Nostalgici vechi și noi

Publicat în Dilema Veche nr. 398 din 29 septembrie - 5 octombrie 2011
Note, stări, zile jpeg

Că Nicolae Ceauşescu credea în competenţa lui universală, că nu ezita să dispună de poporul român ca de propriul său şeptel, că n-avea dubii, că se considera o figură istorică şi un lider planetar o ştim. Nu ne miră: e simptomatologia clasică a megalomaniei paranoiace. De mirare este însă că a reuşit să convingă de măreţia proprie o sumedenie de colaboratori apropiaţi care păreau oameni mai mult sau mai puţin întregi. Paul Niculescu-Mizil, de pildă, sau Ştefan Andrei treceau drept activişti luminaţi şi aveau motive personale să nu-l iubească pe Ceauşescu. Violeta Andrei, soţia lui Ştefan Andrei, a făcut publică, după 1989, persecuţia la care a fost supusă de Elena Ceauşescu, iar una dintre fiicele lui Mizil – Donca – a trebuit să avorteze, în condiţii riscante, la ordinul aceleiaşi doamne, ca să nu devină mama unui nepoţel rezultat din amorul ei cu Nicuşor... Mizil a rămas pînă la moarte un comunist înfocat şi a încercat să ne convingă pe toţi că Revoluţia din decembrie 1989 a fost un fel de izgonire din Rai. Ştefan Andrei a descoperit şi el, de o bună bucată de vreme, că fostul lui şef era un geniu: citea seara Istoria Literaturii Române a lui George Călinescu (!), avea o complexă viziune asupra politicii mondiale, era o minte strălucită şi un patriot. „Educaţia“ şi-o făcuse – spune fostul ministru – în închisoare, alături de alte minţi strălucite, cum ar fi Gheorghiu-Dej, Emil Bodnăraş, Ion Gheorghe Maurer (O mică „scăpare“: Maurer n-a făcut niciodată închisoare). Cu asemenea maeştri, Ceauşescu a devenit un mega-Titulescu, un mega-Brătianu, o combinaţie epocală de Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrîn, Traian şi Decebal. Nici Reagan n-avea cine ştie ce studii, spune Ştefan Andrei, şi totuşi îi datorăm prăbuşirea comunismului (Încă o „scăpare“: dacă Reagan e bun pentru că ne-a scăpat de comunism, de ce Ceauşescu e la fel de bun pentru că ni l-a băgat pe gît?). 

Întîmplarea face că, pe cînd era la Externe, Ştefan Andrei ne-a convocat, pe Liiceanu şi pe mine, la minister. Apăruse Jurnalul de la Păltiniş şi voia să ne cunoască. În realitate, voia ca noi să-l cunoaştem pe el, în versiunea lui „culturală“, de „om de bine“. Ne-a primit în biroul lui, sub care am văzut un radiator, căci încălzirea clădirii nu funcţiona nici măcar la nivel ministerial, ne-a arătat cîteva piese din colecţia lui de cărţi şi gazete vechi (unele interzise în epocă) şi ne-a atras atenţia, prin semne, să fim atenţi la ce vorbim: totul era microfonat. Aşa arăta pe atunci Ştefan Andrei, în lumea gîndită şi „implementată“ de marele om pe care îl slujea. Şi pe care acum îl cădelniţează maniacal. Psihologic, pot înţelege asemenea stranii reacţii. Şi el şi Mizil au făcut, după 1989, puşcărie, prin urmare erau plini de resentimente. În plus, aveau de salvat o biografie servilă, în serviciul unui regim catastrofal. Trebuiau să-şi găsească justificări şi alibiuri. 

Ceea ce însă nu înţeleg este efortul unor realizatori TV de a recompune, cu asemenea martori trişti, gloriola de tip coreean a mediocrului dictator. Sub o neconvingătoare pojghiţă de „obiectivitate“, ei se străduiesc, în chip vădit, să dreagă busuiocul. Sînt noua generaţie de nostalgici, neinformaţi, netrăiţi, necuviincioşi în suficienţa lor mentală. E drept că aproximativ aceiaşi realizatori şi-au făcut o specialitate din a invita în emisiunile lor personaje indigerabile pe post de „analişti“ competenţi. Un politician expirat care, de douăzeci de ani, a dat toate dovezile imaginabile de delir, isterie, furor calomniator, minciună sfruntată, inepţie intelectuală şi fudulie comică e poftit, aproape în fiecare seară, să-şi dea cu părerea despre orice: politică externă, scandaluri mondene, jurisprudenţă, cultură, patriotism şi protecţia animalelor. Gazdele sînt şi ele pe potriva oaspetelui: ştiu tot, judecă pe cine trebuie cu aplombul unei supreme expertize, n-au mamă, n-au tată, n-au sfieli şi dileme: sînt un comando în ofensivă, un amestec de prezumţie, idei fixe, certitudini de beton şi glande scăpate de sub control. În aceste condiţii, tind să devin eu însumi nostalgic. În comparaţie cu ei, de-alde George Marinescu (Dumnezeu să-l ierte!), de-alde Ilie Ciurescu, ca să nu mai vorbesc de frumoasele doamne Delia Budeanu şi Sanda Ţăranu, îmi apar ca o colecţie de îngeraşi, sobri, manieraţi, odihnitori... Cum se vede, resursele nostalgiei dîmboviţene sînt infinite...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Banner tik took
Cine deține, de fapt, tiktok, platforma unde Călin Georgescu s-a promovat intens. Care este unul din primele clipuri cu care i-a cucerit pe români
TikTok, platforma globală care a revoluționat modul în care tineretul interacționează cu conținutul digital, este deținută de compania chineză ByteDance, un gigant tehnologic care a avut un impact semnificativ asupra industriei digitale și a rețelelor sociale.
Adevarul Live - Calin Georgescu foto david muntean
Analiștii străini încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat în România în alegerile prezidențiale
Alegătorii români, dar și analiștii străini au fost, fără îndoială, surprinși de rezultatele preliminare ale primei runde a alegerilor prezidențiale din 2024.
Banner Georgescu Șoșoacă
Reacții dure după victoria lui Călin Georgescu: „Trebuie anulat votul!”, „A început invadarea României de către Rusia”
Rezultatele după numărarea a peste 99% din voturi îl plasează pe Călin Georgescu pe locul 1, cu 22,94 %. Diferența dintre Ciolacu și Lasconi scade sub 400 de voturi, iar numărătoarea nu s-a încheiat. Victoria categorică a lui Georgescu în fața următorilor doi clasați stârnește un val de reacții.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
România – Bulgaria: De ce este nevoie de (inter)conectivitate?
Nu de puține ori, privind către Vest, viziunea euroatlantică de la București tinde să treacă în plan secund parteneri aflați la granița naturală, chiar dacă totodată mebri ai aceluiași spațiu geostrategic.
cub sebastian dobrincu png
Sebastian Dobrincu, dezvăluiri inedite după despărțirea de Ioana Ignat. Ce se întâmplă acum în viața sa amoroasă și de ce s-a întors din America: „Oricând de tare m-ai da cu capul de pământ...”
Sebastian Dobrincu (26 de ani) și-a deschis sufletul și a vorbit despre viața sa amoroasă din prezent, după despărțirea de Ioana Ignat. Tânărul este optimist și privește viitorul cu ochi buni, axându-se mai mult pe carieră.
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928331975 jpg
Un muncitor din Valencia a fost ucis de acoperișul unei școli afectate de inundații care s-a surpat
Un muncitor spaniol care se ocupa de reabilitarea unei școli din Massanassa, Valencia, afectate de inundațiile de la 29 octombrie a fost răpus de acoperișul clădirii care s-a surpat, potrivit AFP.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
De ce PNL a înregistrat cel mai slab scor la alegerile prezidențiale din ultimii 20 de ani?
Eșecul devastator al PNL la Alegerile Prezidențiale din 24 noiembrie 2024 are câteva explicații esențiale care au condus la această situație dezastruoasă
vlad chiriches fcsb facebook jpg
Gigi Becali i-a decis soarta fotbalistului de pe urma căruia s-a îmbogățit
FCSB îi dă papucii lui Vlad Chiricheș, care părăsea campioana României în 2013 și unde a revenit vara trecută.
Marcel Ciolacu   Elena Lasconi colaj  Foto Mediafax jpg
Cine intră în turul 2: Elena Lasconi sau Marcel Ciolacu? Surpriză uriașă la ultimele voturi
Elena Lasconi a trecut pe locul 2, cu 154 de voturi, în fața lui Marcel Ciolacu. Numărătoarea continuă în diaspora.