Nostalgie?

Publicat în Dilema Veche nr. 821 din 14–20 noiembrie 2019
Frica lui Putin jpeg

Cum să nu devii nostalgic, măcar un pic? Unde-s alegerile de odinioară, cu morții care învie pe capete și votează cu semnătură cu tot, cu viii care se multiplică ca amibele prin diviziune? Unde-s faimoasele metode de fraudă „autobuzul“, „suveica“, „poștașul“, „galoșul“? Unde mai sînt voturile alea vîndute pe cîte o sticlă de ulei ori o pungă de zahăr? Unde-i ploaia de contestații? E istorie, se pare. Sfînta tabletă se pare că a făcut ceea ce n-au putut nici amenda, nici pușcăria, nici escadroanele observatorilor internaționali. Și cînd te gîndești că unii îi puseseră gînd rău și făcuseră în Parlament o comisie, astă-vară, ca să mi ți-o radă! Oameni cu respect față de tradiție și de hoția tradițională, dar n‑au fost urmați de „progresiști“! Tot istorie au devenit și cozile nesfîrșite din diaspora, luptele date cu pumni și picioare pentru a accede la vot, Poliția Locală intervenind cu tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe românii încăpățînați să voteze, ștampilele lipsă, consulii neputincioși, ministrul de Externe ticălos care înlocuiește un alt ministru de Externe ticălos. Cum? Să-ți auzi azi conaționalii din țări străine întrecîndu-se să laude organizarea votului? Ba și făcut de un guvern de la București? Asta-i chiar nemaivăzut! Și ce searbede au devenit emisiunile electorale din ziua votului! Reporterii șomau sau maximum ce aveau de relatat era că vreun șofer care transporta buletinele s-a îmbătat.

De asta, poate, plictisindu-se, cînd au venit rezultatele, în mare măsură previzibile, unii jurnaliști și unii candidați pierzători au vrut să iasă în evidență. Așa îmi explic de ce cineva a dat cîștigător PSD-ul. Sigur, noi, proști cum sîntem, n-am avut impresia că PSD-ul, a cărui candidată a intrat, ce-i drept, în turul 2, dar cu 22% din voturi, în vreme ce PNL-ul, al cărui candidat, Klaus Iohannis, a obținut 37,5%, e marele cîștigător. Noi credeam că expulzarea candidatei PSD din toate orașele mari (inclusiv Capitala + Ilfov), din toată Transilvania, din toată Moldova cu excepția județului Botoșani, din toată Dobrogea, rămînîndu-i doar cîteva județe din sud, precum Gorj, Dolj, Olt și, naturellement, idilicul Teleorman, reprezintă o mare victorie pentru Klaus Iohannis, dar și pentru PNL în sine, care, fără îndoială, a sărit bine de 30%. Asta pentru a nu mai vorbi despre diaspora, care a dat vreo 670.000 de votanți și un scor insignifiant pentru dna Dăncilă. Da, doamna Dăncilă a scăpat deocamdată să fie hăcuită de partid, dar cu ea în a partidului frunte, vorba veche, „spargem munte după munte“ pînă la catastrofa finală (a partidului)! Iar dacă adunăm procentele realizate de trei candidați proeuropeni (Iohannis, Barna, Paleologu) și le comparăm cu scorul cumulat al lui Dăncilă și Diaconu, obținem un aproape neverosimil scor, în anii trecuți, de 58% la 32%! Curată victorie pentru PSD!

Cine mă tem că va fi hăcuit de partid, însă, e Dan Barna. Da, cu 14,66%, candidatul USR-PLUS a realizat considerabil mai puțin decît s-a așteptat de la el și o demisie ar fi cuvenită, măcar ca să nu spunem că acest partid atît de „altfel“ are năravurile celor vechi – agățarea de scaun. Nu ne mirăm că aprigul domn Andrei Caramitru a decretat, îndată ce a văzut rezultatele, că „ce a ieșit acum nu e normal și că e ceva putred“. Bineînțeles că e ceva putred: înfumurarea și agresivitatea proprii, dar și strategia rea a USR, care a crezut că face bine practicarea șantajului la adresa liberalilor, cu răzgîndiri de ultim moment pentru votul de învestitură al Guvernului Orban. Poate că acum vor pricepe simpaticii domni și doamne din USR că vechiul strigăt de luptă „PSD-PNL – aceeași mizerie“ e și el istorie. Poate că lecția amară servită de acest tur 1 îi va face să înceapă să coopereze ca lumea cu PNL atît la guvernare, cît și în vederea localelor. Lasă să devină istorie și vocația antisistem și să avem nostalgii la gura sobei după ea!

Mai e cineva care devine istorie sub raport politic (dar istorie neizbutită): dl Paleologu. După ieșirea exit-poll-urilor, acesta a declarat că rezultatul său a fost… bun (5,7%), l-a pus pe seama faptului că Iohannis n-a vrut să aibă o dezbatere cu ceilalți candidați și apoi a refuzat să dea un consemn de vot electoratului său. Dar marea lui izbîndă intelectuală a fost să declare că își va preciza poziția abia după o dezbatere Iohannis-Dăncilă. Vai și amar! Să pretinzi că nu ai o opinie despre cei doi și despre valorile pe care le reprezintă decît după o presupusă și aproape imposibilă dezbatere! Ce-ar putea aduce o asemenea „dezbatere“ în afară de circ? Bietul Paleologu speră, în fapt, că cineva îi va mai cere opinia și-l va mai chema la negocieri de-acum înainte. N-a înțeles ce a insinuat șiretul de Băsescu cînd i-a spus, părintește, la încheierea campaniei electorale, că „de-acum poate să se odihnească“. Ar fi și cazul!

Da, s-a întors roata istoriei – pentru un timp! Unde-s vremurile de altădată (nu prea îndepărtate, de fapt), cînd după orice neam de alegeri se făcea roșie harta țării, de cu caznă mai găseai pe ea și pete pricăjite de altă culoare? Ei bine, nu, după harta asta nu sîntem nostalgici!

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Atitudine revoltătoare a unui hotel din Olanda la adresa unui român. Motivul aberant pentru care i-a anulat rezervarea
Bărbatul, cercetător în România, rezervase o cameră la un hotel din Tilburg, Olanda, dar s-a trezit ulterior cu rezervarea i-a fost anulată.
image
Imaginile sărăciei în cele mai bogate orașe din țară. „S-ar fura tot dacă n-am face asta”
România a avut în ultimul an o creștere economică de aproape 5%, iar pe hârtie lucrurile arată cum nu se poate mai bine. De o cu totul altă părere sunt tot mai mulți români care trec pragul magazinelor și a piețelor alimentare.
image
Ce vești ne dau meteorologii pentru vremea de Florii și Paște. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
În următoarele săptămâni, valorile termice vor fi destul de coborâte, fiind posibile precipitații în toate regiunile.

HIstoria.ro

image
Cele mai vechi cutremure care au lovit Țările Române în Evul Mediu
Unul dintre cele mai vechi cutremure despre care avem informații este cel petrecut în anul 1411, menționat de Emil Turdeanu în lucrarea „Un manuscris religios din timpul lui Mircea cel Bătrân”.
image
Cine a ajuns primul în Antarctica?
Acest cel mai sudic continent (mai mare decât Oceania și Europa), care acoperă aproximativ 20% din întreaga emisferă sudică, este singurul din întreaga lume ce nu are o populație nativă și nici locuire permanentă.
image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.