exit-poll-urilor, acesta a declarat că rezultatul său a fost… bun (5,7%), l-a pus pe seama faptului că Iohannis n-a vrut să aibă o dezbatere cu ceilalți candidați și apoi a refuzat să dea un consemn de vot electoratului său. Dar marea lui izbîndă intelectuală a fost să declare că își va preciza poziția abia după o dezbatere Iohannis-Dăncilă. Vai și amar! Să pretinzi că nu ai o opinie despre cei doi și despre valorile pe care le reprezintă decît după o presupusă și aproape imposibilă dezbatere! Ce-ar putea aduce o asemenea „dezbatere“ în afară de circ? Bietul Paleologu speră, în fapt, că cineva îi va mai cere opinia și-l va mai chema la negocieri de-acum înainte. N-a înțeles ce a insinuat șiretul de Băsescu cînd i-a spus, părintește, la încheierea campaniei electorale, că „de-acum poate să se odihnească“. Ar fi și cazul!

Da, s-a întors roata istoriei – pentru un timp! Unde-s vremurile de altădată (nu prea îndepărtate, de fapt), cînd după orice neam de alegeri se făcea roșie harta țării, de cu caznă mai găseai pe ea și pete pricăjite de altă culoare? Ei bine, nu, după harta asta nu sîntem nostalgici!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita Sindromul Metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Iată care sunt cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita această boală.
image
Trei marmote filmate cum stau cu burta la soare și se joacă în iarbă VIDEO
Trei marmote au fost filmate în timp ce stau cu burta la soare și se joacă în iarbă, la Ocolul Silvic Vidraru din cadrul Romsilva.
image
Înghețata cu aromă de țuică de prune sau colivă: „La parastase, punem pahare individuale cu înghețată de colivă. Sunt și mulți curioși”
Ați încercat vreodată înghețata de colivă, de țuică de prune, bere neagră, ghimbir sau muștar? Toate acestea sunt creația unui producător de înghețată din București.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.